Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 3416 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT

5.0
11×
NEJÚŽASNĚJŠÍ  VÁNOČKA -  RODINNÝ RECEPT

Potřebné ingredience

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

Postup přípravy

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně!! Viz. můj obdobný recept zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14439&user=51989

TOTO TĚSTO LZE SAMOZŘEJMĚ VYUŽÍT I O VELIKONOCE NA VELIKONOČNÍ MAZANCE A PLETENCE!! FOTKA PLETENCE JE V PRACOVNÍM POSTUPU A PŘÍPADNĚ V MÝCH RODINNÝCH. RADĚJI DĚLÁM PLETENCE, JSOU HEZČÍ NEŽ KLASICKÉ MAZANCE A PO ZAKROJENÍ KRÁJÍME JAKO DORT, VYPADÁ TO NÁDHERNĚ!

těsto máme krásně vykynuté

upleteme nejprve ze 4 a potom ze 3 copánků

nahoru přijde copánek ze dvou dílů

krásný profil

pomocné špejle v troubě s vánočkou již potřenou vajíčkem a plnou mandliček

a teď už zbývá jen uvařit si kávu nebo čaj

a takhle vypadá velikonoční pletenec, těsto rozdělíme na 2 poloviny, ale ta jedna musí být o něco větší! Z obou pak rozdělíme na 3 částli a upleteme copy. Ten ze silnějších pramenů dáme na plech první a stočíme dokola, na něj položíme spletený cop z menších částí. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi! Zde v receptech najdete recept i s postupem a fotkama!!

Na přání přidávám, co je to citrónové aroma! Koupíte už dneska ve všech potravinách, kde mají i ostatní zboží Dr. Oetker. Je i rumové a máslo-vanilkové (to mám ještě z Německa, proto to tam není česky). Stojí to kolem 18 Kč a vydrží to velmi dlouho! V tomto receptu je pouze to citrónové!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

super mamka 18. 4. 2014, 21:02
Ali, moc děkuji za výborný recept. Měla jsem ho dlouho uložený a dnes jsem konečně vyzkoušela. Výsledek je f amózní (zajic). Děkuji a přeju hezké (velikonoce15). Ala (L)
kyssis 18. 4. 2014, 18:01
Obdržela jsem tento recept, udělala jsem 2 úžasný mazance, to je opravdu lahůdka řekla bych "mana nebeská" (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) . Mám z toho opravdu radost konečně po dlouhéééé době kvalitní recept na kynuté těsto (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp). Alčo děkuji (sampus) (sampus) (sampus) (sampus) (sampus) (sampus). Ivča
markýza andělů (upraveno) 17. 4. 2014, 7:01
mám ji v trouběěěěě... :-) :-) :-) :-) a byla nejúžasnější , co jsem kdy pekla,,,je fantastická i druhý i třetí den,poku Vám zbude...O)) díky za recept
TerezaKol 9. 4. 2014, 20:37
Dobrý den, chtěla bych dělat jako mazanec v plynové troubě. Poradí mi někdo nějáké vychytávky? Děkuji předem. :)
wenusche 28. 3. 2014, 17:03
je vážně výborná, jinou nedělám, někdy nechám i těsto upéct v pekárně ve tvaru chleba, nebo použivám polovinu mouky celozrnné
jeptiska31 5. 3. 2014, 20:21
Je opravdu hrozně dobrá a nikdy se nepřejí!Výborná,děláme i 3x do týdne!! (Y)
babkamt 13. 2. 2014, 7:20
Vianočka je v našej rodine obľúbená. Vyskúšam aj túto. (clamp) (Y)
Ema a Ela 6. 2. 2014, 11:05
Alenko, dobrý den, pekla jsem vánočku poprvé v životě a hned se povedla a nemusím vyprávět, jak chutnala. Opravdu vynikající, jinou už péct nebudu. (Y) (Y) (Y) Moc moc děkuji a přeji hezký den Martina
AnnaaMarta 18. 1. 2014, 16:33
Vánočku jsem dělala poprvé, chtěla jsem vyzkoušet tu Vaši. Je opravdu úžasná, kam se hrabou v obchodě. Lepší jsem nejedla. Moc děkuji za úžasný recept. Jinou už dělat nebudu...
Ivetbed 17. 1. 2014, 19:36
Vánočka je opravdu úžasná, děkuji za recept. Jinou už dělat nebudu a všem ji doporučuji. (Y) (Y) (Y)
Misula29 6. 1. 2014, 12:09
Musím moc a moc pochválit, pekla jsem svou první vánočku podle tohoto receptu na vánoce. Povedla se nad očekávání, proto jsem upekla rodičům svým a rodičům přítele "novoroční vánočky" :-) Opravdu parádní, děkuji za recept! (D)
tři beránci 2. 1. 2014, 20:54
Dobrý den Alčo (F), děkuji za výborný recept na vánočku, zkoušela jsem i jinou oslavovanou vánočku tady na MMB a té Vaší teda nesahala ani po kotníky (Y) Citonové aroma jsem nedávala, nastrouhala jsem čerstvou kůru z celého citronu a výsledek tedy perfektní! Takhle dobrou vánočku nemá ani moje tchýně ,-) Mockrát za tento recept děkuji a přeji Vám šťastný nový rok 2014 (silvestr) (zajic) (hello)
iona11 31. 12. 2013, 10:08
je fakt boží, náš recept vyhazuju :-) (Y) je fakt, že místo citronové chemie jsem kápla přírodní just olej a dala citr. kůru, rozinky jsem zapomněla namočit, ale kápla jsem trochu rumu do těsta a taky to šlo, konzistenci jsem trefila asi dobře, je výborná a sjela jen trochu, ale u nás se říká, že když nesjede, nebylo by to ono :-D
nelinka.micinka 29. 12. 2013, 20:05
Výborná vánočka!!!! Konečně jsem narazila na super recept :-) Já dávala citronovou kůru. (L)
tyleka 29. 12. 2013, 17:21
Tuším, že to schytám, protože většinou každý komentář vybočující z oslavného zástupu je napaden, ale: opravdu tam všechny nadšené a tleskající a jásající kuchařky dáváte lžičku citrónového aroma? Já mám téměř stejný recept, vánočku mám vynikající, jenomže dávám pouze žloutek a nedávám muškát a aroma. Rozhodla jsem se řídit receptem, zda to bude úplně luxusní. Neodvážila jsem se dát celou lžičku, tak toho aroma bylo míň než půllžička! Výsledek otřesný: při jídle jsem měla pocit, že koušu do vonného stromečku, který se dává na WC, jiní to cítili jako agresivní citrónovou svíčku a cizí ochutnávač upřímně řekl, že hnusnější vánočku ještě nejedl.
Zrušený účet 17. 4. 2014, 19:42
@tyleka taky nedávám aroma, pouze citron.kuru
Krťanda 17. 4. 2014, 18:52
@tyleka Já nedávám nic a musím říct, že i tak bezkonkurenční receptík (Y) Moc za něj díky (F)
jeptiska31 5. 3. 2014, 20:23
@tyleka Já dávám pouze citronovou kůru,žádné aroma...
Meesha007 27. 12. 2013, 10:23
Tak tato vánočka je prostě úžasná!!! Pekla jsem ji včera večer - vánočku vůbec poprvé - a moc se povedla! Díky, díky, díky :-) (clamp)
hansib 25. 12. 2013, 21:00
Vánočka byla chuťově skvělá, ale prosila bych o radu , jak dlouho nechávat kynout těsto a pak ještě zay vánočku nechat kynout po upletení? - ptám se kvůli tomu, že bohužel krásně těsto nabylo, výborně nabyla i v troubě, dokonale se upekla, ale po vytažení z trouby jak chladla, tak KLESLA... KDE JSEM UDĚLALA CHYBU? pomůže mi někdo, nebo přímo autorka ? Děkuji moc a moc a krásné vánoce všem Mimibazarkám :-) Hanka (stromecek)
Fillomena 25. 12. 2013, 15:26
Těsto jsem dala do vánočkové formy a úspěch veliký. Skvělý recept, úžasný výsledek.
juvajuva 25. 12. 2013, 10:02
(Y)
lucie212 24. 12. 2013, 15:20
Dobrý den, po čtyřech letech neúspěchů s vánočkou, tak letos se ledy prolomily, a to díky tomuto receptu. (clamp) Mockrát Vám děkuji za recept. S těstem se opravdu moc hezky pracuje. A chuťově? Je výborná! (L) Takovou vánočku jsme ještě nikdy nejedli. Mějte se moc hezky a přeji krásné Vánoce všem! (banky)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie