Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 354 návštěvníků)

Perníčky

0.0
Perníčky

Potřebné ingredience

Jedná se o perníkové těsto, které můžete zpracovat okamžitě po zadělání. Po upečení jsou asi den úplně tvrdé, pak samy změknou a vydrží tak i několik měsíců.

1 kg hladké mouky,
35 dkg moučkového cukru,
4 celá vejce,
12 lžic medu,
5 lžic rozpuštěného másla,
1 lžíce rumu,
2 prášky do perníku ( já měla jen prášky do pečiva, tak jsem přidala asi 1 lžíci perníkového koření),
3 lžíce kakaa.

Poleva : vaječný bílek, moučkový cukr, někdy přidám citron ( pokud mám), ale není nutné

Postup přípravy

Smíchejte nejprve všechny tekuté části a pak postupně přidávejte cukr, mouku s práškem do perníku a kakao. Promíchanou hmotu vysypte na vál a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce, ale není ani moc tuhé. Přiznám se, že nedávám všechnu mouku a těsto je malinko lepivější, tak jej dám ztuhnout do lednice. Při opakovaném vyválení pak používám na pomoučení válu tento zbytek.Pokuid je těsto moc husté, můžete rozředit medem.
Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 200°C kolem deseti minut. Ihned po vytažení z trouby potírám rozkvedlaným vajíčkem.
Důležité je nechat aspoň den perníčky na rovném podkladu, jinak se zkroutí.

A teď poleva, ta Vás zajímala nejvíc :-) :
Za ta leta, co zdobím jsem vychytala různé mouchy. Hodně mi pomohly slovenské časopisy Medovníčky, které vycházejí v předvánoční době a letos jsem natrefila v knihkupectví na super publikaci ( asi je to také časopis) Perníčky na celý rok, z něhož mám právě tento recept, který jsem zkoušela poprvé a jsem moc spokojená. Doporučuji všem začínajícím perníkářkám, najdete tam vše, co potřebujete vědět.

Návod na polevu : vaječný bílek přecedím nejlépe přes silonku ( punčochu) a do něj postupně přimíchávám prositý moučkový cukr přes husté sítko. Připravte se na to, že bílek pojme docela velké množství cukru. Míchám dostatečně dlouho, až je poleva pěkně bílá a krémově hladká. Ze lžičky pomalu stéká. Pokud se podaří namíchat polevu moc hustou, rozředím ji citronovou šťávou ( tu také nechám překapat přes sítko).
Hotovou polevou naplním pevnější mikrotenový sáček, těsně nad polevou pevně zauzluji a ustřihnu protější malinký rožek ( raději menší, zvětšit se dá vždycky). A můžu zdobit :-) .

Polevu barvím potravinářskými barvami. Dávám malinké množství ( hodně to barví ) do bílku a až pak přidávám cukr. Dá se i rozmíchat v několika kapkách vody a pak přimíchat do hotové bílé polevy.

Na větší plochy používám řidší polevu, která se rozlévá po perníku. Nanáším kávovou lžičkou, na menší plochy ze sáčku s větší dírkou a roztírám třeba párátkem.

Efekt zasněžené krajinky, který jsem použila, tuším, u loňských perníčků v mém albu ( velký zvoneček) dělám tak, že polevu naředím vodou, je pak hodně řídká a nanáším malou vrstvu.

Pokud mi poleva zůstane, dám ji do ledničky a na druhý den znovu rozmíchám a naleji do nového sáčku.

Moje dřívější chyba : polevu jsem šlehala a tím jsem ji moc provzdušnila, potom praskala a odlupovala se z perníčků.

Tak snad jsem popsala vše. Kdybyste ještě měly dotaz, recept doplním :-) .

Přidávám foto polevy ( jestli z toho něco poznáte, lepší by bylo video :-) ). Takovouto konzistenci používám na kontury a jemné zdobení.

Velkou lžící nadávkuji do pevnějšího zamrazovacího sáčku.

Pořádně zauzluji a přebytek ustřihnu. Když mi poleva zůstane, dám ji do lednice a při dalším zdobení znovu rozmíchám a vyměním sáček.
Ještě takový detail : ten proužek ze sváru opatrně sestřihnu ( zejména u špičky ), při zdobení by překážel. Ustřihnu malinkou špičku, pokud poleva neteče, zvětším ji.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

verosa 25. 11. 2009, 22:16
PERNÍČKY JSOU PŘEKRÁSNÉÉ |:o) (Y) (clamp)DĚKUJU MOOOC ZA PERFEKTNÍ NÁVOD (L) (L) (clamp) (hello)
Katynka* 25. 11. 2009, 19:58
krásné perníčky, krásný návod (clamp) (L) (L) (L) (Y) děkuji ráda vyzkouším (L) (zajic)
tete a adi 24. 11. 2009, 16:28
Markétko tak jsem dělala perníky už dvakrát a už zase nic není ;-) Jsou opravdu boží a krásně měkoučké. Ještě jednou díky za recept Monika |:o) |:o) |:o)
actimel 27. 11. 2009, 13:00
@tete a adi Mončo jsou fakt měkké dneska se na ně chystám tak jsem zvědavá jak dopadnou...
manelka 23. 11. 2009, 21:01
Perníčky máte moc pěkné! Můžu se zeptat, jak a kde je uchovávate, aby zůstaly stále měkkné? Já mám perníčky každý rok tvrdé po celou dobu, než se se sní, klidně i měsíc :-| Zkouším každý rok jiný recept a zatím jsem nenarazila na ten pravý, nebo dělám někde chybu :'(
Mar-keta 29. 11. 2009, 20:59
@manelka Ali, zkuste tento recept. Jsou vážně měkké do druhého dne. Mám některé už tři týdny a pořád (Y).
NATUSEN 23. 11. 2009, 19:32
Jak dlouho trvá, než se člověk naučí tak fantasticky zdobit? To je úžasné, nádherné, můžu na tom oči nechat (L) (clamp) (L) (clamp) (L) (clamp) (Y)
Mar-keta 29. 11. 2009, 20:57
@NATUSEN Barunko, zdobím od prváku na gymplu ( už skoro 20 let) ;-)
Zdenča 56 23. 11. 2009, 10:43
:-o :-o :-onádhera :-)když nehchci dávat rum,musím tu lžíci něčím nahradit ? ;-)
Mar-keta 29. 11. 2009, 20:55
@Zdenča 56 Tak to nevím, ale myslím, že jej můžete klidně vynechat. Alespoň v mém starém receptu, který jsem používala dříve, žádný rum nebyl a taky byly výborné ( akorát tvrdé jak papuč ;-) )
helca 23. 11. 2009, 10:27
Dokonalé zdobení!!! (Y)
MisaW 22. 11. 2009, 13:49
Krásné perníčky!!! Chci se zeptat - jak moc dopředu se mohou perníčky zdobit? Můžu je ozdobit už teď? Omlouvám se za, pro Vás, asi hloupý dotaz *-) Jen mi vrtá hlavou, když se do polevy dává bílek, jestli se to nemůže nějak zkazit... Díky
Mar-keta 29. 11. 2009, 20:53
@MisaW Vidíte, nad tím jsem nepřemýšlela. Nám vždycky perníky vydržely tak dva měsíce ( než se snědly), nikdy jim nic nebylo. Já myslím, že ten cukr funguje něco jako konzervant. (hello)
Zuzajka.S 22. 11. 2009, 13:36
Markétko klobouk dolů (Y) (Y) (Y).NÁDHERA ! ! ! ! ! Vaše těsto mám v ledničce a dnes budeme péct a už se moc těším (radost).
Mar-keta 29. 11. 2009, 20:50
@Zuzajka.S Zuzanko, doufám, že se povedly (L)
brundice 22. 11. 2009, 7:52
dokonalé zdobení,nemohu se vynadívat (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (*)
Atek 22. 11. 2009, 7:46
Ty jsou nádherné,moc se ti povedly (F) (F) (F) (F) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
kopretin.a (upraveno) 21. 11. 2009, 15:10
úžasné jsou ty plastické - jak je na nich poleva a na té polevě ještě kvítka - krásné a originální (Y)
janulka44 21. 11. 2009, 8:29
Dobrý den,perníčky máte moc krásné.Jen bych se chtěla zeptat,jak je skladujete?Já je dávám v krabici na balkon,když je vyndám na stůl,tak zůstanou chvilku měkké,ale pak hned ztvrdnou.Moc děkuji za radu.Krásný víkend. (F)
Mar-keta 29. 11. 2009, 20:49
@janulka44 Jani, letos jsem pekla podle tohoto receptu poprvé a překvapilo mě, že jsou perníčky opravdu do druhého dne měkké a vydrží tak dlouho ( teď je to cca 3 týdny od mého prvního pečení a jsou pořád (Y) ) Mám je v ložnici pod postelí ( naše nejchladnější paneláková místnost - asi 22 °C) (hello)
Drahus 20. 11. 2009, 13:15
opravdu krásné (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (santa) (snehulak)
Luisik7 20. 11. 2009, 10:11
Marky, musím říct, že tak luxusní perníčky jsem dloooouho neviděla!!!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) :-o :-o a máte kráááásnou chatičku |:o)
Mar-keta 29. 11. 2009, 20:46
@Luisik7 Simi, děkuji (L) (L)
balvaneckova 20. 11. 2009, 8:00
pani marketko chtela bych se zeptat kdy budou perničky měke a jestly je ptom davate na balkon nebo jestly si je nechavate doma mate to moc hezky nazdobene to me se nikdy nedaři ale moje dcery to milujou ;-)
Mar-keta 29. 11. 2009, 20:46
@balvaneckova Zdeni, perníčky jsou do druhého dne měkké a od prvního mého pečení uběhly asi tři týdny a stále se nic nezměnilo. Mám je v ložnici pod postelí, tudíž při pokojové teplotě (L)
Záhoráčka 19. 11. 2009, 20:00
Markétka perníčky máte priam výstavné (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), práve dnes sa u nás na stánkoch objavil časopis Medovníčky, ktorý spomínate, bohužiaľ je to už jeho úplne posledné vydanie :'(, zrejme vydavateľstvo skrachovalo, mám všetky jeho vydania a z toho úplne prvého vydania pečiem medovníčky ja
Mar-keta 19. 11. 2009, 21:56
@Záhoráčka Ivetko, teda to je škoda, že už časopis nebude vycházet. Já jej kupovala taky několik let a díky němu jsem takto začala zdobit, hodně mě inspiroval :'( .Jinak Vám moc děkuji za pochvalu (L) (L) (L) (L) (F)
lucka40 19. 11. 2009, 18:40
Markétko zítra s Luckou vyzkoušíme *-) ale nevím jak dopadnou :-$ :-$ aly ty vaše jsou nádherný (Y) (Y) (Y) k zakousnutí (Y) Anka
Mar-keta 19. 11. 2009, 21:53
@lucka40 Aničko, já dnes pekla znovu a moc se mi těsto nepodařilo, zapomněla jsem dát do tekuté části nejprve cukr. Zjistila jsem to, až jsem měla všechny suroviny v kupě ( kromě cukru ;-) ). Špatně se mi do směsi přidával :-S. Takže o víkendu bude třetí kolo :-)
jana + 2 19. 11. 2009, 12:21
jezis ty jsou krasne nazdobene
ocicko26 19. 11. 2009, 8:16
Markétko. jsou úžasné. já taky ´dělám ale letos vyskouším Vaše. (Y) (Y) (Y) (Y) (F) |:o)
Mar-keta 19. 11. 2009, 8:53
@ocicko26 Paulínko, já tyto letos taky pekla poprvé :-$. Spoustu let jsem používala recept mé babičky, ale perníčky byly dlouho tvrdé a změkly až tak po třech týdnech. Chtěla jsem vyzkoušet něco nového (L) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie