Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 406 návštěvníků)

Mazanec / Vánočka jemný a křehký jak vatička

5.0
Mazanec / Vánočka jemný a křehký jak vatička

Potřebné ingredience

1 kg mouky hladké, 20 dkg cukr krupice, 4 dcl mléka, 1dcl rumu - do něj namočíme 100g rozinek (přidáme do těsta i s rumem) 42g droždí.. citronová kůra 3 celé vejce 1/4 kl lžička soli ¤ dáme si rozpustit máslo asi 4 dkg a k tomu přidáme vrchovatou lžíci sádla a ještě 4 lžíce oleje ¤

Postup přípravy

Z kg mouky je to na dva mazance/vánočky.rnrnUděláme kvásek:rnkvasnice, část vlažného mléka + cukr = rozkvedláme a necháme vykvasit.rnPak mouku, cukr, zbytek mléka, rozinky s rumem, citrónovou kůru, vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk - olej, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. necháme kynout. Doba je individuální. Já mám mísu na kynutí od Tupperware a to je za chviličku.rnvykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na dva díly a vypracujeme bochník, na plech dáme pečící papír a vypracovaný bochník, necháme kynout ještě tak 30 min, po vykynutí pomažeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí ). A dáme do vyhřáté trouby péct. Doba pečení je individuální, já mám plynovou troubu, peču na menší plamen, po 20ti minutách už lezu do trouby a otáčím. kdo má elektrickou, je to taky jiné. Musíte znát tu svou jak se peče kynuté.rntento RCPT je jednoduchý, ale absolutně luxusní. nemá chybu.rnrnrnJe to jak na vánočku, tak na mazance, jidáše, vosí hnízda atd.rnZa naší rodinu doporučuji, kouzlo jemnosti je v třech druhů tuků, tak se snažte dodržet. Především sádlo je hodně důležité. Tři druhy tuku zaručí křehkost a jemnost několik dní, pokud to ovšem doma vydržíte, mě se to zatím doma nepovedlo. ,-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)

vypracovaný bochník

vykynutý, potřený vajíčkem

pečený

nákroj

dobrou chuť

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kativas 10. 4. 2009, 10:37
(velikonoce16) včera večer jsem upekla...a už mám jen jeden....je výborný. PS: Pekla jsem horkovzduchem na 3 položení od spodu na 160 stupňů po dobu 35 minut. (zajic) (zajic) (drink)
wictorie 10. 4. 2009, 9:54
Jenom ty smajlíky sem dávala dcerka, moc se jí líbí. Recept jsem měla totiž minimalizovaný a akorát ho peču (Y) Pak dám vědět...
wictorie 10. 4. 2009, 9:53
|-) |-) (^) (velikonoce2) (velikonoce3) (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce7) (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce17) (velikonoce16) (child9)
Bylinka1 8. 4. 2009, 22:56
Ukládám a jestli nenajdu lákavější receptík,tak v so-peču ^o) (Y) (L)
žingi 8. 4. 2009, 22:02
tak já vyzkouším o víkendu,možná zítra ;-) ;-) ;-) ;-),už se těším (zajic)
23kristy 8. 4. 2009, 17:03
Tak jsem také dnes upekla podle Vašeho receptu :-$, je opravdu vynikající (Y). Dělala jsem jen z poloviny dávky, ale už je půlka pryč ;-). Recept ukládám do oblíbených a brzy zase upeču (clamp)
klamer 8. 4. 2009, 10:50
Dobrý den Ivetko, tak jsem včera upekla Váš mazanec :-) :-) :-) těsto jsem dělala v domácí pekárně, takže jsem dělala z poloviny surovin (ale mouky jsem dala 750g). Pekla jsem na zkoušku a vzala dneska do práce. Z uvedeného množství z toho jsou dva veliké mazance, pekla jsem v elektrické troubě (horní a spodní ohřev) 180 st - 30 min. Takovou dobrotu jsem ještě nejedla ;-) a všichni v práci také chválí :-) :-) :-) takže na sobotu budu péct znovu (Y). Děkuji za prima recept, všem doporučuji vyzkoušet a Vám i všem ostatním přeju krásné prožití (velikonoce13) (velikonoce15) (velikonoce16) (velikonoce18) (velikonoce19) (velikonoce20) Klára
anibag 11. 4. 2009, 10:09
@klamer (hello) taky jsem dělala poloviční dávku a mouky cca 700g.Těstíčko pěkně kyne (leto) ,,děkuji za receptík a všem přeji příjmené velikonoce (velikonoce8) (flower)
ivigirl 8. 4. 2009, 21:54
@klamer (hello)Ahojík a všem děkuji (hello) Ano, z uvedené dávky jsou dva vééliké mazance, ten na fotce je z 3/4 dávky a ze zbytku jsem dělala vosí hnízda - šneky, viz recept níže a i to je luxusní. :-$ , taktéž doporučuji (L) Všem moc moc prima svátky jara (velikonoce16) (velikonoce18)
veap 8. 4. 2009, 8:19
Vyzkoušela jsem ho a nemá chybu!
2781981 7. 4. 2009, 14:09
Vypadá krásně, mám elektrickou troubu, tak se bojím abych to nepokazila!!! mám jí nastavit tak na 180 co vy na to? a otáčením myslíte co a jak děkuji za rady ;-)
Ilonáček 5. 4. 2009, 19:34
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie