Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 87 návštěvníků)

Perníková chaloupka -NÁVOD

0.0
Perníková chaloupka -NÁVOD

Potřebné ingredience

1kg hladké mouky
400 g močkového cukru
200 g hery
2 prašky do pečiva
3 cela vajička
6 lžic medu
1 pernikové koření

Postup přípravy

Z perníkového těsta vyválíme pruhy 1 1/2 cm silné a 40 cm dlouhé a v 2-3 mm odstupech je narovnáme vedle sebe na plech. Měli bychom tak vytvořit obdélník 46x26cm. Při pečení se pruhy těsta roztáhnou, vyplní se mezery mezi jednotlivými pruhy a vznikne souvislý plát těsta, který připomíná stěnu z dřevěných trámů. Tuto část těsta pečeme 20 až 30 minut na prostřední příčce trouby.
Zbylé perníkové těsto vyválíme na sílu 1 cm a vykrojíme jeden plát veliký 25 x 15 cm a jeden 35 x 28 cm. Položíme na plech. Propícháme vidličkou a pečeme 12 až 18 minut na prostřední příčce trouby. Z plátu velikosti 40 x 26 cm, ktery jsme upekli jako první, vyřízneme ostrým nožem podle šablony štít a boční stěny chaloupky. Na přední straně vyřízneme dvířka a okno.

Z hladkých plátů vyřízneme podle šablony základ na chaloupku a dva díly na střechu. Zbylé těsto vyválíme na 1/2 cm silnou placku, vykrojíme 10 malých perníčků a na každý dáme půlku mandle. Ze zbylého těsta vykrojíme komín – jednotlivé díly a tyčky na plot. Pečeme 12-15 minut.

Z bílků, cukru a citrónové šťávy utřeme polevu, kterou slepíme k sobě jednotlivé díly chaloupky. Polevu necháme vždy trochu zaschnout a potom lepíme další díl. Střechu a komín chaloupky potřeme polevou tak, aby připomínala čerstvě napadaný sníh. Chaloupku můžeme podle vlastní fantazie nebo podle chaloupky na přiloženém obrázku ozdobit perníčky a barevnými cukrátky.

Na perníkovou chaloupku si vystříhneme z papíru šablonu podle uvedeného nákresu. Podklad a oba díly střechy vykrojíme ostrým nožem z těsta silného asi 1 cm. Oba štíty a boční stěny vykrojíme z upečeného, ještě teplého těsta, poskládaného z pruhu (malých válečků), které připomínají trámy.

Zbytky těsta uhněteme do koule, vyválíme plát o síle 1/2 cm a vykrojíme z něj laťky na plot, okenice, dveře, komín a malé perníčky na ozdobu chaloupky.

Když si chceme udělat chaloupku, jakou mívá ježibaba, chaloupku s vysokými štítky, můžeme těsto vyválet a dvě čelní a boční stěny vykrojit z 1 cm silného těsta. Jednotlivé díly vykrajujeme se syrového těsta v přiměřené velikosti podle nakreslených šablon.

Chaloupku můžeme ozdobit podle vlastní fantazie. Podkladový plát na chaloupku může být i o něco větší, můžeme udělat pestrou růžovou zahrádku.

Návod 1

návod 2

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lenyna 28. 11. 2008, 19:30
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Init 28. 11. 2008, 19:29
To je nádhera, zrovna se na podobný chystám, ale jako ten váš sroubek to nebude.-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie