(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Dortěnky
Potřebné ingredience
bílky,moučkový cukr,máslo,káva,umleté oříšky a čokoláda.
Postup přípravy
Na jeden bílek dáme 7 dkg moučkového cukru.
Já dělala z pěti bílků. A mám asi tři plechy. Šlehačem smícháme v kovové nádobě cukr z bílkem.
Dále si uděláme vodní lázen a šleháme v lázní do zhoustnutí., Aby se nám za míchačem tvořili vlnky.
Nemusí být moc husté. Po vyndání z lázně šleháme ještě chvilinku venku ,aby vyšla pára.
Pak s nádobou přendáme do studené vody a ještě chvilku šleháme.
Až trochu vychladne. Pak nandáme do zdobítka a na plech vymaštěný sádlem tvoříme malá kolečka.
Sušíme asi na 100stupnu. Asi třičtvrtě až hodinu. Zespoda musí cinknout o plech ne být měkké.
Po upečení se spojí krémem,dáme větší vrstvu, otřeme ještě dokola dortěnky a poválíme okraj ve směsi umletých oříšku a čokolády.
Krém : Uvaříme velmi silnou kávu turek..asi 150 ml vroucí vody a asi pět lžiček kávy. Necháme vyluhovat.
Pak slijeme. Vaříme v hrníčku a zahustíme troškou asi lžičkou solamylu. Na řídší kašičku. Spíš řídké.
Vyšleháme celé pravé máslo s 10dkg cukru, nebo dle chuti a pak postupně přiléváme kávu..zase dle chuti.
Pokud se nám nedejbože srazí :-) ohřejeme trochu vody, krém dáme nad páru a krátce vyšleháme, hned se spojí.
Já dělala z pěti bílků. A mám asi tři plechy. Šlehačem smícháme v kovové nádobě cukr z bílkem.
Dále si uděláme vodní lázen a šleháme v lázní do zhoustnutí., Aby se nám za míchačem tvořili vlnky.
Nemusí být moc husté. Po vyndání z lázně šleháme ještě chvilinku venku ,aby vyšla pára.
Pak s nádobou přendáme do studené vody a ještě chvilku šleháme.
Až trochu vychladne. Pak nandáme do zdobítka a na plech vymaštěný sádlem tvoříme malá kolečka.
Sušíme asi na 100stupnu. Asi třičtvrtě až hodinu. Zespoda musí cinknout o plech ne být měkké.
Po upečení se spojí krémem,dáme větší vrstvu, otřeme ještě dokola dortěnky a poválíme okraj ve směsi umletých oříšku a čokolády.
Krém : Uvaříme velmi silnou kávu turek..asi 150 ml vroucí vody a asi pět lžiček kávy. Necháme vyluhovat.
Pak slijeme. Vaříme v hrníčku a zahustíme troškou asi lžičkou solamylu. Na řídší kašičku. Spíš řídké.
Vyšleháme celé pravé máslo s 10dkg cukru, nebo dle chuti a pak postupně přiléváme kávu..zase dle chuti.
Pokud se nám nedejbože srazí :-) ohřejeme trochu vody, krém dáme nad páru a krátce vyšleháme, hned se spojí.
:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
3. 12. 2017, 11:16
Pami
(upraveno)
7. 12. 2015, 19:22
Petra10
(upraveno)
9. 12. 2015, 14:45
@Pami
zkuste opravdu jsou výborné
ukuk
(upraveno)
20. 12. 2014, 5:27
Petro,dobrý nápad,chtěla jsem zkusit makronky,ale tohle mi připadá dostupnější ,nechce se mi dělat mandlová mouka ,děkuji za dobrý nápad,bílků mám hodně,přeji vám kouzelný víkend Teď jsem dočetla postup,kávu uvařím ve 150ml vody a sleju.Logr nepouživám a pracuju jen s vodou k ní dám 1lžičku solamylu uvařím kaši a spojím s máslem-ptám se ,protože pak na konci máte,že přiléváme kávu-to je navíc káva pro chuť nebo se část vody z kávy nechává na konec na přilévání.Je to spíš moje nepochopení.děkuju za odpověď.
Petra10
(upraveno)
20. 12. 2014, 20:52
@ukuk
Pochopila jste správně zahuštěnou kávu bez logru přidám k změklému máslu smíchanému s cukrem. Můžete použít i káva rozpustnou, ale babička to dělá takhle :- ¨Vám taky krásný víkend a vánoce
jazina
(upraveno)
18. 12. 2014, 21:04
Sněhové miluju, vyzkouším
Petra10
(upraveno)
19. 12. 2014, 13:56
@jazina
Vyzkoušejte ještě jsem zapoměla napsat, že si pokaždé ten sníh když naberete do zdobičky máte přikrýt vlhkou utěrkou. Aby se neudělala krusta