Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 616 návštěvníků)

pěstování PELARGONIE , SURFINIE ,FUCHSIE z multiplata a zazimování

0.0
pěstování PELARGONIE , SURFINIE ,FUCHSIE z multiplata a zazimování

Postup

Návod je stejný jak pro pelargonie,tak i surfinie,i fuchsie.
Pelargonie a fuchsie jsou rozfoceny.
Potřeby mají stejné,jen pelargonie a surfinky jsou na sluníčko a fuchsie patří do stínu.Všechny potřebují velmi mnoho živin,aby vydržely celou sezonu hezky kvést,hnojím buď každý týden,nebo můžete přidat,menší dávku,hnojiva do každé zálivky.
Nejvíce prostoru,cca 30l zeminy potřebuje jedna rostlina surfinky,pelargonie a fuchsie podstatně méně,více níž.
Asi začátkem března,jakmile se v obchodech objeví tyto rostlinky na multiplatech a jsou pěkné ,tak nakupuji,počasí není nic moc,tak si je zabalte v obchodě do papíru.
Tyhle mám doma 14 dní.
Jakmile přinesu domů,očistím,oberu oschlé nebo olámané ,odstraním případná poupata a květy,bez lítosti,zbytečně se rostlinka vysiluje v době,kdy má růst a poprvé zaštipuji,zaštipuji vrchol ,jde o to vypěstovat silnou a hodně rozvětvenou rostlinku,než přijde do truhlíku na okna.Na fotečkách je vidět,jak po 14 dnech vyráží nové výhony hezky odspodu,ale i od odštípnutého vrcholu- tak se pomalu vytváří rostlinka s mnoha výhony-čím více výhonů,tím více květů.
První týden je jen zalévám,jsou na světle a v teple,druhý týden poprvé přihnojím hnojivem kristalon start,je to hnojivo,které má za úkol vytvořit zelenou hmotu.
Na konci druhého týdne už mají nové výhony,ty delší teď opět zaštípnu,a přesadím do truhlíků.
Teď konec hnojení,zemina obsahuje živiny na určité období,záleží na fa,najdete napsáno na obalu,pohybuje se to od 2-6 týdnů.
Truhlíky mám samozavlažovací,zeminu pro pelargonie,míchám do ní ještě perlit,provzdušňuje zeminu a ukládá přebytky hnojiva a poutá stopové prvky z hnojiva.Na 60cm truhlík dávám 5 rostlinek pelargonií(pokud máte surfinky,tak jen 2,potřebují mnoho místa a během chvilky truhlík spolehlivě zaplní).Sázím do trojsponu i v truhlíku.Před sázením pořádně zalít,ať jdou dobře vyndat a nepotrháte kořeny.
Následující 2- 3 týdny bez hnojiva,poté stále zaštipování,vyštipovat stále poupata a hnojivo kristalon start.
Podle počasí,pokud v noci už nejdou teploty pod 0,stěhuji je ven(ne na úpal,polostín a pozor na vítr,nejsou zvyklé,během jednoho dne by je zničil) pomalu si zvykají na pobyt venku,na noc dávám do garáže.(zvykání tak 14 dní)
Na okna je dávám dříve než po zmrzlých,několik let po sobě jsem je nechala venku už od konce dubna-znamená to,ale hlídat předpověď nočních teplot a případně na noc uklidit nebo přikrýt.
Asi od půlky května přestávám zaštipovat(v tuho dobu už je krásně zarostlý truhlík),přestávám vyštipovat poupata,konečně je "pouštím"na květ.Od chvíle,kdy se objeví první poupata(asi do 14 dnů),vyměním hnojivo a používám kristalon plod a květ,s tím,že 1x za týden po celou sezonu dostanou dávku i startu.
Hnojiv je více a od více firem,pohodlná jsou tekutá,jsou zvlášť na pelargonie a zvlášť pro surfinky,nejvíce se mi,ale osvědčil právě kristalon,i když se musí rozmíchat.
Pelargonie i fuchsie lze přezimovat, takže poslední hnojení je koncem srpna,jde o to,aby nové výhony vyzrávaly a přečkaly zimu.
pokvetou nám až do zámrazu,přesto,pokud si je chceme uchovat na další sezonu,je nutné hlídat teploty,aby nešly pod 0 a buď schovat,přikrýt a nebo,zazimovat včas.
Místo k přezimování potřebujeme buď studené a tmavé,to je kolem 12 a méně st , ne 0 , nebo můžou mít teplo,ale světlo a to je kolem 15st
Rostliny zimujeme očištěné od květů,suchých nebo napadených listů,postupně doopadají i ostatní,později posbírat,aby nezabíraly tolik místa můžeme o půlku sestřihnout.Zálivka přes zimu velmi mírná,jen,aby nezaschly,čím větší teplo,tím je víc hlídat.Prohlížet i kvůli napadení,většinou mšic,molic_včasný postřik.
Koncem února prohlénout rostliny,vyndat na světlo a na krátko ostříhat,pokud rostlinky přežily,začnou do 14dní rašit , přesadíme je,dáme na světlo a teplo a vše ostatní je zase stejné ,jako,když jsme je koupili
Takhle se zajimují pelargonky,fuchsie,muškáty a většina přenosných rostlin
Postupně vložím i další fotečky.

tady je první zaštípnutí po přinesení z obchodu

14 dní od prvního zaštípnutí,nové výhony odspodu

po 14 dnech nový výhon na vrcholu

některé výhony jsou už po 14 dnech k dalšímu zaštípnutí

a takhle zaštípneme

perlit,o kterém píšu , 3l balení,prodává obi ,baumaxy... cca 40,- kč,
nic neodměřuji,trochu přisypu do zeminy a promíchám
jeden pytel jsem dala na 80l zeminy,když ho bude více,nevadí

tak zasazeno,truhlík 60cm, 5 rostlinek do trojsponu,
pokud mají vytáhlý stonek,můžete zasadit hlouběji
(na "podnět" dopisuji nepřibírat k tomu malé děti,hromadí si zeminu v obýváku)

Tohle jsou fuchsie,necelých 10 dní po prvním zaštípnutí,v patrech se tvoří nové páry výhonu,jakmile povyrostou o pár až dva páry listů nad sebou,zaštípnu znova,tady foceno ještě na multiplatu,ale už jsou dostatečně velké na přesazení do větších (ale ne o moc,prospívají na mnohem menším prostoru než pelarfonky) květináčů nebo k sesazení do truhlíku.Protože je budu sesazovat s jinými rostlinami a nemám už dostatek místa pro tolik truhlíků,zatím jsem je sesadila do jednoho,vydrží tam do rozsazení na místo,
tohle jsou převislé fuchsie,stejně se zaštipují i vzpřímené,aby se hezky rozkošatily

fuchsie,při druhém zaštípnutí
po prvním je krásně vidět nový výhon se dvěma páry listů,tam ,kde je špejle zaštípneme-vyrostou zase další dva a tak dokola - bude mít více květních výhonů(to samé pro pelargonie,surfinky)

že je vše dobře připraveno,je evidentní,ale na zabití !!!!!!!!!!!!!!!!

tady na pelargonii,je krásně vydidět,co způsobilo jediné zaštípnutí - 5 nových výhonů(budoucích kvetoucích)
je to asi 7-10 dní po prvním zaštípnutí

tak tohle jsou převislé fuchsie,asi po měsíci,je hezky,stěhuji ven,zatím na noc do garáže
zaštipovat je budu do konce dubna,pak už je nechám,hnojení 1x týdně kristalon start

tak a stěhuji ven,zatím jen přes den,na noc ještě do garáže,zaštipovat a vyštipovat květy budu do konce dubna určitě , hnojení 1x týdně kristalon start

tak a jdeme na okno,poslední zaštípnutí,pak už se k nim nedostanu,výhonů dostatek ,tak už nechám na květ

a takhle vypadá v polovině června,spousta výhonů a poupat,už jen teplo a sluníčko

o 14 dní později,kdyby místo deště bylo hezky,tak už kvete celý

..a posledního července

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

kamiki 6. 4. 2013, 20:35
Dobrý večer,mám dotaz,koupila jsem 2plata po10 muškátech,popínavé,Jak jsem pročetla Váš příspěvek,začnu zaštipovat,to vše jsem pochopila,jen prosím nevím,zda je mám přesdit hned do truhlíku,nebo až kdy?Díky Kamila
danadana 9. 4. 2013, 23:31
@kamiki já je nechávám na multiplatu asi týden "aklimatizovat" s tím,že je proleju hnojivem,většinou kristalonem,ale v tuhle chvíli na růst zelené hmoty (F)
babetta 6. 4. 2013, 20:39
@kamiki Dobrý večer Kamilo,na konci druhého týdne přesazujte do truhlíku.V návodu to je,asi jste přehlédla.Přeji hodně zdaru a plno květů,Ivet
kamiki 7. 4. 2013, 13:03
@babetta Děkuji za odpověd,asi jsem opravdu špatně četla.Jdu na to zaštípnutí,větší odštíplé kousky zapíchnu do truhlíku a uvidím kolik se jich ujme.Už jsemto v minulémroce zkoušela,ale moc se neujalo,tak snad letos bude lépe.Kamila
JIRUŠ 17. 3. 2013, 21:37
(L) |:o) (L) |:o)
babetta 11. 3. 2013, 15:20
tak dnes zakoupené multiplato pelargonií a ihned jsem zaštipovala,ale po roce jsem u toho trpěla :-) (to abych si je nezničila).Loni jsem bojovala s muškami,a to už jsem je měla krásně vzrostlé , v truhlíku a ještě doma..Možná jsem si je donesla špatnou zeminou,nebo že by přelitím?Poradíte jak na to?Bylo jsem z toho na mrtvici.Nakonec truhlíky byly krásné,ale ty nervy :-) Někde jsem četla , že není dobré kupovat zeminu v supermarketech,ikdyž loni jsem měla s Mountfieldu...děkuji,Ivet
danadana 24. 3. 2013, 23:09
@babetta mohla být mizerná zemina,koneckonců ji kupujeme a nikdo neví,jak dlouho a za jakých podmínek ležela,sice to pelargonkám nedělám,orchidkám ano , dávám do trouby ,-)
Kecka76 25. 5. 2012, 23:26
Dobrý večer, mám dotaz, koupila jsem dnes 10ti pack převislých muškátů, můžu je ještě zaštípat, nebo je již mám nechat být a jen zasadit do truhlíků? *-) květy už nějaké mají, nějaké navíc výhonky taky, říkám si, jestli už není pozdě na zaštípnutí, nebo jestli se to ještě vyplatí, aby zesílily.... děkuji moc (F)
Kiki33 28. 4. 2012, 15:25
Dobrý den, máte nádherné muškáty. Mohla bych se taky na něco zeptat? Mám klasické pelargonie, ne převislé. Sazeničky jsem dostala od babičky, ale jsou vyšší, rovné, téměř bez jakýchkoliv postranních výhonků. Jak vysoko od spodu je mám zaštípnout, abych je nezničila, ale aby se pěkně rozrostly? A není už pozdě? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký sluníčkový den. Kristýna
danadana 29. 4. 2012, 17:57
@Kiki33 nad prvním druhým párem listů (F)
Míra 25. 4. 2012, 9:54
Dobrý den krásná stránka (Y) měla bych dotaz -koupila jsem pelargonie ted v pltíčkách můžu ještě ted zaštipovat nebo už je pozdě ? hezký den (F)
danadana 25. 4. 2012, 18:38
@Míra není pozdě , jen ať mají co nejvíce výhonů , v sezoně to vrátí
zahala 24. 4. 2012, 17:30
Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně surfínek - převislé. Koupila jsem si čtyři rostlinky a zasadila je všechny do truhlíku cca 80cm a teď nevím jestly jim tam až se rozrostou nebude těsno. Mám je radši rozesadit??? Prosím prosím o radu moc díky :-) :-) :-)
danadana 25. 4. 2012, 0:45
@zahala 3 by stačily dávala jsem 2 na 60cm (F)
avrilka87 22. 3. 2012, 13:46
Krásný den Paní Danuško, moc mě zaujal Váš článek... proto Vám pišu a chci se zeptat na pár otázeček.. V Pondělí jsem si koupila 20ks pelargonií mám je už zasázené v truhlíkách ale mám je zajím v garáži kde je cca 16st. v noci máme ještě mrazíky a tak se bojím jestli by mě nezmrzly :-| Potřebovala bych tedy vědet od jakých teplot můžu dát pelargonie za okno a nechat je am i přez noc ? A druhá otázka je zda nevadí, když budou pelargonie půl dne ve stínu? Do oken kde je budu mít, svítí jen ráno a do cca 12.hod pak už ne.... A ještě kdy je lepší zalávat jestli ráno, nebo až večer ??? DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚDI ,-)MĚJTE SE KRÁSNĚ (F) (F) (F)
danadana 22. 3. 2012, 17:47
@avrilka87 do garáže je tak brzo nedávám,je tam zbytečně chladno a pokud nezmrnou , brzdí jejich růst nízká teplota , než šly do obchodu byly ve vytápěném skleníku , mám je asi měsíc na okně , pokud počasí dovolí jsou přes den ven,ne na přímé slunce a pak do garáže pelargonky prospívají i polostínu,nebude jim to vadit snažím se cokoli dát ven , až když noční nejdou pod 10st , na podzim je to jiné snesou nižší mě do nich i paří , takže třeba 2x denně , ale lépe ráno "nestojí" přes noc ve studené vodě
Lenpod 19. 3. 2012, 14:53
Včera jsem si koupila v Hornbachu 2 plata pelargonií polopřevislých plnokvětých (barva fialkovorůžová - amelit) za 89Kč. Byly krásné tmavě zelené nízké husté a dnes jsem ,Danuško, podle Vašeho návodu seštípla k prvním lístkům. Na uštípnutém stonku jsem odstranila poupata a velké listy, namočila do růstového stimulátoru a zapíchla do písku smíchaného s hlínou - doufám, že mi krásně zakoření a tak se mi pěkně rozroste počet sazeniček. Jestli mi to bude fungovat, budu tak příští rok co nejdříve! kupovat menší počet multiplat a z "odštípanců" si napěstuji nové sazeničky. Další multiplata jsem zakoupila pelargonií převislých jednoduchých v akci 1+1 za 69Kč. Sazeničky měly sice velké listy oschlé, ale jinak jsou krásně prokořeněné a silné. Takže se pustím do seštípnutí i u nich a následného zasazení řízků. Ze začátku jsem měla nepříjemný pocit, že tu rostlinku mám tak radikálně zkrotit, když je tak hezká - nevytáhnutá za světlem....ale když jsem řízky zasadila, tak si připadám jako zahradnice množitelka a je mi líp a doufám, že i kytičkám bude líp. (L) Moc děkuji za Váš příspěvek a dalším pěstitelkám za komentáře (hello).
danadana 21. 3. 2012, 19:03
@Lenpod ,-) ,-) (Y)bude , nebojte
Zezulci 4. 6. 2011, 16:46
Krásný den, podle vašeho návodu už jedu druhý rok a paráda (Y) (Y) (Y)Nikdy mi nic nevyrostlo, manžel vždycky říká, že naše kytky jsou u nás za trest, ale muškáty-jedna radost! ,-)Rozdávám vaše rady dál a s velikým úspěchem u ostatních.Dokonce i tchyně mi je závidí ,-)Takže D Í K Y za rady!!!!
danadana 4. 6. 2011, 21:03
@Zezulci ,-) ,-) ,-)tak to je supr , to mám radost (Y) (F) (F)
Hyzule 27. 4. 2011, 16:17
Paní Danuško zeptám se než něco potentím.Koupila jsem pelargonie a jsou už dost rozrostené.Mají hlavní výhon a boční výhony tak 10 cm dlouhé.To mám vše odštípat a nechat jen ten prostřední se spodními listy?Toho se docela bojím že mi pojdou.Děkuji za nápomoc (Y) (F) (F)
danadana 28. 4. 2011, 7:35
@Hyzule zaštípnutím nezajdou , jde o to,aby měli co nejvíce výhonů , tím pádem květů a snažím se o to,aby to bylo co nejníže navětvené , tím i "pevné",aby veškeré výhony nezatěžovaly jeden hlavní a dlouhý
Hyzule 29. 4. 2011, 19:51
@danadana děkujiza vysvětlení.Už mají kytičky po zákroku tak uvidíme co na to řeknou ,-) (F)
danadana 1. 5. 2011, 12:39
@Hyzule nebojte , přežijou , já bych jim fakt neublížila ,-)
babetta 15. 4. 2011, 16:57
Ahojky všem zahradnicím, tak mé pelargonie po 14 dnech jsou opravdu rozrostlé o pěkných pár výhonů a to jsem se ze začátku bála.Vidím,že zbytečně.Popis pěkně napsán,fotky k tomu jako příloha fakt super.,,ROZDÁVÁM RADY,, kamarádkám.Dani nemáte ještě nějakou vychytávku? (Y)mějte se všichni fajn a já jen doufám,že mé okna budou široko daleko nejhezčí ,-)
danadana 16. 4. 2011, 8:05
@babetta ,-) ,-)to jsem ráda , sama je letos mít nebudu , nestihla jsem včas koupit , teď na multi zůstaly jen takový pidi,to by kvetlo snad v listopadu (H) a větší nemaj a i kdyby tak na počet , který potřebuju bych si musela vzít snad hypotéku ,-) mám (H)něco podobného praktikuji i na zahradě u některých trvalek , kde to lze , když jsou třeba v trsu , tak nechám prostředek a kolem dokola seštípu,kvetoe to pak samozřejmě dýl a trs je kompaktnější , apod... ,-)
blanche 13. 4. 2011, 13:31
Dobrý den Dani, (hello) druhým rokem "jedu" podle Vašeho návodu a znovu za něj děkuji.. (Y) (Y) Mám jen technický dotaz....zkusím letos umístit pelargonie na jižní parapety, surfinie na východ a fuchsie na západ...myslíte, že jim to bude vyhovovat? *-) (L) (L) (F) (F) Blanka
danadana 13. 4. 2011, 22:37
@blanche to mě těší (F) (F) fuchsie půjdou dobře na východě , západní sluníčko by na ně mohlo být moc , i když i dnes už jsou druhy , co ho snášejí mám je tam každý rok , na západní straně také,ale tam mi sluníčko už nestačí ani dojít na surfky my mohl být východ málo , lépe jižní strana , ale východní snesou zase dobře i pelargonky,loni jsem tam foukla zkusmo truhlík a byl stejný jako na jižní straně
kajkka 9. 4. 2011, 21:14
Dobrý den Danuško, tak jsem letos znovu sehnala malé muškáty a doufám, že budou stejně pekné jako v minulém roce (F). Letos jsem bych si chtěla vyzkoušet samozavlažovací truhlíky, dneska jsem do nich přesadila muškáty. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli je lepší je zpočátku zalévat z vrchu a až trochu více zakoření použít nálevku na samozavlažování. Díky moc. Karolína
danadana 10. 4. 2011, 8:35
@kajkka přesně zvrchu , až se jim rozrostou kořínky , tak ji už budou umět přijmout ze spodu
Pitelka 6. 4. 2011, 9:59
Dobrý den, Danuš, jen se chci ujistit jak je to s tím hnojením... Pelargonie jsem koupila min. víkend. Týden jsem jen zalívala. Včera jsem pohnojila Kristalonem start, teď nebudu 2 týdny hnojit a o víkendu můžu přesadit? Po těch 2 týdnech mám hnojit každý týden? Snad píšu srozumitelně :-) Teď si to čtu znovu - nebo je mám ještě jednou pohnojit až je přesadím do truhlíků?
babetta 3. 4. 2011, 16:47
ahojky všem co právě blázní a sází a sází :-))Náhodou jsem našla tyto stránky s návodem na pěstování od prvních dnů...dnes jsem zajela nakoupit multipack muškátů a první zaštipování jsme málem obrečela :-$,ale vše snad dobře dopadlo..jen si myslím,že to bude také chtít pořádné hnojivo.Nemáte někdo zkušenost s ,,Compo hnojivem,, pro balkónovky?Všem přeji bohaté květy a krásné jarní dny,Ivet
danadana 6. 4. 2011, 7:49
@babetta zaštipování vypadá "drsně" , ale vyplatí se dané hnojivo nemám
betsik 1. 4. 2011, 9:38
Dobrý den, taky už mám rostlinky doma,a ted čekám až moje ratolesti dovolí chvilku klidu na můj relax....díky za návodek, hnojení vyzkouším, já to doposud trochu flákala :-) (pst) A ta kočka v truhlíku-no to je můj případ, už to vidím, když nebude přesazovat pes tak kočka to určitě ocení. (smich) (kocka) Mějte s ekytkám zdar (Y) (Y)
danadana 6. 4. 2011, 7:48
@betsik ,-) ,-)jo , kočky
Beruskablanka 31. 3. 2011, 13:35
Dobrý den, chci poděkovat za váš perfektní návod (clamp) (clamp) (clamp) , minulý rok jsem měla pelargonie samý květ. Mám sice normální, nepřevislé, ale udělaly díky vám hooodně parády. |:o) |:o) |:o) Chci se zeptat na přesazování, mám je cca měsíc vytažené ze sklepa, krásně obrostly, ale nevím, jestli jsem neprošvihla dobu přesazení do nové země. Kdy je ten správný okamžik, hned po vytažení ze sklepa nebo chvíli počkat, až se zmátoří, tj. nyní? *-) *-) *-)
danadana 31. 3. 2011, 23:25
@Beruskablanka (L)děkuju nevadí chvíli počkat,alespoň zjistíte jak na tom jsou,co přezimovalo,co popřípadě ne já letos ještě nestačila ani nakoupit 8-|
podubenka 22. 3. 2011, 15:38
Danuš,jestli jsem to pochopila dobře.U surfinií se musí uštipovat ty nové lístečky co vyrostou????A jenom jeden lísteček výhon,nebo pár listů?Já uždibuju ty staré ,to dělám asi blbě :-|
danadana 24. 3. 2011, 7:09
@podubenka nezaštipujete listy,ale stonek,vždycky část z nově narostlého
podubenka 24. 3. 2011, 11:50
@danadana Děkuju,já jsem to špatně napsala,né listy ale stonky.A jak dlouho je mám zaštipovat?Do jaké doby?
danadana 24. 3. 2011, 17:54
@podubenka štípu je tam do půli -konce května , a to nemilostrdně případná poupata , čím více stonků bude,bude i více květů
*mrně* 12. 3. 2011, 9:39
Máte perfektní návod... (Y) (Y) (Y) už mám maličký kytičky doma a tak začnu podle vašich rad.... (F) A jsem moooc zvědavá,jaká budu zahradnice (smich) (smich) (smich) Děkuju za vaše rady (L) (L)
danadana 12. 3. 2011, 23:26
@*mrně* ,-)ať se povedou (F) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie