Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 196 návštěvníků)

Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky (těsto se nemusí nechat kynout)

5.0
Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky (těsto se nemusí nechat kynout)

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli, NA POTŘENÍ: 1 vejce, NA DROBENKU: máslo, polohrubá mouka a krupicový cukr, VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, VRCHNÍ NÁPLŇ: švestková nebo hrušková povidla nebo ořechová náplň (= 100g mletých vlašských ořechů, 100ml mléka, 50g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50g drcených piškotů)

Postup přípravy

Moje prababička nikdy nebyla na Moravě, celý život strávila ve středních Čechách. Přesto mi odmalička pekla koláče, kterým říkala "moravské dvojctihodné". Těžko říci, jak dalece se její recept vzdálil původním valašským dvojctihodným koláčům, ale podle mě a mých chuťových buněk je dokonalý tak, jak je. :)

Z ingrediencí podle tohoto receptu budete mít 24 koláčů.

TĚSTO:
1/ Suroviny, které uchováváte v lednici, vyndat cca 2 hodiny před zaděláním těsta na pokojovou teplotu (vejce, mléko, droždí).
2/ Kvásek: Do poloviny mléka (vlažného) v hrnečku rozdrobit droždí a přisypat lžíci cukru. Kvásek nechat vzejít na teplém místě. (Musí se dělat bubliny.)
3/ Zadělání těsta:
a/ Ručně: Rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek cukru společně utřít v míse do pěny. Přidat mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
b/ V pekárně: Do pekárny postupně vložit rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, mouku, špetku soli, zbytek cukru a kvásek. Zapnout a nechat těsto propracovat.
4/ Těsto není nezbytně třeba nechávat vykynout, koláče v tom případě velmi ochotně naskočí přímo v troubě. Ovšem i pokud necháte těsto v klidu vykynout na teplém místě (max. hodinku), budou koláče stejně vynikající a budou mít stabilnější tvar. Jde tedy spíš o to, kolik máte času.

VNITŘNÍ TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
Tvaroh, žloutky a oba druhy cukru spolu pořádně promíchat v misce.

VRCHNÍ NÁPLŇ:
U nás doma děláme každou třetinu koláčů s jinou vrchní náplní: 8 koláčů se švestkovými povidly, 8 s hruškovými povidly a 8 s ořechovou náplní. Povidla stačí na koláče prostě nandat (maximálně je trochu zahustíte piškoty, pokud máte příliš tekutá, nebo rozmělníte s alkoholem, pokud máte příliš tuhá), k ořechové náplni připojuji postup, jak ji dělám právě já, a to v množství (viz. seznam přísad nahoře) právě na zmíněných 8 koláčů.
Ořechová náplň:
1/ Do hrnce nalít mléko, osladit a přivést k varu.
2/ Přidat mleté ořechy a nechat chvíli probublávat.
3/ Směs stáhnout z plamene a zahustit vmícháním drcených piškotů.

DROBENKA:
Máslo (asi půlcentimetrový plátek z čtvrtkilového másla) dát do misky a nechat trochu změknout. Od oka přisypat polohrubou mouku a krupicový cukr a rukama propracovávat tak, aby se veškerý tuk vstřebal do sypkých ingrediencí. Podle potřeby přidávat cukr a mouku, až se podaří drobenka bez tukových žmolků.

VYTVOŘENÍ KOLÁČŮ:
1/ Troubu předehřát na 180°C.
2/ Těsto rozdělit na 24 dílů (rozpůlit, každou část znovu rozpůlit, znovu rozpůlit a nakonec roztřetit). Každý kousek těsta rozvalit na placičku, na ni přidělit část tvarohové směsi a tu do těsta zabalit jako u buchet.
3/ Plech vyložit pečícím papírem, "buchty" klást na plech spojem dolů a s ohledem na to, že koláče budou mít cca 12-15 cm v průměru. Nechat asi 15 minut kynout.
4/ Do každé "buchtičky" zvrchu prsty nebo pomocí skleničky udělat důlek a do něj naplnit "vrchní náplň" dle vaší chuti.
5/ Kraje koláčů pomašlovat rozšlehaným vejcem.
6/ Koláče posypat drobenkou.
7/ Péct cca 15-20 minut.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jitah 17. 10. 2013, 22:21
(Y) Marti díky za recept, koláče jsou výborné, dnes jsem pekla z kila mouky a nestačila jsem je ani vyfotit! Místo másla jsem do těsta použila tuk Stella (zajic)
horama 30. 10. 2013, 9:42
@jitah Takhle žravou rodinu bych teda chtěla mít. ,-)
lidare 20. 9. 2013, 12:18
(Y) :-) (C) (clamp) (clamp) (clamp)
Markisa.z 20. 9. 2013, 10:12
Díky za recept, který vlastně znám, akorát jsem byla zvyklá dávat jen 1/2kostky droždí a nechávala jsem kynout. U Vašeho receptu se kynout nedává a člověk ušetří čas. Taky jsem se konečně naučila dělat koláče, které nejsou vyboulené a to díky Vašemu typu nechat vykynout až těsně před pečením. Takže za mě 1*. (clamp) (clamp) (clamp)
kvítečko 27. 7. 2013, 10:12
vyzkouším (Y)
jome 25. 7. 2013, 22:46
vynikající (clamp) (clamp)
horama 26. 7. 2013, 22:14
@jome (D)
čučinek 25. 7. 2013, 20:30
(L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) úúúúúúúúúžasnééééééé |:o) bezvadný rychlý recept (Y) (Y) (Y) s těstem se nádherně pracovalo (clamp) (clamp) (clamp) dělala jsem z poloviční dávky a měla jsem je 16ks (F) moc moc doporučuji všem vyzkoušet a děkuji za prima recept (C) mějte se krásně a pohodové léto (leto) (plavec) (plaz) (drink) (dance) Andrea (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
horama 26. 7. 2013, 22:13
@čučinek Nepovažuju ten recept za nějak složitý - kynuté těsto a náplň. Ale že je rychlý, to tvrdíte jako první. (L)
čučinek 26. 7. 2013, 22:30
@horama No já jsem dělala jenom poloviční dávku a umotat 16 koláčku byla pro mně brnkačka a navíc jsem těsto nenechávala kynout (H) a dávala jsem jenom jeden druh náplně - tvaroh,takže to celé bylo opravdu šup šup |:o)
jeremy 4. 7. 2013, 19:08
(clamp) (clamp) (clamp)
avoremyw 23. 1. 2013, 15:05
Tak jsem je vyzkoušela. Jsou fakt velmi dobré, znám je tak jak je popsané, plněné tvarohem a navrchu povidla nebo marmeláda a drobenka. Zaujalo mne, že těsto nemusí kynout. Udělala jsem kulaté - makové, povidlové švestkové a povidla jablková s ořechy.
P.A.V.L.A 2. 1. 2013, 21:46
Velice lákavé. ,-)
100ml 2. 1. 2013, 20:41
Marti vase kolacky jsem uz pekla nekolikrat vynikajici dekuji (L) (L) (L) (L) (L) (L)
apasionata 2. 1. 2013, 20:39
koláče vypadají luxusně a u nás budou snědeny okamžitě-takže ukládám a jakmile mi **otrne** z Vánoc tak peču. (Y)
Lenka350 2. 1. 2013, 20:20
Dneska jsem je dělala a některé mám taky "placaté" jako Vy, ale některé mi vyjely do výšky, čím to může být?? Kynout jsem je nechávala hodinu a ještě 15 minut na plechu. *-) . Jinak jsou ale výborné, zkusila jsem jich pár bez tvarohu uvnitř, ale dát tvaroh + povidla nebo rakytníkovou pomazánku navrch a taky je to výborné, takže tleskám (clamp) (clamp) a díky za receptík (Y) .
minarja 9. 11. 2012, 22:44
(Y) (Y) Poprvé jsem je dělala asi před měsícem a od té doby je peču 2x týdně a každý kdo je ochutnal, tak si hned bral recept. Plním je ale makovou náplní a navrch dávám povidla a drobenku, protože rodinka miluje mák. Jsou opravdu úžasný (Y) (Y)
horama 11. 11. 2012, 13:02
@minarja Jsem ráda, že se u vás tak ujaly. Já na těchto prababičiných koláčích vyrostla.
marky18 22. 7. 2012, 21:06
Tak to je super!!Děkujeme (clamp) (clamp)
horama 23. 7. 2012, 14:38
@marky18 Není zač, sami jste si napekli. :-)
Maresanda 20. 7. 2012, 16:02
supeeeeer (Y) neeeeejlepší (clamp) a nejchutnější které jsem kdy jedla (L) (L) (L)
horama 22. 7. 2012, 20:57
@Maresanda Já i koláče děkujeme. :-$
lidare (upraveno) 20. 9. 2013, 12:18
(Y) (clamp) (C)
horama 16. 7. 2011, 8:55
@lidare Ale především dobré. ^o) Jen znovu hlásím, že na fotce jsou z tak napůl vykynutého těsta, jinak by měly větší tendenci vybíhat do výšky. S kynutím a bez kynutí se budou jinak chovat tvarově, ale chuťově jsou v obou případech skvělé.
ONdráčci 15. 7. 2011, 18:18
(Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y)
horama 16. 7. 2011, 8:51
@ONdráčci (L)
mirka233 13. 7. 2011, 13:26
*-)když do tvarohů místo žloutků přidáte 1 vanilkový pudinkový prášek,koláče nebudou praskat,náplň nevyteče a nikdo nic nepozná :-$ (radost)
horama 13. 7. 2011, 14:05
@mirka233 Tenhle trik neznám. *-) Takže samozřejmě nemůžu vyloučit skutečnost, že to funguje. ,-)
chalupnicka 13. 7. 2011, 8:36
Koláčky vypadají skvěle.Hned bych si dala (C) (clamp) (clamp) (clamp)
77lenka 8. 7. 2011, 22:07
Marti dnes jsem dělala vaše koláče a super,naprosto vynikající (clamp) (clamp) (clamp)Jen mám stejný problém jako Denisa.Moc vdolkovité a povidla sjížděla dolů :^)ale ne všechny,něktéré jsou ukázkové.Takže příště méně plnit (Y) (Y) (Y)
žingi 9. 7. 2011, 10:19
@77lenka víš co,moje mamina na podobnou dávku použije taky 2tvarohy,ale já bohužel nikdy,já to tam taky neumím zabalit +o(takže potřebuju jen 1tvaroh a jak mám koláčky na plechu,tak si vemu vejce a tím dělám důlky,takže jsou hlubší,protlačím až k plechu a pak je to dost na povidla (Y) (Y) (Y)a já po upečení potřu rozpuštěným máslem (Y)
horama 9. 7. 2011, 15:00
@žingi Tahle rada od Jany se dá použít: Naplnit tvarohem trochu méně a pořádně dělat důlky. Jak má člověk pak víc a víc to plnění v paži, najednou mu v té dávce zmizí ty tvarohy dva a pořád je vše ok. ,-) Je to o praxi. Samozřejmě pokud to těsto necháte vykynout úplně, nebude už tolik naskakovat v troubě a "koláčovitých" tvarů se dosáhne mnohem snáze. Je to další možnost - částečný ústupek v kynutí těsta.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie