Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 215 návštěvníků)

Jak pěstovat orchideje

0.0
Jak pěstovat orchideje

Postup

Stanoviště:
========
Orchideje rodu Phalaenopsis potřebují hodně světla, ne však přímé letní slunce. Pokud ji umístíte někam doprostřed místnosti či do kouta, patrně se jí to moc líbit nebude. Já mám orchideje na okenních parapetech východní strany, sluníčko tam sice svítí, ale jen krátce z rána a zdá se, že je to tak optimální. Pokud máte orchideje na jižním nebo na západním okně, přes zimu je to taky fajn, v létě jim budete ale muset přistínit - silné letní sluníčko by listy spálilo.
Naopak nedostatek světla způsobuje růst dlouhých úzkých listů, rostliny málo kvetou a opadávání jim poupata.
Rostlinkám můžeme přisvítit i zářivkou, stačí obyčejná, nejlépe s teplým bílým světlem. V akvaristice lze koupit malá zářivková svítidla, která by se dala k tomuto účelu použít.

Orchideje rodu Phalaenopsis milují teplo a vlhko. Budete-li je tedy mít kupříkladu na okně v koupelně, budou spokojené.
V bytech o vlhkosti okolo 50% nemusíte vzduch nijak více zvlhčovat, vlhký substrát stačí. V suchých panelákových bytech (vlhkost okolo 30%) doporučuji pro zvlhčení vzduchu umístit ještě pod květináč větší misku s vodou a kamínky nebo hydrogelem. Květináč ale nesmí ve vodě nebo hydrogelu stát, ke spodním dírkám se musí dostat vzduch! Od věci také není umístit (v zimě) na radiátor pod orchidejkami vodní odpařovač.
Nicméně horké radiátory bývají v zimě problém. Máte-li orchideje na okenním parapetu nad radiátorem, který v zimě silně žhne, orchidejky to těžce ponesou - svrašťují se jim listy, opadávají poupata. Doporučení je jediné - dát orchideje z dosahu proudu teplého vzduchu nebo alespoň snížit teplotu vody v radiátorech (samozřejmě máte-li tu možnost). Jinak můžete zkusit orchidejkám alespoň ulevit častým rosením listů nejlépe měkkou, děšťovou vodou (tvrdá voda zanechává na listech bílé fleky, navíc bílé povlaky vodního kamene snižují schopnost listů dýchat.

Orchideje jsou také citlivé na etylen, který se uvolňuje například ze zralého ovoce, zeleniny či vadnoucích řezaných květin. Máte-li tedy orchideje např. na okenním parapetu v kuchyni, košíček s ovocem dejte raději jinam :).

Zalévání:
=======
Zaléváme cca 1x za 5-14 dnů (liší se v závislosti na teplotě v místnosti, vlhkosti vzduchu a velikosti květináče) nejlépe tak, že celý květináč ponoříme na cca 30 minut do nádoby s vodou (máte-li květináče v obalu, můžete použít jako máčecí nádobu přímo ten obal). Ponořujeme pouze do výšky čipsů, horní část rostliny necháme nad hladinou, stojící voda u báze listů by mohla časem způsobit jejich hnilobu. Pokud se nám tam voda přece jen dostane, po vyndání rostliny z nádoby ji vysušíme ubrouskem.
Po uplynutí uvedené doby květináč z nádoby vyjměte a nechte všechnu vodu z květináče vytéct! Čipsy nasají vodu a udržují v květináči stálé vlhko.

Obecně se dá říct, že když už je substrát na pohled suchý a květináček není na vnitřní straně aspoň částečně orosený, do dvou dnů bychom měli znovu ponořit.
Nejlepší je voda dešťová, protože je měkká. Pokud musíte použít vodu z vodovodu, nechte ji předtím cca 24 hodin odstát, aby vyprchal přidávaný chlor.
V každém případě platí, že voda nesmí být studená!

Pokud má vaše rostlinka měkké, svraštělé listy, může to být známkou špatného zalévání, kořeny buď zahnívají ve špatném substrátu nebo naopak trpí nedostatkem vláhy. Zejména v květinářstvích rádi doporučují květinu rosit na listy, ale není to nutné. Pokud máte rostlinku zasazenou pěkně ve vlhkých čipsech, má vláhy dost a není třeba ji rosit (případně viz výše - STANOVIŠTĚ).

Hnojení:
======
Hnojte pouze hnojivem na orchideje a to od jara do října cca 1 týdně, přes zimu stačí 1x za měsíc (hnojivo přidejte do nádoby s vodou kam ponořujete květináč s rostlinkou. Po vytažení květináče si můžete zbylou vodu s hnojivem nalít do konvičky a použít na zalévání ostatních pokojových květin, třeba fialky po ní nádherně kvetou!). Nepřehnojujte, řiďte se pokyny na hnojivu! Přes zimu, pokud máte rostlinku v chladnější místnosti, mírně omezte zálivku.
Na pultech obchodů najdete i tzv. listovou výživu pro orchideje v rozprašovači. Zatím jsem to nevyzkoušela, varianta hnojení při zalévání formou ponoru se mi velmi osvědčila, takže nemám důvod ji měnit. Vyzkoušíte-li to sami, budu ráda za Vaše postřehy a zkušenosti :).

Odkvetlé výhony:
============
Po odkvětu buď celý květní stvol zežloutne a postupně vyschne, v tom případě jej odřízneme celý. Nebo zežloutne a uschne jen jeho horní část a zbytek zůstane zelený, v tom případě se doporučuje jej seříznout jen částečně a to nad třetím očkem od spodu. Předtím než odstřihnete se ale podívejte, zda některé z kolínek odstříhávané části již nemá náznak nového stonku. V tom případě původní stonek odstřihněte až nad tímto hrbolkem. Z těchto hrbolků časem vyrostou nové květní stvoly s květy.
Tento postup však doporučuji provést u každého květního stvolu pouze jednou, až takto seříznutý stvol znovu vykvete, po odkvětu jej již odtraňte celý. Opakovaným kvetením stejných stvolů bereme totiž rostlince sílu na růst nových květních stvolů, které mají vždy mnohem větší a bohatší sadu květů, než tyto "druhotné" stvoly.

Keiki:
====
Někdy se na rostlinách vytvoří místo poupat mladé rostlinky, tzv. keiki. Chcete-li si novou rostlinku vypěstovat, je nutné ji na původní rostlině zanechat do té doby, než bude mít alespoň 3 listy a alespoň 3-4 kořínky dlouhé minimálně 5cm. Poté teprve mladou rostlinku od původní opatrně odřízneme a zasadíme do nového květináčku s kokosovými čipsy (pro tento účel je dobré si schovávat malé průhledné kelímky, ve kterých většinou orchideje kupujeme). Poté už se k rostlince chováme, co se týče péče, jako ke každé jiné "dospělé" orchideji.
Pokud mladé rostlinky pěstovat nechcete, květní stvol s mladou rostlinkou odstraňte. Růst mladé rostlinky totiž mateřskou rostlinu zbytečně oslabuje na úkor květů.

Když rostlinka nekvete:
=================
Přesvědčete se, že má vše co potřebuje - dostatek světla, správný substrát, dostatek vzduchu ke kořenům, správnou zálivku, dostatečné hnojení. Pokud přesto nekvete, zkuste ji na nějaký čas dát do chladnější místnosti (cca 18 stupňů) s dostatkem světla. Po přenesení zpátky do tepla by měla začít znovu kvést.

A poznámka nakonec:
=================
Při pěstování orchidejí musíte být trpěliví. Pokud jste zkomírající rostlinku právě zachránili od jisté "smrti" tím, že jste jí upravili podmínky dle výše uvedeného, nečekejte, že Vám do týdne vykvete. Ve správných podmínkách si rostlinka nejdříve vytvoří hodně nových kořenů, poté vyraší nové listy a až nakonec se mezi listy objeví nové květní stvoly. Pokud byla Vaše orchidej i před úpravou podmínek v dobrém stavu, jejich vylepšením docílíte rychlejšího růstu kořenů, listů a tím následně i květů. V každém případě Vás rostlinka dříve či později za Vaši péči odmění :).

Další rady, návody a vše potřebné k zakoupení naleznete na mých webovkách o orchidejích: pro.orchideje.jinde.cz

Zalévání - příprava

Zalévání - květináč ponořený v nádobě s vodou

Zalévání - detail na ponořené čipsy

Keiki dorostlé do přesazovací velikosti

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Wendy Bilková 24. 8. 2012, 21:25
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, když jsem nechala orchidejky v původních průhledných květináčích a dala jsem je ještě do keramických, vadí to? když světlo nemůže na kořeny orchidejky? děkuji za odpověd :-) :-) :-) :-)
lajda 25. 8. 2012, 9:39
@Wendy Bilková Dobrý den, vadí a nevadí ,-), určitě Vám orchidejky nějakým způsobem porostou i bez světla ke kořenům, ale pokud chcete docílit maximální kondice a tím také maximálního květenství orchidejky, určitě kořenům světlo dopřejte. To máte třeba jako s lidmi, také dokáží žít zavření celé měsíce i roky někde ve sklepě bez sluníčka, ale na zdraví jim to určitě nepřidá :-(. Člověk stejně jako kořeny orchidejí prostě světlo potřebují, mají-li být zdraví :-). Petra (F)
PETRAS05 17. 8. 2012, 7:36
Dobrý den Peti moc děkuji za odpověď .Raději ještě počkám na další kořínky.Mějte se moc moc hezky (Y) (Y)a přeji hezký zbytek léta :-) (clamp)Peťa
PETRAS05 15. 8. 2012, 13:06
Dobrý den Peti,moc ráda si čtu Vaše komentáře -je to super ,že je někdo kdosi ví s orchidejkami rady .Nezlobte se ,ale i já bych Vás ráda poprosila o radu.Na stvolu orchideje mi vyrostla mladá rostlinka,můžu ji přesadit i když má jen 2 kořeny -jeden má tak 2 cm a druhý 5cm,ale listů má 5 a už dost velkých.Moc děkuji Petra
lajda (upraveno) 17. 8. 2012, 6:51
@PETRAS05 Zdravím Peti, díky za pochvalu :-$. Pokud byste ji uřízla od "maminky" a zasadila samostatně, hodně by strádala, protože ty 2 malé kořínky by ty veliké listy určitě vyživit nedokázaly. Máte 2 možnosti. Buď budete čekat, jestli kořeny nenarostou do požadovaného množství a velikosti a nebo je tu druhá možnost, že mini rostlinku sice zasadíte do samostatného květináčku, ale necháte ji na květním stvolu stále spojenou s "maminkou" ,-). Nevím jak ta Vaše mateřská rostlina s mimi vypadá, ale patrně je ta malá rostlinka někde nahoře, takže bude třeba ten malý květináček postavit na nějakou podložku. Ten květní stvol nad mladou rostlinkou můžete odstřihnout (ponechte asi 1,5-2cm). Pokud není květní stvol příliš silný, mělo by se Vám povést jej spolu s mladou rostlinkou do květináčku posadit a to alespoň tak hluboko, aby kořínky byly schovány pod substrátem (nejlépe čipsy / kůra, případně s příměsí rašeliníku). Květináček budete pravidelně zalévat nejlépe formou ponoru (stačí na 10 minut), vždy po proschnutí substrátu. Nepoužívejte hnojivo, podpoříte tím růst kořenů. Až se potom (předpokládám po několika měsících) kořínky v květináčku více rozrostou, můžete květní stvol odříznout a pěstovat miminko samostatně. Snad jsem se vyjádřila srozumitelně, fotku podobné akce bohužel žádnou nemám :-|. Držím palce (Y). Peťa (F)
Evika 13. 8. 2012, 21:23
Dobrý den Petro, mohla bych Vás také poprosit o radu? (F) Vyrostla mi mladá rostlinka, ale ne na výhonu, ale přímo pod listem *-) Vůbec nevím jak ji odebrat a nepoškodit tu velkou. Ještě ke všemu mi kvete, tak mám strach abych nějak nepoškodila celou rostlinu, aby mi pak neumřela celá, děkuji Eva (L)
lajda 14. 8. 2012, 8:55
@Evika Dobrý den Evo, mladá rostlinka je schopná samostatného růstu a od "matky" ji tedy lze oddělit teprve tehdy, až má min. 3-4 lístky a min. 4 kořínky dlouhé aspoň 5cm. Oddělení těchto "srostlých" orchidejek někdy není jednoduché. Záleží jak moc k tomu máte přístup, ale nejlepší řešení je asi vytáhnout obě rostliny z květináče, vytřepat substrát tak, abyste měla co nejlepší přístup ke kořínkům a potom jednu od druhé opatrně odříznout ostrým nožíkem tak, aby mladé rostlince zůstalo kořínků co nejvíce, min. ty 4. Aby byly kořínky vláčnější a byla menší šance že se zlomí nebo poškodí, je lepší předtím květináček namočit na půl hodinky do vlažné vody. Až budete mít orchidejky oddělené, místa řezu zasypejte mletou skořicí nebo drceným dřevěným uhlím, mají antiseptické účinky a zbraňují případné hnilobě. Potom zasaďte každou rostlinku do samostatného květináčku (průhledného) do vlhkých čipsů nebo kůry a poté již nezalévejte. Další zálivku vždy až po vyschnutí substrátu. Mladou rostlinku můžete nyní přes léto, než se v květináčku zabydlí a vyrostou jí další kořínky, rosit měkou vodou na listy. P.S.: Pokud zrovna orchidej kvete, tak to celé odložte až po odkvětu. Držím palce (F)
dojinek 5. 8. 2012, 20:34
Dobrý den (hello), mám dotaz jsem začátečník a doma mám 3 krásné orchideje. Koupila jsem si je před 14 dny, ale mám pocit, že se jim nedaří. Nejspíš jsem zvolila špatný obal porcelanový. Už jsem objednala průhledné ,-) a v květináčích je vidět zelený mech tak nevím jestli nemám přesadit netuším v čem jsou orchideje vysazené *-) zalévala jsem zatím jen 1x. Na orchidejce jsou ještě nějaké poupátka, ale začinají se scvrkávat a opadávat. Ty rozkvetlé drží, ale poupatka už nejdou dále. Co dělám špatně a jak to záchránit. Děkuji
lajda 7. 8. 2012, 9:15
@dojinek Dobrý den, 14 dní je příliš krátká doba na to, aby se projevil nedostatek světla ke kořenům. Mech v květináči nijak nevadí (převažuje-li kůra nebo čipsy), pokud budete dodržovat správnou zálivku, tedy znovu zalévat vždy až celý substrát proschne. Pokud si nejste jistá co v květináči máte, můžete přesadit. Opad malých poupátek je většinou způsoben průvanem nebo teplotním šokem při přenosu rostliny z obchodu domů. Další rady a postupy na mých webovkách: http://pro.orchideje.jinde.cz Mějte se (hello) Peťa (F)
dojinek 7. 8. 2012, 10:24
@lajda děkuji moc (L) máte krásné stránky budu se tím řídit
kvetinka25 12. 7. 2012, 14:32
Dobrý den, mam krasnou Pahalaneopsis bilou, ktera ma 2 stonky. Jeden stonek s kvety vyrusta primo ze srdicka rostliny a uprostred stonku je jeden list. Najednou mi povadly vsechny kvety (ikdyz jsou mlade a stale se snazi nakvetat znova). Listy jsou krasne zelene a tvrde, korinky tez. Co s ni muze byt? dekuji
lajda 13. 7. 2012, 9:17
@kvetinka25 Dobrý den Míšo, napadá mě ... nevystavila jste ji průvanu? Průvan Phalenky nesnáší a může se to projevit opadem květů.
kvetinka25 14. 7. 2012, 16:07
@lajda a vite, ze je to mozne?Mam ji na komode v loznici u balkonu. Kdyz byly vedra, mivali jsme balkon dokoran. Mate nejakou radu, co ted s ni, prosim?povadly mi i stonky - jsou strasne slabe, vubec nedrzi vzprimene...
lajda 15. 7. 2012, 9:42
@kvetinka25 No, tu je každá rada drahá :-S. Dejte ji samozřejmě ihned z dosahu průvanu, dbejte na správnou zálivku (před další zálivkou nechte substrát zcela proschnout) a dopřejte jí hodně světla, ideálně i ranní či podvečerní sluníčko. A pokud na tohle věříte, tak si s ní hezky povídejte, omluvte se za ten průvan, pohlaďte lístečky ... :-$. A dál už jen čekat. Je možné, že stonky se už nespraví a budete si muset počkat na nové :^). Držím palce (F)
kvetinka25 16. 7. 2012, 9:01
@lajda provedu vsechno, co jste poradila. Doufam, ze pomuze i hlazeni .... (kocka)
pohodarka 13. 4. 2012, 21:01
Dobrý večer, chtěl bych vás poprosít o radu,mám několik orchidejek, které když jsem je přinesla nebo dostala krásně kvetly,i dlouho,a po odkvetení jsem je zastřihla nad 3 očkem a od té doby skoro u všech nic,jen skoro každá z nich udělá keiky,ale žádný jiný vyhonek,nebo snad květy. Moc děkuji za radu .andrea
lajda 13. 4. 2012, 23:10
@pohodarka Dobrý večer Andreo, pokud rostliny nekvetou a jen pouští mladé rostlinky, většinou to znamená, že se jim moc dobře nevede :-|. Důkladně si pročtěte tento návod na pěstování nebo ještě lépe koukněte na mé webovky o orchidejích: http://pro.orchideje.jinde.cz , mám tam vše podrobněji a určitě najdete důvod, proč se orchidejkám u Vás nedaří. Osobně bych tipovala na špatnou zálivku nebo málo světla. I substrát může být špatný. Příčin může být mnoho. Pokud na nic nepřijdete, zkuste mi poslat fotky rostlinek na mejl lajda1@seznam.cz, třeba na něco přijdu :-p. Petra (F)
karmala 27. 3. 2012, 22:53
Dobrý den ,chtěla bych vás poprosit o radu.Na listech orchidejí Phalaenopsis se mi začaly dělat stříbrné fleky ,listy měknou.Všechny napadené orchidky jsem dala do izolace .Postříkala jsem je Mospilanem ale nic nepomáhá.Můžete mi poradit co je to ?Děkuji předem (F) (F)
lajda 30. 3. 2012, 11:08
@karmala Dobrý den, stříbrné fleky? To slyším poprvé :^). Kdyby to byly bílé mapky, tak řeknu že je rostlina zasolená zaléváním tvrdou vodou. Kdyby byly fleky hněné, řeknu hniloba. Fotky by řekly asi víc. Ale díky tomu měknutí listů bych opravdu spíš hádala to zasolení. Jakou vodou zaléváte?
pájafen 14. 3. 2012, 14:45
Prosím prosím. Mám dotaz. Vykvetla mi orgidea. Pak jí na stvolu mezi květy vyrostl další výhon a původní ještě povyrostl. Tam vyrostla nová popata. Když vykvetla nová, stará opadala. Teď začaly opadávat květy a zdá se, že opět bude poporůstat původní stvol. Co s tím mám dělat? Nevypadá to moc hezky. Mám stvol odříznout? Úplně, nebo za třetím očkem? Moc moc děkuju. P.S.: cca před 3 týdny jsem jí přesazovala do kokosových chipsů.
lajda 15. 3. 2012, 9:54
@pájafen No, dokud stvol dorůstá a tvoří se na něm nové květy, tak bych ho nestříhala. Až kvést přestane, ustřihněte nad třetím očkem. Pokud se Vám nyní jeho růst nelíbí, tak ho ustřihněte, ale to neznamená, že Vám hned vyhodí stvol nový. Já osobně si myslím, že je lepší mít květy na nehezkém stvolu, než nemít žádné :-p
pájafen 15. 3. 2012, 13:20
@lajda Petro, moc děkuju za radu. (L)
HunchiBunchi 10. 2. 2012, 0:35
Moc krásná orchidej (F) Já jsem Phalaenopsis před pár měsíci zasadila do samozavlažovacího květináče (Lechuza Delta) a od té doby roste jak divá, jak tak čtu, tak stálá vlhkost na spodu květináči jí svědčí a kořeny nejsou stále ponořené ve vodě. (Y) Jen jsem se Peti chtěla zeptat, jestli nemáte zkušenosti i s pěstováním druhu Oncidia. Nevím přesně, jaké podmínky jim svědčí.Zkoušela jsem najít info na netu, ale moc jsem toho nevyčetla (F) (L)
lajda 10. 2. 2012, 16:02
@HunchiBunchi Petruš, pokud je ten květináč průsvitný, tak je to skvělé. Já ale zatím viděla tyto květináče pouze neprůhledné což není ideální, kořeny Phalenek potřebují světlo. S Oncidiemi vlastní zkušenosti nemám, jsem zatížená na Phalenky, ale napíšu co vím. Oncidium je také epifyt, takže pěstování je podobné jako u Phalek. Oncidia mají ale jemnější listy i kořínky, takže každá chyba v pěstování je záhy projeví. Substrát musí být hodně vzdušný (drobné čipsy případně malé kousíčky kůry), měl by rychle prosychat, nejpozději do týdne. Na rozdíl od Phalek bychom jej ale neměli nechat vyschnout úplně, měl by být stále mírně vlhký. Květenství podpoříte letněním (střídáním vyšších teplot přes den a nižších v noci), jen pozor na spálení listů sluníčkem a přeschnutí substrátu. Pokud máte Oncidium trvale na okenním parapetu, nebojte se v létě přes noc hodně větrat.
LuM 9. 2. 2012, 18:19
Dobrý den,dostala jsem od manžela orchidej little kolibri orchid.Starám se o ni dle vašich rad,ale uschly a opadaly lístky a začíná schnout,tak envím jak ji zachránit :-( Děkuji za radu Lucka :´(
lajda 9. 2. 2012, 22:53
@LuM Dobrý den Lucko, pokud není orchidej napadena škůdci (poznáte je podle malých broučků v substrátu či na rostlině, bílých chomáčků, lepkavých listů, černých teček, vajíček), potom je vždy třeba nejdříve zkontrolovat kořeny, s největší pravděpodobností uhnily. :-( Mám zde na MMB návod jak takovou orchidej zachránit, mrkněte na to. Návod se jmenuje Záchrana orchideje.
LuM 10. 2. 2012, 14:01
@lajda Dobrý den Petro, žádný mušky ani líseň ji nenapadla.Kořeny jsou vlhké,ale ne plesnivé.Sem tam suché.Zkusím ji dát do kuchyně,je tam chladněji :-(
lucia m 7. 2. 2012, 20:35
Dobrý den Petro (F), teď jsem objevila Vaše rady a hned ukládám. Jestli mohu, tak i já Vás využiji a poprosím o pomoc. Mám několik orchidejek, v létě jsem všem vyměnila substrát, přímo pro orchideje, ale hrůza, co nejdříve vyměním,létají z něj malé mušky, nicméně vyrazila poupata, už i kvetou, vypadají dobře ... ale, měli mít barvu bílou a fialovou, no a jsou spíš zelené a začínají se vybarvovat do žluta. Nevíte proč změnila barvu? Předem moc děkuji, hezký večer, lucka
lajda 9. 2. 2012, 22:43
@lucia m Dobrý den Lucko, tak to slyším prvně, že by orchidej změnila barvu květů ,-). Jedině ty krásně modré, které když Vám vykvetou podruhé nejsou modré, ale bílé, protože původní květy byly uměle dobarvené :-o. Jinak podle mě, pokud Vám orchidej nyní vykvetla zelenožlutě, byla taková vždycky, to se prostě nemění. (H) Jen mě teď napadá, nevím jak moc už máte poupátka rozvitá, ale dokud je poupátko ještě poupátkem, může mít zelenkavou barvu a nakonec z něj může být i bílý květ. :-$
HANĎA1303 6. 2. 2012, 10:50
Ahojky Petro, mám také jednu orchidejku,do teďka v poho(musím zaklepat) ,-) ale tento týden bych nad ní až brečela 8-| :´( začali mi totiž hodně měknout listy,kvete krásně 3 šlahouny a plnně - nádhera,ale ty listy mě mrzí 8-| je možné,že na to má velký vliv toho,že byla na parapetu(což jí do teď svěčilo)ale začali jsme díky mrazům více topit......... tak jsem jí přestěhovala do kuchyně,kde používám jen odsávač,tak by neměla nastydnout průvanem a topím jen minimálně - jelikož mám obývák skoro s kuchyňkou bez dveří,tak tam je také cca 22 - 23 stupňů. Myslíte,že ji tímto zachráním??? *-) Hanďa
lajda 7. 2. 2012, 19:26
@HANĎA1303 Zdravím Hani, ano, horký vzduch z radiátorů orchidejky opravdu nemusí :-S a jako jeden z příznaků je právě měknutí listů nebo také opadávání nerozvitých poupátek. Pokud má na novém místě dost světla a teplo jak píšete tam je, tak to bude určitě lepší :-p. Zalévejte jak jste zvyklá (substrát by měl vždy proschnout) a můžete teď listy párkrát za den rosit, možná se zase spraví (pokud máte přes noc v kuchyni pod 20°, tak večer už neroste) . Ten horký vzduch je prostě vysušil, tak jim to udělá dobře. Pokud Vám voda steče dolů k bázi listů vysušte ji ubrouskem aby tam nestála, mohlo by Vám srdíčko časem chytit hnilobu. Tak držím palce (Y) (hello)
zanett 27. 1. 2012, 16:21
dobry den, prosim vas muzu se zeptat ? mam orchidejku ktere uhnily listy :( nejak se mi do stredu dostala voda a diky tomu to uhnilo .. je to na vyhozeni ?? koreny jsou zatim stale zelene ale nejsem si jista zda jeste mohou listy vyrust ?
lajda 1. 2. 2012, 17:16
@zanett Dobrý den Žaneto, je to smutné, ale zatím ji nevyhazujte. Dokud jsou kořeny zdravé, stále je šance, že se z toho rostlinka vzpamatuje a pustí mladou rostlinku. Fotka by napověděla víc, nicméně pokud Vám odehnilo srdíčko, je možné, že jste měla rostlinu zasazenou příliš nízko do substrátu a po zalévání Vám tam stála voda. Navrhovala bych tedy odebrat shora květináče cca 0,5cm vrstvu substrátu a při zalévání neponořujte květináč úplně celý až po vrch substrátu, ale nechejte vždy cca 1cm shora na suchu. Na jaře ji můžete zkusit trochu přihnojit. Držím palečky :-$
123kika1 1. 12. 2011, 13:00
Dobrý den Petro, tak tady pročítám všechny komentáře a na můj problém tu nic není, tak jestli mi poradíte? Mám na okně čtyři různé phalaenopsis, nijak extra jsem se o ně nemusela starat, vždy kvetly a dokvétaly dlouhé měsíce, ponořovala jsem když jsem si všimla, no letos poprvé se všechny "domluvily" a nasadily najednou, ovšem poupata, která se mění do barvy a měly by vykvést začíanjí usychat a opadávat...a vždy až v momentě zabarvování..nevíte co s tím? díky Klára
Evvik 14. 12. 2011, 10:09
@123kika1 Klari prectete si pozorneji odstavec stanoviste. Tam pisi , ze poupata odpadavaji, kdyz je pod rostlinou hodne teply vzduch z radiatoru, mel by se ztlumit na minimum,pokud to jde. :-) Takat se dari v daslim pestovani (Y) (Y) (Y)
lajda 1. 2. 2012, 17:04
@Evvik Ano, je to jak píše paní Eva buď horkými radiátory pod parapetem, případně by to mohla být reakce na chladný vzduch, pokud v blízkosti orchidejí větráte. Orchideje nesnáší průvan, natož tak studený vzduch a opadání poupat je první varování ,-).
honeydew 22. 11. 2011, 18:22
Dobry den, potrebovala bych take poradit. Orchidej mam postavenou na vychodnim okne v kuchyni, je na skrince hned vedle parapetu, takze bych rekla, ze svetla ma dost, zalivam 1x za tyden, tak ze namocim do kyblicku s den odstatou vodou asi na 30minut, hnojim 1x za 14dni hnojivem na orchideje, zda se, ze vse delam, tak jak mam a presto mi uz hodne dlouho nekvete. Naposledy kvetla kdyz jsem ji koupila v unoru do brezna, pak opadala a od te doby nic. Rostou koreny vsude mozne a listy. Kvetnik nemam pruhledny, ale je urceny pro orchideje, tak nevim, jestli to neni treba tim. Predem dekuji za radu.
lajda 1. 2. 2012, 16:59
@honeydew Pokud je rostlinka na pohled zdravá a má pěkné tuhé listy, nebude to tak zlé. Nicméně pokud máte tu nejběžnější orchidej Phalaenopsis, doporučila bych ji na jaře přesadit do průhledného květináče. Ty neprůhledné jsou určené pro jiné druhy orchidejí, ne pro epyfity. Zatím ji můžete zkusit dát na světlo do chladnější místnosti s teplotou okolo 18°, pokud máte takovou. Nechejte ji tam tak 3 týdny (po tuto dobu prodlužte interval mezi zálivkami a rostlinu neroste) a pak ji vezměte zpátky do tepla. Mohla by potom vykvést. Pokud chladnější místnost nemáte, zkuste jí dát někam, kde na ni bude alespoň chvíli během dne svítit sluníčko. Teď přes zimu to dělá orchidejkám moc dobře. Držím palec :-$
otonel 6. 11. 2011, 19:13
Dobrý den Péťo a milovnice orchidejí,chtěla jsem se s Vámi podělit o svoje pěstitelské zážitky a rady.Orchideje mám moc ráda vzhledem k jejich kráse ale pro některé těžké to pěstování.Moje první tři orchideje dopadly velice špatně,všechny postupem času odumřely.Moje převeliká péče a starost je zahubyli,takže s tím pečováním o orchideje je potřeba to zas nepřehánět.Orchidejím jsem koupila substrát speciální pro orchideje dostání v běžných obchodech,bohužel substrát stál za nic,orchideje byli zbytečně moc mokré a kořeny uhnívaly,keramický úzký květináč bez průchodu světla a vzduchu ke kořenům to je zaručená smrt rostliny a rosení rostlin tomu moc nepřidalo a orchidej mi odešla během pár měsíců,jelikož mi voda stékala do středu tkzv. srdce rostliny a uhnívala.Nevzdala jsem to a začala pátrát až jsem narazila na paní Péťu.Objednala kokosové čipsy a vhodné nádoby na pěstování a hurááá stal se zázrak,nejenom že jsem po pár měsících zachránila orchidej o které jsem si myslela že je na vyhození ale dokonce mám už tři nové rostliny vypěstovené z keiky,mají stvoly a krásně rostou.Už žádný jiný substrát používat nechci a jde opravdu vidět že rostlinám prospívá,žádná přebitečná voda která orchidejím škodí,žádná nadměrná vlhkost.Postupem času už vím že přehnaná péče škodí a teď mi stojí na okením parapetě a jednou za 14 dní je i s květináčem namočím do odstáté vody na hodinku,pak vyjmu nechám okapat přebytečnou vodu a vrátím zpět do květináčů,nerosím jenom listy otírám vlhkým hadříkem od prachu a mám úspěch,mám pět orchidejí a dělají mi jenom radost. |:o)Nechci dělat reklamu ale opravdu kokosové chipsy jsou super,nevznikají plísně a mech (Y) :-)Toď má zkušenost :-$
lajda 1. 2. 2012, 16:49
@otonel Jejda Káťo, díky moc za tak pěkný komentář :-$. Jsem moc ráda, že se Vašim orchidejkám daří a že z nich máte radost :-) :-) Je to opravdu tak, největší mor je pro Phalenky pytlíkový substrát z obchodu na bázi rašeliny :-o. Je určen pro jiné druhy orchidejí, ne pro epyfity. To ale jaksi zapomínají výrobci na pytlík napsat :´(. Takže ještě jednou díky a přeji hodně úspěchů (L) (L) (L)
Jitule5 6. 9. 2011, 21:34
Já tedy nevím jak to dělám *-) ale vůbec se nestarám :^) a stále mi kvete (Y)
lajda 20. 9. 2011, 8:57
@Jitule5 ... no, jednou to přijde ,-) a budete se muset začít starat :-p
pavlinka smajlinka 27. 7. 2011, 23:19
děkuji za rady (Y) (Y) (Y) (Y)hodí se mi :-) :-) :-) :-)
lenis153 5. 4. 2011, 9:35
Dobrý den, potřebovala bych poradit, měla jsem orchideje na severním (severozápad.) oknu, ale tam se jim nedařilo (přestože mamě o patro níž kvete jako blázen). tak jsem je dala na západní, kde spává malý, takže tam jsou i přes den chvílemi zatažené žaluzie. Myslíte, že je tam nespálím? Než jsem je tam dala, tak jsem přihnojila a jedné vyměnila substrát a zdá se mi, že se celkem dávají dohromady. Listy a kořeny rostou stále. Mimochodem mám to hnojivo ve spreji a ta jedna orchidej ho nemá moc ráda. Nebo se to prostě asi nesmí stříkat na list. Okamžitě po aplikaci se totiž zbarvil a upadl. A nedávno mi v květinářství řekla paní, že orchideje prý nemají rošení rády, tak babo raď ,-)
lajda 8. 4. 2011, 10:19
@lenis153 Dobrý den Leni (F), podle mě ten severozápad by taky mohl být, jestli tam k večeru malinko zasvítí sluníčko, je to fajn. To západní bude horší, v létě budete muset odpoledne orchidejkám asi ty žaluzie trošku přivřít. S tím hnojivem ve spreji Vám moc neporadím, já je nepoužívám, asi to bude hodně náročné na přesné dávkování. Kapalné hnojivo si přesně odměříte do daného množství vody, ale u těch postřiků je asi těžké určit přesné dávkování. Jiný důvod, proč list uhynul mě nenapadá :^). Že Vám v květinářství řekli, že orchideje nemají rosení rády se dost divím, většinou to všude doporučují ,-). Oni to radí proto, že orchideje mají rády vlhko, já ale myslím, že to se dá vyřešit lépe než rosením listů. Navíc na rosení by byla potřeba měká voda, aby nezanechávala bílé fleky na listech a tu my tu na Moravě prostě nemáme +o(. Takže já doporučuji vlhký vzdušný substrát, případně v suchých panelákových bytech umístit ještě pod květináč větší misku s vodou a kamínky nebo hydrogelem. Květináč ale nesmí ve vodě nebo hydrogelu stát, ke spodním dírkám se musí dostat vzduch!

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie