(recept
si oblíbilo 929 návštěvníků)
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)
Potřebné ingredience
170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení
Postup přípravy
Tento recept jsem si loni opsala z časopisu, ale dostala jsem se k němu až letos
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
Váleček těsta při krájení
Nakrájeno (jako knedlíky :-))
Plech před upečením
Po upečení
Obaluji
Hotovo!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
JMU
(upraveno)
11. 12. 2010, 21:26
Ahoj holky, tak tento recept dělám na Vánoce už několik let a nikdy nezklamal, jen ještě přidávám na obarvení kakao, jsou pak tmavé a na talířku máme vše barevnější. Jsou jedinečné !!!!
kopretina123
(upraveno)
9. 12. 2010, 18:59
Také tuto mňamku dělám, ale dávám i vlašské ořechy a mandle. A hlavně: namáčím je do rumu, ne do vody, získají úžasnou chuť.
kopretina123
(upraveno)
3. 11. 2011, 19:31
@kopretina123
Tedy Jitko a Andreo, omlouvám se, ale vůbec jsem si vloni nevšimla, že se ptáte. Až když dneska někdo ten recept sem vytáhnul Nic nepražím, dám tu směs ořechů a mandlí do hrnku a zaliji rumem z lahve.Tak to nechám klidně do druhého dne,nebo ráno zaliji a večer zadělám, to jak to vyjde. Ovšem má to jednu nevýhodu - ten rum mi přijde pak nahořklý , takže místo do sebe to pak leju do........ A po upečení kolečka obaluji až studená.Na teplá se nabalí moc cukru a to my nemáme rádi. Několik si jich pro sebe ani neobaluji a jsou dobrá i tak. Tak at se zadaří a snad budou mé rady k něčemu i po skoro roce.
AjkaZ
(upraveno)
20. 12. 2010, 14:37
@kopretina123
A ten rum ma byt take horky? A neredeny? (Taky by me zajimalo, jak dlouho macet? )
koldiška
(upraveno)
12. 12. 2010, 23:18
@kopretina123
Hani a ořechy i mandle také pražíte, nebo je rovnou namočíte do rumu? A jak dlouho jsou namočené? Moc děkuji za odpověď, těším se, že také vyzkouším.
Kikina07
(upraveno)
9. 12. 2010, 18:43
Opravdu výborné a jednoduché
Behanka
(upraveno)
9. 12. 2010, 15:11
Minulý týden v magazínu MF Dnes toto cukroví uváděla Jiřina Bohdalová jako své nejoblíbenější!
waky
(upraveno)
9. 12. 2010, 14:45
Včera jsem upekla a je to moc dobré , už mám uloženo v oblíbených ,rychlé a chutné, díky a přeji pěkné Milena
Smajlik
(upraveno)
30. 11. 2010, 23:09
Syn má alergii na ořechy ... může jen mandle a kokos. 3lo by to nějak z mandlí či kokosu?? děkuji Jana
gabrielin
(upraveno)
7. 12. 2010, 12:25
@Smajlik
Jani, myslím, že z kokosu asi ne, ale z mandlí určitě.
dablice911
(upraveno)
30. 11. 2010, 22:06
Zaděláno v ledničce, určitě bude výborné.
monika_tofi
(upraveno)
16. 12. 2009, 21:46
vynikajici!!! dnes jsem napekla a mam co delat abych na to prestala chodit ....jinak do vanoc opravdu nevydrzi
hrubiv
(upraveno)
16. 12. 2009, 21:40
Dobrý den, také jsem vyzkoušela a nemají chybu.. Díky za receptík!!!
Preburda
(upraveno)
16. 12. 2009, 20:55
Gábinko, děkuji za receptík. První dávka snězena, druhá dávka opět nevydržela a ta třetí....o té rodina už neví, kde je ukryta . Rychlé, jednoduché, chutné.......prostě jedinečné. Krásné Vánoce Ivča
Mach
(upraveno)
16. 12. 2009, 16:24
Vyzkoušela jsem a moc nám toto cukroví chutná
travaa
(upraveno)
15. 12. 2009, 22:28
Dělá se to skoro samo a přitom originální a chuťově i esteticky perfektní Děkuji za receptík
sarjan
(upraveno)
15. 12. 2009, 14:34
Díky za bezva recept ,musela jsem okamžitě schovat,jinak by cukroví do Vánoc nevydrželo!!!!! Hezké Šárka
Pekra
(upraveno)
15. 12. 2009, 11:04
Super recept, výborné cukroví a téměř bez práce Díky
jilly
(upraveno)
12. 12. 2009, 20:36
Diky moc za recept cukrovicko som vcera upekla a manzelovi velmi chuti
hela1007
(upraveno)
10. 12. 2009, 18:31
Tak moc se mi recept líbí že ho udělám též . Jen se chci zeptat, kolik je z jedné dávky kousků. Já jen abych to nemusela dělat víckrát. Děkuji
gabrielin
(upraveno)
14. 12. 2009, 14:46
@hela1007
ufff, tak to vážně netuším..omlouvám se, ale myslím, že jedna dávka by měal stačit...záleží na tom, kdy je začnete jíst . Krásné Vánoce
MajkaMus
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:24
Já dělám toto cukroví také, ale mám trochu jiný recept: vyloupané vlašské ořechy zaliju rumem a nechám přes noc máčet.Potom rum sliju a ořechy zapracuji do těsta. Udělám válečky a nechám přes noc v lednici, třetí den teprve krájím a peču. Toto cukroví miluji, ořechy jsou krásně cítit rumem. Letos už mám upečené, ale příští rok vyzkouším i tento recept. Majka.
Safra
(upraveno)
8. 12. 2009, 13:33
Opravdu úžasné a jednoduché-ochutnávala jsem a ochutnávala až jsem si ho málem snědla moc děkuji za receptík a přeji krásné vánoce
gabrielin
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:15
@Safra
Wow, moc děkuji, tak to jsme na tom stejne. Krásné Vánoce i vám
zouf
(upraveno)
8. 12. 2009, 10:21
Moc zdravím, Gábi.Tak jsem vyzkoušela Váš recept a doporučuju všem. Je vynikající!!!! Krásné Vánoce!!!!
gabrielin
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:14
@zouf
Super, mám radost...Také přeji krásné Vánoce
Eillee
(upraveno)
7. 12. 2009, 10:33
Vynikající!!! Dnes zadělám znovu, můžeme se toho užrat . Akorát je tentorkát nechám před obalením v cukru trochu vychladnout, posledně jsem je obalila hned po upečení a obalily se až moc. Jinak ale opravdu lahůdka!
gabrielin
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:14
@Eillee
Jsem ráda, že jste spokojení...krásné vánoce