Borůvkový táč - snadný na přípravu: kynutá a nadýchaná…
Potřebné ingredience
400 g polohr. mouky, 1x sušené droždí (nebo půl kostky čerstvých kvasnic), 1 vejce, půl kávové lžičky soli, 1,5 dcl mléka, 1 dcl vody, 4 PL cukru, 5 PL oleje, máslo na vymazání. Žmolenka.
Postup přípravy
Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme kvasnice, rozklepneme vejce. Přisolíme. Zalejeme teplým (né horkým) mlékem, vlažnou vodou. Přidáme 4 vrchované lžíce moučkového cukru,…
FRGÁL - vynikající těsto nadýchané!!!
Potřebné ingredience
TĚSTO: 250 g polohr. mouky, 40 g cukr krystal, 1/2 kostky droždí, 125 ml vlaž. mléka, 25 g oleje, 25 g sádla, citr. kůru a šťávu, velkou špetku soli, 1 žloutek NÁPLŇ: 1 kostka tvarohu, 1-2 vejce, lžíce másla, kapka mléka a na šmakec třeba posypat troškou skořice, nebo rozinkami v rumu. Na závěr zasypat posypkou. Správné frgál má být zalité rumem, ale skrz děti tu chybí.
Postup přípravy
Zadělá se na kvásek: 125 ml vlažného mléka + 1/2 kostky droždí + 1 vanilkový cukr. Po 10 minutách smícháme i ostatní přísady na těsto a nechá se kynout asi hodinu (těsto má být…
ROLÁDA_malovaná
Potřebné ingredience
- 6 vajec - 80 g hl. mouky - 120 g cukr moučka - špetku soli - trocha kakaa
Postup přípravy
TMAVÉ TĚSTO: vyrobíme z ušlehání: 1 vejce, kakaa množství tak od oka (stačí zkrátka na obarvení), trochy cukru a trošky hladké mouky.
Na plech vyložený pečícím papírem…