Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbili 3 návštěvníci)

Pěstování hlívy na dřevě s pomocí sadby

0.0
Pěstování hlívy na dřevě s pomocí sadby

Postup

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus), Hlíva miskovitá – citrónová (Pleurotus cornucopiae), Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius), Hlíva máčková - Eringii (Pleurotus Eringii) se na pěstování na dřevě nehodí!!



Pěstování hlívy na dřevě je velmi jednoduchým způsobem pěstování. Výhodou je dlouhodobé plození, dekorativnost hub na zahrádce a téměř bezpracná likvidace pařezů listnatých stromů. Nevýhodou je, že kultura nejvíce plodí v době, kdy rostou houby v přírodě. Venkovní podmínky také způsobují sníženou kvalitu plodnic.


Potřeby k pěstování

Čerstvě poražené, zdravé kmeny živých listnatých stromů o průměru 15-20 cm, případně pařezy těchto stromů. Sadba Hlívy ústřičné, polyetylénový pytel a parafín nebo štěpařský vosk nebo roubovací páska.


Místo pěstování

Stinné vlhčí místo na zahradě (není vhodné přímé sluneční osvětlení, zejména v poledních hodinách).


Příprava kmenů

Kmeny nařežeme na délku 20-50 cm; kratší kmeny dříve prorostou podhoubím, je však nutno je osadit do vlhčího místa. Budeme-li očkovat zářezy nebo otvory, doporučujeme délku kmene okolo 50 cm a rychlost prorůstání můžeme ovlivnit vzdáleností otvorů nebo zářezů. Kmeny používáme s kůrou.


Očkování sadbou

Sadbou se očkuje na řezných plochách špalků, případně do zářezů (kmen nařízneme motorovou pilou do 1/3 - a střídavě z jedné a druhé strany kmene) nebo otvorů o průměru 12-15 mm vyvrtaných po obvodu kmene. Po naočkování otvory zakapeme parafínem nebo štěpařským voskem, zářezy překryjeme roubovací páskou tak, aby sadba nevysychala. Naočkované kmeny potom ukládáme do PE pytlů, které nahoře zavážeme přes váleček z vaty provázkem.
Pokud očkujeme na řezných plochách, dáme na dno pytle čisté prkénko, na něj nasypeme sadbu a na ni řeznou plochou postavíme kmen. Pokud jsou kmeny delší, dáme na horní řeznou plochu zase sadbu a překryjeme opět prkénkem, které přitlučeme ke kmeni hřebíkem. Pokud jsou kmeny kratší, můžeme jich dát do pytle více na sebe a mezi řezné plochy nasypeme sadbu.
Pařezy očkujeme do otvorů vyvrtaných po obvodu. Do otvorů natlačíme sadbu a otvor zamázneme štěpařským voskem nebo zakápneme parafínem. Můžeme použít též gumovou zátku. Na horní řeznou plochu, nasypeme sadbu, překryjeme prkénkem a přibijeme hřebíkem. Pařez potom překryjeme folií proti vysychání.

Vhodné období pro očkování sadbou viz. Pěstitelské přehledy .


Prorůstání kmenů podhoubím

Naočkované kmeny uložíme v pytlích na místo, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C. Pokud kulturu zakládáme v teplém období roku, můžeme pytle uložit na stinné místo venku. Očkujeme-li více kmenů najednou, můžeme na stinném místě venku udělat z kmenů hranici, obalit folií a nechat prorůstat pohromadě.
Jinou možností je nechat prorůstat kmeny v hluboké jámě v zemi. Na dno položíme folii, na kterou nasypeme sadbu a zde pak stavíme kmeny stejným způsobem jako do pytlů. Jámu zakryjeme prkny nebo tyčovinou a folií. Takto zakládat kulturu hlívy lze v teplé polovině roku.
Doba prorůstání kmenů je 2-4 měsíce podle vzdálenosti očkovacích míst a tvrdosti dřeva. Délka prorůstání pařezů minimálně půl roku. Tvrdé dřevo prorůstá déle.


Uložení kmenů k plození

Prorostlé kmeny vyjmeme z pytlů a osadíme je ven do půdy k plození. Špalky zakopeme do země tak, aby 2/3 byly v půdě a 1/3 nad povrchem. Vybíráme stinné místo s vlhčí půdou. V místě však nesmí být vysoká hladina spodní vody, neboť podhoubí pod vodou v krátké době odumírá. Z prorostlých pařezů sejmeme folii. V době sucha okolí kmenů či pařezů zaléváme a půdu tím udržujeme stále vlhkou.


Tvorba plodnic

Takto připravené kmeny plodí na jaře a na podzim, někdy i po výraznějším ochlazení v létě a při mírném průběhu zimy. První rok bývá většinou úroda slabší, nejsilnější je druhý a třetí rok, potom úrodnost opět klesá. Měkké dřevo plodí 3 roky, tvrdé dřevo 5 - 6 let. Potom můžeme rozložené kmeny a pařezy zkompostovat.


Skladování plodnic

Plodnice hlívy lze skladovat v chladničce při teplotách + 4°C maximálně 4 dny. Plodnice ukládáme lupeny směrem vzhůru.

Sklizeň plodnic

Trsy plodnic sbíráme vždy celé, bez ohledu na to, že jsou v trsu malé plodničky. Sklízíme vždy vylomením trsu z pytle. Sklizené trsy rozdělíme na jednotlivé plodnice a třeně odřízneme.


Upozornění!
Výtrusy hlívy (spóry) mohou ve větším množství v uzavřených menších prostorách u disponovaných lidí vyvolat při vdechování některé alergické projevy, proto nenecháváme plodnice nikdy přezrát a místnosti větráme. Větší množství spór vytváří hlíva plicní.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

marki 9. 2. 2010, 14:29
Ale ale, nedovolená reklama. To budou mít admini radost, až to uvidí.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie