Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 295 návštěvníků)

Zákusek - Větrník na plechu

0.0
Zákusek - Větrník na plechu

Potřebné ingredience

750ml vody, 22,5dkg ceressoftu (nebo másla), 22,5dkg hl. mouky, špetka soli, 8-9 vajíček

Postup přípravy

Vodu rozpustíme spolu s ceresoftem a špetkou soli, pak přidáme NAJEDNOU hladkou mouku a za stálého míchání mícháme na slabém ohni tak dlouho, dokud se těsto nelepí ani na hrnec, ani na vařečku (asi tak 4 minutky).

Za občasného promíchání necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty přidáváme PO JEDNOM vajíčka. Jestli jsou menší, tak 9 vajec, když jsou střední velikosti tak 8. Důležité je opravdu každé vajíčko krásně vymíchat a pak přidat až další (jde to i robotem, ale já dělám ručně :-)

Vymažeme si 2 plechy nejlépe ceresoftem, ale může být i máslo, a na ty dva plechy stěrkou rozetřeme hmotu (těsto od oka rozdělíme na 2 díly). Jde to pěkně. Vznikne nám tenká vrstva. Ale to je právě ono :-)
Dáme péct na 200 st. a prvních 15min troubu v žádném případě neotvíráme. Nejlépe je péct v horkovzdušné troubě (použít ventilátor, ať je přívod horkého vzduchu všude stejný).

Pečeme zhruba tak 30-40 min. Nebojte se, nespálí se. Je třeba, aby povrch byl na dotyk trochu takový křupavější (medové barvy), protože těsto jak chladne, tak trochu ještě změkne. Takže se nebojte, nebude to křupat, když se pak zakousnete.... Z trouby vytáhněte a nechte pozvolna vychladnout, nééé do zimy - může vám to pak spadnout, a to by byla škoda.

Na náplň používám nejčastěji: 3 pudinky karamelové (nebo salko na karamel uvařené), 700ml mléka, skoro celé máslo a cukru dle chuti. Uděláme klasický krém (do vychladlého pudinku vmícháme máslo - nebo varianta se salkem: vmícháme také pudink a máslo, prostě jaký kdo má rád krém).
Na první plát těsta naneseme karamel.náplň, na to dám ušlehanou jednu šlehačku a přiklopíme druhým plátem. Dáme na chvíli do ledničky, a můžeme podávat. Zdobím jen moučkovým cukrem, ať to není přeplácané. Je to úžasná dobrota.
PS: Tento skvělý zákusek Vás opravdu vyjde celkem levně, do těch 100,-Kč, podle náplně. Těsto vyjde ccca na 40,-Kč na oba plechy.

takhle to vypadá na celém plechu. Oba pláty těsta takhle krásně naběhnou - udělají takové "mraky"
Je to strašně jednoduché a docela rychlé, na to, jaká je to famózní záležitost!!!!!!!!!!!!!!!!!

pohled z boku. Náplň :-) každý si může udělat tu svou. U nás se prodává zákusek, jmenuje se Povidloň, a je to to samé těsto, jen se dají na první plát povidla, a pak šlehačk a pak druhý plát. Taky výborné. Jen jeden malý kousek stojí 15,-Kč...... takže si to raději peču sama :-)

a ty verze "povidloň". Tedy namazat spodní korpus povidly a na to ušlehanou šlehačku. Výýýborné.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

plchotka 2. 3. 2009, 20:12
(Y)
Iva63 2. 3. 2009, 20:07
Nádhera,kdysi jsem to jedla u spolužačky a nazvali to himaláje nebo pohoří. Iva
Kacur 2. 3. 2009, 20:11
@Iva63 Ivi děkujíí (L) Já to znám pod názvem Mraky, ale název Větrník na celý plech mi přijde lepší ;-) :-$ Dělám z toho těsta i věnečky, je jich pak hódně ;-) (Y)
lenavackova 2. 3. 2009, 15:57
Katko,povedlo se,upečené to mám krásně vlnkovaté jako Vy,zrovna jsou řezy v lednici,až se sejde rodina,pochlubím se jim,doufám že zachutnají!Vejce jsem tedy vmíchávala taky ručně a myslela jsem,že s tím švihnu,ruka mě bolí ještě teď !Ale sumasumárum to celé netrvalo tak dlouho a nebylo to tak hrozné jak jsem se už předem bála.Děkuji za recept... (clamp)
Kacur 2. 3. 2009, 20:05
@lenavackova Leni, to jsem ráda,že se povedlo (Y) (Y) (Y) A chutnat bude určitě! U nás už dělám na oslavy 2 plechy, protože to mizí rychlostí blesku. Jeden dělám s povidly a šlehačkou a druhý s krémem, na který máme zrovna chuť. No, já ty vajíčka taky vymíchávám ručně, neboť mám strach,že by se to zdrclo, ale spousta maminek míchá robotem těmi hnětacími metlemi, takže příště asi taky použiju robot :-) Tak ať chutná! Mějte se krásně (L) (L) (L) (F) (F) (F)
jitylkas 1. 3. 2009, 11:49
jen jsem se chtěla zeptat jestli tam té mouky není málo..když se dívám na jiné odpalované těsto tak je tam na čtvrt litru vody skoro 200gramu mouky co vy máte do celého těsta...dělala jsem to podle vašeho receptu a nevím kde se stala chyba ale vevnitř je to testo jakoby nedodelané ,vubec nelístkuje..nahoře mi udělalo bubliny ale pak hodně spadlo jakoby to těsto bylo moc řídké. *-) *-) *-) *-) *-)
Kacur 1. 3. 2009, 16:38
@jitylkas Jé, Jituš, tak to nevím, kde se stala chyba. Je tam skutečně 225 gramů mouky, jako tuku. A pekla jste to na těch 200st. alespoň 30-40minut? Mi to zatím nikdy ještě nesplasklo,a upečené to mám vždycky. Tak fakt nevím, kde se mohla stát chyba. Tak snad Vás to neodradí od dalšího pečení větrníků a věnečků (F) (F) (F)
jitylkas 4. 3. 2009, 10:53
@Kacur MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚD (L) (L) (L)no já to pekla teda rozhodně kratší dobu protože mi to zvrchu začalo hodně hnědnout tak jsem se bála že to spálím tak nevím (L)
Kacur 4. 3. 2009, 12:25
@jitylkas Jituš, možná péct po jednom plechu v dolní části trouby opravdu těch 40min na 200stupňů. A určo se to povede! Každá trouba je jiná, chce to vychytat. Tak přeju hodně štěstí, určitě se ale příště povede (Y) (Y) Mějte se krásně (L)
fujavicka 5. 3. 2008, 16:38
Moc děkuji za recptík, manže větrníky miluje, a tak měl obrovskou radost. Jen v první chvíli mu vůbec nechutnal a říkal, at už to nikdy nepeču. Ale po vaši nformaci. On totiž nepočkal na krém ani polevu a rovnou si ukrojil kus té palcky. :-D :-D :-D :-D Se nedivím, že mu to nejelo.Ale když bylo dokonáno, tak si dal (C) a byl naprosto nadšenej. A já taky. Díky moc
Kacur 8. 3. 2008, 21:09
@fujavicka Jé, Ludmilo, to s tím manželem mě fakt pobavilo :-D :-D :-D Ale hlavně že teda pak všem chutnalo, to jsem ráda (L) (L) (L)
fujavicka 8. 3. 2008, 22:41
@Kacur To mě taky pobavil, jka mi tím zkroušeným pohledem chtěl říct, že už to nemám píct. Ale pak sblaznul skoro celý plech a čeká, kdy upeču zase. A vidím to na zítra, to se vrátí až večer, tak to stihnu schovat, než to zase bud jíst nedodělané. :-D :-D :-D Holt mužskej, co by člověk chtěl.
Market9 1. 3. 2008, 13:17
(Y) Je fantastický (zajic), zkoušela jsem i s vanilkovým pudinkem a taky moc dobrý (clamp)..... Moc moc moc doporučuji péct každému (Y)
Kacur 11. 3. 2008, 19:19
@Market9 Markét, děkuji. (L) Jsem ráda, že chutná (Y) (Y)
mmatuli 2. 1. 2008, 17:07
Tak jsem se také nechala zlákat a upekla pro návštěvy větrník na plech - a dobře jsem udělala (Y) (Y) (Y) Byl naprosto perfektní, udělala jsem i karamelovou polevu nahoru a nestačili jsme se olizovat :-p. Takže opravdu super a všem doporučuji. Pouze je to velice syté, takže po prvník kousku jsem :-o valila oči, kdo to sní. A nakonec jsem to ani nemusela řešit :-)
JaneD 16. 3. 2009, 14:57
@mmatuli Maruško, prosím, jak jste dělala tu karamelovou polevu? Můžete mi hodit receptík do mailu (jane.divis@seznam.cz)? Díky moc...
Kacur 2. 1. 2008, 19:45
@mmatuli Jé Maruško, tak to jsem ráda,že taky chutnalo. S tou karamelovou polevou jsem to nikdy nezkoušela, ale láká mě to ;-) určitě to s ní byla dobrota (L) (L) (L)
kokyna 30. 12. 2007, 21:29
Hezký před silvestrovský večer Kačko, (andel) dnes jsem udělala váš větrník , abych ho mohla vzít na zítřejší Silvestrovský den . Povedl se hnedka na poprvé, (clamp) (clamp) tak sem moc ráda , i když jsem si myslela, že mě ulítne z plechu :-o :-o ;-) ;-) . Příště přidám, akorát trochu cukru do náplně, ale i tak je to (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp). Úspěšný Nový rok plný krásných chvilek a hlavně zdraví ( (L) (L) (L)
Kacur 2. 1. 2008, 17:02
@kokyna Kači, tak to jsem moc ráda,že se hned napoprvé tak parádně povedlo (clamp) (clamp) (clamp) a že vám všem chutnal. za přání ději a i Vám přeji, aby pro Vás a Vaši rodinu byl letošní rok plný zdraví, štěstí, lásky a úspěchů (L)
Endy35 12. 11. 2007, 15:08
Pisu pochvalu Kacurovi za vyborny moucnik. (clamp) Moc vsem chutnal, i kdyz se nepovedl jako na fotce. ;-) Ale jako kucharka zacatecnice mam par pripominek (defekty zpusobila urcite moje nezkusenost, ale snad to pomuze ostatnim): *-) - kdyz jsem vysypala mouku do vody s tukem najednou, udelaly se mi "noky" ktere jsem pak musela rozmixovat - testo mi neudelalo tak hezke vlny a to jsem troubu neotevirala - puding byl desne hustej a i kdyz jsem ho pak michala, aby se neudelal skraloup, tak se krem nerozslehal dohladka Dalsim kucharkam zdar! (B)
Kacur 22. 11. 2007, 12:58
@Endy35 Andrej, díky za pochvalu. A určitě se příště povede na 1******** . (Y)
mikky.h 26. 10. 2007, 17:57
Milá Kačenko, jelikož jsem zde četla hodně chvály na tento recept a jsem ženská zvědavá, " šla " jsem do něj dnes.Vzhledem k tomu,že jsem hóóódně opatrná,dělala jsem z poloviční dávky a teď bych si nejraději nafackovala!!! ;-) ;-) ;-) Taková dobrota!!! Příště dělám z celé dávky,ba co víc,ještě kapku přidám!!! ^o) ^o) ^o)Děkuji za recept a pěkný víkend.. (L) (L) (L) (F)
mikky.h 26. 10. 2007, 17:59
@mikky.h PS: Jsem si říkala,že Vás odněkud znám... :-D :-D :-D A fakticky,Vaše kotlety se u nás zabydlely,takže vítejte v rodině!!! (H) (H) (H)
Kacur 26. 10. 2007, 19:55
@mikky.h Milá "sestro" Míšo ;-) děkuji, že jste mě vzali k sobě do rodiny, a slibuji, že přidám více takových "vymakaných" receptíků...... Hlavně jeden supr supr recept na rumové kuličky - kdo ochutná, nedělá jiné!!!! Přísahám!!!!!!!!! Nejsou vůbec suché, jsou jako nugát nebo lanýže, prostě úžasná mňamka. Takže ještě jednou velké díííkkyy za pochvalu (L) (L) (L)
mišus 20. 10. 2007, 23:11
U příležitosti svého svátku jsem upekla Váš větrník. I přes počáteční nezdary (první placky se trošíííííčku zdrcly :-S :-S :-S) se mi napodruhé opravdu vyvedl. Byl fantastický!!!!!! Je 23.00 hod sedím u počítače a na talířku přes sebou mám opravdu velký kus větrníku! No nevím, nevím jestli to takhle půjde dál tak mi bude za chvíli židle malá!!!!! ;-) ;-) Uděluji Vám řád "Zlaté vařečky"
Kacur 26. 10. 2007, 13:05
@mišus Milá Míšo, tak to jsem fakt rááááda,že Vás první nezdar neodradil!!!! A že moc chutnalo! (F) (F) |:o) O tom jezení takových dobrot pozdě v noci mi nic nemusíte vykládat ;-) ;-) nevím, kdy zas dopnu své původní rifle, když to tak půjde dál........ ;-) Za řád "Zlaté vařečky" móc móc děkuji. Hned to běžím říct manželovi, aby si mě ještě více považoval ;-) ;-) (L) Díky moc (L)
Mončjatko 15. 10. 2007, 9:44
Katko, tak jsem udělala na oslavu Váš zákusek a na chuť byl opravdu moc výbornej, ale ten karamelový krém jsem měla nějaký řídký. Tak se chci zeptat, jestli má být řídší, nebo jsem udělala někde botu... *-). Já osobně jsem zvyklá dělat krém ze dvou pudinků a 500 až 600 ml. mléka a vy máte krém ze 700 ml., tak jedinně proto bych ho mohla mít řídší. Ale když dělám recept poprvé, tak se vždy držím popisu. No příště už budu vědět, že musím udělat z míň mléka. Ale, jak říkám na chuť to nemělo vliv a všem móc chutnal. S těstem se moc hezky pracovalo. (P) mám v rodinných i když tak pěkné vlny jako Vy taky nemám. Těsto jsem měla na plechu rozetřené opravdu pěkně do roviny, tak se mi nabízí ještě jedna otázka, jestli by vlny nevyskočily líp, kdyby těsto bylo rozetřeno víc hrbolatě, nebo jak to napsat.. :-). Ale jinak opravdu chválím... (Y) (flower) (hello)
Kacur 16. 10. 2007, 23:18
@Mončjatko Milá Moni, tak až teď jsem si všimla, že jsem tam dala 2 pudniky na 700ml mléka - děkuji (již opraveno) . (L) Je to opravdu 3 pudniky a mléka 700-750ml. Záleží, jak velký je ten pudink - jsou různé gramáže. Takže se moc omlouvám, jestli to bylo řidčí, bylo to určitě tím, pokud se navíc nepřidala to uvařené Salko.... S těstem se opravdu bezvadně pracuje, já roztírám klasickou gumovou stěrkou - prostě tak nějak rozetřu. Není to ani rovné, ani hrbolaté. Prostě, aby se celý plech pokryl tenkou vrstou - ty vlny naběhnou samy, i kdyby to bylo supr rovné.... (Y) (Y) Důležité je opravdu péct minimálně na 200st. (může být klidně i 205st. a pak ztlumit na 200st - ale to jen u těch horkovzdušných raději) a opravdu minimálně 15min neotevírat. Já neotvírám vlastně vůbec. Ventilátor mi ten vzduch krásně rovnoměrně rozežene. Dívala jsem k Vám do albíčka - dle mého názoru, to chtělo nechat v troubě ještě déle (aby to bylo mírně zlatavé - néé tak světlé, zkusit prstem, jestli je povrch takový křupavý) a když to vytáhnete z trouby, tak néé do zimy, to by mohlo rychle spadnout. Pozvolna nechat vychladnout. Tak snad příště bude dokonalý ( i když je důležité, jak to chutná, a pak jak to vypadá (Y) (Y) a když chutnalo, tak to je dobře!!! (clamp) (clamp) (clamp)
stencon 13. 10. 2007, 16:11
zkoušel to někdo z oleje? (místo ceresu) Tak jak se dělaj klasické větrníky? *-) *-)
senzajenka 4. 10. 2007, 21:43
Milá Katko,Váš recept je opravdu fantastický (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Poprvé, když jsem to upekla, tak se na mě ani nedostalo :^)ale hlavní pro mě je, že chutnalo všem ostatním :-$ :-$ :-$ :-$ :-$je to opravdu báječný recept |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)děkuji moc (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) mějte se (L) Jana
Kacur 11. 10. 2007, 19:58
@senzajenka Jani, tak to je fajn, že chutnalo (Y) a že se na Vás napodruhé dostalo ;-) ;-) ;-) Já pomalu abych pekla 2 plechy s náplní /to je 4 plechy těsta ;-) / ale to nevím, jak bychom za chvíli vypadali :-) :-D
Adámek,Karolínka 3. 10. 2007, 9:28
Milá Katko, děkuji za receptík na mooooc dobroučkou buchtu. (Y) Včera upečeno a dneska už je plech skoro prázdný. Je to vynikající , jak řekl můj 4 (Z) a opravdu jednoduché.... DÍKY, DÍKY (clamp) (clamp)
Kacur 4. 10. 2007, 20:25
@Adámek,Karolínka Milá Hani, jsem ráda,že chutnalo všem!!! (F) (F) A znovu jen potvrzuji i Vaše slova, že je to skutečně JEDNODUCHÉ. Takže kdo chce mile překvapit návštěvu, nebo manžela...může se pustit do tohoto receptu!! (L)
Mirčča 2. 10. 2007, 9:57
Vypadá to úžasně a určitě to vyzkouším. (clamp)
Kacur 2. 10. 2007, 20:19
@Mirčča Mirko, určitě to vyzkoušejte!!!! Ale varuju: nebudete péct snad už ani nic jiného ;-) ;-) ;-) ;-) (L)
JONDA TOYS 1. 10. 2007, 13:09
Kači, díky za skvělý recept (clamp) , naprosto super , měl obrovský úspěch a podařil se krásně napoprvé (clamp) dle Vašeho návodu (child1) (child1). (zajic)
Kacur 1. 10. 2007, 13:29
@JONDA TOYS Tak to je moc moc dobře!!!!!!!! Jsem ráda, že chutnalo (L)
raroma 30. 9. 2007, 11:05
Podobný zákusek dělám už roky pod názvem Mraky. Používám na to 100% tuk - Ivu. krém dělám ze dvou pudinků (vanilkový, karamelový) a tak 800 ml mléka, do vychladlého vmíchám máslo a mažu. Je to fakt dobrůtka. :-$
Kacur 1. 10. 2007, 22:01
@raroma Raduš, je jendo, jestli je to ceresoft, nebo IVA, nebo Stella, důležité je, že jde o 100% tuk, jak píšete - asi to opravím i v tom receptu .... (Y)
afi 28. 9. 2007, 13:35
Je to asi hloupý dotaz, ale dá se použít Hera? *-) Dík.
Kacur 28. 9. 2007, 16:58
@afi Andrej, nevím. Ale asi né, protože Hera obsahuje dost vody a má jiné složení než máslo nebo ceresoft....
nynyy 30. 9. 2007, 10:15
@Kacur Také jsem se odhodlala k pečení, ale použila jsem právě heru. Byla to mňamka, ale neudělalo to takové krásné vlny, spíš to bylo takové rovné. Ceresoft jsem nesehnala a ani si nejsem jistá jak vypadá. Jinak moc děkuji za tak dobrý recept. (F)
Adámek,Karolínka 3. 10. 2007, 9:23
@nynyy Ceresoft prodávají v Jednotě a v jednoťáckých supermarketech, v plastových vaničkách jako máslo...
Chelsea 26. 9. 2007, 22:38
Dva týdny jsem se chodila na ten recept jen koukat.Zdálo semi to složitý.Pak jsem nakoupila suroviny a odhodlala se k výrobě.A bylo to překvapivě jednoduchý. A mooooc dobrý. (Y) :-) |:o)Budu péct pravidelně.Děkuju za receptík. (clamp)
Kacur 27. 9. 2007, 9:45
@Chelsea Janet, děkuji!!!! Ono to vypadá složitě, a zdlouhavě. Ale to proto,že jsem se snažila opravdu všechno popsat i pro začátečníky - ale je to FAKT JEDNODUCHÉ A TÁÁÁK DOBRÉÉÉ. Jsem ráda,že chutnalo (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie