Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 392 návštěvníků)

Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

0.0
Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

Potřebné ingredience

60ml studene vody, 110 g medu (světlého), asi 900g moučkového cukru, lžička mandlového aroma, vrchovatá lžíce čiré želatiny Dr.Oetker Tento recept jsem si upravila podle svého ze slovenského MMB, podle receptu tam, se nedalo tvořit (kytičky atd) ale tento už je schopny udržet tvar a já jsem velmi spokojená. Zkuste uvidíte. Pravda těžko říci jaký med se použije (kvalita- to neodhadnete nikdy), tam píšou že se dá i sirup použít ale to jsem zatím nezkoušela. Ale i tak myslím že za vyzkoušení to stojí, je to jen pár korun. Na podsypávání použijte jako u všech hmot - solamyl.

Postup přípravy

Do hrnce nasypeme želatinu, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty působit. Zahřejeme jen tak aby se želatina rozpustila, přidáme med, a necháme také rozpustit - POZOR NESMÍ VAŘIT, a přidáme lžičku aroma mandlového

Vzniklou teplou hmotu nalijeme do moučkového cukru (nejdřív si dáme asi tak 700 g do mísy a pak podle potřeby přidáme ale max 900 g -1 kg raději ať vám trocha cukru zůstane,pak to má tendenci se trhat) a zpracujeme, hmota je lepivá, použijeme na ruce omegu aby se dobře zpracovávala, já používám asi tak lžíci omegy, prostě si omegu vezmu do rukou a mnu s ní jako s mýdlem abych měla od omegy ruce a pak zpracovávám, netrvá to dlouho je to chvilička, pak hmotu zabalíme do sáčku nebo do potravinové folie (nebojte se hmota pořád lepivá a měkká), a necháme asi tak 6-10 hodin aby to ztuhlo necháme to venku na lince (já to tak dělám den dopředu) no a pak zpracujem, jde to malinko ztuha ale já to dělám po částech, nebo jako u marcipanu použijeme mikrovlnku -opatrně.

Za ty peníze mi to stojí. Tato hmota vyjde cca na 25 - 30 kč jedno kg. Samosebou podle toho za kolik koupíte to hlavní a to je moučkový cukr.

Tento recept jsem si upravila ze slovenského MMB, podle tohoto receptu se dá dělat jak potah tak i růžičky a zdobení, krásně to drží nerosí se to v létě a není potřeba to dávat ztuhnout do lednice.
Já jsem dneska ráno jela koupit Wi abych mohla potáhnout dorty ale večer předtím jsem si udělala 3 kg této hmoty a nakonec jsem použila ji a Wi jsem ani nevytáhla ani jsem nenačala kbellík a jsem naprosto spokojená s výsledkem, hmota se nerosí, neláme, nedrolí, je taková gumová a přitom chutná - sice dosti sladká ale která potahovací hmota není. A komu záleží pouze na efektu dortu, tak tomu to úplně postačí.

Navíc, myslím si že tam můžete přidat jakoukoliv příchut - aroma, rumovou, citronovou, co komu voní :D

Tak, snad jsem na nic nezapoměla, kdyby jste měli jakýkoliv dotaz, klidně se ozvěte, když se podíváte ke mě do alba, tak veškeré bílé dorty jsou potažené tímto fondánem-nebo prostě želatinovou potahovací hmotou.









__________________________________________________________________________________
HOLKY, vyzkoušela jsem tedy jak tu někdo psal, nebo možná na dortech od mámy, už si nejsem jista, citronku. Dala jsem nabobtnat želatinu do vody, po třech minutách jsem to zahřála a nechala jsem rozpustit želatinu, přidala jsem med a nechala jsem to trošku prohřát a nakonec jsem přidala lžíci citronky a pak jsem to vše nalila do prosátého moučkového cukru (900g) . Skoda že nemám vanilkové aroma, protože chuťově to velmi připomíná White Icing jen tam chybí ta vanilková vůně. Bohužel ani vanilkové aroma nemám.
Třeba to někdo z Vás vyzkouší. Hmota šla zpracovat dobře, zítra vyzkouším a dám vědět, ale jsem nadšená z toho že to má chuť jako WI.

Zdravím všechny tvořilky


Markéta

navíc je hmota takřka bílá takže ji jde krásně barvit

x

postup jednoduche ruzicky, potírám jen malinko vodou

x

x

začneme motat z jedné strany

a máme jednoduchou růžičku

Já nejsem na růžičky zrovna expert, moc mi nejdou ale takhle mi to vyhovuje, jednoduché a nejde na tom co pokazit.

detail svatebního dortíků
tyhle růžičky jsem si udělala dopředu a vůbec nebyly v lednici na ztuhnutí,

kompletně potaženo fondanem
váha 6.8 kg

Vzhledem k tomu že dortík zítra pojede cca 2-3 hodiny v autě tak jsem tam růžičky napíchala na špejle aby tu cestu přežily kvůli efektu.

na vše co je na obrázku je použita tahle potahovací hmota. kyticky mi krasne drzi tvar aniz bych je davala do lednice.
Nadherne to jde barvit, pouzila jsem na vytlaceni šablonky určené pro barvy na sklo, funguje to nádherně jako patchwork.
Barvila jsem gelovkami se slivovicí a téměr okamžitě se to vpilo a uschlo.

Zkusila jsem dát místo aroma citronku, protože jsem ale dala celou polévkovou lžíci aby to mělo i trochu chut tak byla hmota lepivější, chce to přidat trošku víc cukru hned při zpracování asi tak o 2 lžíce, podle potřeby.
Chut je opravdu citronová a dle mého názoru hodně podobná WI, jen to nemá tu vanilkovou vůni.
Tyto kytičky se dělaly ale velmi dobře. V lednici sice uplně nevytvrdly takže jsem musela slepit i ty okvětní lístky alkoholem malinko k sobě (zatím tam jsou pouze hodinu, teba to ještě vytuhne více) ale komu to stačí jen tak jako dekorace na dortík tak bude určitě spokojený. Já tyhle kytky chystám na páteční dort, potom vložím fotku. Snad se povede.
Na drátky to ale zřejmě není vhodné, nevím zda by to drželo. Možná kdyby se to smíchalo s WI trošku. Smíchat to jde, už to vyzkoušené mám na růžičky a byla jsem spokojená, ale já nepracuji s drátky. Dekoraci jen tam přilepím nebo dám na špejle do dortu.

potah i lilie z želatinovky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

renyna 13. 4. 2013, 0:26
Moc děkuji za úžasný recept (L) ,přestože kluci mají rádi mléčnou hmotu měl fondán velký úspěch. Jen bych chtěla napsat, že se mi napoprvé hmota nepovedla..rozpadala se a nebyla ani sněhově bílá :-S. Nechtěla jsem ji vyhodit a tak jsem zkusila přidat do hmoty znovu želatinu (podle návodu) a zpracovat....hmota zbělala a krásně se s ní dalo pracovat... (Y) Ještě jednou děkuji (Y)
Makka 20. 4. 2013, 16:41
@renyna Reni jsem ráda, děkuji Markéta
Makynka H. 9. 4. 2013, 11:25
DObrý den, mě se tento recept podvedl (Y), ale nestuhl mi pořadně mohu ho dát na chvilku do ledničky? děkuji zaodpovd :-$
Ajamyska 24. 3. 2013, 14:39
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) dcera je alergik na ořechy a kakao poradíte mi recept na dort s marcipánem a kde seženu šablonu kitti nebo draka děkuji
Makka (upraveno) 8. 4. 2013, 22:01
@Ajamyska šablony si najdete na netu, stačí zadat co chcete ( kittynka omalovánky ) a najde Vám to vše potřebné. A receptů je tady určitě taky spousta. Stačí přeci nedávat ořechy a nebo kakao a na to můžete použít i ten co používám já je to recept od Dáši 4 bílky šlehat do tuha, přišleháváte po trochách 240g krystalu, pak po jednom 4 žloutky, 100ml horké vody, 150 ml oleje- vše stále šlehat a nakonec opatrně vmíchat 250 g hladké mouky s práškem do pečiva. Používám ho pořád. Když chcete příchutě kakao, ořech, kokos, - tak odeberete jen část mouky a nahradíte ji prostě něčím jiným do stejné váhy. Peče se tak že rozehřejete troubu na 200, vložíte korpus a teplotu stáhnete na 160 - peče se asi hodinu (plus mínus, podle toho z kolika vajec nakonec korpus uděláte) zkoušíme špejlí. Markéta
LucinkaaV 24. 3. 2013, 11:01
Dobrý den, recept vypadá úžasně (Y) dcera má v dubnu sváteček tak ho hned zkusím. Jsem amatérka, ale chtěla jsem toto vždy zkusit. našla jsem si recept na domácí marcipán a povedl se.. tak snad se mi i toto povede. Určitě oproti marcipánu toto není tak složité. Jen bych prosila o radu. Když jsem dělala marcipoš tak jsem měla bílou hmotu. Koupila jsem si barvící prášek.jak to přidám do hmoty?? tento se musí rozmíchat s vodou? děkuji za radu :-)
Makka 28. 3. 2013, 8:17
@LucinkaaV já si většinou dělám jen bílou hmotu základ a pak to barvím. Sypké barvy od kovandů (pytlíčky koupíte snad dneska už všude okolo 10 kc) udělám si důlek do hmoty, nasypu tam potřebné množství barvy a kápnu 2 kapky slivovice, a malou lžičkou to tam rozmělním a pak zapracuju rukama do hmota. Nebo gelovky. Vše je popsané v komentářích níže. Ať se daří Markéta
Maari 21. 3. 2013, 20:17
Dobrý den napsala jsem si váš recept na fondán a zítra ho udělám tak snad se povede :-$ Do teď jsem dělala klasiku marcipán a zdálo se mi to finančně náročné tak snad alespoň takhle ušetřím a chuťově bude stejně dobrý ......Tak jestli se povede tak dám info :-)
Makka 28. 3. 2013, 8:24
@Maari dejte pak vědět, držím pěsti :) Markéta
PajaZeca 21. 3. 2013, 8:12
Dobrý den, tento recept jsem zkoušela asi před měsícem, a musím říct, že se s ní nádherně potahuje. Ale nastal mi problém, když jsem část chtěla obarvit gelovou barvou. To se mi hmota začala úplně rozpadat a už jsem ji nedala do kupy. Zkoušela přidat trochu tuku, ale bohužel. Poraďte prosím čím to může být. Jestli není lepší použít potravinářské barvivo v prášku. A to samé se mi stalo se zbytkama, co jsem okrojila po potažení. Taky se mi nepodařilo je zpracovat. Hmotu jsem dělala z cca 850g cukru. Ale jak píšu, na potažení je naprosto skvělá!!!!! Pája
Makka 28. 3. 2013, 8:24
@PajaZeca To mě mrzí, já barvím gelovkama pořád, tohle se mi ještě nestalo, ba naopak spíše mám pak hmotu trochu řidší ale když ji nechám chvíli ležet bez toho aniž bych ji pořád hnácala a zahřívala rukama tak je pak zase dobrá. Spíš mě napadá co jste dala, med? sirup? Markéta
PajaZeca 1. 4. 2013, 21:00
@Makka Dobrý večer, dávala jsem med.
Makka 8. 4. 2013, 21:59
@PajaZeca Je možné že to je medem který je hodně nadstavován cukrem při výrobě. Máte doma ještě hmotu? Zkuste experimentovat, přidat třeba ještě trošku toho medu, nebo to zkusit se sirupem. Nevím, tohle se mi ještě nestalo. Dejte kdyžtak pak vědět. Někdy to opravdu záleží na surovinách. Bohužel ne vždy je med kvalitní. Ať se daří
PajaZeca 11. 4. 2013, 16:25
@Makka Dobrý den, med mám domácí, vlastní. Minulý týden jsem dělala hmotu znovu a opět se mi to po obarvení začalo rozpadat, takže byla nepoužitelná. Té gelové barvy jsem tam dala ale hodně, potřebovala jsem sytou vínovou barvu, tak jestli to není tím. Protože ta čistá neobarvená je naprosto skvělá. Nenapadlo mě přidat ten med, zkoušela jsem si namočit ruce, ale taky se to nespojilo. Příště to vyzkouším. díky za radu :-) Pavlína
Makka 11. 4. 2013, 19:32
@PajaZeca to mě mrzí, nevím čím by to mohlo být :(
háčkování 20. 3. 2013, 14:20
Asi jsem na tuhle práci levá :´( at zkouším,jak zkouším nevede se mi... Hmitu mám pořád nějakou rozpadající se a jdyž se ji snažím vyválet tak ji nemůžu otočit trhá se... Nevím co dělám špatně dala jsem tam necelé kg rukru. Tak nevím co jestli je ho tam moc nebo málo *-) Poradíte mi prosím!!!!
Makka 28. 3. 2013, 8:26
@háčkování možná by to chtělo dejte spíše cukru tak 750 g a pak podle potřeby zapracujete ještě trochu, přijde mi to že tam toho máte hodně toho cukru když se to trhá. Ta hmota pokud je dobrá tak by měla být taková gumovější Markéta
háčkování 18. 3. 2013, 11:36
Dobrý den,ihned vyzkouším!!! Chtěla jsem se zeptat jakou má hnota cca trvanlivost? Kupuju si 4kg kyblíky za dost peněz :^) děkuji (velikonoce7)
Makka 19. 3. 2013, 14:08
@háčkování Dobrý den Blani, já hmotu většinou spotřebuju rychle, ale myslím si že 3 měsíce v lednici - a bude pořád v pohodě.
Pelikáni 12. 3. 2013, 19:20
Dobrý den, Právě mi odpočívá hotové těsto, jenom mi je divné že všichni píší jak mají těsto sněhově bílé a to moje má barvu klasického marcipánu - takové béžové. Myslíte že je to tím že jsem udělala těsto v poměru 600g mouč.cukru a 300g sojového mléka, protože mi došel moučkový cukr? Jsem z toho smutná, protože jsem chtěla udělat bílý dortík. :´(
Makka 17. 3. 2013, 21:27
@Pelikáni Tak to bohužel - za to může to mléko sušené, není úplně bílé. A jinak to má dobrou konzistenci? Na vyvalování atd? Docela by mě to zajímalo, jestli se dá nahradit právě část toho cukru sušeným mlékem, protože jinak je ta hmota pěkný sladidlo :D
wejda 6. 2. 2013, 12:00
Dobrý den chtěla bych poděkovat za naprosto užasný recept na fondán (Y) (Y) (Y) ukládám recept a jiný už dělat nebudu :-) dělala jsem Prasátko Pepinu pro dcerku k narozeninám (X) Děkuji (F)
Makka 8. 2. 2013, 0:34
@wejda Reni jsem moc ráda že jste spokojená. AŤ se daří (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) Markéta
moneta 31. 1. 2013, 17:04
Dobrý večer,mam dotaz ten tuk omega se používá jen na ty ruce nebo se taky přidává do hmoty? Díky moc za odpověď :-$
Makka 8. 2. 2013, 0:35
@moneta Omlouvám se že píši až dnes, nevšimla jsem si nových komentářů. Je lepší napsat vzkaz, jinak ta omega na ruce proto aby se Vám hmota nelepila a aby se trocha zapracovala do hmoty. Markéta
agness02 10. 1. 2013, 18:25
Markétko, DĚKUJI za úžasný recept! (L) (L) (L), fondán jsem zkoušela už několikrát a vždy se povedl (H), bezvadně se s ním pracuje (Y)...zkoušela jsem i jiné aroma a všem chutnalo... tedy osobně mám raději dort politý čokoládou, ale s fondánem je to taková čistá práce, žádný velký nepořádek :-D... navíc bílý dort si jinak než s tímto fondánem ani nedovedu představit... prostě nádhera :-$ :-$ :-$
Makka 8. 2. 2013, 0:36
@agness02 Peti to mě veeeeeeeeeeeeeeelmi těšíí :) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) Markéta
kkikaa 6. 1. 2013, 22:53
Dobrý večer, chtěla bych zkusit váš fondan na potah a zdobení dortu. Doteď jsem dělala jen marcipán, tak se chci zeptat-možná blbá otázka, ale jak chutná? Je to jako marcipán? Vaše dortíky jsou skvostné (Y)
Makka 8. 2. 2013, 0:38
@kkikaa Kristy moc se omlouvám že píši až dnes, nevšimla jsem si nových komentíků. Hmota je sladilo - opravdu strašně sladká, ale to je marcipán taky. Většinou kdo má tyhle hmoty potahovací rád, tak mu chutná i tahle hmota. Co mě se týče - raději máme doma všichni dorty s čokoládou, ale s tímhle se dá lépe kouzlit :) Ať se daří Markéta (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
cypřiš 21. 12. 2012, 7:41
Přidávám se k fanynkám Vašeho receptu, fakt super!!!! Mně se teda povedl až napodruhé, protože jsem jelito, jak kolem mě pobíhaly pořád děti, tak jsem místo 60 ml tam dala 600 ml vody, takže jsem to pak nalila na cukr aniž by mě trklo, že je toho nějak moc :))) a úspěchem jsem pak lila do dřezu :D napodruhé, ale supr trupr!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L) (L)
Makka 8. 2. 2013, 0:39
@cypřiš Eliško tak jsem ráda, že se Vám hmota povedla a že jste spokojená, děkuji za opravdu milý komentík. Markéta (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
skadlecka 8. 12. 2012, 16:27
Dobrý den, dělala jsem Vaši potahovku a musím říct, že to je naprostá bomba (Y).Úplně bez problému jsem s ní potáhla dortík.Jsem nadšená a receptík ukládám.Mockrát děkuji (L) Jo a použila jsem želatinu na vaječnou tlačenku a kukuřičný sirup a bezproblému.
Makka 8. 2. 2013, 0:40
@skadlecka Super děkuji za poznatek, určitě bude tip užitečný i pro ostatní. Jsem ráda že jste spokojená a že se hmota povedla. Ať se daří Markéta (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
hancikub 1. 2. 2013, 9:57
@skadlecka Dobrý den, dnes jsem si poprvé udělala tuto hmotu, zatím chutná tak jsem zvědavá jak se s ní bude pracovat. V příspěvku píšete, že jste dala kukuřičný sirup, v jakém poměru? kde se dá koupit? Sháněla jsem ho v běžných obchodech a nesehnala. :-@ :-@ dík
skadlecka 10. 2. 2013, 13:28
@hancikub Dobrý den, kukuřičný sirup seženete v prodejnách zdravé výživy a myslím že stojí kolem 30kč.Množství jsem dala stejné, jako je v receptu medu.
konvalinka34 29. 11. 2012, 18:38
prosím o radu. koupila jsem fondán v Makru, na obalu je napsáno, že na potahování je třeba přidat suš. mléko, olej a cukr. ovšem v jaké, poměru, to už se nepíše. balení je 1 kg, prosím, máte s tím někdo zkušenost? moc děkuji :-(
majicka1 4. 11. 2012, 15:34
(F) (F) (F) Moc a moc Vám děkuji, už jsem vyskoušela nejmíň tři recepty ale toto, to je BOMBA. Nádherně se s hmotou pracuje, krásně se barví a je levná a i dobrá když nepřesladíte i dortík. :-DPoužila jsem želatinu na tlačenku, jiná doma nebyla stála 7kč a povedlo se krásně. Recept ukládám a všem doporučuji. Příště si udělám nejmíň 2 dávky.Hezký den přeje Maja (dest) (dest)
Makka 6. 11. 2012, 7:59
@majicka1 Majo, mooooooooooc děkuji za krásný a milý komentář, jsem opravdu moc ráda, že se Vám potahovka povedla a že jste spokojená. Ať se daří Markéta (F) (F) (F) (F) (F)
carodejkaivka 1. 11. 2012, 8:57
to zní zajímavě,budu to muset co nejdřív vyzkoušet :-o
novackova 31. 10. 2012, 12:15
tak u nás začína období narozenin tak prubnu (F)
Airi 31. 10. 2012, 10:37
Vyborny napad :) ... chci se jen zeptat, je mozne misto omegy pouzit olivovy olej ? ziju ve spanelsku a omegu nebo podobny tuk tu neprodavaji ...
Makka 1. 11. 2012, 7:38
@Airi Lituji, já mám vyzkoušenou jen OMEGU nebo jiný 100% tuk. ale oleje nedoporučuju, nevím co to udělá. Markéta

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie