Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 392 návštěvníků)

Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

0.0
Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

Potřebné ingredience

60ml studene vody, 110 g medu (světlého), asi 900g moučkového cukru, lžička mandlového aroma, vrchovatá lžíce čiré želatiny Dr.Oetker Tento recept jsem si upravila podle svého ze slovenského MMB, podle receptu tam, se nedalo tvořit (kytičky atd) ale tento už je schopny udržet tvar a já jsem velmi spokojená. Zkuste uvidíte. Pravda těžko říci jaký med se použije (kvalita- to neodhadnete nikdy), tam píšou že se dá i sirup použít ale to jsem zatím nezkoušela. Ale i tak myslím že za vyzkoušení to stojí, je to jen pár korun. Na podsypávání použijte jako u všech hmot - solamyl.

Postup přípravy

Do hrnce nasypeme želatinu, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty působit. Zahřejeme jen tak aby se želatina rozpustila, přidáme med, a necháme také rozpustit - POZOR NESMÍ VAŘIT, a přidáme lžičku aroma mandlového

Vzniklou teplou hmotu nalijeme do moučkového cukru (nejdřív si dáme asi tak 700 g do mísy a pak podle potřeby přidáme ale max 900 g -1 kg raději ať vám trocha cukru zůstane,pak to má tendenci se trhat) a zpracujeme, hmota je lepivá, použijeme na ruce omegu aby se dobře zpracovávala, já používám asi tak lžíci omegy, prostě si omegu vezmu do rukou a mnu s ní jako s mýdlem abych měla od omegy ruce a pak zpracovávám, netrvá to dlouho je to chvilička, pak hmotu zabalíme do sáčku nebo do potravinové folie (nebojte se hmota pořád lepivá a měkká), a necháme asi tak 6-10 hodin aby to ztuhlo necháme to venku na lince (já to tak dělám den dopředu) no a pak zpracujem, jde to malinko ztuha ale já to dělám po částech, nebo jako u marcipanu použijeme mikrovlnku -opatrně.

Za ty peníze mi to stojí. Tato hmota vyjde cca na 25 - 30 kč jedno kg. Samosebou podle toho za kolik koupíte to hlavní a to je moučkový cukr.

Tento recept jsem si upravila ze slovenského MMB, podle tohoto receptu se dá dělat jak potah tak i růžičky a zdobení, krásně to drží nerosí se to v létě a není potřeba to dávat ztuhnout do lednice.
Já jsem dneska ráno jela koupit Wi abych mohla potáhnout dorty ale večer předtím jsem si udělala 3 kg této hmoty a nakonec jsem použila ji a Wi jsem ani nevytáhla ani jsem nenačala kbellík a jsem naprosto spokojená s výsledkem, hmota se nerosí, neláme, nedrolí, je taková gumová a přitom chutná - sice dosti sladká ale která potahovací hmota není. A komu záleží pouze na efektu dortu, tak tomu to úplně postačí.

Navíc, myslím si že tam můžete přidat jakoukoliv příchut - aroma, rumovou, citronovou, co komu voní :D

Tak, snad jsem na nic nezapoměla, kdyby jste měli jakýkoliv dotaz, klidně se ozvěte, když se podíváte ke mě do alba, tak veškeré bílé dorty jsou potažené tímto fondánem-nebo prostě želatinovou potahovací hmotou.









__________________________________________________________________________________
HOLKY, vyzkoušela jsem tedy jak tu někdo psal, nebo možná na dortech od mámy, už si nejsem jista, citronku. Dala jsem nabobtnat želatinu do vody, po třech minutách jsem to zahřála a nechala jsem rozpustit želatinu, přidala jsem med a nechala jsem to trošku prohřát a nakonec jsem přidala lžíci citronky a pak jsem to vše nalila do prosátého moučkového cukru (900g) . Skoda že nemám vanilkové aroma, protože chuťově to velmi připomíná White Icing jen tam chybí ta vanilková vůně. Bohužel ani vanilkové aroma nemám.
Třeba to někdo z Vás vyzkouší. Hmota šla zpracovat dobře, zítra vyzkouším a dám vědět, ale jsem nadšená z toho že to má chuť jako WI.

Zdravím všechny tvořilky


Markéta

navíc je hmota takřka bílá takže ji jde krásně barvit

x

postup jednoduche ruzicky, potírám jen malinko vodou

x

x

začneme motat z jedné strany

a máme jednoduchou růžičku

Já nejsem na růžičky zrovna expert, moc mi nejdou ale takhle mi to vyhovuje, jednoduché a nejde na tom co pokazit.

detail svatebního dortíků
tyhle růžičky jsem si udělala dopředu a vůbec nebyly v lednici na ztuhnutí,

kompletně potaženo fondanem
váha 6.8 kg

Vzhledem k tomu že dortík zítra pojede cca 2-3 hodiny v autě tak jsem tam růžičky napíchala na špejle aby tu cestu přežily kvůli efektu.

na vše co je na obrázku je použita tahle potahovací hmota. kyticky mi krasne drzi tvar aniz bych je davala do lednice.
Nadherne to jde barvit, pouzila jsem na vytlaceni šablonky určené pro barvy na sklo, funguje to nádherně jako patchwork.
Barvila jsem gelovkami se slivovicí a téměr okamžitě se to vpilo a uschlo.

Zkusila jsem dát místo aroma citronku, protože jsem ale dala celou polévkovou lžíci aby to mělo i trochu chut tak byla hmota lepivější, chce to přidat trošku víc cukru hned při zpracování asi tak o 2 lžíce, podle potřeby.
Chut je opravdu citronová a dle mého názoru hodně podobná WI, jen to nemá tu vanilkovou vůni.
Tyto kytičky se dělaly ale velmi dobře. V lednici sice uplně nevytvrdly takže jsem musela slepit i ty okvětní lístky alkoholem malinko k sobě (zatím tam jsou pouze hodinu, teba to ještě vytuhne více) ale komu to stačí jen tak jako dekorace na dortík tak bude určitě spokojený. Já tyhle kytky chystám na páteční dort, potom vložím fotku. Snad se povede.
Na drátky to ale zřejmě není vhodné, nevím zda by to drželo. Možná kdyby se to smíchalo s WI trošku. Smíchat to jde, už to vyzkoušené mám na růžičky a byla jsem spokojená, ale já nepracuji s drátky. Dekoraci jen tam přilepím nebo dám na špejle do dortu.

potah i lilie z želatinovky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

darinka30 7. 8. 2010, 15:19
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
branča 7. 8. 2010, 9:04
To vypadá dobře (Y) určitě vyzkouším. :-)Díky za recept (L)
babbina 7. 8. 2010, 9:02
pěkný růžičky a postup zase něco jiného a nevypadá to složitě-určitě příště vyzkouším,protože s růžičkama se pořád nemůžu nějak skamarádit (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Makka 7. 8. 2010, 9:11
@babbina ,-)ani mě moc nejdou, tohle sice vypada jinak ale mě to vyhovuje a růžičkám se to docela podobá :D Snad se budou líbit i nevěste, je to pro ni překvápko.
Jambi 9. 8. 2010, 11:47
@Makka Holky vyzkoušejte dělat růžičky jak já přes mikrotén už je jinak skoro nedělám :-) http://recepty.zandule.cz/oneRcp.php?id_rcp=347 mám to jen stručně, ale máte tam v textu u mě odkaz na podrobnější postup podle kterého jsem je začla dělat (hello)
jeremy 13. 8. 2010, 19:27
@Jambi Dívala jsem se k vám i na you tube dl vaší navigace a suer,díky,možná zkusím,ale přesto vám chci poradit...není nad marschmalow fondant dle p. Dáši - onasi, která ho vylepšila o přídavek sušeného mléka...zkute to i Vy a uvidíte,že není nad to! Představa, že je tzo jen hmota z bonbonů a samy cukr,mně tedy neláká,brr...ale 100lidí 100 chutí,tak pokud budete chtít naopak vy zkusit něco nového, tak doporučuji toto... ,-)
peke 7. 8. 2010, 8:50
Vypadá to dobře (Y) (Y) (Y) A hlavně, že ji bílý (clamp) (clamp)
Elvela 7. 8. 2010, 8:20
stopro vyzkouším (Y),díky moc (L)
zdenallicka 7. 8. 2010, 7:54
Taktéž děkuji... :-) Že bych jeětě nad želatinovým fondantem nelámala hůl? :-))
žabada 7. 8. 2010, 5:37
:-o :-o týýý joooo (Y) (Y) (Y) díky za recept (hello)
VERONIKA 6. 8. 2010, 23:37
Díky, určo vyzkouším :-))
Jambi 6. 8. 2010, 23:20
(Y)Dík za detailní postup, perfektní ! (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F) (F)
Makka 6. 8. 2010, 23:30
@Jambi děkuji (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie