Zapékané francouzské brambory
Potřebné ingredience
800g brambor, 300g uzeného masa (nebo libovější uzeniny jako je šunka, debrecínská pečeně apod.), 1 velká cibule, 2 vejce natvrdo, 2 syrová vejce, 100ml smetany s 10% tuku, sůl, pepř, olivový olej
Postup přípravy
1/ Dělám-li z uzeného masa, dám ho na 15-20 minut povařit, krásně se tím uvolňuje vůně.
2/ Troubu předehřát na 170°C.
3/ Brambory oloupat a nakrájet na hranolky. Ty nasypat…
Vepřový guláš paprikáš
Potřebné ingredience
750g vepřového masa (používám plecko), olej, 3 středně velké cibule, 1 velká červená kapie, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžíce sladké červené papriky, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, trocha hladké mouky nebo střídka starého chleba na zahuštění
Postup přípravy
1/ Maso zbavit blan, kližek apod. a nakrájet na větší kostky (cca o hraně 2cm). Osolit a opepřit.
2/ Cibuli nakrájet nahrubo, papriku (kápii) na čtverečky o hraně asi 1cm.
3…
Vepřové kostky (nebo plátky) na paprice
Potřebné ingredience
1/2kg vepřového masa (používám obvykle plecko), 1 větší cibule, zhruba 3-4 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička hladké mouky, zhruba 1 dcl smetany (10% - z nějakého důvodu je smetana do kávy o něco chutnější než smetana na vaření se stejnými procenty tuku), sůl, pepř, olej
Postup přípravy
1/ Maso nakrájet na kostky (nebo plátky), osolit, opepřit.
2/ Cibulku jemně pokrájet.
3/ V hrnci na plotně rozehřát olej a na něm osmahnout cibulku až dohněda.
4/ Přidat…
Vepřové na houbách
Potřebné ingredience
4 plátky vepřového masa (používám plecko nebo kotletu), houby podle chuti (máte-li jen sušené, je dobré je cca hodinku předem namočit a před vařením zase zcedit), 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžička mletého kmínu, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, olej
Postup přípravy
1/ Maso naklepat, osolit a opepřit. (Kotlety ještě po straně nařezávám, jsou-li s kostí, pak mírně uvolňuji maso od kosti.)
2/ Cibulku nakrájet nadrobno.
3/ V kastrolu na…
Vepřové pečené na másle (extrémně jednoduchý recept)
Potřebné ingredience
0,5 kg vepřového masa vcelku (ideální je krkovice, lze i plecko - pokud drží v jednom kuse, teoreticky se dá použít i pečeně/kotleta bez kosti - ale je to prostě sušší maso), cca 25g másla (množství másla se neřídí ani tak velikostí kusu masa jako velikostí dna hrnce, ve kterém ho děláme => cílem je, aby se maso na másle "opálilo" a poté na dně zůstaly cca 2mm másla, na kterém se bude maso dodělávat), sůl
Postup přípravy
1/ Maso na povrchu nasolit.
2/ V hrnci rozpustit a rozpálit máslo, vložit do něj maso a osmahnout ze všech stran. (Nestačí jen nechat maso uzavřít, musí se opravdu ze všech…
"Čínské" placičky
Potřebné ingredience
1/2kg libového vepřového (nebo tučnějšího kuřecího) masa, 3 cibule, 4 lžíce oleje, 4 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička cukru (lepší je hnědý), 1 lžička kari koření, 1 lžíce sojové omáčky, 3 vejce, 1 lžička sladké papriky, trocha oleje na smažení
Postup přípravy
1/ Maso nakrájet na kostičky zhruba 1x1cm.
2/ Cibuli nakrájet na půlkolečka.
3/ Všechny ingredience promíchat v jedné míse a nechat přes noc odležet v lednici.
4/ Na…
Vepřová pečínka v mléce
Potřebné ingredience
750 g až 1 kg vepřové pečeně, 2 cibule, 150-200 ml mléka, drcený kmín a sůl
Postup přípravy
1/ Maso (v celém kusu) osolit a posypat kmínem. Poté vložit do pekáčku, který se dá přiklopit, nebo do hrnce, který může i s poklicí do trouby.
2/ Troubu předehřát na 200°C.