(recept
si oblíbilo 21 návštěvníků)
**Makovo-povidlové kynuté kostky**
Potřebné ingredience
*250ml mléka* *2 žloutky* *100g rozpuštěné hery* *2 lžíce rumu* *špetka soli* *80g jemného krystal cukru* *250g polohr.mouky* *250g hl.mouky* *20g čerstvého droždí* *vajíčko na potření* Na náplň: *250g mletého maku* *povidlí (nejlépe domácí) 1x malá sklenička* *práškový cukr* *rum* *trochu maizeny (kukuřič.škrobu)* *rozinky* *mléko*
Postup přípravy
1) Uvedené suroviny musí mít všechny pokojovou teplotu. Heru rozpustíme, mléko lehce ohřejeme. Suroviny vložíme do pekárny v tomto pořadí: mléko, rozdrobené droždí, žloutky, heru, cukr, rum, mouku, do mouky uděláme ďůlek a v něm zahrneme špetku soli, můžeme ještě přidat citronovou kůru,pokud chceme. Zapneme program těsto.
2) Mezitím,než těsto nakyne si připravíme náplň. Podle návodu na obalu smícháme mletý mák s mlékem (já dala 7 lžic), pak přidáme povidlí, rozinky, rum dle chuti, tak 2 lžičky maizeny, můžeme dosladit dle chuti prášk.cukrem, dobře zamícháme. Hotová maková směs většinou obsahuje už i cukr,takže doslazujte až na závěr.
3) Po ukončení programu (cca za 1,45hod.) těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě části. První část dobře vyválíme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečících papírem. Na těsto rozetřeme náplň a zakryjeme druhým plátem těsta. Ten propícháme lehce vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem (stačí použít i bílky,co nám zbydou po použití žloutků) a dáme péct do předehřáté trouby na 160C horkovzduch zhruba na 1/2 hod. Těsto by mělo být na povrchu dozlatova (díky vajíčku bude hnědší). Raději ho ale v průběhu pečení kontrolujte.
4) Po vyndání z trouby buchtu potřeme rozpuštěným máslem s trochou cukru a rumem. Díky tomu bude buchta krásně vláčná a voňavá. Krájíme na kostky a lehce poprášíme cukrem. :-)
2) Mezitím,než těsto nakyne si připravíme náplň. Podle návodu na obalu smícháme mletý mák s mlékem (já dala 7 lžic), pak přidáme povidlí, rozinky, rum dle chuti, tak 2 lžičky maizeny, můžeme dosladit dle chuti prášk.cukrem, dobře zamícháme. Hotová maková směs většinou obsahuje už i cukr,takže doslazujte až na závěr.
3) Po ukončení programu (cca za 1,45hod.) těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě části. První část dobře vyválíme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečících papírem. Na těsto rozetřeme náplň a zakryjeme druhým plátem těsta. Ten propícháme lehce vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem (stačí použít i bílky,co nám zbydou po použití žloutků) a dáme péct do předehřáté trouby na 160C horkovzduch zhruba na 1/2 hod. Těsto by mělo být na povrchu dozlatova (díky vajíčku bude hnědší). Raději ho ale v průběhu pečení kontrolujte.
4) Po vyndání z trouby buchtu potřeme rozpuštěným máslem s trochou cukru a rumem. Díky tomu bude buchta krásně vláčná a voňavá. Krájíme na kostky a lehce poprášíme cukrem. :-)
:-)
:-)
**Buchta ještě na plechu**
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
7. 10. 2013, 11:43
Mňam mňam
Žirafka1
(upraveno)
7. 10. 2013, 12:28
@laskonka333
Soni, děkuji
hauda
(upraveno)
6. 10. 2013, 23:11
Výborné......
Žirafka1
(upraveno)
7. 10. 2013, 9:44
@hauda
Dobrý den Hani, jste první testující Děkuji za příspěvek
horizont
(upraveno)
6. 10. 2013, 20:54
tak to vypadá velmi velmi dobře.....na příští víkend vyzkouším!
Žirafka1
(upraveno)
6. 10. 2013, 20:55
@horizont
Budu potěšena,pokud Vám zachutnají