Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 135 návštěvníků)

Bylinkové sirupy - kopřivový, mátový, bezový, mateřídouškový, meduňkový, lipový, akátový, pampeliškový.....atď.

0.0
Bylinkové sirupy - kopřivový, mátový, bezový, mateřídouškový, meduňkový, lipový, akátový, pampeliškový.....atď.

Potřebné ingredience

bylinky, cukor, kyselina citrónová, kyselina sorbová alebo konzervačný prípravok

Postup přípravy

Na jednu davku : do vacsieho hrnca (ja mam 8 litrovy) dame do polovice bylinky,ale kludne aj do plna, zasypeme 2kg cukru a nalejeme 2litre vody, 12,5 dkg kys. citronovej a dva baliky kys. sorbovej (davam na tuto davku len jeden balicek) nechat luhovat 48 hodin ,obcas premiesat. Potom bylinky vyzmykat a precedit cez gazu alebo huste sitko.

MATEŘÍ DOUŠKA: sirup je velmi dobry pri prechladnuti
KOPŘIVA: krvčistiaca, krvotvorná rastlina,vhodná na alergie
LIPOVÝ KVĚT: vhodny na priedusky
MÁTA PEPRNÁ: podporuje travenie a pôsobí osviežujúco
MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ: má ukľudňujúce a posilňujúce účinky

na obrazku hore je konkretne zihlavovy sirup, ale takto robim bazovy, matovy aj z materinej dusky.....su super....zihlava napriklad cisti krv ....

zo zihlavy je sirup robit najlepsie v maji, ked je mlada....a potom je taky krasne ruzovy.....

takze mame zihlavu zasypanu cukrom a zaliatu vodou...atd....toto je osem litrovy hrniec a naplnila cely bylinkami a robila som dvojitu davku zo 4kg cukru a 4litrov vody a je tak akurat plny....

takto vyzera za dva dni...a po konzultaciach pridavam, ze sa moze zahriat na teplotu asi 80stupnov celzia, nevarit, a potom precedit do flias.

precedeny...uz len naliat do cistych flias....

bazový sirup

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

andrusa8 8. 7. 2008, 21:32
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu použít kopřivy i teď nebo je to lepší dělat hned z jara, když jsou mladé a taky mě zajímá jestli ty všechny bylinky dáváš dohromady nebo děláš každou zvlášť. Jo a ještě mě zajímá co je to kys.sorbová, kde se koupí a vyzmykať znamená vyndat?:o)) A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se to taky musí zavařit?
pištíček 13. 7. 2008, 20:26
@andrusa8 ahoj, koprivu je najlepsie zbierat v maji a potom je dobra aj neskor, ale pred tym sa ma pokosit a az ked dorasta nova , tak ta je dobra...no a zatial som miesane nerobila, iba kazdu zvlast....kyselina sorbova je konzervacna latka, potom sa uz nemusi zavarat, ale dostat aj Pomucku na konzervovanie od firmy Dr.Oetker, to je vlastne to iste, u nas to predavaju v potravinacha a niektorych drogeriach, zavarat teda netreba a ked to prihrejes na tych 80stupnou a hned naplnis, tak su ako zavarene ....a vyžmýkat´= znamená =vyždímat a vyndat.....promiň, ze tak pozde, ale byla som na dovolene (H) (L) (L) (L)
kborufka 13. 6. 2008, 11:05
A můžu se zeptat kolik té kopřivy a dalších bylinek na jednu dávku? Děkuju
pištíček 13. 6. 2008, 14:26
@kborufka Lenka, hore na obrazku je moj 8 litrovy hrniec a je plny do tristvrte, ale na jednu davku staci naplnit do polovice taky velky hrniec, to len tak od oka, cim viac, tym vyraznejsia chut..... (L)
rybickarybka 12. 6. 2008, 14:27
To se nevari, ani neohreje na sterilacni teplotu pred plnenim do lahvi? Ty kyseliny udrzi trvanlivost i bez sterilace? A jak velke jsou ty balicky kys. sorbove?
pištíček 12. 6. 2008, 14:32
@rybickarybka Niekto to robi tak, ze to prevara alebo da prevarenu vodu, ale kys.sorbova je konzervacna latka a je v takych malych vrecuskach, ale neviem presne gramaz, odhadujem tak 10g. Ja som neprevarala a este sa nepokazil. (L)
rybickarybka 12. 6. 2008, 16:51
@pištíček ja sirupyprave neprevaruju, kvuli vitaminum, ale zalivam prevarenou a pred plnenim ohreju na cca 80 stupnu kvuli sterilaci, stavim pak sklenice na vicku na 10 minut. A tu kys sorbovou nedavam, proto se na to vyptavam. Mam tam jen citronovou bez dalsich konzerv. prostredku a drzi taky OK - jenze my to do pristi sezony stejne stihnem vypit a rozdat...

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie