Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 196 návštěvníků)

Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky (těsto se nemusí nechat kynout)

5.0
Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky (těsto se nemusí nechat kynout)

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli, NA POTŘENÍ: 1 vejce, NA DROBENKU: máslo, polohrubá mouka a krupicový cukr, VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, VRCHNÍ NÁPLŇ: švestková nebo hrušková povidla nebo ořechová náplň (= 100g mletých vlašských ořechů, 100ml mléka, 50g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50g drcených piškotů)

Postup přípravy

Moje prababička nikdy nebyla na Moravě, celý život strávila ve středních Čechách. Přesto mi odmalička pekla koláče, kterým říkala "moravské dvojctihodné". Těžko říci, jak dalece se její recept vzdálil původním valašským dvojctihodným koláčům, ale podle mě a mých chuťových buněk je dokonalý tak, jak je. :)

Z ingrediencí podle tohoto receptu budete mít 24 koláčů.

TĚSTO:
1/ Suroviny, které uchováváte v lednici, vyndat cca 2 hodiny před zaděláním těsta na pokojovou teplotu (vejce, mléko, droždí).
2/ Kvásek: Do poloviny mléka (vlažného) v hrnečku rozdrobit droždí a přisypat lžíci cukru. Kvásek nechat vzejít na teplém místě. (Musí se dělat bubliny.)
3/ Zadělání těsta:
a/ Ručně: Rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek cukru společně utřít v míse do pěny. Přidat mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
b/ V pekárně: Do pekárny postupně vložit rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, mouku, špetku soli, zbytek cukru a kvásek. Zapnout a nechat těsto propracovat.
4/ Těsto není nezbytně třeba nechávat vykynout, koláče v tom případě velmi ochotně naskočí přímo v troubě. Ovšem i pokud necháte těsto v klidu vykynout na teplém místě (max. hodinku), budou koláče stejně vynikající a budou mít stabilnější tvar. Jde tedy spíš o to, kolik máte času.

VNITŘNÍ TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
Tvaroh, žloutky a oba druhy cukru spolu pořádně promíchat v misce.

VRCHNÍ NÁPLŇ:
U nás doma děláme každou třetinu koláčů s jinou vrchní náplní: 8 koláčů se švestkovými povidly, 8 s hruškovými povidly a 8 s ořechovou náplní. Povidla stačí na koláče prostě nandat (maximálně je trochu zahustíte piškoty, pokud máte příliš tekutá, nebo rozmělníte s alkoholem, pokud máte příliš tuhá), k ořechové náplni připojuji postup, jak ji dělám právě já, a to v množství (viz. seznam přísad nahoře) právě na zmíněných 8 koláčů.
Ořechová náplň:
1/ Do hrnce nalít mléko, osladit a přivést k varu.
2/ Přidat mleté ořechy a nechat chvíli probublávat.
3/ Směs stáhnout z plamene a zahustit vmícháním drcených piškotů.

DROBENKA:
Máslo (asi půlcentimetrový plátek z čtvrtkilového másla) dát do misky a nechat trochu změknout. Od oka přisypat polohrubou mouku a krupicový cukr a rukama propracovávat tak, aby se veškerý tuk vstřebal do sypkých ingrediencí. Podle potřeby přidávat cukr a mouku, až se podaří drobenka bez tukových žmolků.

VYTVOŘENÍ KOLÁČŮ:
1/ Troubu předehřát na 180°C.
2/ Těsto rozdělit na 24 dílů (rozpůlit, každou část znovu rozpůlit, znovu rozpůlit a nakonec roztřetit). Každý kousek těsta rozvalit na placičku, na ni přidělit část tvarohové směsi a tu do těsta zabalit jako u buchet.
3/ Plech vyložit pečícím papírem, "buchty" klást na plech spojem dolů a s ohledem na to, že koláče budou mít cca 12-15 cm v průměru. Nechat asi 15 minut kynout.
4/ Do každé "buchtičky" zvrchu prsty nebo pomocí skleničky udělat důlek a do něj naplnit "vrchní náplň" dle vaší chuti.
5/ Kraje koláčů pomašlovat rozšlehaným vejcem.
6/ Koláče posypat drobenkou.
7/ Péct cca 15-20 minut.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Denuska 1. 7. 2011, 16:37
Martinko, moc díky za Váš recept, posílám foto, jak se mi Vaše koláče povedly, chuťově jsou vynikající. Je to moje vůbec první kynuté ( tedy vlastně nekynuté ) těsto :-) Jen do některých jsem dala asi hodně tvarohu a nahoře mi popraskaly. Taky je nemám takové tvarově koláčové,jako Vy, spíše vdolkové.....Ale napoprvé *-) ,-) ,-) :-p |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3647893 Díky Denisa.
horama 1. 7. 2011, 21:27
@Denuska Máte ty koláče krásné! A navíc: na vzhledu nezáleží, ta chuťová stránka je podstatná. Ten "vdolkový" tvar je tím markantnější, čím více se rozhodnete vykašlat se na kynutí před pečením. Na mojí fotce jsou koláče z těsta, které jsem nechala půl hodiny stát a vlastně kynout. Ale i u úplně nekynutých už se mi občas daří dosáhnout "koláčovitosti" - když jsem hodně surová při vymačkávání těch důlků. ,-)
janula33 23. 6. 2011, 19:55
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
horama 24. 6. 2011, 8:09
@janula33 A to se nedá fotit vůně a chuť. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie