Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 29 návštěvníků)

Nejlepší koláče (a jiné variace) s postupem

0.0
Nejlepší koláče (a jiné variace) s postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 250ml mléka, 150g másla, 2 žloutky, 2 čajové lžičyk citronové šťávy, kůra z 1 citronu, 500g hladké mouky, 50g cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1/2 kostky droždí

Postup přípravy

Za všech surovin zpracujeme těsto (já dávám do pekárny). Těsto si rozdělíme na 6 částí a uděláme z nich koláče, které naplníme oblíbenou náplní. Když děláme malé koláčky, tak tvoříme malé kuličky, které pak uprostřed palcem zmáčkneme a do důlku dáváme náplň.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme do růžova. Hned po upečení okraje potíráme rozpuštěným máslem, rumem a šlehačkou. Zbytek směsy pocákáme koláčky i ze zhora (někdo koláčky do směsy přímo namáčí). Koláčky jsou pak vláčné a naprosto famózní.

Tvarohová náplň: 250g tvarohu utřeme s 1 žloutkem a 60g cukru. Ochutíme vanilkovým cukrem a rumem.
Maková náplň: 200g mletého máku povaříme ve 250ml mléka. Necháme stydnout a potom přidáme rum, vanilkový cukr, mletou skořici a dle chuti cukr. Potřebujeme-li usčí přidáme drcené piškoty.
Jablková náplň: 500g jablek nahrubo nastrouháme a dusíme. Přidáme 100g cukru, skořici a dle potřeby cukr. Jestli je potřeba zahustit, přidáme drcené piškoty nebo máslové sušenky.
Povidlová náplň: Zamícháme 150g povidel, 50g cukru, citronovou kůru, vanilkový cukr a trochu rumu a skořice.

Zaděláme kynuté těsto. Z těsta děláme kuličky a necháme na plechu ještě chvilku vykynout.

Z kuliček tvarujeme koláčky. Já tvaruji menší koláčky skleničkou a větší hrníčkem. Můžete klidně rukou, ale hrníčkem je to rychlejší a lepší.

Okraje koláčků potřeme vejcem a dáme péct do trouby.

Hotové koláče potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a moučkovým cukrem.

Větší koláčky pro velké pusy :o))

A zde svatební koláčky.

Koláčky jinak pro slavnostnější příležitost. Uděláte si kolečko a to rádýlkem naříznete ze 4 stran, ale ne úplně! Doprostřed dáme náplň a balíme růžičku. Nejdřív jednu stranu, pak protilehlou a pak ze strany. Zní to složitě, ale není. Pěkně to drží a když ne, tak použijeme párátko. Potřeme vejcem a pečeme na 170°C dorůžova. Podrobný postup naleznete zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=123878

A ještě další možnost dělání koláčků pro ty co se nudí - je to docela pracné. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme kolečka - vždy dvě na hlavičku. Menší kolečko na rypáček, do kterého se udělají dvě malinké dírky (já používám vyřazenou propisku). Ze zbytků tvoříme ouška a očička.
Na velké kolečko dáme náplň a spojíme druhým kolečkem . Pomažeme vejcem a přilepíme rypáčky, oči a uši. Vše znovu přetřeme vajíčkem a dáme péct. Celý postup je: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=123210&user=1482

Dá se dělat i na plech. Tam jen nahoru na koláč patří ještě drobenka.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jeremy 29. 6. 2013, 18:55
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
dssl 22. 7. 2012, 19:54
Právě jsem dojedla první koláč, super!!!! Dělala jsem makové a tvarohové s červeným rybízem a drobenkou (Y) (Y) (Y)
mnamnulka 13. 8. 2012, 9:46
@dssl Super. S rybízem bych nemusela, ale tvarohové a makové bych mohla pořád. Mňam. (L)
lidare 15. 3. 2012, 13:31
(Y) (C)krásné koláčky (clamp)
mnamnulka 16. 3. 2012, 21:53
@lidare Díky. (L)
Reenata 15. 3. 2012, 12:47
Koláče jsem dnes dělala a musím říci, že jsou naprosto úžasné (zajic), jsou rachle hotové a těsto je vážne super (Y) (clamp) (L)
mnamnulka 15. 3. 2012, 20:58
@Reenata Díky. Jsem moc ráda, že chutnaly. Jakmile jsem objevila tento recept, tak jsem všechny ostatní smazala - převyšuje všechny ostatní o třídu. Mňam. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie