Fazolová pomazánka, paštika - výborná
Potřebné ingredience
200g suchých červených nebo černých fazolí, dobrý olej 1-1,5dcl, 150g slaniny (já měla domácí), 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce dijonské hořčice, trocha mléka nebo smetany, pár kapek ume octa (vinný, citronová šťáva), 1 bobkový list, tymián, saturejka, majoránka, bílý pepř, sůl, bylinkové koření Just nebo bylinkový/zeleninový bujón, listová petrželka, zelená část jarní cibulky, zelená část pórku, pažitka......
Postup přípravy
Fazole namočíme na 24hod do studené vody. Poté slijeme, propláchneme a dáme vařit do neosolené vody, postupně sbíráme pěnu. K fazolím pro lepší stravitelnost přidáme bobkový list,…
Rukolové pesto - dip
Potřebné ingredience
2 hrsti oprané rukoly, olej lisovaný za studena - 2 lžíce (dle hustoty), 2-3 stroužky česneku, 1/2 hrsti vlašských ořechů, citronová šťáva - nejlépe BIO, sůl, strouhaný parmazán - 1 lžíce, špetka mletého bílého pepře. Poměr ingrediencí záleží na vaší chuti.
Postup přípravy
Všechny přísany dáme do mixéru nebo umixujeme ponorným mixérem na hrubou kaši. Dle konzistence přidáme olej, popř. dochutíme. Přendáme do uzavíratelné sklenice, v ledničce vydrží…
Tvarohová pomazánka s nivou a jarní cibulkou
Potřebné ingredience
1 tvaroh 250g (ne ve vaničce), 2-3 lžíce kysané smetany, 3/4 lžičky dijonské hořčice, 5 dkg nivy (množství záleží na vaší chuti), 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, pár kapek citronové šťávy, 1 jarní cibulka i s natí (pažitka, medvědí česnek, řeřicha, rukola, zelená část pórku ...)
Postup přípravy
Tvaroh umícháme se smetanou, dochutíme strouhanou nivou, mačkaným česnekem, najemno nakrájenou jarní cibulkou a ostatními ingrediencemi. Je opravdu výborná, rychlá a zdravá.…
Celerovo-mrkvová pomazánka se sýrem
Potřebné ingredience
1/2 bulvy menšího celeru, 1-2 mrkve, 10dkg Eidam nebo Gouda, pomazánkové máslo bez příchutě, sůl, ml. bílý pepř, špetka cukru, citronová šťáva, dijonská hořčice. (celer po prosolení pustí trochu šťávy, tak není třeba ničím ředit)
Postup přípravy
Na jemném struhadle nastrouháme celer - pokapeme ho citronovou šťávou aby nám zezhnědl, pocukrujeme, osolíme a opepříme. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr. Promícháme s…
Vajíčková pomazánka s celerem- výborná
Potřebné ingredience
1 vanička pomazánkového másla bez příchutě, 1 čtvereček Apetita, kousek másla pokojové teploty, dijonská hořčice, sůl, bílý ml. pepř, bílá cibule (pórek), 6 vařených vajec (počet je na vás), kousek čerstvého celeru-bulva, citronová šťáva, špetka cukru. Na ozddobu : zelené natě nebo bylinky.
Postup přípravy
Šlehačem zpracujeme všechny přísady (kromě vajec a celeru). Do pěny a přidáme nasekaná vejce a jemně nastrouhaný celer. Vmícháme zelené naťě nebo posypeme až jednotlivé porce.…
Celerová pomazánka s jogurtem, nivou a oříšky -…
Potřebné ingredience
1/2 bulvy celeru, 5 dkg nivy nebo francouzkého plísňového sýra, 5 dkg Eidamu nebo Goudy, hrst sekaných vlašských ořechů, 1/2-1 oloupané jablko, citronová šťáva. DIP: 5 lžic dobrého panenského oleje (ze světlice bravířské), 4 lžíce bílého selského jogurtu, 2 stroužky česneku, mořská sůl, bílý pepř, 1 lžička cukr moučka, zelená část pórku cca 3 cm.
Postup přípravy
Nejprve si umícháme dip ze všech ingrediencí. Potom najemno nastrouháme celer a jablíčko, smícháíme s citronovou šťávou aby nám nezhnědl. Přidáme dip, najemno nastrouhané sýry,…
Cizronová pomazánka - můj Hummus po česku
Potřebné ingredience
100g suché cizrny BIO (nebo plechovka sterilovaného), citronová šťáva, olej dle chuti (ze světlice bravířské BIO), trochu dýňového oleje, ume ocet - pár kapek, česnek, sůl, sojová omáčka, zelené natě (medvědí česnek, pažitka, hladkolistá petrželka...), dijonská hořčice 1 lžička, mletá červená paprika 1/2 lžičky. Množství použitých dochucovadel si každý musí dle své chuti zvolit sám.
Postup přípravy
Suchou cizrnu jsem máčela 2 dny ve studené vodě (každý den jsem ji 2x vyměňovala), poté zalila horkou vodou a 1 hodinu na mírném plameni vařila. Kdo si to chce zjednodušit,…
Pikantní drožďová pomazánka - jedna z našich…
Potřebné ingredience
1 vrchovatá lžíce másla (nebo 2 lžíce dobrého oleje), 1 větší cibule, 1 stroužek domácího česneku, 1/2 lžičky dijonské hořčice, mletý bílý pepř, 2 kostky droždí, 4 vejce, sůl, čerstvá pažitka nebo petrželka (zelená část pórku), čerstvý křupavý chléb
Postup přípravy
V pánvi si na másle nebo oleji orestujeme dožluta jemně nakrájenou cibuli, přidáme usekaný česnek, hořčici, pepř a 1 minutku orestujeme. Rozdrobíme droždí, osolíme a mícháme na…
Snídaňová tuňáková pomazánka s kukuřicí - VÝBORNÁ
Potřebné ingredience
2 konzervy tuňáka v oleji 80g, 1 pomazánkové máslo bílé (Choceňské je mé nejoblíbenější) , 1 čtvereček Apetita (Želetava) , 1 kávová lžička dijonské hořčice, 1 malá konzerva sladké kukuřice (nebo vařená), 2 vejce uvařené natvrdo , 1/2 pórku i s natí, sůl , citronová šťáva
Postup přípravy
V míse ušleháme máslo, sýr, sůl, hořčici a citronovu šťávu dohladka, aby se všehny ingredience spojili, přidáme okapaného tuňáka, nadrobno nakrájený pórek i s natí a nadrobno…