(recept
si oblíbilo 120 návštěvníků)
domácí zázvorový sirup
Potřebné ingredience
čerstvý zázvor, základná recept udává 50-100 gr, já dala 200 gr 1 kg cukru krystalu,písku 0,5 litru vody š´táva ze dvou citronu - ale nemusí být
Postup přípravy
Kvalitní zahuštěný sirup připravíte z čerstvého zázvoru, přírodního cukru a vody. Snažte se zachovat základní poměr vody a cukru 1:2, aby cukr sirup konzervoval. "Síla“ sirupu pak bude záležet na množství přidaného zázvoru (na půl litru vody a 1 kg cukru by měl stačit 50 až 100 gramový kousek oddenku)- já jsem dala 200 gr a chuť už je mírně štiplavá, ale užíváme jej na lžičku jako medicínku, ne sirup do vody.
Čerstvý zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, přidejte vodu a cukr a za stálého míchání vařte asi 15 minut. Poté stáhněte z plotny, nechte ještě asi čtvrt hodiny louhovat, v této fázi jsem přidala šťávu ze dvou citronu- ale nemusí být. Měla jsem jednu půllitovou láhev a dvě menší 2 dcl
Pak sirup sceďte a naplňte do lahví. Vyvařený zázvor můžete ještě prosypat cukrem, usušit a užívat podobně jako kandovaný- ale pozor, je stále hodně aromatický.
Čerstvý zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, přidejte vodu a cukr a za stálého míchání vařte asi 15 minut. Poté stáhněte z plotny, nechte ještě asi čtvrt hodiny louhovat, v této fázi jsem přidala šťávu ze dvou citronu- ale nemusí být. Měla jsem jednu půllitovou láhev a dvě menší 2 dcl
Pak sirup sceďte a naplňte do lahví. Vyvařený zázvor můžete ještě prosypat cukrem, usušit a užívat podobně jako kandovaný- ale pozor, je stále hodně aromatický.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
21. 12. 2014, 15:40
zkusím
Ranlu
(upraveno)
21. 12. 2014, 13:36
Dělám sirup už asi po 3 a dcera jiný už ani nechce.Dává si ho do vody a se sodou je luxusní.Díky moc
Danča232
(upraveno)
12. 3. 2014, 20:22
prosím, prosím, kolik cukru dáváte na kandovaný zázvor? a jak dlouho ho necháváte usušit? Děkuji
Bejunecicinka
(upraveno)
12. 12. 2013, 15:03
dobrý den, já bych se chtěla zeptat, těch 15 minut vaření mám počítat až od doby, kdy se začne vařit? a pak to má mírně probublávat na mírném ohni? děkuji moc za odpověď
cukřenka2
(upraveno)
8. 2. 2013, 8:03
děkuji a z dvojité dávky mám i kandovaný na večerní mlsání..
Marti W.
(upraveno)
22. 10. 2012, 16:31
Hani, děkuji za recept . Potřebovala jsem něco na posílení organismu, tak jsem uvařila Váš sirup a nakonec ho bereme celá rodina. Zázvor mi nechutnal, vůbec ho v kuchyni nepoužívám, ale ten sirup mi kupodivu i chutná . Děkuju Martina
nereida
(upraveno)
11. 2. 2012, 19:11
Haničko,děkuji za tip a tady je výsledek http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3948869
latramvai
(upraveno)
11. 2. 2012, 9:52
Hani,jak dlouho vydrzi?
U Metudy
(upraveno)
11. 2. 2012, 16:21
@latramvai
Věruš u nás je jako medicína, povinně všichni ráno a večer lžíci a už je půlka pryč, tak to hádám na týden ), ale v lékárně stojá malá lahvička přes 60 kč,tak není o čem spekulovat,příští týden budu vařit další, navíc chutná lépe, jak z lékárny
koblizek63
(upraveno)
11. 2. 2012, 9:43
Hani děkuji za recept,dnes koupím a uvařím,mám zázvor ráda,dík
U Metudy
(upraveno)
11. 2. 2012, 16:22
@koblizek63
Jani je to rychlovka
koblizek63
(upraveno)
11. 2. 2012, 19:22
@U Metudy
Tak mám taky uvařeno ,teď pojídám tenké kolečka zázvoru a jsou výborné. .Děkuji za recept
papaja1
(upraveno)
11. 2. 2012, 8:53
Steriluje se? Nebo po otevření uchovávat v lednici ať se nezkazí.
U Metudy
(upraveno)
11. 2. 2012, 16:23
@papaja1
Pavli to není sirupek na měsíce skladování, je teď na tohle období, ráno-večer lžíci a za týden máte po něm. Já ho dala do špajzky na zem. Určitě je kvalitnější, než z lékárny
nereida
(upraveno)
11. 2. 2012, 8:17
....a zázvor se musí oloupat?
U Metudy
(upraveno)
11. 2. 2012, 8:36
@nereida
Kati ano, škrabkou ho oloupám