(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
JABLEČNÝ ŠTRÚDL
Potřebné ingredience
400 g hladké mouky 250 g hery měkkého tvarohu g 250 2 ks vejec 1 špetka soli 2 lžíce octa 2 kg jablek 4 balíčky skořicový cukr 50 g strouhanky 80 g rozinek po hrst oříšky, kokos, brusinky 3 lžíce smetany nebo mléka
Postup přípravy
Rozinky dáme do mističky, zalijeme horkou vodou a necháme 15 min. Pak vodu z rozinek vylijeme a rozinky ještě propláchneme. Mandle oloupeme a rozpůlíme.
Jablka omyjeme a okrájíme, následně je nakrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince a bubáky. Připravené čtvrtky jablíček nastrouháme (na struhadle nebo v robotu). Já krájím většinou na plátky.
Na vál si odvážíme a prosejeme mouku. Do prostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozklepneme jedno vejce, přidáme tvaroh a heru pokrájenou na kostičky.
Dále přidáme špetku soli a lžíci octa. Ocet by se neměl dostat do styku s vejcem.
Rukama vypracujeme těsto, které nesmí lepit, ale zároveň nesmí být tuhé. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. S tímto těstem pracuji rychle.
Každý plát rozválím na obdélník. Doprostřed obdélníku uděláme cestičku ze strouhanky, která by neměla zasahovat až do krajů těsta. Na cestičku narovnáme nastrouhaná jablka, posypeme rozinkami a skořicovým cukrem. Můžeme dát třeba ale i kokos nebo oříšky.
Těsto zavineme přes jablka a opatrně přendáme na plech vyložený důkladně pečícím papírem. Do hrníčku rozklepneme jedno vejce, do kterého přidám trochu smetany nebo mléka a vyšlehám vidličkou. Mašlovačkou ze všech stran potřeme nohavice rozšlehaným vajíčkem se smetanou a navrch narovnáme půlky mandlí nebo oříšky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, cca 30 minut. Hotový štrúdl necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.
Jablka omyjeme a okrájíme, následně je nakrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince a bubáky. Připravené čtvrtky jablíček nastrouháme (na struhadle nebo v robotu). Já krájím většinou na plátky.
Na vál si odvážíme a prosejeme mouku. Do prostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozklepneme jedno vejce, přidáme tvaroh a heru pokrájenou na kostičky.
Dále přidáme špetku soli a lžíci octa. Ocet by se neměl dostat do styku s vejcem.
Rukama vypracujeme těsto, které nesmí lepit, ale zároveň nesmí být tuhé. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. S tímto těstem pracuji rychle.
Každý plát rozválím na obdélník. Doprostřed obdélníku uděláme cestičku ze strouhanky, která by neměla zasahovat až do krajů těsta. Na cestičku narovnáme nastrouhaná jablka, posypeme rozinkami a skořicovým cukrem. Můžeme dát třeba ale i kokos nebo oříšky.
Těsto zavineme přes jablka a opatrně přendáme na plech vyložený důkladně pečícím papírem. Do hrníčku rozklepneme jedno vejce, do kterého přidám trochu smetany nebo mléka a vyšlehám vidličkou. Mašlovačkou ze všech stran potřeme nohavice rozšlehaným vajíčkem se smetanou a navrch narovnáme půlky mandlí nebo oříšky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, cca 30 minut. Hotový štrúdl necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
bedla7
(upraveno)
18. 9. 2019, 13:29
hezky ozdobené