Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 15 návštěvníků)

**Můj recept na boloňskou omáčku z čerstvých rajčat............poctivá a plná chutí**

0.0
**Můj recept na boloňskou omáčku z čerstvých rajčat............poctivá a plná chutí**

Potřebné ingredience

Zhruba na 4 porce budete potřebovat: *cca 300-350g ml.hovězího masa (nejlépe doma mleté-čerstvé)* *čerstvá spařená oloupaná rajčata - asi 6 větších sladších rajčat* *strouhaná karotka 1ks + nastrouhaný celer,nebo petržel* *1 cibule (spíš menší)* *olivový olej* *větší stroužek česneku* *sušené oregáno (můžete použít i čerstvé)* *rajčatový protlak* *vegeta bez glutamanu (používám bio vegetu z dm - drogerie) *na dochucení trošku kvalitního kečupu (pokud nemáte hodně sladká vyzrálá rajčátka)* *čerstvě mletý pepř* *sůl* *čerstvě nastrouhaný parmazán* *čerstvé listy bazalky,nebo oregána na ozdobení*

Postup přípravy

TATO SKVĚLÁ LETNÍ OMÁČKA JE MOJE SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST, VAŘÍM JI UŽ ROKY A VŽDY SE NEJVÍC TĚŠÍM NA LETNÍ DNY,KDY MŮŽU POUŽÍT ČERSTVÁ RAJČÁTKA ZE ZAHRÁDKY........AŽ TUTO OMÁČKU OCHUTNÁTE,UŽ NIKDY SI NA ŠPAGETY NEBUDETE CHTÍT DÁVAT JEN KEČUP A NEBO HOTOVÉ OMÁČKY Z OBCHODU...........SE SKLENKOU DOBRÉHO ČERVENÉHO VÍNA A KVALITNÍMI TĚSTOVINYMI NEMÁ CHYBU :-)

Postup:
1.Nejprve si spaříme omytá rajčata,která vložíme do větší mísy a přelijeme vřelou vodou tak,aby byla ponořená. Necháme stát cca 15min.,pak rajčata půjdou krásně oloupat. Nakrájíme je do mísy a necháme chvíli stát,aby z nich vytekla šťáva.

2.Na olivovém oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme namleté maso a restujeme do zhnědnutí. Pak přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme sušené oregáno dle chuti,může být i více. Nakrájená rajčata nabíráme naběračkou na knedlíky,aby šťáva dobře odkapala a přidáváme do masového základu. Přidáme rajčatový protlak, zamícháme a pod pootevřenou poklicí dusíme za občasného míchání a slívání přebytečné vody z poklice tak dlouho,až omáčka začne houstnout a přebytečná tekutina se odpaří (zredukuje) a omáčka začne obalovat vařečku. Ke konci vaření klidně můžete přidat i olivový olej,pokud by se Vám zdálo,že se omáčka přichycuje více ke dnu kastrolu. Olivový olej ve větší míře není na škodu - naopak. Na konci vaření omáčku dochutíme zeleninovou vegetou, čerstvě ml.pepřem, případně dosolíme, můžeme přidat kečup,pokud použijeme k vaření méně sladká rajčata. Ještě chvíli vaříme do požadované hustoty a úplně nakonec přidáme stroužek rozmačkaného česneku a už jen krátce povaříme,aby neztratil česnek svoji chuť a vůni.

3. Podáváme s těstovinami uvařenými na zkus, sypeme čertvě nastrouhaným parmazánem, zdobíme lístky bazalky,nebo oregána a kdo má rád ostřejší jídlo,může ještě zakápnout lehce tabascem (omáčka z malých feferonek - vynikající)

TUTO OMÁČKU VAŘÍM ČASTO I NA DOVOLENÉ V CHORVATSKU A MUSÍM ŘÍCT,ŽE PŘI POUŽITÍ MÍSTNÍCH KRÁSNĚ NA SLUNÍČKU VYZRÁLÝCH RAJČAT SE DOCÍLÍ O DOST LEPŠÍ CHUTI I BEZ POUŽITÍ KEČUPU (TOMU BYCH SE TEDY NEJRADĚJI VYHNULA),ALE BOHUŽEL U NÁS TAKTO DOBRÁ SLADKÁ RAJČÁTKA VYPĚSTUJETE JEN TĚŽKO.

TIP: Na omáčku je nejlepší použít u nás dostupná sladší oválná rajčátka, mají méně šťávy a tak je omáčka dříve hustá. Šťávu,která odkape v míse z rajčátek (kterou nepoužiju k vaření) můžete vypít jako osvěžující letní nápoj a nebo ji můžete použít jako základ pro další vaření. Např.do guláše, jak zeleninového,tak masového, do rajčat.polévky apod.

:-) Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marky18 23. 8. 2013, 23:16
úžasná!! díky za tip (Y) (clamp)
Žirafka1 23. 8. 2013, 23:25
@marky18 (L) (L) (L) (L) Děkuji. U nás je toto jídlo jedno z nejoblíbenějších :-) Hlavně teď,když nám dozrávají vlastní rajčátka ji vařím velice často (pl) (hello) (D)
lod. 3. 8. 2013, 20:37
super :-) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (flower) (radost)
Žirafka1 3. 8. 2013, 22:14
@lod. (L) Gábinko, děkuji (F) Vyzkoušejte, omáčka s těstovinami je teď v tomto horkém (leto) letním počasí ideální (drink) (flower) (hello)
laskonka333 6. 7. 2013, 21:34
(Y) (clamp)
Žirafka1 6. 7. 2013, 22:31
@laskonka333 (F) (L) Soni, děkuji (flower) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie