Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 60 návštěvníků)

BÁJEČNÉ LINECKÉ DORTÍČKY s máslovo-pudinkovým krémem

0.0
BÁJEČNÉ LINECKÉ DORTÍČKY  s máslovo-pudinkovým krémem

Potřebné ingredience

Suroviny na linecké těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 žloutek, strouhaná citronová kůra. Suroviny na krém: 4 deci mléka, 8-10 malých lžiček krystalového cukru do mléka, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 200-250 g másla, asi 2 lžíce moučkového cukru na šlehání s máslem-podle chuti, 2 lžíce rumu

Postup přípravy

Tyto dortíčky jsou s minimem surovin velmi rychle připravené, upečené a ihned příjemně křehoučké. Po naplnění krémem jsou další den krásně měkké. Co se týká těsta na linecké cukroví, vždy se držím základního pravidla na dávkování surovin. Je to poměr 3 : 2 : 1, v praxi to znamená, že na 3 díly hladké mouky připadají 2 díly tuku a 1 díl cukru. Tím je toto těsto chuťově naprosto vyvážené a po upečení je možná okamžitá konzumace. A spojení máslovo-pudinkového krému s lineckým je po chuťové stránce výtečné.

Postup – krém: Pár hodin předem vyndáme máslo z ledničky a necháme v míse, ve které budeme šlehat, změknout na pokojovou teplotu z toho důvodu, aby se krém nesrazil při rozdílné teplotě s ostatními surovinami.
Dále uvaříme hustý pudink s cukrem, který pak horký přelijeme do porcelánové misky. Chvilku necháme uniknout páru a pak zakryjeme talířkem, necháme vychladnout. Promíchávat není žádoucí, potřebujeme pudink hustý. Pouze 2x odkryjeme talířek /je orosený/ necháme hmotu vydýchat a zase zakryjeme. Vychládnutý pudink je tím pevný s jemnou strukturou a bez protivného škraloupu.
Až máme máslovou i pudinkovou složku zhruba ve stejné teplotě, šleháme nejprve samostatné máslo s cukrem a rumem a pak po lžících postupně přidáváme pudink – vyšleháme do pěny. Uložíme do ledničky a krém je nachystaný na plnění dortíčkových korpusů.

Postup – těsto: Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, utvoříme kouli a nebo váleček, zabalíme do fólie a vložíme do ledničky alespoň na hodinu. Pak si po kouskách ukrajujeme, vyválíme plát a vykrajujeme formičkami libovolné tvary, které ihned pokládáme na plechy s pečícím papírem.
Tímto způsobem spotřebujeme všechno těsto a pečeme při teplotě 170-175 st. C. Doba pečení je kolem 8-10 minut max. Po pěti minutách plech v troubě otočíme a linecké zkontrolujeme. Za 8 minut začíná pečivo vonět, je nutné již hlídat barvu a okraje cukroví. Jak začne nepatrně růžovět, je hotovo. Barva by měla být ale bílá, upečené horké cukroví je ještě velmi měkké - nenechme se tím zmást, ale po vytažení z trouby se rychle zatáhne a zpevní. Vše necháme vychládnout.

Dokončení: Nakonec po dvou naplníme krémem dortíčky a uložíme do chladna. Před konzumací pouze můžeme jemně poprášit moučkovým cukrem, ale nemusíme, sladké jsou tak akorát.

Přeji dobrou chuť.

Naplněné dortíčky poprášíme cukrem dle libosti.

Postup - vypracujeme hladké linecké těsto.

Vykrájíme libovolné tvary cukroví a ihned je naskládáme na plech s pečícím papírem.

Upečené linecké korpusy musí mít světlou barvu.

Z dávky 300 g hladké mouky vyšlo přesně 75 kousků.

Naplníme linecké dortíčky máslovo-pudinkovým krémem. Chuť lineckého a krému velmi dobře spolu ladí.

Ještě jeden pohled na hotové dortíky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Raguella 3. 12. 2017, 18:19
Dobrý den,určitě moc ráda vyzkouším.díky za bezva receptík. (F) (L) :-) (hello) (Y)
Evula.U 6. 11. 2016, 0:20
(F)prekrasne (F)
darinka30 1. 3. 2016, 19:41
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
yarkal 15. 12. 2016, 22:42
@darinka30 (Y) (Y)
Natka6 14. 12. 2015, 20:01
Chci se zeptat, kdy se dortíčky plní krémem - těsně před Štědrým dnem? Těsto už mám, zítra upeču, ale bojím se, že když naplním teď, tak se krém zkazí *-)
yarkal 14. 12. 2015, 23:00
@Natka6 Dobrý den Marcelko, Protože do dortíčků je krém pudinkový a po něm linecké rychle změkne, tak je dobré plnit-den, max.dva dny předem. Pokud by jste přece jen chtěla dortíky plnit dřív, podívejte se do mých receptů na košíčky, kde je trvanlivější krém, který vydrží mnohem déle. Ale popravdě řečeno, právě linecké těsto ve spojení s tím pudinkovým krémem je opravdu velmi lahodné. Vyzkoušejte tedy, co vám bude časově lépe vyhovovat. S pozdravem Jarmila (F)
estepanova 11. 12. 2015, 22:42
Milá Jarmilko, já linecké nepeču, protože je s manželem moc nemusíme. Mladí linecké pečou, tak nám vždy pár kousku dají. Hlavně nám nechutná ta marmeláda, ale ten Váš recept je tak krásně a srozumitelně sepsaný a vypadá tak chutně, že se do lineckého s krémem letos pustím. Myslím, že nám bude chutnat. Děkuji za recept. Eva (andel)
yarkal 12. 12. 2015, 15:11
@estepanova Dobrý den Evičko. Váš krásný komentář mě moc a moc potěšil. Linecké dortíčky Vám i manželovi mohu jen doporučit, chuťově jsou velmi vyvážené a hotové cukrovíčko už není třeba moc cukrovat, záleží na Vás, jak to máte rádi.Jak jsem se zmínila u receptu, chuť lineckého a krému je skvělá, určitě si pochutnáte, je to navíc rychlovka. Dejte pak vědět, jak dortíky chutnaly. S pozdravem Jarmila. (F) (F)
estepanova 22. 12. 2015, 19:24
@yarkal Milá Jarmilko, tak mám upečeno, nazdobeno, cukroví je výtečné. Pro nás lepší než klasické linecké s marmeládou. Pekla jsem srdíčka a nakonec jsem cukřenkou udělala jen takovou čáru prostředkem. Vypadá to svátečně. Jen krému mi zbylo na další dvě várky. Takže jsem zamrazila a příležitostně použiji na dort nebo nějaký zákusek. Možná věnečky. Přeji pohodu na svátky i do dalšího roku. Eva
yarkal 14. 12. 2016, 20:49
@estepanova (F) (F)
P.A.V.L.A 6. 12. 2015, 8:12
(Y) (Y) (Y)
yarkal 21. 12. 2015, 18:55
@P.A.V.L.A (clamp) (clamp) (clamp)
tomicek5 6. 12. 2015, 7:37
To vypadá moc dobře.asi vyzkouším :-p (child9) (clamp) (child4) :-)
yarkal 10. 12. 2015, 20:36
@tomicek5 Určitě vyzkoušejte, nebudete litovat (F) (F)
ludvajs 30. 11. 2015, 13:18
Dobrý den, Jarmilko, na jakou asi tak tloušťku vyválíte těsto na vykrajování, aby byly dortíky "tak akorát"? (H) Díky, Helena (plaz)
yarkal (upraveno) 1. 12. 2015, 10:09
@ludvajs Helenko, dobrý den. Linecké těsto na vykrajování různých tvarů cukroví obvykle vyválím na tloušťku zhruba cca 2,5 - 3 mm. Zdraví Jarmila. (Y) (Y)
babkamt 30. 11. 2015, 7:37
(Y) (Y) (Y)
yarkal 2. 12. 2015, 12:20
@babkamt Miroslavě: (clamp) (clamp) (clamp)
lidare 29. 11. 2015, 21:14
(Y) :-)
yarkal 1. 12. 2015, 16:32
@lidare Ludmilce posílám taky palečky (Y) (Y)
MAXXIK 29. 11. 2015, 18:55
Vyzkouším (Y)
yarkal 1. 12. 2015, 10:12
@MAXXIK Určitě Marcelko dortíky vyzkoušejte, stojí to za to. (Y) (Y)
laskonka333 29. 11. 2015, 16:51
(banky) (banky) (banky) (banky) (andel)
yarkal 29. 11. 2015, 18:53
@laskonka333 Soničce za vánoční stromečky posílám díky a na oplátku... (darecek) (darecek) (darecek) (darecek) (andel)
MajkaKi 28. 11. 2015, 18:59
To vypada moc hezky (Y)
yarkal 28. 11. 2015, 19:21
@MajkaKi Maruško, děkuji. (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie