Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Okatý chléb

0.0
Okatý chléb

Potřebné ingredience

Můj druhý okatý chléb, pečený ve skleněné podlouhlé zapékací míse.

Postup přípravy

Do větší mísy dáme:

3 hrnky hladké mouky
1 hrnek žitné mouky
1 lžíce kmínu (já dávám jen malou lžičku)
2 lžičky soli
1 malá rovná lžička instantních kvasnic
= zamíchat
2 hrnky vody
1 lžička octa
= zamíchat ať tam nejsou hrudky, přikrýt utěrkou a nechat kynout 15-18 hodin

2.den - pečení
(23cm kastrol i s poklicí, nebo podlouhlá i kulatá zapékací mísa)
trouba na 230°C
na půl hodiny dát do trouby nahřát hrnec
mezitím těsto promíchat - teda jen lehce prošťouchat, zaprášit moukou

vytáhnout hrnec, nalít těsto a znovu vršek zaprášit moukou.
30minut péct zakrytý pokličkou
20minut péct odkryté - dělá se kůrka, takže se dívat,aby se nepřipálil, každému peče trouba jinak.
pak dát na mřížku, aby chleba vychladl, jde pěkně vyklopit, není nikde připečený.

tohle je základní recept, já dávám mouku v poměru 2:2 - 2hrnky hladké + 2hrnky žitné - chleba je pak tmavší, taky ho peču zakrytý 40 minut - opravdu záleží na troubě.

Chleba není dobrý první den, je lepší ho nechat do druhého dne, lepší a lepší je třetí, čtvrtý den, vydrží opravdu dlouho měkký.

nakrojený

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

KABELKAK (upraveno) 10. 5. 2011, 20:02
(clamp) Chleba vypadá nádherně. \\dnes jsem chleba upekla. Je vynikající. Děkuji za recept.
Vladik.b 5. 5. 2011, 17:00
Moni, chci vyzkoušet Váš recept a jen by mně zajímalo, jestli se chlrba peče na těch 230°C. Není to moc? Dík Vlaďka
Egreska 3. 3. 2009, 14:48
Vyzera krasne...určite vyskusam..ešte som taky nerobila.. (Y)
Ilonáček 3. 3. 2009, 11:51
vypadá moc dobře, co takhle receptík -prosímilonareznikova@seznam.cz děkuji (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie