Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 20 návštěvníků)

Vepřový guláš paprikáš

0.0
Vepřový guláš paprikáš

Potřebné ingredience

750g vepřového masa (používám plecko), olej, 3 středně velké cibule, 1 velká červená kapie, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžíce sladké červené papriky, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, trocha hladké mouky nebo střídka starého chleba na zahuštění

Postup přípravy

1/ Maso zbavit blan, kližek apod. a nakrájet na větší kostky (cca o hraně 2cm). Osolit a opepřit.
2/ Cibuli nakrájet nahrubo, papriku (kápii) na čtverečky o hraně asi 1cm.
3/ V kastrolu rozpálit olej (zhruba 5 lžic) a v něm zprudka opéct maso, aby se ze všech stran uzavřelo a mírně opeklo. Poté maso vyjmout na talíř a přikrýt pokličkou, aby se uchovalo v teple.
4/ Do výpeku po mase vhodit cibuli a zprudka osmahnout dohněda. (Pozor aby se ale nespálila, chytla by hořkou chuť.)
5/ Zmírnit plamen, přidat kápii a krátce orestovat.
6/ Cibuli a kápii posypat kmínem a červenou paprikou, opět krátce zarestovat - jen tak, aby se uvolnila z koření vůně (opět se nesmí připálit, zhořklo by). Potom přidat rajský protlak.
7/ Vrátit do kastrolu maso a zalít ho horkou vodou (nebo samozřejmě vývarem) tak, aby bylo akorát ponořeno. Osolit (začít cca 1 lžičkou). Nechat dusit doměkka (až do chvíle, kdy se dá jíst maso lžicí a paprika je rozpadlá). Do tohoto stavu se maso dostane zhruba po hodině a půl vaření (ale záleží na druhu a kvalitě masa).
8/ Nakonec si v troše studené vody rozmíchat hladkou mouku (já používám asi 2 polévkové lžíce, ale záleží na množství vody, které jste dali na začátku dušení a na vaší oblíbené hustotě guláše) a za stálého míchání ji vlít do guláše. Nechat provařit ještě alespoň 10 minut. Alternativou k tomuto postupu je zahustit guláš nadrobenou střídkou staršího chleba. Opět nechte alespoň 10 minut provařit.
9/ Dochutit solí. (Celkem to nakonec obvykle vyjde na cca 2 a půl lžičky na dávku guláše - včetně již dříve dané soli.)

Pozn.:
Jako příloha u nás jednoznačně vedou těstoviny.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jilly 7. 3. 2012, 12:03
vypada uzasne, dnes urobim podla tohto receptu (Y)
horama 5. 5. 2012, 18:17
@jilly Doufám, že vyšel. (L)
jilly 9. 5. 2012, 11:16
@horama bol skvely (F)díky moc

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie