(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
Jahodový dort s mascarpone
Potřebné ingredience
4 vejce, žloutky a bílky odděleně, špetka soli, 2 sáčky vanilkového cukru, 220 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 50 g solamylu, 1 lžička prášku do pečiva, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, 750 g polotučného tvarohu, 500 g mascarpone, 2–3 lžíce citronové šťávy, kelímek smetany ke šlehání, 5 lžic jahodové zavařeniny (já nedávala), 500–600 g jahod, rozčtvrcených
Postup přípravy
Recept mám z internetu (apetitonline), možná znáte, možná ne, rozhodně vyzkoušejte, stojí to za to ,-)
Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky ušlehejte se čtyřmi lžícemi studené vody na pevný sníh. Poté k nim přidejte špetku soli, jeden vanilkový cukr a 100 g krupicového cukru. Pak do hmoty zašlehejte také žloutky. V jiné míse smíchejte mouku se solamylem a práškem do pečiva. Sypkou směs po částech přidávejte k vajíčkové hmotě. Důkladně, ale zlehka zapracujte.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Pečte zhruba 25 minut.
Tvaroh, mascarpone, citronovou šťávu, druhý vanilkový cukr a zbytek krupicového cukru rozmixujte ručním šlehačem do krému. Šlehačku ušlehejte a vmíchejte k mascarpone.
Korpus rozřízněte na dvě části, spodní potřete jahodovou zavařeninou a pak i půlkou tvarohového krému. Poklaďte jahodami, přiklopte druhým dílem korpusu. Vršek i boky dortu potřete zbytkem krému.
Já dala nahoru ještě jahody a zalila čirým dortovým žele Dr. Oetker.
pozn: na tvarohovou hmotu stačí 500 g tvarohu a 250 g mascarpone a kelímek smetany ke šlehání.
Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky ušlehejte se čtyřmi lžícemi studené vody na pevný sníh. Poté k nim přidejte špetku soli, jeden vanilkový cukr a 100 g krupicového cukru. Pak do hmoty zašlehejte také žloutky. V jiné míse smíchejte mouku se solamylem a práškem do pečiva. Sypkou směs po částech přidávejte k vajíčkové hmotě. Důkladně, ale zlehka zapracujte.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Pečte zhruba 25 minut.
Tvaroh, mascarpone, citronovou šťávu, druhý vanilkový cukr a zbytek krupicového cukru rozmixujte ručním šlehačem do krému. Šlehačku ušlehejte a vmíchejte k mascarpone.
Korpus rozřízněte na dvě části, spodní potřete jahodovou zavařeninou a pak i půlkou tvarohového krému. Poklaďte jahodami, přiklopte druhým dílem korpusu. Vršek i boky dortu potřete zbytkem krému.
Já dala nahoru ještě jahody a zalila čirým dortovým žele Dr. Oetker.
pozn: na tvarohovou hmotu stačí 500 g tvarohu a 250 g mascarpone a kelímek smetany ke šlehání.
Dort v řezu ,-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hryp
(upraveno)
27. 3. 2024, 20:24
Dobrý den, můžu se zeptat kolik toho cukru? V ingrediencích je 220g, v postupu jen 100g. Děkuji Helena
Hnědovláska
(upraveno)
30. 5. 2013, 12:06
Peti,jaký tvaroh jste použila? Děkuji
dedulka46
(upraveno)
30. 5. 2013, 13:14
@Hnědovláska
ve vaničce - polotučný