Těsto z kvasu (podobné plundrovému)
Potřebné ingredience
150g kvasu LM (rozkvašeného - může být i z dokrmování), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžíce cukru, 150g hladké mouky, 50g celozrnné pšeničné mouky, 110 - 115g vlažné vody. 125g másla
Postup přípravy
Ze všeho, kromě másla, nahrubo zpracujeme přikryjeme a necháme 30min. odpočívat, poté v robotu vyhněteme nelepivé těsto. Necháme v míse nakynout 1- 2 hodiny (můžeme 1 - 2x…
Koláč z kvasu (LM)
Potřebné ingredience
Rozkvas: 110g LM kvasu (nebo 1 velká lžíce žitného kvasu), 150g mléka, 150g hladké mouky. Těsto: 200g hladké mouky, 150g vysokolepkové mouky, sůl, 120 - 140g mléka, 3 lžíce cukru, 50g oleje, citrónová kůra. Náplň: ovoce, žmolenka (mouka, cukr, másla, vločky, skořice)
Postup přípravy
Rozkvas necháme při asi 20 stupních vykynout 8 - 12hodin. Poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto, které necháme kynou asi 3 hodiny. Vyklopíme na vymazaný plech,…
Datlový chlebíček
Potřebné ingredience
200g datlí, 300g čaje (rooibos nebo černý - 3 pytlíky), 1 lžíce medu, 50g másla, 100g cukru (dost sladké), 3 vejce, 1 lžíce instantní kávy, 100g hladké mouky, 130g špaldové celozrnné mouky, 1 PP.
Postup přípravy
Datle nakrájíme na malé kousky, které zalijeme buď hotovým horkým čajem. Nebo k datlím dáme pytlíky čaje a zalijeme horkou vodou. Přidáme med. Necháme alespoň hodinu nasáknout.…
Kynuté závitky
Potřebné ingredience
250g polohrubé mouky, 150g hladké mouky, 100g špaldové celozrnné mouky, sůl, 200g mléka, 75g tučného jogurtu (nebo zakysané smetany), 75g rozpuštěného másla, 70g cukru, 20g droždí,1 žloutek. Tvarohová náplň: 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink, 4 lžíce tekutiny (rum + mléko), rozinky v rumu, cukr. Ev. povidla, mák, ořechy,...
Postup přípravy
Jogurt smícháme s teplým mlékem a přidáme droždí, trochu cukru a mouky a necháme vykynout. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto (8 - 10min). Zakryjeme a necháme…
Pomerančový koláč
Potřebné ingredience
3 vejce, 90g třtinového cukru, 150g hladké mouky, 50g celozrnné špaldové mouky, 100g jemně mletých mandlí, 2 lžičky PP, sůl, 150g lehce rozpuštěného másla, 50g šťávy z pomeranče, 100g jogurtu nebo zakysané smetany, strouhaná pomerančová kůra nebo pomerančový olej. Na sirup: šťáva z 1 pomeranče, šťáva z 1 citrónu, 50g cukru, 1 skořice, 2 hřebíčky. Kokos na posypání.
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, a na střídačku přidáváme máslo, šťávu, jogurt a smíchané sypké suroviny. Upečeme ve vymazané a vysypané formě na 180°C asi 20 - 30min. Ještě…
Jogurtovo-tvarohový dort bez cukru
Potřebné ingredience
Korpus: 100g esíček, 30g rozpuštěného másla. Krém: 250g tvarohu, 300g jogurtu, 30g datlového sirupu, 1 banán, 1 - 2 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánka (Mixitela,...), 200g mléka, 1 ztužovač za studena (ev. dva)
Postup přípravy
Sušenky namixujeme, smícháme s máslem a napěchujeme do dortové formy. Šleháme tvaroh + jogurt + sirup + rozpuštěná pomazánka. Mléko rozmixujeme s banánem, přidáme ztužovač a…
Buchtový dort
Potřebné ingredience
Plněné buchty pečené ve dvou ráfcích, sestavené po upečení
Ořechové řezy
Potřebné ingredience
500g hladké mouky (lze nakombinovat s celozrnnou), 100g cukru, 200g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody, 2 vejce, 2 lžíce mléka. Náplň: 300g mléka, 1 a 1/2 lžíce škrobu, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 50 - 70g cukru, 250g másla. Ořechová vrstva: 120g másla, 60g cukru, 3 lžíce medu, 350 - 400g loupaných arašídů. Rum
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, rozdělíme na polovinu a každou část vyválíme a zvlášť upečeme (jednu z toho s ořechovou směsí). Do hrnce dáme máslo, med a cukr, za častého míchání přivedeme k…
Sakrajda (perníkový závin)
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 1 lžička PP, 1/2 lžičky skořice, 2 lžičky perníkového koření, špetka sušeného zázvoru, 140g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 60g měkkého másla, 1 lžíce rumu. 250g povidel, 2 hrsti sekaných ořechů. Vejce na potření
Postup přípravy
Ze všech ingrediencí, kromě povidel a ořechů, zpracujeme v robotu pádlem na těsto. Dáme do fólie a necháme do druhého dne v lednici. Poté rozválíme na slabý plát, potřeme povidly…
Cruffiny s kvasem
Potřebné ingredience
Rozkvas: 150g mléka, 120g lievitio madre, 150g hlaké mouky. Těsto: 90g mléka, 100g měkkého másla, 300g hladké mouky, 60g cukru, sůl. Náplň: skořice, měkké máslo, cukr (nebo nutella, povidla,...)
Postup přípravy
6-8 hodin předem připravíme rozkvas (smíchat a nechat při pokojové teplotě). Poté přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme asi 2 hodiny kynout. Těsto rozdělíme na 6…