Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
KRINGEL - skořicový věnec

KRINGEL - skořicový věnec

Potřebné ingredience

220ml mléka, 30g droždí, 40g cukru, 550g hladké mouky, špetka soli, 2 žloutky, 50g másla, na náplň:70g másla, 3 lžičky skořice, 100g cukru

Postup přípravy

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zapracujte do mouky se špetkou soli zbývající cukr, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto dobře…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zapečená cuketová lodička

Zapečená cuketová lodička

Potřebné ingredience

Mladé cukety, jarní cibulka, kousek slaniny nebo šunky, sýr, rajčata, sůl, koření dle chuti

Postup přípravy

Mladé cukety rozkrojíme na půlky-lodičky, vydlabeme lžičkou a dostatečně osolíme. Na pánvičce orestujeme spodní části jarních cibulek, a přidáme k nim pokrájenou dužninu,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Lehký hruškový koláč s drobenkou

Lehký hruškový koláč s drobenkou

Potřebné ingredience

1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru - může být klasický nebo hnědý, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 hrnek bílého jogurtu - ne nízkotučného, 1 vajíčko, 1/3 hrnku oleje, hrušky, event. jablka, trošku skořice, rozinky, event. ořechy....plus máslo, hrubou mouku a cukr na drobenku

Postup přípravy

Smícháme všechny suché přísady a potom přidáme jogurt, vajíčko a olej. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku (toto množství používám na zapékací mísu o velikosti 1/2…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Šneci s borůvkovou náplní

Šneci s borůvkovou náplní

Potřebné ingredience

na těsto: 500g hladké mouky, špetka soli, 1 vajíčko, 150g tuku, trochu mléka, 100g cukru, 40g droždí\r\n\r\nna náplň: marmeláda, ovoce (borůvky, třešně nebo cokoliv jiného), troška cukru - může být vanilkový\r\n\r\nna polevu: smetana ke šlehání, cukr moučka

Postup přípravy

Vypracujeme kynuté těsto a vyválíme s něj obdélník. Potřeme marmeládou a poklademe náplní (borůvky s cukrem). Zarolujeme a krájíme na cca dvoucentimetrové šneky. Dáme na plech a…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Rakytníková medicínka - za studena

Rakytníková medicínka - za studena

Potřebné ingredience

bobule rakytníku, cukr, kys. citrónová, troška alkoholu

Postup přípravy

Rakytník otrháme (já letos použila nůžtičky) po prvním mrazíku, omyjeme a odšťavníme v odšťavňovači. (samozřejmě můžete i klasicky rozdrtit a přecedit přes plátýnko)\\r\\nSmícháme…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
První letošní TŘEŠŇOVÁ marmeláda

První letošní TŘEŠŇOVÁ marmeláda

Potřebné ingredience

3 kg vypeckovaných třešní, cukr, gelfix (tři balíčky) , kyselina citrónová (1 pytlíček)

Postup přípravy

Třešně si vypeckujeme, smícháme s gelfixem (já použila 3:1 ) a přivedeme k varu. Tyčovým mixérem jsem je trochu namixovala a po přejití varem jsem přidala cukr. Na 3kg třešní…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Chřestová krémová polévka

Chřestová krémová polévka

Potřebné ingredience

5-6 stonků bílého chřestu, máslo, hladká mouka, sůl, bílý pepř, smetana nebo smetana ke šlehání, osmažená houska, pažitka nebo jiné bylinky

Postup přípravy

Chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme spodní cca 1/3 stonku. Dáme vařit asi na 10 minut do mírně osolené vody. Když je uvařený, odkrojíme hlavičky a zbytek nakrájíme na větší…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Polníčkový salát s kuřecím masem a dresinkem

Polníčkový salát s kuřecím masem a dresinkem

Potřebné ingredience

kuřecí masíčko, polníček, okurka, mrkev, rajče, zakysaná smetana, česnek, sůl, koření na kuře, olivový olej, kopr

Postup přípravy

Polníček omyjeme a osušíme, přidáme nakrájenou zeleninu, jakou máme rádi a zakápneme olivovým olejem. Mezitím si připravíme masíčko. Nejlepší je kuřecí stehenní řízek. Omyjeme,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Makový koláč pro Karolínku

Makový koláč pro Karolínku

Potřebné ingredience

těsto:\r\n40dkg polohr. mouky, 16dkg hery nebo jiného tuku, 16dkg cukru krupice, 1 vejce, 2 lžíce octa, 5 lžic mléka, 1/2 prášku do pečiva\r\nmaková náplň:\r\n200g mletého máku, 80g cukru moučka, 1/4 litru mléka, 20g másla, 1 vanilk. cukr, hrst rumových perníčků, skočice

Postup přípravy

Těsto připravíme ze všech ingrediencí a důkladně propracujeme, poté rozdělíme na dvě části. Větší část bude na základ koláče a tu vyválíme a poklademe jí na pečícím papírem…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
SVRATECKÝ GULÁŠ S BRAMBORÁČKY

SVRATECKÝ GULÁŠ S BRAMBORÁČKY

Potřebné ingredience

cca 750g plece, 300g žampionů (nejlépe čerstvých), 2 cibule, 150g slaniny vcelku, kečup, salsa, sůl, 2 str. česneku, event. trocha hl. mouky

Postup přípravy

Do většího kastrolu dáme rozškvřit nakrájenou slaninu na větší kostičky a když je chycená, přidáme pokrájenou cibuli. Pořádně osmahneme, přidáme nakrájené, osolené maso,…

Zobrazit více...

Kategorie