Zobrazit přihlášovací formulář

Bezlepková dieta

Přidat recept
(recept si oblíbilo 150 návštěvníků)

Bezlepkové kynuté, olejové těsto

0.0
Bezlepkové kynuté, olejové těsto

Potřebné ingredience

Konečně jsem našla kynuté těsto se kterým jsem maximálně spokojená, je to olejové těsto. Nabízím dvě varianty receptů, jedno z nouky mantlér a druhé z mouky Jizerka. Možná znáte, možná ne :-) Mám odzkoušené na makovém zatočeném závinu, makových hřebenech, makových pletýnkách /, Honzíkových buchtách, koláčích i smažených vdolkách, ale těsto na vdolky jen 2 lžíce oleje :-). Dnes jsem dělala jablkový překládaný závin a pečené koblihy plněné jablkem. Vše naprosto supr. S těstem se dobře pracuje a je chutné. Ruce a pečící papír na kterém "tvoříte" mějte vždy dobře pomoučené. Budeme potřebovat : 250 ml mléka, 9 kostek nebo lžiček cukru, 3 žloutky, 1 dc oleje, špetka soli, 1/2 kostky droždí, 400 g mouky Mantler. Těsto z Jizerky : 500g Jizerky, 250ml mléka, 80g cukru, 1 dc oleje, větší půlka čerstvého droždí, 1 vejce.

Postup přípravy

Vše dám do pekárny a nechám půl hodiny vymíchat. Pak hned dám na pomoučený pečící papír, rozdělím na dvě půlky. Těsto vyjde na dva velké záviny. Jednu polovinu jsem vyválela asi na 0,5 cm ne míň.Naplnila strouhaným jablkem, mákem, tvarohem. Závin potřu bílkem a dám asi na 20 min kynout do trouby na 40 st. nebo dám na teplé místo. Pokud dáváme kynout do trouby na 40 st už nevytahujeme z trouby než se pak nahřeje na 180st Peče se na 180 st do zlatova. Zkoušela jsem i koblihy, kdy jsem si z druhé poloviny těsta udělala hromádky, naplnila strouhaným jablkem a dala do olejem vymazaného plechu na muffiny. Dobrou chuť :-)

pečené koblihy v muffinové formě

Jablkový závin překládaný

Makové větrníčky

dobrota

Makový pletený závin

detail závinu

Smažené vdolky, do těsta dát jen dvě lžíce oleje a nechat vykynout 30-45 min. Pak tvořit kroužky a smažit na oleji :-)

šnečci

plněné rohlíčky a pečené koblihy

Maková buchta s posypkou na plech

makové a tvarohé koláčky

Zkoušela jsem francouzský koláč, inspirace tady na MMB. Těsto jsem rozdělila na dvě půlky, vyválela a potřela vanilkovým pudinkem - pudink Dr Oetker Olé bez vaření jsem zašlehala do 2dl mléka / sojového/. Těsto jsem pomocí papíru na pečení zatočila jako do závinu a překrojila nožem na 10 části, ty jsem naskládala na plech. Dohromady bylo 20 ks. Ty jsem potřela bílkem a nechala kynout. Měla jsem jen 1 pudink, druhou půlku jsem tedy naplnila jablkem.

Pekla jsem na 180 st asi 25-30 min....Ovšem ty pudinkové nemají chybu, nadýchané, výborné. Na pudink se může nastrouhat i čokoláda....a pak zatočit...

...za chvilku byl pryč...vyzkoušejte, není to nic složitého....:-)

Slané houstičky, ubrat cukr, přidat sůl :-) výborné..chutnají tak trochu jak loupáky

Vánočka, přidat cukr, hrozinky, mandle..postup v receptech

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kavja 26. 9. 2010, 14:16
Milá Ivetko, dnes sem dělala Honzovi buchty z Vašeho olejového těsta a jsou výborné (zajic). Příště bych chtěla upéct vánočku a chtěla sem se zeptat, kolik cukru tam přijde. Moc děkujeme za recept (Y) (clamp). Lenka s Barunkou. :-)
ivetae 27. 9. 2010, 12:53
@Kavja Dobrý den Lenko, děkuji za pochvalu, jsem moc ráda, že buchty chutnaly :-) Dávala jsem cukr od oka *-),tak asi 120g :-$ Tak at se povede :-)
Viko 13. 9. 2010, 13:10
:-$ :-$Tak jsem ho konečně našla,můžu se Ivet zeptat,jak dlouho pečete z tohoto těsta.Ja ho určitě vyzkouším,moc děkuji,vypadá dobře (F) (F) (F) (F)
ivetae 15. 9. 2010, 15:37
@Viko Dobrý den Renat, dělávám celkem často asi necelý rok...vyzkoušejte, jsem moc spokojená, naposledy jsem dělala knedle s borůvkama na paře a supr... :-)
fialka 75 9. 6. 2010, 8:57
Ivetko, chystám se vyzkoušet tohle vaše těsto, ale chci se zeptat, zda mohu nahradit mléko vodou, máme totiž i bezmléčnou dietu ... *-)případně sójovým Zajícem ... :^)
ivetae 9. 6. 2010, 10:41
@fialka 75 Dobrý den Simonko, taky máme bezmléčnou dietu, všechny moje recepty jsou ze sojového mléka modrý Zajíc :-) Tak at se podaří a chutná (zajic)
andrea105 5. 5. 2010, 16:49
Ivetka, aku pouzivate mantlerku? Chcela by som Vaš receptik vyskušať, ale mám iba mantler bez laktozy. A čo sa týka cukru, tak mám dať čajové lyžičky či polievkové? Ďakujem. Ada
ivetae 5. 5. 2010, 18:47
@andrea105 Andrejko ano, použijte mantlerku ona je bez laktozy a cukr malé lžičky, ale pokud budete chtít mít těsto sladší, klidně cukr přidejte. :-) Tak ať se podaří :-)
Lalaa 22. 4. 2010, 14:16
Ivet,zkoušela jsem recept,ale těsto se mi hrozně lepilo,byly to nervy ,-) ,-) Ale po upečení byly buchty moc dobré (zajic) (F)
ivetae 22. 4. 2010, 16:28
@Lalaa Evi, to nechápu, dělala jste z mouky Mantler? A pak ruce a podložku poprášit moukou a nelepí se mi vůbec. Mám odzkoušené snad na všem. Iveta
Lalaa 22. 4. 2010, 17:59
@ivetae Ivet,já použila jinou mouku tak možná to bylo tím *-) Ale chuťově bylo výborné takže určitě budu dělat dál a vyzkouším tu mouku Mantler (F)
ivetae 22. 4. 2010, 18:53
@Lalaa Určitě vyzkoušejte mantlerku a budete spokojená i s těstem :-) (F)
Lalaa 3. 6. 2010, 8:38
@ivetae Ivet,tak jsem zkusila použít mouku Mantler a paráda (Y) S těstem se skvěle pracovalo a buchty jsou moc dobré (Y) (L)
ivetae 3. 6. 2010, 9:23
@Lalaa Evi, to jsem moc ráda, já jsem včera dělala klasické plněné koláčky s posypkou a jsou parádní :-)
Lalaa 3. 6. 2010, 12:01
@ivetae už přemýšlím co udělám příště (zajic) ,-)
Jitulina11 18. 4. 2010, 7:57
Iveto musim napsat, že jsem Váš závin včera vyzkoušela a je naprosto báječný.Povedl se a výborně se s tím těstem pracovalo.Chuťově je jedinečný. (Y) (Y) (L)
ivetae 18. 4. 2010, 10:54
@Jitulina11 Jitko, jsem moc ráda, že závin chutnal :-) :-)
cminda 15. 4. 2010, 19:33
Teda vypadají úžasně.Myslíte že by šla použít i Jizerka?
ivetae 16. 4. 2010, 12:05
@cminda Dobrý den Ivanko, Jizerku nepoužívám, nemám zkušenost. Iveta
Viko 25. 3. 2010, 17:25
Zdravím Ivet,musím vyzkoušet mohlo by to být mňam (Y) (hello) (hello) (hello)
juna 15. 3. 2010, 11:35
ahoj Ivetko,jak se dělá ten překládaný závin?To nějak nařízneš to těsto a pak překládáš?Nikdy jsem to nepekla,poraď.Díky.N.
ivetae 15. 3. 2010, 11:42
@juna Naďo, těsto vyválíte do obdélníku, obě dělší strany nakrájíte na proužky asi 2 cm široké, doprostřed dáte nádivku. nejprve ty kratší okraje závinu přehnete přes nádivku a pak budete postupně překládat proužky přes sebe. Snad jsem to napsala srozumitelně. Až budu opět péct, vložím obrázkový postup :-)
Ilonáček 15. 3. 2010, 10:59
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)a když budu dělat z obyč mouky, tak prosím kolik a jaké???? děkuji
ivetae 15. 3. 2010, 11:12
@Ilonáček jejda, to opravdu nevím, nemám vyzkoušené :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie