(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
VÍDEŇSKÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY - nejlepší křehoučké cukroví
Potřebné ingredience
Suroviny: 2 zarovnané hrnky hladké mouky, 240 g másla, 1 zarovnaný hrnek mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 žloutky, citronová strouhaná kůra, vanilkový cukr smíchaný s moučkovým na obalení upečených rohlíčků. (hrnek na odměření mouky, ořechů a cukru je čtvrtlitrový)
Postup přípravy
Tohle vanilkové cukroví je ihned po upečení tak křehké, že je možná okamžitá ochutnávka. Rohlíčky stačí péct těsně před vánocemi, o svátcích budou velmi měkkoučké. Je to spravedlivá odměna za náročnější práci s těstem.
Postup: Suroviny zpracujeme raději v hluboké míse, než na vále /doporučuji to i u i lineckého/ a vytvarujeme kouli, nebo váleček. Zabalíme do potravinové fólie a necháme zaležet v ledničce do dalšího dne -minimálně 6 hodin - pěkně se zatáhne.
Pro tvarování rohlíčků, nebo i věnečků, vždy odkrajujeme jen kousek těsta, který rychle zpracujeme. Zbytek necháváme v ledničce, protože by se v teple po chvilce stalo lepivé a hůř se s ním pracovalo. Nemusíme se však bát vždy jemně pomoučit pracovní desku, pak je práce s ním docela příjemná - ale nepřemoučit. Takhle postupně vypracujeme všechny rohlíčky, které okamžitě vkládáme na plechy s pečícím papírem.
Mezi tím si rozehřejeme troubu na 180 st. C. Následně se pak věnujeme už jen pečení a snažíme se ničím jiným nerozptylovat - spálené je to coby dup. Délka pečení je mezi 12-15 minutami.
Velmi to hlídáme, v polovině času pečení obrátíme plech v troubě a tím si zkontrolujeme barvu.
Nenecháme ji moc zrůžovět, cukroví by zhořklo - jen slabě růžové, ale raději bílé.
Na dotek jsou upečené rohlíčky v troubě měkké, my ale hlídáme pouze čas a barvu.
Dokončení: Upečené rohlíčky necháme na plechu chvíli zatáhnout a zpevnit. Pak je horké obalujeme v cukru smíchaným s vanilkovým, při přenášení si pomáháme špachtličkou, protože cukroví je ještě příliš, měkké a lámavé. Ale po vychládnutí jsou čerstvě upečené rohlíčky již křehoučké a neztvrdnou ani do dalšího dne, postupným zaležením jsou tak měkké, až se téměř rozpadají.
Přeji dobrou chuť.
Postup: Suroviny zpracujeme raději v hluboké míse, než na vále /doporučuji to i u i lineckého/ a vytvarujeme kouli, nebo váleček. Zabalíme do potravinové fólie a necháme zaležet v ledničce do dalšího dne -minimálně 6 hodin - pěkně se zatáhne.
Pro tvarování rohlíčků, nebo i věnečků, vždy odkrajujeme jen kousek těsta, který rychle zpracujeme. Zbytek necháváme v ledničce, protože by se v teple po chvilce stalo lepivé a hůř se s ním pracovalo. Nemusíme se však bát vždy jemně pomoučit pracovní desku, pak je práce s ním docela příjemná - ale nepřemoučit. Takhle postupně vypracujeme všechny rohlíčky, které okamžitě vkládáme na plechy s pečícím papírem.
Mezi tím si rozehřejeme troubu na 180 st. C. Následně se pak věnujeme už jen pečení a snažíme se ničím jiným nerozptylovat - spálené je to coby dup. Délka pečení je mezi 12-15 minutami.
Velmi to hlídáme, v polovině času pečení obrátíme plech v troubě a tím si zkontrolujeme barvu.
Nenecháme ji moc zrůžovět, cukroví by zhořklo - jen slabě růžové, ale raději bílé.
Na dotek jsou upečené rohlíčky v troubě měkké, my ale hlídáme pouze čas a barvu.
Dokončení: Upečené rohlíčky necháme na plechu chvíli zatáhnout a zpevnit. Pak je horké obalujeme v cukru smíchaným s vanilkovým, při přenášení si pomáháme špachtličkou, protože cukroví je ještě příliš, měkké a lámavé. Ale po vychládnutí jsou čerstvě upečené rohlíčky již křehoučké a neztvrdnou ani do dalšího dne, postupným zaležením jsou tak měkké, až se téměř rozpadají.
Přeji dobrou chuť.
Někde na internetu jsem zachytila radu na formování rohlíčků a to pomocí potravinové fólie, přes kterou natlačíme kousek těsta do formičky, vytvarované cukroví následně vyjmeme a uložíme na plech pro upečení /viz moje rohlíčky na foto/.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
moninani
(upraveno)
18. 12. 2015, 14:59
Dobrý den Jarmilko, ,moc děkuji za výborný recept ,jiný už dělat nebudu -nic se nemusí vážit a hlavně ,rohlíčky jsou chuťově vynikající -nejlepší ,jaké jsem kdy jedla Nerada je vyvaluju ,takže peču v silikonové formě a vše v pohodě
yarkal
(upraveno)
8. 12. 2016, 19:17
@moninani
Zrušený účet
(upraveno)
21. 11. 2015, 12:30
A šly by upéct ve formičkách? Mám takové malé krásné berušky a hledám pro ně uplatnění
yarkal
(upraveno)
21. 11. 2015, 18:12
@
Dobrý den. Jé - berušky, to je něco. U tohoto ořechového těsta nemám zkušenost péct vanilkové rohlíčky ve formičkách, ale zkuste berušky naplnit lineckým těstem, půjdou lépe vyklopit. Pokud budete chtít recept na linecké, klidně napište. Zdraví Jarmila.
Zrušený účet
(upraveno)
21. 11. 2015, 18:47
@yarkal
Díky Já to asi zkusím, pro začátek pár kousků. A nebo je zkusím vytvarovat přes fólii
yarkal
(upraveno)
21. 11. 2015, 19:54
@
littlenail
(upraveno)
21. 11. 2015, 12:22
Šlo by i do sil. formacek?
yarkal
(upraveno)
21. 11. 2015, 15:48
@littlenail
Dobrý den, nemám vyzkoušené, jestli by se upeklo bez problému toto těsto v silikonových formičkách, pouze jsem rohlíčky ve formičkách přes fólii tvarovala. Ale proč by to nemělo jít-vyzkoušejte to upéct z malé dávky a dejte vědět. Zdraví Jarmila
lidare
(upraveno)
5. 11. 2019, 13:39
musím zkusit,jsou lákavé já je dělala minulý týden a byly za 2 dny měkké a moc dobré
yarkal
(upraveno)
17. 11. 2015, 17:34
@lidare
Určitě vyzkoušejte, peču je každý rok a jsme spokojení - děkuji za palečky.