Zobrazit přihlášovací formulář

Pěstování Shii-také (Houževnatec jedlý) na substrátu

0.0
Pěstování Shii-také (Houževnatec jedlý) na substrátu

Postup

Potřeby k pěstování

Drcená sláma nebo piliny listnatých stromů nebo drcená kukuřičná vřetena, sadba, varné sáčky (tatrafánové nebo sáčky na výrobu tlačenky).



Příprava substrátu

Drobně drcenou slámu, piliny nebo vřetena ponoříme do vody a 24 hodin máčíme (materiál se lépe namočí, pokud ho na začátku zalijeme horkou vodou). Druhý den materiál necháme okapat, nasypeme do varných sáčků a zavážeme: sáčky plníme do 2/3 obsahu, aby v sáčku zbyl prostor na promíchání materiálu se sadbou. Uzavřené sáčky vložíme do vody a vaříme 1 hodinu. Potom sáčky z vody vyndáme a necháme zchladnout. Var opakujeme ještě druhý a třetí den (místo ve vodě můžeme sáčky vařit v páře v zavařovacím hrnci) dobu varu prodloužíme na 1,5 hodiny. Je třeba zajistit, aby se sáčky v zavařovacím hrnci nedotýkaly příliš velkou plochou.



Očkování sadbou

Sadbu roztřepáme v uzavřené láhvi na jednotlivá zrna. V čisté místnosti (bez plísní) vychladlý sáček se substrátem pootevřeme a otvorem nasypeme sadbu v množství asi 3 % substrátu. Sáček opět uzavřeme přes vatový váleček, aby kultura mohla dýchat.

Vhodné období pro očkování sadbou viz. Pěstitelské přehledy .



Prorůstání podhoubí

Sáčky uložíme na prorůstání do teploty asi 25°C. Substrát proroste podhoubím asi za 3 týdny. Při prorůstání podhoubí není rozhodující, zda je v prostoru světlo nebo tma.



Tvorba plodnic

Prorostlý substrát uložíme do prostoru s teplotami v rozmezí 12°C až 20°C a vysokou vzdušnou vlhkostí. Povrch substrátu udržujeme vlhký mlžením nebo kropením. Pro tvorbu plodnic je nutná přítomnost světla.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

marki 9. 2. 2010, 14:28
Ale ale, nedovolená reklama. To budou mít admini radost, až to uvidí.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie