Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 18 návštěvníků)

Obilné mléko (místo umělého mléka pro kojence)

0.0
Obilné mléko (místo umělého mléka pro kojence)

Potřebné ingredience

200 g rýže (my většinou používáme neloupanou, tzv. Natural)100 g jáhel, krup nebo ovsa (my máme vyzkoušené pouze jáhly)75 g cizrny, čočky nebo fazolí adzuki25 g olejnatých semen (sezam, len, slunečnice, dýně nebo mandle)kousek (3 až 5 cm) mořské řasy Kombu nebo Wakame

Postup přípravy

Toto mléko jsme dělali dvojčatům od 10. týdne, nemohla jsem kojit. Je to kvalitní náhražka Nutrilonu či Sunaru, vhodná zejména pro děti s výskytem atopického ekzému, ekzému či nesnášenlivostí kravské bílkoviny nebo pro děti veganů.

Toto vše namočíme na noc do 4 až 4,5 l vody. V té samé vodě vaříme v tlakovém hrnci 2 hodiny na mírném ohni (u nás se osvědčil stupeň č. 5 z 10-ti). Poté necháme hodinu až dvě dojít a otevíráme až když už v hrnci není přetlak. Následně pečlivě rozmixujeme, přecedíme přes jemné sítko (i za pomoci lžíce), nalijeme do uzavíratelných sklenic a ihned zavíráme. Necháme vychladnout a uchováváme v lednici i jeden týden. Kaši, která zbyde po přecezení lze použít na zahuštění zeleninových vývarů apod.
Před spotřebováním vyjmeme z lednice, nalijeme do lahvičky a tu ponoříme do vařící vody na dobu potřebnou k získání optimální teploty. Mléko je v závislosti na množství vody ve které se vařilo většinou hustější konzistence, tak do lahvičky dle potřeby můžeme ješte přidat horkou převařenou vodu a řádně promíchat. Mléko je možno i mírně přisladit Sladěnkou (ječmenným sladem) a to asi půl lžičky na lahvičku. Občas můžeme přidat i trochu karobu (svatojánský chléb). Vyjímečně je možno po přidání trošky vody ohřát i v mikrovlnné troubě a opět pečlivě promíchat.
Naše miminka si obilné mléko velmi oblíbila a vydržela po něm spát celou noc a ráno byla po něm vždy dobře naladěna:))))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

petulisek 18. 5. 2014, 10:24
Tak ja varila jen ryzovy odvar pro syna a do nej jsem delala Sunar, jedine tak vydrzel a neplakal hlady a bolenim. Nahradit mleko uplne timto obilnym odvarem bych se bala, a to nejen kvuli lepku. Spis pro vetsi deti kolem 10. mesice bych to davala. Asi zas nova metoda *-) uz jsem fakt stara.
kavovasusenka 14. 12. 2013, 12:35
Dobrý den, a tím mlékem jste zcela nahradila UM? Já už mám syna devítiměsíčního, stále kojím, ale večer jí kaše, které vařím z neextrudované krupice v odsříkaném mléce. Když ale nezvládnu ten den odstříkat, ráda bych pro něj nějakou náhradu na zapití "nemléčné" večeře, Nutrilon blinká.
Mnia 19. 1. 2013, 14:17
Dcerce je 9,5 měsíce, je na UM od druhého měsíce a začal ji parádní atop, takže začnuvařit obilné mléko, má dvě dávky na den, tak to už neni tak hrozné, už jsem 1 zkoušela, je to tedy pracnější, ale určo to stojí za to, jak dlouho se smí mléko skladovat v lednici ?
Marketakra 24. 9. 2010, 21:35
Dovoluji si pochybovat o vhodnosti takového mléka pro třítýdení miminko, ale pro starší to může být zajímavá alternativa. S kroupami případně ovsem bych byla pro deti do 9 měsíců opatrnější kvůli obsahu lepku (i když oves je i při nesnášenlivosti lepku lépe tolerován). Jáhly jsou bezlepkové, ty bych pro maličké děti preferovala. Nenadýmaly Vaše děti obsažené luštěniny? Děkuji za inspiraci.
zelvicka1 23. 2. 2008, 8:38
Niki, prosím vás, proplachujete vše před tím, než dáte do hrnce nebo rovnou namáčíte? Děkuji Lenka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie