Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 616 návštěvníků)

pěstování PELARGONIE , SURFINIE ,FUCHSIE z multiplata a zazimování

0.0
pěstování PELARGONIE , SURFINIE ,FUCHSIE z multiplata a zazimování

Postup

Návod je stejný jak pro pelargonie,tak i surfinie,i fuchsie.
Pelargonie a fuchsie jsou rozfoceny.
Potřeby mají stejné,jen pelargonie a surfinky jsou na sluníčko a fuchsie patří do stínu.Všechny potřebují velmi mnoho živin,aby vydržely celou sezonu hezky kvést,hnojím buď každý týden,nebo můžete přidat,menší dávku,hnojiva do každé zálivky.
Nejvíce prostoru,cca 30l zeminy potřebuje jedna rostlina surfinky,pelargonie a fuchsie podstatně méně,více níž.
Asi začátkem března,jakmile se v obchodech objeví tyto rostlinky na multiplatech a jsou pěkné ,tak nakupuji,počasí není nic moc,tak si je zabalte v obchodě do papíru.
Tyhle mám doma 14 dní.
Jakmile přinesu domů,očistím,oberu oschlé nebo olámané ,odstraním případná poupata a květy,bez lítosti,zbytečně se rostlinka vysiluje v době,kdy má růst a poprvé zaštipuji,zaštipuji vrchol ,jde o to vypěstovat silnou a hodně rozvětvenou rostlinku,než přijde do truhlíku na okna.Na fotečkách je vidět,jak po 14 dnech vyráží nové výhony hezky odspodu,ale i od odštípnutého vrcholu- tak se pomalu vytváří rostlinka s mnoha výhony-čím více výhonů,tím více květů.
První týden je jen zalévám,jsou na světle a v teple,druhý týden poprvé přihnojím hnojivem kristalon start,je to hnojivo,které má za úkol vytvořit zelenou hmotu.
Na konci druhého týdne už mají nové výhony,ty delší teď opět zaštípnu,a přesadím do truhlíků.
Teď konec hnojení,zemina obsahuje živiny na určité období,záleží na fa,najdete napsáno na obalu,pohybuje se to od 2-6 týdnů.
Truhlíky mám samozavlažovací,zeminu pro pelargonie,míchám do ní ještě perlit,provzdušňuje zeminu a ukládá přebytky hnojiva a poutá stopové prvky z hnojiva.Na 60cm truhlík dávám 5 rostlinek pelargonií(pokud máte surfinky,tak jen 2,potřebují mnoho místa a během chvilky truhlík spolehlivě zaplní).Sázím do trojsponu i v truhlíku.Před sázením pořádně zalít,ať jdou dobře vyndat a nepotrháte kořeny.
Následující 2- 3 týdny bez hnojiva,poté stále zaštipování,vyštipovat stále poupata a hnojivo kristalon start.
Podle počasí,pokud v noci už nejdou teploty pod 0,stěhuji je ven(ne na úpal,polostín a pozor na vítr,nejsou zvyklé,během jednoho dne by je zničil) pomalu si zvykají na pobyt venku,na noc dávám do garáže.(zvykání tak 14 dní)
Na okna je dávám dříve než po zmrzlých,několik let po sobě jsem je nechala venku už od konce dubna-znamená to,ale hlídat předpověď nočních teplot a případně na noc uklidit nebo přikrýt.
Asi od půlky května přestávám zaštipovat(v tuho dobu už je krásně zarostlý truhlík),přestávám vyštipovat poupata,konečně je "pouštím"na květ.Od chvíle,kdy se objeví první poupata(asi do 14 dnů),vyměním hnojivo a používám kristalon plod a květ,s tím,že 1x za týden po celou sezonu dostanou dávku i startu.
Hnojiv je více a od více firem,pohodlná jsou tekutá,jsou zvlášť na pelargonie a zvlášť pro surfinky,nejvíce se mi,ale osvědčil právě kristalon,i když se musí rozmíchat.
Pelargonie i fuchsie lze přezimovat, takže poslední hnojení je koncem srpna,jde o to,aby nové výhony vyzrávaly a přečkaly zimu.
pokvetou nám až do zámrazu,přesto,pokud si je chceme uchovat na další sezonu,je nutné hlídat teploty,aby nešly pod 0 a buď schovat,přikrýt a nebo,zazimovat včas.
Místo k přezimování potřebujeme buď studené a tmavé,to je kolem 12 a méně st , ne 0 , nebo můžou mít teplo,ale světlo a to je kolem 15st
Rostliny zimujeme očištěné od květů,suchých nebo napadených listů,postupně doopadají i ostatní,později posbírat,aby nezabíraly tolik místa můžeme o půlku sestřihnout.Zálivka přes zimu velmi mírná,jen,aby nezaschly,čím větší teplo,tím je víc hlídat.Prohlížet i kvůli napadení,většinou mšic,molic_včasný postřik.
Koncem února prohlénout rostliny,vyndat na světlo a na krátko ostříhat,pokud rostlinky přežily,začnou do 14dní rašit , přesadíme je,dáme na světlo a teplo a vše ostatní je zase stejné ,jako,když jsme je koupili
Takhle se zajimují pelargonky,fuchsie,muškáty a většina přenosných rostlin
Postupně vložím i další fotečky.

tady je první zaštípnutí po přinesení z obchodu

14 dní od prvního zaštípnutí,nové výhony odspodu

po 14 dnech nový výhon na vrcholu

některé výhony jsou už po 14 dnech k dalšímu zaštípnutí

a takhle zaštípneme

perlit,o kterém píšu , 3l balení,prodává obi ,baumaxy... cca 40,- kč,
nic neodměřuji,trochu přisypu do zeminy a promíchám
jeden pytel jsem dala na 80l zeminy,když ho bude více,nevadí

tak zasazeno,truhlík 60cm, 5 rostlinek do trojsponu,
pokud mají vytáhlý stonek,můžete zasadit hlouběji
(na "podnět" dopisuji nepřibírat k tomu malé děti,hromadí si zeminu v obýváku)

Tohle jsou fuchsie,necelých 10 dní po prvním zaštípnutí,v patrech se tvoří nové páry výhonu,jakmile povyrostou o pár až dva páry listů nad sebou,zaštípnu znova,tady foceno ještě na multiplatu,ale už jsou dostatečně velké na přesazení do větších (ale ne o moc,prospívají na mnohem menším prostoru než pelarfonky) květináčů nebo k sesazení do truhlíku.Protože je budu sesazovat s jinými rostlinami a nemám už dostatek místa pro tolik truhlíků,zatím jsem je sesadila do jednoho,vydrží tam do rozsazení na místo,
tohle jsou převislé fuchsie,stejně se zaštipují i vzpřímené,aby se hezky rozkošatily

fuchsie,při druhém zaštípnutí
po prvním je krásně vidět nový výhon se dvěma páry listů,tam ,kde je špejle zaštípneme-vyrostou zase další dva a tak dokola - bude mít více květních výhonů(to samé pro pelargonie,surfinky)

že je vše dobře připraveno,je evidentní,ale na zabití !!!!!!!!!!!!!!!!

tady na pelargonii,je krásně vydidět,co způsobilo jediné zaštípnutí - 5 nových výhonů(budoucích kvetoucích)
je to asi 7-10 dní po prvním zaštípnutí

tak tohle jsou převislé fuchsie,asi po měsíci,je hezky,stěhuji ven,zatím na noc do garáže
zaštipovat je budu do konce dubna,pak už je nechám,hnojení 1x týdně kristalon start

tak a stěhuji ven,zatím jen přes den,na noc ještě do garáže,zaštipovat a vyštipovat květy budu do konce dubna určitě , hnojení 1x týdně kristalon start

tak a jdeme na okno,poslední zaštípnutí,pak už se k nim nedostanu,výhonů dostatek ,tak už nechám na květ

a takhle vypadá v polovině června,spousta výhonů a poupat,už jen teplo a sluníčko

o 14 dní později,kdyby místo deště bylo hezky,tak už kvete celý

..a posledního července

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

jamal77 5. 10. 2010, 14:43
(destnik) (H) :-D :-) (Y)
RomčaP 19. 9. 2010, 16:38
Dobrý den Danuško. Letos se chystám muškáty přezimovat, ale mám jen prostor s 18 st a světlem. Má to cenu zkoušet? *-)
danadana 19. 9. 2010, 21:40
@RomčaP je to docela dost teplo,ale světlo,zkusila bych , hlídejte opadané listy,ať se tam neusídlí škůdci a sem tam zalít (F)
vjenka 3. 8. 2010, 23:00
Dobrý večer Danuš, chtěla bych si letos nařízkovat muškáty. Potřebovala bych vědět, jak tyto řízky zazimovat. Nechat je v těch malinkých květináčcích do kterých jsem si je zasadila-zemina na řízkování ? A co s nima na zimu, zkracovat je asi nemusím když budou už tak malinké, že? A normálně šoupnout do sklepa a hlídat a občas zalít ? A v únoru vytáhnout a trochu zkrátit ? *-) Moc děkuju za radu (F)
danadana 6. 8. 2010, 8:09
@vjenka Jo,jak píšete,hlídat jen a obírat pak uschlé listy,zbytečně je pak něco napadne (F)
Goligaba 19. 5. 2010, 8:22
(F) Dobrý den,tak si tu po MMB pokukuju a hle ..dobrá rada nad zlato (Y) znamená tedy,že můžu zachovat přes zimu i surfinie?? (clamp) A nebo jsem to všechno špatně četla?? *-) :-)
danadana 19. 5. 2010, 8:43
@Goligaba surfky se nedaj přezimovat,muškáty,pelargonky ,fuchsie ano,ale surfky ne,navíc jsou pak poměrně náchylné i plísni,padlí,takže prostředí sklepa není pro ně vhodné
Goligaba 19. 5. 2010, 8:51
@danadana Děkuju za radu,no já tomu moc nerozumim,ale snažím se.Máme nově chatičku se zahradou a tak se ted´ musím vzdělávat kde se dá aby mi to tam všechno nepošlo. (F)
danadana 19. 5. 2010, 19:41
@Goligaba (F) (F)něco určo přežije ,to zmáknete postupně (F) (F)
manka73 3. 5. 2010, 9:43
Zdravím Vás Dani a znovu chvalozpěvně opěvuji [A] [A] ten Váš návod. Já momentálně spíš řeším opačný problém než holky s úhynem. Některé muškáty mi ženou až moc, hlavně některé boční výhony. Mám i ty zaštipovat? A ještě bych se chtěla zeptat, kolik potom dávat hnojiva např. do 60cm samozavlažovacího truhlíku? Mockrát děkuju a přeju hezké májové dny (L) Martina
danadana 3. 5. 2010, 10:28
@manka73 klidně štípejte,pokud jsou dlouhé,tak si je mamnožte,ještě stihnou kvést míchám hnojivo do konve,je na něm dávkování na litry vody,takže zálivka z ní pak dle potřeby
Janka.S 18. 4. 2010, 19:37
hezký den Dani tak já mám taky nějaké problémy s Pelargoniemi :´( Mám je doma tak tři týdny a už mi pár rostlinek uhynulo. Nedá se říct uschlo, prostě opadly listy - stenčily se jim stvoly a uhynuly :´( Listy žloutly už od začátku. Mám snad už deset rostlinek v tahu :^) Nevím zda to je moje chyba a nebo mohly být kytičky už špatné když jsem si je donesla domů. Mám s nima problémy ihned od začátku. Petunie loni byly podle vašeho návodu parádní, ale letošek jsem už zoufalá. Dneska jsem si koupila deset nových a chci je zasadit místo těch uhynulých .
danadana 18. 4. 2010, 22:17
@Janka.S žlutý list je přirozený,jak opadávají zase přirůstají uhynout rostlinka skutečně může už je máte přesazené?mohli třeba chytnout průvan?
Janka.S 19. 4. 2010, 9:02
@danadana ony opadaly a nerostou nové, mám pahýlky :-| Přesazené jsou *-) Včera večer jsem to ještě zkoukla a jeden nový multipack mi stačit nebude abych ty truhlíky spravila :´( budu muset koupit další
danadana 20. 4. 2010, 0:17
@Janka.S než je přesadím,tak je pohnojím,v multiplatu už bývají dost zakořeněné a pochybuju,že hnojené,po přesazení něhnojit v zemině jsou živiny na 4-6 týdnů,je to na pytli napsané
kajkka 18. 4. 2010, 12:55
Dobrý den Danuško, hned jsem si uložila Váš super návod a zkouším podle něho pěstovat muškáty. mohla by jste mi prosím poradit, zda mám zaštipovat v této době i poupata, která nejsou rozvitá, teprve se tvoří. Děkuji.Karolína :-$ (hello)
danadana 18. 4. 2010, 18:27
@kajkka dávám je pryč,v tuhle chvíli zbytečně rostlinu vysilují,naposledy je uštípnu kolem půlky května,pak už je nechám a jakmile se objeví nová,měním hnojivo (F) (F)
síma 12. 4. 2010, 9:23
Dobrý den, Danuško, letos jsem si nakoupila multiplata a řídím se Vaším návodem, ale jsem stále nervóznější *-) bojím se, že z toho nic nebude, kytičky jsou stále malinké :´( Myslíte, že se ještě rozkošatí a budou z toho přece jen hezké převisy? ,-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2816555 Říkám si, jestli jsem se na to neměla vybodnout a koupit v zahradnictví už velké.. *-) (L) (L) (L) Přeji krásný den, Simča
danadana 12. 4. 2010, 13:54
@síma klid,kupovala jsem pozdě,mám je stejné,štípad a budou košaté (Y) (Y)
síma 12. 4. 2010, 15:33
@danadana ,-) Tak to jste mě uklidnila, moc děkuju ! (L) (L) (L)
danadana 12. 4. 2010, 21:18
@síma ,-) ,-)
blanche 31. 3. 2010, 13:05
Dobrý den Danuš, (hello) letos jedu podle Vašeho návodu... ,-) Prvních 14 dní super - do té doby, než jsem je zasadila do truhlíků. :-| Je to týden, co jsem je přesadila - úplně se jim zastavil růst - navíc všechny původní listy zežloutly a uschly... :´( Co je špatně? Mám si na něco dát větší pozor? *-) Jedná se o pelargonie, surfinky - zdá se - se chytily pěkně.. ^o) (F) (F)
danadana 31. 3. 2010, 14:04
@blanche kde je máte umístěné-jaká tam je teplota?hnojila jste po přesazení? většina listů opadá,ale narosou nové,jen je potřeba vědět jestli to je přirozený opad nebo něco jiného (F) (F)
blanche 31. 3. 2010, 17:01
@danadana Všechny mám na parapetech - na jižních oknech. Teplota zhruba jako v místnosti - cca 21 stupňů - když na ně svítí sluníčko, tak zřejmě o něco víc.. :-$ Hnojila jsem je ještě před přesazením - pak už ne.. Zrovna teď jsem je kontrolovala - 3 až 4 rostlinky (z dvaceti) půjdou nejspíš úplně do háje.. :´( Zbytek se snad ještě vzpamatuje.. :^) (F) (F)
danadana 31. 3. 2010, 17:31
@blanche tak umístění fajn,pozor na (child1) v poledne,zřejmě je pálí,ještě nejsou příliš zvyklé,zálivka opatrně a v novém substrátu se nehnojí tak 4 týdny určitě , když něco chcípne,tak si nechte na pár delší šlahounek,stačí 10cm a dejte do perlitu zakořenit,zaštípnout mu špičku,ještě letos s těěmahle pokvete (F) (F)jo,pozor na průvan
blanche 31. 3. 2010, 17:47
@danadana Dani, děkuju... (F) (F)
RosMar 21. 3. 2010, 13:16
Ahoj Dani,dnes jsem zakoupila multiplata a postupuji dle Vašich rad.Návod mám uložený od loňského léta a celou zimu se těším na pěstování :-)Snad se mi letos konečně zadaří,pač několik let mám malé chcíplotinky na oknech. ,-) ,-) ,-)Hlavně,že mám krásné proutěné truhlíky! Aspoň je kolemjdoucí vidí :-$Teď bych si přála,aby truhlík nebyl vidět a byl celý celičký zarostlý,plný květů (F).
RomčaP 22. 3. 2010, 8:47
@RosMar Loni, jsem pěstovala podle tohoto návodu a letos budu pro velký úspěch opakovat |:o) |:o) |:o) (Y) (Y) (Y)
danadana 21. 3. 2010, 15:08
@RosMar ,-) (Y)tak letos to vyjde,za návod ručím
wictorie 21. 3. 2010, 10:12
Dani, tak jsem již koupila sazenice, přesadila, zaštípala, popřála jim krásný den a čekám zda budu letos úspěšná :-) Moc Vám děkuji za super postup i pro tupíky jako jsem já (L)
danadana 21. 3. 2010, 15:08
@wictorie (L) (L)
manka73 7. 3. 2010, 12:07
Dobrý den, poprvé zkoušíme pěstování z multiplat a tak hledám informace a jako první narážím na ten Váš super vyčerpávající a blbuvzdorný návod (Y) Takové odzkoušené postupy jsou k nezaplacení. Velikánský dík (L) za něj. Martina (flower) (flower)
danadana 7. 3. 2010, 12:22
@manka73 ,-) ,-) ,-) ,-)děkuju a musím přiznat,že jsem se zasmála ,-) ,-)
1skritek 2. 2. 2010, 20:09
dobry vecer Dani,tak se chystam poprve pestovat pelargonie tak jsem na sebe sama zvedava snad podle vaseho návodu vse dobre dopadne a budou tak krásne jako ty vase (clamp) (clamp) (clamp)takze uz se chystam jak budu hnojit zastipovat a ustipovat *-) *-) mejte se krásne Petra
danadana 2. 2. 2010, 21:36
@1skritek ;-) (Y) (Y) (Y)tak ať se daří (F) (F) (F)
vikina75 14. 10. 2009, 17:58
Ahoj všichni chci se zeptat, jak se mají přezimovávát muškáty? mají se ostříhat a mají mít zálivku a světlo? Díky za rady Věra (D)
danadana 14. 10. 2009, 20:01
@vikina75 dají,stejně jako pelargonky,na konci návodu (F) (F)
Šárka N. 22. 5. 2009, 14:17
Dobrý den Dano, řídím se Vaším návodem a jde to skvěle (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Každý kdo se u nás v ulici snaží o hustý muškátový porost, tiše závidí. A já? Já Vám moc děkuju za tak podrobný a funkční návod, už mám spoustu poupat a těším se až přiznají barvu (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) Máte foto Vašich loňských výsledků - muškátů? Můžu se podívat? Krásný den Šárka (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
danadana 23. 5. 2009, 0:00
@Šárka N. (Y) (Y)to mě vážně těší,loni jsem měla hlavně suffinky a muškáty jen na garáři,fotky truhlíků?možná nechtě s nějakou fotečkou ze zahrady ;-)
smutnam 12. 5. 2009, 10:34
Dany,mám kristalon s prošlou zárukou-asi rok a něco,ám ho vyhodit,nebo je ještě funkční?Děkuji. (flower) (flower) (flower)
danadana 12. 5. 2009, 18:18
@smutnam to skutečně nevím,pokud nebyl otevřený,asi není důvod ,aby mu něco bylo,ne bylo,spíš,že to z něj "vyprchá"? *-)
jajulina 5. 5. 2009, 17:14
pomooc -prosím o radu :-)mám venku muškáty...je jich 5 na 75cm truhlík..mají být převislé..jenže jsou pořád takové malinké...sice sem tam už nějaký vykvetl..ale pořád to jsou mrňousci..trvá to nějak déle, než prorostou?zaštipovala jsem, hnojím, zalévám :-)-povídám si s nima... ;-) :^)tak kde je zakopaný pes??? :-S
danadana 5. 5. 2009, 21:48
@jajulina problém asi budev tom,že jsou venku,já už je v tuhle chvíli venku mám,ale před tím jsem je otužovala přes den venku,nanoc do garáže,ještě měsíc před byly doma , normálně jim nízká teplota vadit nebude,ale teď ano,je to pro ně šok a zastaví růst,oni se seberou a jakmile se oteplí zas porostou,květy bych jim,ale stále štípala,ať se nevysilují a rostou (F) (F) (F) (F)
jajulina 6. 5. 2009, 14:02
@danadana děkuji, jdu jim kvítka uštípat :-)) (flower) (&)snad to dobře dopadne!
danadana 6. 5. 2009, 22:23
@jajulina ;-) ;-) (L) (L)
florka 27. 4. 2009, 17:52
dobrý den, chci se zeptat dnes jsem si koupila hnojivo na muškáty od firmy AGRA Biomin a je granulované a je tam napsáno, že se tím hnojí tak, že se ty granulky zapraví do zeminy...nevíte nemáte s tím zkušenosti jestli se to dá i rozpustit do zálivky? je tu psané, že na běžný 50 cm truhlík je potřeba jedna polévková lžíce.... a je tu napsané, že hnojení provádíme zpravidla na začátku vegetačního období...vůbec nemám zkušenosti z hnojením tak se raději obracím pro radu...KRistalon start zrovna neměli a nechtělo se mi lítat po městě :( moc děkuji za radu Vendy
danadana 27. 4. 2009, 20:07
@florka je to dlouho působící hnojivo,uvolňuje živiny se zálivkou,jen si pohlídejte dobu,po jakou působí a včas dejte znovu zřejmě to bude hnojivo plné a mělo by jim vyhovovat (F) (F) (F)
florka 27. 4. 2009, 21:06
@danadana děkuji za radu (L) jen teda nevím kdy to dát znovu protože to tady není napsaný *-) dá se potom nahradit třeba tekutým hnojivem na muškáty?
danadana 27. 4. 2009, 21:42
@florka určitě,já vím,že Osmocote bylo na celou sezonu,taky cena tomu byla úměrná,taky granulky při sázení do zeminy,zvykla jsem si na hnojivo do zálivky (F) (F)
staska 24. 4. 2009, 14:26
Dani, prosím Vás, když mám truhlík 80 cm- můžu dát 4 surfínky, nebo je to zbytečně moc?Už jsem to tak zasadila,radili mi to v květinářství, tak jestli to tak můžu nechat, nebo odebrat a osázet si ještě pergolu? Díky moc za užitečné rady!!!!!
danadana 24. 4. 2009, 15:03
@staska je to moc,3 bohatě staší,jedna potřebuje tak 30l zeminy jen pro sebe,je to tak akorát (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) nebála bych se tu jednu vzít,opravdu umí královsky narůst,na 60cm jsem dávala dvě (F) (F)
vjenka 21. 4. 2009, 7:48
Vážně jen dvě? Jsou takové malinké, přijdou mi tam jak dvě chudinky *-) Chtěla bych je míét krásně rozrostlé aby tvořily polštáře (F) (F) (F)
danadana 21. 4. 2009, 8:23
@vjenka surfky pěstuji už přes 10 let,potřebují pro sebe velmi velký prostor,cca 30l na rostlinu zeminy a hodně hnojiva,zatím je zaštipujte,jak je v návodu, a nepouštějte na květ a nebojte,za chvilinku máte truhlík plný,za to ručím (F) (F)třeba pelargonií byste tam mohla nacpat 5,mají úplně jiné nároky,podstatně nenší na prostor,nebojte,vyplatí se to jim prostor dát (F) (F)
majáčková 22. 4. 2009, 8:03
@danadana Dobrý den Dano a kolik tak muškátů na 60cm truhlík? Děkuji
danadana 22. 4. 2009, 9:07
@majáčková jestli myslíte vzpřímené-zonnale,tak 4,jestli převislé pelargonie,tak 5 (F)
vjenka 21. 4. 2009, 8:54
@danadana Moc děkuju, udělám jak píšete (Y) Máte nádhernou zahradu (F) (F) (F)
danadana 21. 4. 2009, 12:30
@vjenka (L)děkuji (F) (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie