Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 295 návštěvníků)

Zákusek - Větrník na plechu

0.0
Zákusek - Větrník na plechu

Potřebné ingredience

750ml vody, 22,5dkg ceressoftu (nebo másla), 22,5dkg hl. mouky, špetka soli, 8-9 vajíček

Postup přípravy

Vodu rozpustíme spolu s ceresoftem a špetkou soli, pak přidáme NAJEDNOU hladkou mouku a za stálého míchání mícháme na slabém ohni tak dlouho, dokud se těsto nelepí ani na hrnec, ani na vařečku (asi tak 4 minutky).

Za občasného promíchání necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty přidáváme PO JEDNOM vajíčka. Jestli jsou menší, tak 9 vajec, když jsou střední velikosti tak 8. Důležité je opravdu každé vajíčko krásně vymíchat a pak přidat až další (jde to i robotem, ale já dělám ručně :-)

Vymažeme si 2 plechy nejlépe ceresoftem, ale může být i máslo, a na ty dva plechy stěrkou rozetřeme hmotu (těsto od oka rozdělíme na 2 díly). Jde to pěkně. Vznikne nám tenká vrstva. Ale to je právě ono :-)
Dáme péct na 200 st. a prvních 15min troubu v žádném případě neotvíráme. Nejlépe je péct v horkovzdušné troubě (použít ventilátor, ať je přívod horkého vzduchu všude stejný).

Pečeme zhruba tak 30-40 min. Nebojte se, nespálí se. Je třeba, aby povrch byl na dotyk trochu takový křupavější (medové barvy), protože těsto jak chladne, tak trochu ještě změkne. Takže se nebojte, nebude to křupat, když se pak zakousnete.... Z trouby vytáhněte a nechte pozvolna vychladnout, nééé do zimy - může vám to pak spadnout, a to by byla škoda.

Na náplň používám nejčastěji: 3 pudinky karamelové (nebo salko na karamel uvařené), 700ml mléka, skoro celé máslo a cukru dle chuti. Uděláme klasický krém (do vychladlého pudinku vmícháme máslo - nebo varianta se salkem: vmícháme také pudink a máslo, prostě jaký kdo má rád krém).
Na první plát těsta naneseme karamel.náplň, na to dám ušlehanou jednu šlehačku a přiklopíme druhým plátem. Dáme na chvíli do ledničky, a můžeme podávat. Zdobím jen moučkovým cukrem, ať to není přeplácané. Je to úžasná dobrota.
PS: Tento skvělý zákusek Vás opravdu vyjde celkem levně, do těch 100,-Kč, podle náplně. Těsto vyjde ccca na 40,-Kč na oba plechy.

takhle to vypadá na celém plechu. Oba pláty těsta takhle krásně naběhnou - udělají takové "mraky"
Je to strašně jednoduché a docela rychlé, na to, jaká je to famózní záležitost!!!!!!!!!!!!!!!!!

pohled z boku. Náplň :-) každý si může udělat tu svou. U nás se prodává zákusek, jmenuje se Povidloň, a je to to samé těsto, jen se dají na první plát povidla, a pak šlehačk a pak druhý plát. Taky výborné. Jen jeden malý kousek stojí 15,-Kč...... takže si to raději peču sama :-)

a ty verze "povidloň". Tedy namazat spodní korpus povidly a na to ušlehanou šlehačku. Výýýborné.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ani 26. 9. 2007, 12:50
Kačko, tleskám (clamp) (clamp) (clamp), větrník se povedl a všem chutnal. Dokonce jsem si poprvé vysloužila i pochvalu od tchýně |:o) Děkuji strašně moc i za rady pře mail (F) Alena
Kacur 26. 9. 2007, 14:19
@ani Ali, tak to jsem móóc ráda!!! Vidíte, že jste šikulka!!!! (F) (F) |:o)
bobineles 24. 9. 2007, 16:09
tak aj ja som sa dala navnadit a v sobotu som upiekla tuto dobrotu... kazdemu chutilo :-) ale mne sa zda,ze to cesto moc neposkocilo... :-( mozno preto,ze som piekla dva plechy naraz ????
Kacur 24. 9. 2007, 18:51
@bobineles Zuzi, jsem ráda,že chutnalo |:o) ale těsto opravdu naskočí, že když dáte ty dva pláty na sebe +náplň, tak to hodně přesahuje plech (viz obrázek). Musíte péct opravdu na 200st a neotvírat troubu minimálně 15 min..... Tak příště to bude dokonalé!!!!! Ale hlavně,že chutnalo (Y) (L)
Karelia 24. 9. 2007, 12:43
Jééé, to je super, my tomu taky říkáme mraky.....dělám to ale s karamelovou nebo cukrovou polevou (^) a šlehačky dávám 2 v prášku od Dr. Oetkera, mám s ní dobré zkušenosti a navíc jako jediná, mi připadá, že není cítit sušinou. (Y)
penicilin 24. 9. 2007, 12:01
Ahojky, chci se zeptat, tu šlehačku tam dáváš jakou? Čerstvou nebo trvanlivou (v modrém kelímku), je to jedno? Žádný ztužovač, vydrží? Díky. Alča :-)
jane.o 23. 9. 2007, 19:31
(Y)ahojky,dnes jsem pekla vetrnik,opravdu je vyborny |:o) |:o) |:o),babicce i mamce moc chutnal,manzel i ja jsme si moc pochutnaly,dala jsem na krem jeden vanilk. a jeden karamelovy puding,mnam mnam (zajic) ,deti mlaskaly, (flower) (hello) (clamp)dekuji za recept,mejte se vsichni pekne :-)
Kacur 24. 9. 2007, 10:23
@jane.o Ahojky Jani, to jsem ráda,že jste si všichni pošmákli |:o) |:o) Já se chystám na něj tento víkend, tak dodám foto (jestli nezapomenu) kompletního postupu. (Y)
bursa 21. 9. 2007, 23:39
Chtěla jsem se zeptat-opravdu nevadí připravovat těsto den předem? *-)Většinou se odpalované těsto musí dělat čerstvé,jinak je druhý den pak gumové *-)... Díky
Kacur 22. 9. 2007, 9:58
@bursa No, když se to tak vezme, tak já to peču jakoby den předen. Těsto večer a druhý den mažu a jí se. Ono stejně to těsto není tak moc křupavé, jako klasický větrník, ale to je právě lepší. Protože to není taková ta pidi vrstva, že je to pak tenké a lámavé. Je to vícevrstvé, nebo jak to nazvat Člověk si to více vychutná :-) Rozhodně to tak moc nekřupe. Ale to je asi i tím,že to nepeču až do tmava (jako klasický větrník, u kterého to poleva zakryje) a taky tím,že je to opravdu na celý plech. Snad Vám bude taky chutnat (L)
Mončjatko 21. 9. 2007, 14:24
To musí být šílená dobrota... (zajic). Už vím, co udělám v říjnu mýmu chlapovi k narozkám jako zákusek (flower)
Kacur 22. 9. 2007, 10:00
@Mončjatko Moni, určitě to zkuste!!! (L) Ale varuju: pak už to budete dělat skoro pořád ;-) ;-) ;-) - u nás už pomalu nikdo nechce ani bábovku...... ;-)
Mončjatko 22. 9. 2007, 10:14
@Kacur :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
JONDA TOYS 21. 9. 2007, 13:52
:-o Kači,díky za skvělý recept,příští týden mám oslavy, tak mi držte pěstičky,mňamky, (^),sladké milujeme celá rodina |:o) |:o) |:o) (zajic)
Kacur 22. 9. 2007, 9:59
@JONDA TOYS Určitě se povede, na poprvé s návodem, a pak už to půjde samo. Není to fakt nic těžkého |:o) Držím palečky, pisněte, jak se povedlo, a jestli hlavně chutnalo!! :-) (Y) (L)
capart 17. 9. 2007, 21:18
Katko, díky Vám jsem byla za hvězdu (clamp) (clamp) (clamp), udělala jsem větrník na oslavu narozenin. Všichni valili oči. :-o :-o :-o Ještě teď se olizujeme :-P :-P :-P Byla to papačka (Y) (Y) (Y). Ještě jednou díky. Lucka
Kacur 21. 9. 2007, 19:18
@capart Luci, díky sobě jste byla za hvězdu (clamp) (clamp) , a to proto,že jste se nebála jít do tohoto, na první pohled těžšího, receptu. A taky proto,že se Vám to podařilo!!! (Y) (Y) (Y) Moc jsem ráda,že chutnalo!!! (L)
svice18 17. 9. 2007, 12:17
přidávám se k dalším spokojeným maminkám :-) :-) :-), obří větrník je naprosto super. (Y) (Y) (Y). Právě jsem ho dodělala a dřív než jsem ho dala do ledničky jsem ho musela ochutnat [A]. Až příjdou děcka ze školy už by se k němu nemusela dostat :-D :-D. Udělala jsem si v krému jen malou změnu. půl krému jsem udělala s karamelem a půl jen vanilkový :-$. Nemá to prostě chybu (L) (L) A už receptama na MMB končím, nebo se za chvili nevejdu do dveří :-D +o( veliké díky za receptík Mirka (K)
Kacur 20. 9. 2007, 20:28
@svice18 Mirko, jsem ráda, že ani Vás náš nejoblíbenější zákusek nezklamal (clamp) a s těmi recepty - mám stejný pocit.... už mám zaplněné oblíbené - tak jakmile všechno uvařím a sním, tak už taky těmi dveřmi neprojdu ;-) ;-) ;-)
Hanali 14. 9. 2007, 16:58
Musela jsem to včera pro veeelikááánskýý úspěch udělat znovu, ale tentokrát jsem udělala krém z -půl litra mlíka, 2 van.pudinky, 1 celé máslo(stačí 3/4), cukr, rum, citron.kůra. Větrník jsem natřela krémem, na to šlehačku se ztužovačem, druhý díl těsta a navrch karamelovou polevu, kterou dělám stejně jako Zdenka. Chutná to ještě líp než větrník. Naprosto úžasné. Plech už je opět prázdný. :-) :-) :-) To je strašný já za chvilku budu z těch dobrot taky nafouklá jak ty mraky.
havmar 12. 10. 2007, 21:26
@Hanali Prosím mám malý dotaz, nechala jsem se zlákat tímto zákuskem i s tou polevou jak píšete, ale ce´é mi to ztvrdlo. Nevím jestli jsem neudělala nějakou chybu. Díky Martina. Jo jinak je to móóóc sobré ale, nejde mi pěkně porcovat. :^)
Prskoletka 12. 9. 2007, 22:06
tenhle moučník peču už asi 15 let,ale pod názvem Mraky a je (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)moc dobrý
keltka 12. 9. 2007, 17:06
to je bašta (Y) (Y) (Y)moc rodince chutnalo,prý jsem táááák šikovná!!! ;-) tak vám posílám jeden velký dík za SUPER dobrůtku (F) (F) (F) polila jsem to karamel.polevou,no fakt úplný větrník :-)
Kacur 14. 9. 2007, 11:52
@keltka Zdeni, tak to je fajn. A děkuji za pochvalu, která právem patří Vám :-) !!! Karamel.polevu jsem na to nikdy nedělala, ale musím říct, že mě to láká.........a hlavně, když čtu pak ty komentáře ;-) ;-) tolik variant a všechny k sežrání ;-) ;-) (L)
keltka 14. 9. 2007, 11:59
@Kacur NO MUSÍM ŘÍCT,ŽE MI DENNĚ PŘIPOMÍNAJÍ JAKÁ TO BYLA BAŠTA (Y) MANŽEL DAL OCHUTNAT ŽENSKÝM V PRÁCI,PRÝ SI ŠMÁKLY A ŽE BY MĚ PRÝ TAKÉ CHTĚLY DOMA ;-)A SYN SE VYTAHOVAL VE ŠKOLE ;-)A TO MUSÍM ZDŮRAZNIT ,ŽE OPRAVDU PEČU 3-4X DO TÝDNE,ALE TAKOVÝ ÚSPĚCH JSEM JEŠTĚ NEZAŽILA (Y) ZKUSTE TU KARAMEL.POLEVU,JE TO PAK JAKO OPRAVDOVÝ VĚTRNÍK!!! dělám ho 50g krystal cukru rozvařit na karamel,přidat 3lžíce mléka a potom pomalu vmíchat 200g moučkového cukru
Kacur 16. 9. 2007, 21:03
@keltka Zdeni, moc díky za tip na karamel. polevu. O víkendu se na to vše opět chystám, jestli opět nezapomenu, udělám další foto ;-) PS: Je to ale supr pocit, když člověk dostane pochvalu za cokoliv upečeného, či uvařeného, že? To mám pak chuť jít a začít vařit (péct) znovu ;-) (L)
Pabuša 12. 9. 2007, 9:44
Mohu potvrdit, tohle je opravdu ňamka, znam to pod názvem "mraky". Ještě to pocákáváme čokoládou. (Y)
Hanali 10. 9. 2007, 17:39
Teda musím Vám poděkovat. Máme 5 dětí. Peču skoro každý den nějakou buchtu a vždycky se najde nějaká připomínka.Někdo má radši tu a jiný tu.Ale když jsem udělala Váš větrník. Všechny děti i manžel mlaskali a celý plech byl do půl hodiny snězen.Dnes jsem se ptala jakou buchtu mám upéct a všichni jednohlasně VĚTRNIK . Ještě jednou díky. (Y) (L) (clamp)
Kacur 10. 9. 2007, 19:47
@Hanali Hani, móóc děkuji (L) Takže pochvala od 7 lidí najednou ;-) Je fakt, že vejít se 7 lidem do chuti je někdy opravdu těžké, zvlášť pak u dětí :-P Takže jsem opravdu ráda,že všem chutnalo. Přeji Vám hodně pevných nervů, nejen u vaření, ale také u dětí [A] [A] I když někdy jen jedno dítko vydá za pět ;-) (viz náš roční Honza ;-)
deena 10. 9. 2007, 13:28
Katko, dávám Vám za 1* |:o) |:o) |:o) Takovou lahůdku jsme dlouho neměli. "Větrníky" zmizely rychlostí blesku (clamp), chutnaly celé rodině (Y) (Y) Vážně super recept (Y) Dana
Kacur 10. 9. 2007, 13:46
@deena Dani, děkuji za pochvalu a jsem ráda,že chutnalo a že se povedlo!!!!!!!! (clamp) (clamp)
Domkenzon 9. 9. 2007, 13:27
Kateřino, jednoznačně božííííííííííííííííí |:o) |:o) |:o) |:o)ukuchtila jsem ho manželovi na oslavu narozenin. Sama jsem neodolala a jeden kousek jsem si již ukrojila ke kávičce. Jsem nadšená výborné, doufám, že bude chutnat i rodince |:o) |:o) |:o) Marketa
Sykyna 9. 9. 2007, 13:18
(H)tak jsem teda vyzkoušela *-) *-) *-) mno...pekla jsem 40 minut a těstíčko mám uvnitř skoro syrový 8o| 8o| 8o| a to jsem pekla na 200stupňů *-)v elektrické troubě bez ventilátoru. Chuťově je to vynikající (Y) (Y) (Y)akorát se mi to zdá málo sladký,takže by se hodila ta cukrová poleva nahoru.No určitě příště budu déle péct a víc sladit ;-) Každopádně díky za perfektní receptík,protože chuťově je to znamenitý i přes malérky moje ;-) ;-) ;-)
Kacur 9. 9. 2007, 20:07
@Sykyna Ivi, tak jsem ráda,že nakonec chutnalo. Ale k těstu musím říci, že sladké není, vše záleží, jakou kdo má rád náplň, jak sladkou. Takže příště se to určitě povede na 100% , když už člověk ví, jak na to (Y) (H) (Y)
mila76 8. 9. 2007, 19:17
právě jsem si přečetla celý postup a už teď se mi na tu dobrotu sbíhají sliny :-$já mám ale plynovou troubu,tak na kolik stupňů nebo jak dlouho to mám péct ? Budu to asi muset zřejmě i točit ,že? *-)A chtěla jsem se ještě zeptat na ten kr¨ém:když uvařím salko,pak se tam přidává celé máslo i ten uvařený pudink?? *-)Nevím,jestli to zvládnu... ;-) Jarmila
Kacur 8. 9. 2007, 19:25
@mila76 Jarmil, zvládnete to!!! Určitě! Taková dobrota vypadá,že bude těžké, ale ve skutečnosti to je docela lehké. Napoprvé jsem taky pečlivě četla postup, ale pak už jsem jela jak fretka ;-) V plynové to taky půjde, ale je opravdu třeba péct na těch 190st-200st., troubu prvních 15 min neotvírat!!! A pak plechy otáčet a vyměnit. Prostě ať je to rovnoměrně upečené. Krém jsem minule dělala karamelový: Salko uvařené vychlazené, pudink karamelový uvařený vychlazený (dávám na 3 pudniky a 700ml mléka tak 4 lžíce cukru), 1 máslo. Máslo šlehačem s trochou mouč.cukru vyšlehat, přidat postupně /nejprve pár lžiček/ pudinku, a pak občas přidávám pudink a salko za stálého míchání, až mi vznikne kopa karamelového krému. Je vynikající. (L) Jarmil, krém si udělejte klidně den předen, nebo den předem těsto. Já to tak dělám. Upeču večer, a ráno mažu a odpoledne servíruju ke (C) vynikající!!!!
hannicka 8. 9. 2007, 11:52
Taky jsem neodolala a včera upekla. Už včera to byla strašná dobrota, ale dnes ráno, po uležení v ledničce, je to ještě mnohem lepší, vynikající (Y). Děkuji za prima receptík. (clamp) (L) Hanka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie