Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 354 návštěvníků)

Perníčky

0.0
Perníčky

Potřebné ingredience

Jedná se o perníkové těsto, které můžete zpracovat okamžitě po zadělání. Po upečení jsou asi den úplně tvrdé, pak samy změknou a vydrží tak i několik měsíců.

1 kg hladké mouky,
35 dkg moučkového cukru,
4 celá vejce,
12 lžic medu,
5 lžic rozpuštěného másla,
1 lžíce rumu,
2 prášky do perníku ( já měla jen prášky do pečiva, tak jsem přidala asi 1 lžíci perníkového koření),
3 lžíce kakaa.

Poleva : vaječný bílek, moučkový cukr, někdy přidám citron ( pokud mám), ale není nutné

Postup přípravy

Smíchejte nejprve všechny tekuté části a pak postupně přidávejte cukr, mouku s práškem do perníku a kakao. Promíchanou hmotu vysypte na vál a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce, ale není ani moc tuhé. Přiznám se, že nedávám všechnu mouku a těsto je malinko lepivější, tak jej dám ztuhnout do lednice. Při opakovaném vyválení pak používám na pomoučení válu tento zbytek.Pokuid je těsto moc husté, můžete rozředit medem.
Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 200°C kolem deseti minut. Ihned po vytažení z trouby potírám rozkvedlaným vajíčkem.
Důležité je nechat aspoň den perníčky na rovném podkladu, jinak se zkroutí.

A teď poleva, ta Vás zajímala nejvíc :-) :
Za ta leta, co zdobím jsem vychytala různé mouchy. Hodně mi pomohly slovenské časopisy Medovníčky, které vycházejí v předvánoční době a letos jsem natrefila v knihkupectví na super publikaci ( asi je to také časopis) Perníčky na celý rok, z něhož mám právě tento recept, který jsem zkoušela poprvé a jsem moc spokojená. Doporučuji všem začínajícím perníkářkám, najdete tam vše, co potřebujete vědět.

Návod na polevu : vaječný bílek přecedím nejlépe přes silonku ( punčochu) a do něj postupně přimíchávám prositý moučkový cukr přes husté sítko. Připravte se na to, že bílek pojme docela velké množství cukru. Míchám dostatečně dlouho, až je poleva pěkně bílá a krémově hladká. Ze lžičky pomalu stéká. Pokud se podaří namíchat polevu moc hustou, rozředím ji citronovou šťávou ( tu také nechám překapat přes sítko).
Hotovou polevou naplním pevnější mikrotenový sáček, těsně nad polevou pevně zauzluji a ustřihnu protější malinký rožek ( raději menší, zvětšit se dá vždycky). A můžu zdobit :-) .

Polevu barvím potravinářskými barvami. Dávám malinké množství ( hodně to barví ) do bílku a až pak přidávám cukr. Dá se i rozmíchat v několika kapkách vody a pak přimíchat do hotové bílé polevy.

Na větší plochy používám řidší polevu, která se rozlévá po perníku. Nanáším kávovou lžičkou, na menší plochy ze sáčku s větší dírkou a roztírám třeba párátkem.

Efekt zasněžené krajinky, který jsem použila, tuším, u loňských perníčků v mém albu ( velký zvoneček) dělám tak, že polevu naředím vodou, je pak hodně řídká a nanáším malou vrstvu.

Pokud mi poleva zůstane, dám ji do ledničky a na druhý den znovu rozmíchám a naleji do nového sáčku.

Moje dřívější chyba : polevu jsem šlehala a tím jsem ji moc provzdušnila, potom praskala a odlupovala se z perníčků.

Tak snad jsem popsala vše. Kdybyste ještě měly dotaz, recept doplním :-) .

Přidávám foto polevy ( jestli z toho něco poznáte, lepší by bylo video :-) ). Takovouto konzistenci používám na kontury a jemné zdobení.

Velkou lžící nadávkuji do pevnějšího zamrazovacího sáčku.

Pořádně zauzluji a přebytek ustřihnu. Když mi poleva zůstane, dám ji do lednice a při dalším zdobení znovu rozmíchám a vyměním sáček.
Ještě takový detail : ten proužek ze sváru opatrně sestřihnu ( zejména u špičky ), při zdobení by překážel. Ustřihnu malinkou špičku, pokud poleva neteče, zvětším ji.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

vonásek 3. 12. 2009, 10:05
Dobrý den Markét, (F) (F) mám napečeno (pernicek) díky za inspiraci Vilma (zajic) (zajic) (zajic)
Mar-keta 3. 12. 2009, 19:36
@vonásek (L) (L) (L)
guzik 1. 12. 2009, 15:08
Pani Markétko perníčky máte krásne,dnes ich du dělat,jsem zvědavá jestli se mi aspon z časti povedou jak vám (Y)prosím vás nevíte když chci spojovat časti s čím je to nejlepší?děkuji Zuzana Krásne vanoční svátky (stromecek) (pusa) (Y)
Mar-keta 1. 12. 2009, 16:55
@guzik Zuzanko, já spojuji přímo zdobicí polevou, ale nesmí být ani moc hustá ( kterou používám na kontury), ani moc řídká ( na výplně větších ploch). Prostě něco mezi. (L)
babicka06 30. 11. 2009, 20:04
Perníčky máme upečené,ozdobené.Recept nemá chybu!!!!! (Y) (Y) (clamp) (clamp) (andel) (stromecek)
zuzkanovajda 30. 11. 2009, 19:05
Markétko, vaše perníčky jsem pekla před 2 týdny. Trochu jsem se trápila s těstem, tak jsem přidala med a pak už to šlo jak po másle :-) jenže do druhého dne změkly jenom trošku a dneska jsem chtěla zdobit a mám je tvrdé *-) Pekla jsem prvně a asi jsem to pokazila tím medem. Nevíte, jestli je můžu nějak zachránit, aby byly měkké?????
vajnarka (upraveno) 4. 12. 2009, 7:18
@zuzkanovajda Zuzko,pekla jsem je včera a dnes tedy nezměkly skoro vůbec a jablíčko jsem do krabice dala.Tak jsem zvědavá,jestli změknou aspoň do vánoc *-)....pomalu,ale jistě měknou :-)...děkuji za receptík,jsou výborné...
Mar-keta 1. 12. 2009, 8:23
@zuzkanovajda Zuzanko, to tedy nevím. Medem jste to určitě nepokazila. Já takto přemedovala druhou várku a mám je měkké. Zkuste do krabice s perníčky vložit rozkrojené jablko, pozor ale, aby se rozkrojená část nedotýkala perníku, rozmočil by se ( postřeh jedné maminky z komentářů). Hodně zdaru (L)
sima1974 (upraveno) 2. 12. 2009, 19:14
Máme upečeno,jsou moc dobré,děkujeme za recept (F) (hello) Jsou chutově vynikající a třetí den od pečení krásně měkké.
ascape 30. 11. 2009, 17:35
tak¨to jsou výstavní perníčky, hned zítra se do nich s malou pouštíme, díky za recept (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F)
H.A.N.Č.A. 30. 11. 2009, 17:23
Moc děkuji za super recept!!! (L) Fakt se s těstem dobře dělá a ta chuť..... Nemám slov!!! ;-) A taky Vás musím pochválit za to, jak to máte krásně nazdobené... Nádhera!! (clamp) Ještě jednou díky a přeji krásné svátky vánoční plné klidu a pohody. Mějte se krásně!! Pááá (hello)
Mar-keta 1. 12. 2009, 8:24
@H.A.N.Č.A. Haničko, děkuji (L) a Vám také přeji pohodové svátky (hello)
backa 30. 11. 2009, 15:20
to je nádherné zdobení |:o)jste velice šikovná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
xmarcelka 30. 11. 2009, 9:48
Supr těsto, chutově výborné..Jen mi nešlo zdělat hned, hodně se mi lepilo na ruce, ale po druhém dni v ledničce bylo supr! Jste šikulka. |:o)
Mar-keta 1. 12. 2009, 8:27
@xmarcelka Marci, mně se taky vždycky lepí na ruce. Ale já tam nedávám všechnu mouku, nechávám si trochu na pomoučení válu. Z vlastní zkušenosti vím, že ty poslední perníčky ( několikrát rozválené těsto ) už nejsou to pravé ořechové, byly moc moučné. Teď je to lepší (L)
hvezdamodra 28. 11. 2009, 19:00
NEMÁM SLOV (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
LenicaB 28. 11. 2009, 9:40
Opravdu nádhera,taky bych to chtěla takto umět.Máte zlaté ručičky (L) (Y) (Y) (F)
Radajs 27. 11. 2009, 23:13
:-o :-o :-o krása stíhá nádheru (Y) (Y) (Y)
Norisn 27. 11. 2009, 18:55
Tak krásně nazdobené perníčky jsem snad nikdy neviděla (F) (F) (F) Jste velmi šikovná !!! (clamp) (clamp) (clamp)
Mar-keta 29. 11. 2009, 21:04
@Norisn Děkuji (L)
rennaapa 27. 11. 2009, 15:32
:-o náááááádhera.... (L) (L) (L) (clamp) (clamp) (clamp)
actimel 27. 11. 2009, 10:19
Mohu je péct i bez horkovzduchu já ho nemám ?
Mar-keta 29. 11. 2009, 21:03
@actimel Určitě (L)
xasa 27. 11. 2009, 9:10
Nadhera, nechapem, ako niekto dokaze urobit nieco tak krasne. Sikovne rucicky.
mon73 26. 11. 2009, 22:03
Krásně nazdobené. :-$ Už leta dělám perníčky z oříškového těsta. Dám je do plechové krabice, k nim rozkrojené jablko ( na ubrousek, jak se jablko dotkne perníčku, tak ho uplně rozmočí) . Za dva dny jsou krásně měkké. Jablíčko, měnim tak týden a jak změknou i ty vespod, tak ho můžu dát pryč. jednou jsem nechala pár kousků na dýl, zapomněla na ně a v dubnu našla, byly pořád měkký a krásně voňavý. Teď máme doma roční mimčo, tak oříškový dělat nechci. Vyzkouším váš recept. (child5) (pernicek)
Mar-keta 1. 12. 2009, 8:29
@mon73 Prima typ (Y). Děkuji (L)
Zrušený účet 26. 11. 2009, 18:01
Zdravím do Val. Mezu, jsem tam stále doma a nechala jsem tam i svoji duši, i když už dlouho bydlím na Hané :-$ Děkuji za bezvadně popsaný recept, vyzkouším perníčky podle vás. Máte je přímo luxusní, opravdová pastva pro oči (L) Jste moc a moc šikovná (Y)
Mar-keta 1. 12. 2009, 8:29
@ Heli, děkuji (L)
Petra10 26. 11. 2009, 17:34
MOC CHVÁLÍM NÁDHERNÉ PERNÍČKY,chtěla bych jen radu,s upečením nemám probém,polevu rozmíchám,ale neumím si udělat ten pravý sáček,bud je dírka malá nebo velká,pak mi vylézá poleva horem a jsem ulepená až za ušima,nejvíce mi to jde tubičkami s polevou,ale mají ji jen barevnou ,bílá netuhla co jsem měla a taky s tím moc neudělám :-$jak na to?
Mar-keta 29. 11. 2009, 21:02
@Petra10 Peti, zítra budu míchat polevu. Postup nafotím a vložím fotky, ať víte, jakou konzistenci by měla mít. Sáčky kupuji takové ty pevnější zamrazovací a ustřihnu malinký rožek. Když poleva neteče, střihnu víc. (hello)
vevey 26. 11. 2009, 11:34
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)díky za inspiraci (pernicek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie