Špagety all´amatriciana
Potřebné ingredience
350g špaget, 400g loupaných krájených rajčat, 80-100g pecorina, 100g guanciale (popřípadě pančety), kousek feferonky, 1 lžíce olivového oleje, 50ml bílého vína, sůl
Postup přípravy
Guanciale nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji do křupava spolu s feferonkou. Přilijeme víno a necháme odpařit. Z výpeku vyndáme slaninu, přikryjeme ji alobalem, aby…
Těstoviny s tuňákem
Potřebné ingredience
3 konzervy tuňáka (cca 300g), 400g těstovin, malá brokolice, 200g lučiny, 100g čedaru, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, sušený česnek, 1 plechovka rajčat
Postup přípravy
Těstoviny uvaříme ve vodě do poloměkka, ke konci přihodíme na dvě minuty brokolici. Smícháme horké těstoviny a brokolici s lučinou, po rozpuštění přimícháme zbytek surovin, kromě…
Dýňové rizoto
Potřebné ingredience
500g dýně (máslová), 150g rýže arborio, 750 - 870ml vývaru, 35g másla, 50g parmazánu, sůl, pepř, přepuštěné máslo
Postup přípravy
Na lžíci přepuštěného másla orestujeme malé kousky dýně (asi 5-8 min.), přidáme rýži, také chvíli restujeme. Postupně přiléváme horký vývar (po naběračkách), téměř stále mícháme,…
Špagety Carbonara
Potřebné ingredience
4 žloutky, 100 - 130g parmazánu, 150g pancetty na kostičky, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, pepř, špagety, sůl do vody na špagety
Postup přípravy
Na oleji orestovat celý, zmáčknutý stroužek česneku do zezlátnutí, poté vyndat. Přidat pancettu a restovat dokřupava v hluboké pánvi. V míse smíchat žloutky, parmazán, pepř a asi…
Boloňské špagety
Potřebné ingredience
500g hovězího masa, 2 řapíky celeru, 1 velká mrkev, hrst čerstvé bazalky, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, 400g krájených rajčat, olivový olej, 200ml červeného vína, 2 stroužky česneku, 1 lžička třtinového cukru. Špagety, parmazán
Postup přípravy
Na oleji orestujeme na malé kousky nakrájenou mrkev a celer, po chvíli přidáme kousky česneku, nakonec cukr, bobkový list a hřebíček. Po orestování zeleniny přidáme mleté maso a…
Plněné těstoviny (ravioli) s ricottou a špenátem
Potřebné ingredience
Na těsto: 2 vejce, 100g hladké pšeničné mouky, 100g semolinové mouky (nebo se dá použít i pouze 200g pšeničné hladké, nebo 200g pouze semolinové). Náplň: 250g ricotty, 150 - 200g baby špenátu, sůl, sušená šunka, muškátový oříšek, 1 žloutek, bazalka, parmazán, bílek (vejce)
Postup přípravy
Vypracované těsto necháme asi hodinu přikryté odležet. Poté vyválíme na tenké placky, poklademe hromádky náplně (vše smíchat, špenát předem spařit), přikryjeme druhou plackou,…
Těstoviny se žampionovou omáčkou
Potřebné ingredience
400 - 500g žampionů, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžička drceného kmínu, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce kaparů, hrst petrželky, ev. 1/2 houbového bujónu, 200 - 250g těstovin
Postup přípravy
Plátky žampionů orestujeme na oleji, přidáme kmín, sůl, mouku a chvíli restujeme. Zalijeme asi 150ml vody, přidáme kapary, ev. bujón a necháme dusit asi 15min. Ke konci přidáme…
Dýňové noky se šalvějí, prošutem a parmazánem
Potřebné ingredience
1 malá dýně, 1 lžička soli, 1 vejce, hladká mouka dle potřeby (na malou dýni asi 300g), 100g sušené šunky, 100g parmazánu, 1 snítka šalvěje, plátek másla
Postup přípravy
Dýni nakrájíme na kousky a dáme péct na 180 - 200°C asi na 30 min. (do změknutí). Poté teplou rozmixujeme, přidáme vejce, sůl a postupně mouku, než vznikne jen mírně lepivé těsto.…
Lasagne podle Z. Pohlreicha
Potřebné ingredience
asi 12 ks plátů na lasagne. 100g parmazánu. MASOVÁ SMĚS: 500g hovězího mletého masa, 300g vepřového mletého masa, 2 lžíce olivového oleje, 2 mrkve, kousek celeru, 2 konzervy sekaných rajčat (nebo 1 konzerva rajčat a 1 rajčatové pyré), 1 - 2 stroužky česneku, 300ml červeného vína, 200ml hovězího vývaru, rozmarýn, sůl, pepř. BEŠAMEL: 1000ml plnotučného mléka, 65g másla, 65g hladké mouky, muškátový oříšek, 1 bobkový list, 4 hřebíčky
Postup přípravy
Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou mrkev a celer, do hněda asi 15 min. Poté přidáme česnek s rozmarýnem a ještě chvíli restujeme,nakonec přidáme maso. Restujeme do odpaření…
Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Potřebné ingredience
500g kuřecích prsou, sůl, pepř, sušený česnek, kari koření, olivový olej, 200g mraženého sekaného špenátu, 3 lžíce zakysané smetany, 250g těstovin, ev. sýr na posypání
Postup přípravy
Kousky masa naložíme do koření a oleje do druhého dne. Poté zprudka orestujeme, asi po 10min. přidáme špenát a chvíli povaříme. Nakonec zakysanou smetanu. Smícháme s uvařenými…