Zobrazit přihlášovací formulář

Pěstování Shii-také (houževnatec jedlý) na dřevě

0.0
Pěstování Shii-také (houževnatec jedlý) na dřevě

Postup

Potřeby k pěstování

Drcená sláma nebo piliny listnatých stromů nebo drcená kukuřičná vřetena, sadba, varné sáčky (tatrafánové nebo sáčky na výrobu tlačenky). Shii-také prorůstá kmeny pomaleji v závislosti na tvrdosti dřeva asi 1 rok.



Příprava substrátu

Drobně drcenou slámu, piliny nebo vřetena ponoříme do vody a 24 hodin máčíme (materiál se lépe namočí, pokud ho na začátku zalijeme horkou vodou). Druhý den materiál necháme okapat, nasypeme do varných sáčků a zavážeme: sáčky plníme do 2/3 obsahu, aby v sáčku zbyl prostor na promíchání materiálu se sadbou. Uzavřené sáčky vložíme do vody a vaříme 1 hodinu. Potom sáčky z vody vyndáme a necháme zchladnout. Var opakujeme ještě druhý a třetí den (místo ve vodě můžeme sáčky vařit v páře v zavařovacím hrnci) dobu varu prodloužíme na 1,5 hodiny. Je třeba zajistit, aby se sáčky v zavařovacím hrnci nedotýkaly příliš velkou plochou.

Vhodné období pro očkování sadbou viz. Pěstitelské přehledy .



Tvorba plodnic

Prorostlé kmeny můžeme umístit na jaře a na podzim do skleníku nebo fóliovníku (přes léto je možné využít i vlhčí stinné místo venku). V každém případě je třeba chránit kmeny před vyschnutím (vlhčit) a před většími mrazy chránit umístěním v prostoru, kde teplota neklesá pod -5°C. Pokud prorostlé kmeny nechtějí začít tvořit plodnice, namočíme je na l den do vody o teplotě 10°C až 18°C. Kmeny pak začnou plodit během několika dnů a plodnice dosahují zralosti přibližně za 10 dnů. Po sklizni necháme kmeny asi měsíc odpočívat. Případným dalším ponořením do vody navozujeme další plození.



Sklizeň plodnic

Plodnice sklízíme o velikosti klobouku 5 - 7 cm, v době kdy je klobouk ještě částečně podvinutý. Tuhý třeň ukrojíme asi 2 cm pod kloboukem. Plodnice můžeme poměrně dlouho skladovat, při teplotách 2°C až 6°C vydrží 10 - 14 dnů.



Použití plodnic

Plodnice Shii-také vynikají svými mimořádnými chuťovými vlastnostmi a vůní a v neposlední řadě blahodárnými účinky na lidské zdraví. Odborné publikace uvádějí, že pravidelná konzumace Shii-také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém a působí proti vzniku nádorových onemocnění. Houbu můžeme upravovat všemi běžnými způsoby a hodí se zejména díky svému silnému aroma jako ochucující složka různých jídel. Znamenitě se hodí pod maso do různých polévek a omáček.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

marki 9. 2. 2010, 14:28
Ale ale, nedovolená reklama. To budou mít admini radost, až to uvidí.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie