(recept
si oblíbilo 67 návštěvníků)
Jahodová roláda
Potřebné ingredience
Těsto: 3 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky. Náplň: 100 g jahod, 250 ml smetany ke šlehání, 2 PL cukru moučka, 2 želatinové plátky. Dále: mandlové lupínky, asi 300 g jahod, ½ sáčku červeného dortového želé.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, metličkou vmícháme prosátou mouku, těsto natřeme na pečící papír na plech 30 x 40 cm a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (asi 10 minut). Horký plát i s papírem stočíme do rolády a necháme vychladnout.
Želatinové plátky namočíme na 10 minut do studené vody. Smetanu ušleháme. 100 g jahod rozmixujeme, přidáme cukr, okapané želatiny a vše slabě zahřejeme do rozpuštění plátků, pokud je potřeba, tak i vychladíme. Do jahod vmícháme víc než polovinu šlehačky. Z piškotu odstraníme papír a natřeme jahodovou náplň. Na okraj, kde začneme s rolováním, naskládáme půlky jahod a smotáme do rolády. Povrch potřeme zbývající šlehačkou a boky posypeme mandlovými lupínky. Nahoru naskládáme rozpůlené jahody a necháme v ledničce aspoň hodinu ztuhnout.
Přesně odváženou polovinu dortového želé smícháme s 1 lžící cukru, zalijeme 125 ml vody a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Teplým želé jahody pomašlujeme.
Želatinové plátky namočíme na 10 minut do studené vody. Smetanu ušleháme. 100 g jahod rozmixujeme, přidáme cukr, okapané želatiny a vše slabě zahřejeme do rozpuštění plátků, pokud je potřeba, tak i vychladíme. Do jahod vmícháme víc než polovinu šlehačky. Z piškotu odstraníme papír a natřeme jahodovou náplň. Na okraj, kde začneme s rolováním, naskládáme půlky jahod a smotáme do rolády. Povrch potřeme zbývající šlehačkou a boky posypeme mandlovými lupínky. Nahoru naskládáme rozpůlené jahody a necháme v ledničce aspoň hodinu ztuhnout.
Přesně odváženou polovinu dortového želé smícháme s 1 lžící cukru, zalijeme 125 ml vody a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Teplým želé jahody pomašlujeme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
10. 5. 2016, 13:26
paráda jako vždy vaše recepty
spero
(upraveno)
15. 5. 2016, 19:45
@Nadys
Děkuji Naděnko.
srneckova
(upraveno)
10. 5. 2016, 13:07
PetraRol
(upraveno)
7. 5. 2016, 21:03
Evík 11
(upraveno)
7. 5. 2016, 20:38
Včera upečená, dnes snězená s velkou pochvalou. Měla jsem strach z toho balení, ale šlo to "samo". Opravdu výborná roládička.
spero
(upraveno)
8. 5. 2016, 22:26
@Evík 11
Evičko, děkuji Ti za dobrou zprávu. Jsem opravdu moc ráda, že vám roláda chutnala a že jsi za ni sklidila pochvalu. Měj se krásně. Ivana
Simonecka2007
(upraveno)
27. 11. 2014, 22:00
laskonka333
(upraveno)
26. 10. 2014, 20:16
JanaPas
(upraveno)
26. 10. 2014, 17:46
tuhle roládu dělám. Je výborná. Ostatně stejně jako všechny vaše recepty. Peču hodně, ale vy máte opravdu dobré zákusky.
spero
(upraveno)
26. 10. 2014, 22:35
@JanaPas
Janičko, děkuji Vám.
chalupnicka
(upraveno)
21. 8. 2014, 10:46
vypadá skvěle
sympatie
(upraveno)
3. 7. 2014, 22:10
Dneska jsem ji dělala, ale tak napůl podle receptu, jen jsem dodržela gramáž cukru a mouky, postup jsem si upravila. Udělala jsem sníh s částí cukru, někde jsem vyčetla, že dobré do sněhu přidat studenou vodu, dala jsem 2 lžíce, sníh byl pořád tuhý-paráda! A do něj jsem přidala žloutky se zbytkem cukru a zašlehala mouku se špetkou kypříku. A výsledek byla moje zatím nejlepší roláda!
spero
(upraveno)
6. 7. 2014, 21:45
@sympatie
To Vám gratuluji.
Nadik71
(upraveno)
29. 6. 2014, 17:26
děkuji opět za výborný receptík
spero
(upraveno)
6. 7. 2014, 21:43
@Nadik71
Naděnko, rádo se stalo. Díky za komentář.
trisestry
(upraveno)
29. 6. 2014, 8:39
Tak mě se roztrhla a to se ji tak nutně potřebuju naučit
bedla7
(upraveno)
27. 6. 2014, 8:48
Vyzkoušela jsem a výborné
spero
(upraveno)
6. 7. 2014, 21:46
@bedla7
Haničko, díky za zprávu.
žingi
(upraveno)
20. 6. 2014, 12:02
taky pekávám,jen krém nedělám ze šlehačky http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=20476&user=34593 výborná záležitost
koželuh
(upraveno)
20. 6. 2014, 10:17
Jen dotaz do toho piškotu se nedává prášek do pečiva?jen vejce cukr a mouka?Danka
spero
(upraveno)
20. 6. 2014, 10:56
@koželuh
Danuško, nedává. Dobře vyšlehané vejce s cukrem má v sobě tolik vzduchu, že je kypřící prášek zbytečný.
Lennie
(upraveno)
20. 6. 2014, 6:04
Ta vypadá luxusně
spero
(upraveno)
20. 6. 2014, 10:57
@Lennie
Děkuji.
fearold
(upraveno)
19. 6. 2014, 13:35
Včera jsem dělala hned 2 najednou. Želatinu jsem doma neměla, tak jsem jen ušlehala šlehačku s cukrem a těmi jahodami. Je moc dobrá, roláda se netrhá, krásně se motá.
spero
(upraveno)
19. 6. 2014, 21:52
@fearold
Soničko, děkuji za zprávu. Ano, tahle roláda se netrhá.
chalupnicka
(upraveno)
19. 6. 2014, 13:29
Luxusní
spero
(upraveno)
19. 6. 2014, 21:43
@chalupnicka
Děkuji Alenko.
plamenek
(upraveno)
18. 6. 2014, 22:13
Podobné rolády peču často(tedy třeba jen se šlehačkou).Poprvé tady čtu správný poměr na piškot. roládu.Tak jak nás učila naše prof. ve škole.I to ,že se šlehají celá vejce.Takže za mě za 1 s hvězdičkou.
spero
(upraveno)
19. 6. 2014, 21:50
@plamenek
Evičko, děkuji. Myslím si, že tenhle korpus na roládu je úplně nejjednodužší, nejrychlejší a dobře se roluje.
liba1963
(upraveno)
18. 6. 2014, 15:55
Mňáááám,to musí být dobrota!!!!!!!!!
spero
(upraveno)
18. 6. 2014, 21:45
@liba1963
Libuško, děkuji. Roláda je nadýchaná a lehoučká.
Luciášš
(upraveno)
18. 6. 2014, 13:03
Vy jste prostě pečení ,na víkend vyzkouším
spero
(upraveno)
18. 6. 2014, 21:43
@Luciášš
Lucinko, moc Vám děkuji. Vážím si toho.