Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 354 návštěvníků)

Perníčky

0.0
Perníčky

Potřebné ingredience

Jedná se o perníkové těsto, které můžete zpracovat okamžitě po zadělání. Po upečení jsou asi den úplně tvrdé, pak samy změknou a vydrží tak i několik měsíců.

1 kg hladké mouky,
35 dkg moučkového cukru,
4 celá vejce,
12 lžic medu,
5 lžic rozpuštěného másla,
1 lžíce rumu,
2 prášky do perníku ( já měla jen prášky do pečiva, tak jsem přidala asi 1 lžíci perníkového koření),
3 lžíce kakaa.

Poleva : vaječný bílek, moučkový cukr, někdy přidám citron ( pokud mám), ale není nutné

Postup přípravy

Smíchejte nejprve všechny tekuté části a pak postupně přidávejte cukr, mouku s práškem do perníku a kakao. Promíchanou hmotu vysypte na vál a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce, ale není ani moc tuhé. Přiznám se, že nedávám všechnu mouku a těsto je malinko lepivější, tak jej dám ztuhnout do lednice. Při opakovaném vyválení pak používám na pomoučení válu tento zbytek.Pokuid je těsto moc husté, můžete rozředit medem.
Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 200°C kolem deseti minut. Ihned po vytažení z trouby potírám rozkvedlaným vajíčkem.
Důležité je nechat aspoň den perníčky na rovném podkladu, jinak se zkroutí.

A teď poleva, ta Vás zajímala nejvíc :-) :
Za ta leta, co zdobím jsem vychytala různé mouchy. Hodně mi pomohly slovenské časopisy Medovníčky, které vycházejí v předvánoční době a letos jsem natrefila v knihkupectví na super publikaci ( asi je to také časopis) Perníčky na celý rok, z něhož mám právě tento recept, který jsem zkoušela poprvé a jsem moc spokojená. Doporučuji všem začínajícím perníkářkám, najdete tam vše, co potřebujete vědět.

Návod na polevu : vaječný bílek přecedím nejlépe přes silonku ( punčochu) a do něj postupně přimíchávám prositý moučkový cukr přes husté sítko. Připravte se na to, že bílek pojme docela velké množství cukru. Míchám dostatečně dlouho, až je poleva pěkně bílá a krémově hladká. Ze lžičky pomalu stéká. Pokud se podaří namíchat polevu moc hustou, rozředím ji citronovou šťávou ( tu také nechám překapat přes sítko).
Hotovou polevou naplním pevnější mikrotenový sáček, těsně nad polevou pevně zauzluji a ustřihnu protější malinký rožek ( raději menší, zvětšit se dá vždycky). A můžu zdobit :-) .

Polevu barvím potravinářskými barvami. Dávám malinké množství ( hodně to barví ) do bílku a až pak přidávám cukr. Dá se i rozmíchat v několika kapkách vody a pak přimíchat do hotové bílé polevy.

Na větší plochy používám řidší polevu, která se rozlévá po perníku. Nanáším kávovou lžičkou, na menší plochy ze sáčku s větší dírkou a roztírám třeba párátkem.

Efekt zasněžené krajinky, který jsem použila, tuším, u loňských perníčků v mém albu ( velký zvoneček) dělám tak, že polevu naředím vodou, je pak hodně řídká a nanáším malou vrstvu.

Pokud mi poleva zůstane, dám ji do ledničky a na druhý den znovu rozmíchám a naleji do nového sáčku.

Moje dřívější chyba : polevu jsem šlehala a tím jsem ji moc provzdušnila, potom praskala a odlupovala se z perníčků.

Tak snad jsem popsala vše. Kdybyste ještě měly dotaz, recept doplním :-) .

Přidávám foto polevy ( jestli z toho něco poznáte, lepší by bylo video :-) ). Takovouto konzistenci používám na kontury a jemné zdobení.

Velkou lžící nadávkuji do pevnějšího zamrazovacího sáčku.

Pořádně zauzluji a přebytek ustřihnu. Když mi poleva zůstane, dám ji do lednice a při dalším zdobení znovu rozmíchám a vyměním sáček.
Ještě takový detail : ten proužek ze sváru opatrně sestřihnu ( zejména u špičky ), při zdobení by překážel. Ustřihnu malinkou špičku, pokud poleva neteče, zvětším ji.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 15. 11. 2009, 19:33
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Mar-keta 15. 11. 2009, 19:58
@Ilonáček (L) (F) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie