(recept
si oblíbilo 309 návštěvníků)
Letní nadýchané koláče
Potřebné ingredience
500g hladké mouky,4 dkg kvasnic,1/4 l mléka,5 lžiček cukru,2 žloutky,12 lžic pol. oleje,citronovou kůru,vanilkový cukr. -třešně,tvaroh,drobenku. Tvaroh rozmíchám s 1 vajíčkem ,mletým cukrem s vanilkovým cukrem a 2 lžícemi rumu.Zapomněla jsem do těsta špetku soli.
Postup přípravy
zaděláme klasicky těsto a necháme vykynout.Uděláme si drobenku z polohrubé mouky,mletého cukru a 1 vanilkového cukru a teplého rozpuštěného sádla to je ta nejlepší drobenka jakou znám.Všechno dělám od oka. Po vykynutí polívkovou lžící vykrajuji bochánky zakulatím,udělám důlek naplním tvarohem,posázím třešněmi a posypu drobenkou. A ta dobrota a vůně po celém domě stojí za vyzkoušení.
U nás už jsou tak nádherné třešně
tvaroh.náplň,drobenka,broskve
koláče před pečením.
upečené
a ke kafíčku
z toho samého těsta i táč.
xx
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
koloušek
(upraveno)
3. 6. 2007, 10:25
Milá Tatjano, včera jsem upekla koláčky dle Vašeho receptu Byly úžasné Dneska jsme si je chtěli dát ke snídani, ale manžel měl v noci mlsnou a koláčky už nejsou Budu muset upéct znovu Moc děkuju za receptík
backa
(upraveno)
3. 6. 2007, 13:59
@koloušek
Luci,u nás je to obdobné,večer si myslím budou k snídani a v noci manžela načapám jak se cpe.Nějak se naučil chodit v noci jest.Ale hlavně,že těm našim drahým polovičkám chutná no nééé?? Jsem moc ráda,že se Vám podařily a ještě víc že chutnají.To těsto je fakt dobrý. Tak ať se Vám daří a děkuji
Vlasta V.
(upraveno)
2. 6. 2007, 14:26
Zítra se na ně vrhnu ,můžu se zeptat kolik jste měla koláčků z této 1 dávky,je nás hodně tak ,abych věděla
backa
(upraveno)
3. 6. 2007, 9:24
@Vlasta V.
Těch koláčů jsem měla 30 ks.,ale dělala jsem je trochu větší.Když oni taky ještě v troubě naskočí.Já je dělávám na hody a stačily s té dávky.Záleží jací jste mlsouni.
Zdenda1
(upraveno)
2. 6. 2007, 10:41
Dobrý den,koláčky vypadají lákavě,chci se do nich dnes pustit a místo třešní dát jahody. Bohužel s kynutým těstem (a vůbec s koláči) nemám skoro žádné zkušenosti,tak můžu poprosit o radu,jak kynuté těsto zadělat? A jahody mám raději nakrájet,nebo můžu dát celé? Zdeňka
backa
(upraveno)
2. 6. 2007, 11:49
@Zdenda1
Dobrý den Zdeni,žádný problém"Nasypte mouku do mísy,udělejte si dolík do něj dejte cukr a na ten cukr rozdrobit kvasnice a zalít vlažným mlékem.Počkat až kvasnice nabobtnají a pak přidáte ostatní vejce ,olej a ostatní suroviny.Zamícháte a pěkně propracujete těsto až se nechytá okraje mísy.Tak čtvrt hodinky.Aby bylo pěkně zpracované a necháte vykynout.No a potom už děláte koláče je to velice jednoduché ,uvidíte sama ,že na tom vůbec nic není.Nehledě na to,že to je fakt dobré těsto a vůbec na něm nemůžete nic zkazit.Povede se vždy.Jahody bych nechala celé. Pak písněte jak Vám dopadly.Hodně zdaru v pečení. Táňa Ať Vám ke chutná.
Zdenda1
(upraveno)
3. 6. 2007, 9:35
@backa
Dobrý den Táňo, Tak jsem se s tím včera poprala Těsto bylo krásně vláčné a dobře se zpracovávalo. Vykynulo tak,že mi málem uteklo z mísy. Tvarování koláčků a plnění už bylo trošku horší,zřejmě to chce trochu cviku,takže jsou mírně neestetické a každý jiný. Ale celkově vzato se povedly,chuťově jsou výborné a tvarové odchylky jsem zamaskovala cukrem Takže moc děkuji za výborný recept Ještě mám pár dotazů - jaká je ideální doba kynutí a na kolik stupňů a jak dlouho pečete? A v čem koláčky nejlépe uchovávat do druhého dne? A lze těsto použít i na buchty? Omlouvám se za dotazy,ale mám radost,že se mi povedly a chci je vypilovat k dokonalosti
backa
(upraveno)
3. 6. 2007, 15:49
@Zdenda1
Dobrý den Zdeni,já jsem Vám psala,že na tom nic není a vidíte že se Vám povedly. No doba kynutí možná hodinku záleží v jaké teplotě to kyne .Já až mám vrchovatou mísu tak už s tím pracuji.Já peču v elektrické troubě na 220 stup.,ale každá trouba peče jinak.Koláče dávám do hrnce, pokličku na to a ještě dám přes to utěrku. Aby to nevysychalo.Těsto se dá použít i na klasické buchty.Z tohoto těsta peču i hodovské buchtičky s mákem a povidly s drobenkou. Dokonce můžete udělat kynutou bábovku přidáte hrozinky a je to. Vůbec se nemusíte omlouvat za dotazy ráda Vám je odpovím kdykoliv. Jsem ráda,že máte radost z pečení a já za Vaše díky
Zdenda1
(upraveno)
3. 6. 2007, 9:37
@Zdenda1
jo a udělala jsem 21 kusů,asi jsem dávala moc těsta,ale na chuti to vůbec nevadí,jen mi pak zbyl tvaroh...
Zdenda1
(upraveno)
2. 6. 2007, 13:53
@backa
Táňo,moc děkuji za radu,dám se do toho dnes večer nebo zítra dopoledne a pak určitě dám vědět,jak jsem dopadla
backa
(upraveno)
2. 6. 2007, 14:01
@Zdenda1
Tak pak dejte vědět a dejte se do toho a nebojte se uvidíte,že se Vám opravdu povedou.
galli
(upraveno)
2. 6. 2007, 7:59
Tak tyhle koláčky nemají žádnou chybu ,jsou naprosto úžasné .Dělala jsem je s jahůdkama a jen se po nich zaprášilo .Určitě je brzy udělám zas .Díky za receptík Líba
backa
(upraveno)
2. 6. 2007, 8:40
@galli
No s jahůdkama to musí být dobrota to bych si taky dala.To jsem ráda,že jste s receptíkem spokojená i já děkuji za pochvalu hlavně,že chutná. a povedly se. Táňa
anderek
(upraveno)
1. 6. 2007, 12:36
výborné p.Tatjano ..upekla jsem dětem k tomu dnešnímu svátku ..a do toho mi přišla ještě tchýně,která musela okoštovat...a chválila a chválila ..a toto jedla ještě teplé moc vám děkuji za recept určitě upeču zase
backa
(upraveno)
16. 7. 2007, 8:51
@anderek
Krásně se Vám vyvedly Krásný den T.
backa
(upraveno)
1. 6. 2007, 20:23
@anderek
Ježíííš to jste mi udělala radost, a že se Vám povedly .Díky a pečení zdar . Hlavně když chutnají to člověk o to raději peče.
Dandulee
(upraveno)
29. 5. 2007, 22:17
Tak se povedly Určitě zase upeču,musím trénovat,protže vzhledově mám co dohánět,ale chuťově výborný
backa
(upraveno)
30. 5. 2007, 7:45
@Dandulee
To mám radost,že se povedly t,hlavní je že chutnaly trénováním nic nepokazíte já tím trénováním už to mám v ruce,protože peču každý druhý den u nás je to na sladký.
Dandulee
(upraveno)
29. 5. 2007, 10:44
Už mi to kyne tak jsem zvědavá,jestli se mi povedou.Kynuté se stále učím ,tak uvidíme.Dám vám vědět.
backa
(upraveno)
30. 5. 2007, 7:49
@Dandulee
Tohle těsto je výborné už ho dělám plno let .Dělám ho i bez vajec na slano. Z toho těsta dělám rohlíky plněné a sypané sýrem ,bochánky k čočce na kyselo. Oboustranné využití. Táňa
Mončjatko
(upraveno)
27. 5. 2007, 13:34
Tatjano, vypadají úžasně, jen se do nich zakousnout . Jé a vy jste oblast Brno? Já taky.
backa
(upraveno)
27. 5. 2007, 19:31
@Mončjatko
Děkuji za pochvalu ,no už nejsou. tak to jsme blízko že?
jíta406
(upraveno)
27. 5. 2007, 12:58
ty koláčky vypadají úžasně a ty třešně taky,vy se máte tady na Šumavě jsou ještě zelené ,musíme počkat,ale koláčky určitě vyzkouším!
backa
(upraveno)
27. 5. 2007, 13:06
@jíta406
Jitko,děkuji za pochvalu,ale tady na Moravě je všechno trochu spíš tady bude za týden po třešních jestli budou takové pařáky. A nezaprší Ale koláčky zkuste jsou moc dobré.
Eirene
(upraveno)
30. 5. 2007, 18:37
@backa
MILÁ TATJANO..... TED JSEM DOPEKLA TY VAŠE ÚŽASNÉ KOLÁČKY!!!!! MUSÍM ŘÍCT ŽE NEMAJÍ CHYBU A TO JAKO JÁ KDYŽ SE DÁM DO PEČENÍ TAK TO POKAŽDÉ JE TVRDÉ A DRUHÝ DEN TO MOHU VYHODIT ALE ŽASNU NAD VAŠÍM RECEPTEM A JEN A JEN MOC CHVÁLÍM A OPRAVDU DOPORUČUJI JEN JSEM JE TROŠKU VÍC DOPEKLA ALE I TAK JSOU KŘEHOUČKÉ,CHCE TO CVIK . MOC DĚKUJI,JDU SI DÁT DALŠÍ A UŽ SE TĚŠÍM AŽ OCHUTNÁ RODINA
backa
(upraveno)
31. 5. 2007, 17:10
@Eirene
No Irenko,jsem moc ráda,že se povedly a chutnaly mám radost,ale tohle těsto je fakt báječné.Jak už jsem psala dělám z toho těsta i slané pečivo. Ještě jednou díky za pochvalu a Vám tleskám. Táňa