Zapečené zelené fazolky
Potřebné ingredience
400 - 500g zelených fazolek (mražené povolené, čerstvé předvařené), 1 šlehačka, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, asi 2 hrsti strouhanky, 50g parmazánu, 1 - 2 mozzarelly
Postup přípravy
Fazolky nasypeme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, přidáme česnek a zamícháme. Navrch poklademe plátky mozzarelly a zasypeme částí parmazánu. Pečeme na 200°C asi 15min., poté…
Houskový knedlík vhodný k omáčce- hrnkový recept
Potřebné ingredience
Potřebujeme : 3 hrnky hrubé mouky( hrnek 250 ml),300 ml vody,1/2 prášku do pečiva 1 vejce a 1 žloutek,1 lžíci oleje,1/2 lžičky soli,2 rohlíky-den staré
Postup přípravy
Rohlíky si nakrájíme na malé kostičky.Do mísy dáme vodu, vejce, olej -přisypeme mouku s pr.do pečiva, sůl a nakrájené rohlíky-vymícháme těsto-necháme 10 minut odpočinout. Zatím si…
Avokádové toasty se ztraceným vejcem
Potřebné ingredience
- Avokádo, sůl, pepř, citronová šťáva - Vejce, sůl - Toastový chléb
Postup přípravy
Toastový chléb opečeme v topinkovači.
Avokádo podélně rozkrojíme, vyjmeme pecku zaseknutím nože a pootočením a vydlabeme lžičkou. V misce rozmačkáme se špetkou soli,…
Slovenské halušky z brambor.
Potřebné ingredience
500g bramborrn 300g hladké moukyrn 1 vejcern sůl
Postup přípravy
Brambory oloupu, opláchnu a nadrtím na velmi jemno v mixeru(já dělám na drtiči v Ronicu ) . Na ručním struhadle se to dělá na těch kostičkách (nejjemnější). Osolím ,přidám vejce…
Dýňové kari
Potřebné ingredience
malá dýně, 2 velké hrsti vařené cizrny, 1 plechovka kokosového mléka, kousek brokolice nebo květáku, 4 lžíce sekaných rajčat, lžička kari, lžička kurkumy, kousek chilli papričky, sůl, citrónová kůra, rýžový olej, černý sezam, trochu vývaru (cca 200ml), petrželka k posypání, ev. trochu cukru
Postup přípravy
Na oleji orestujeme kousky dýně, krátce i koření a zalijeme kokosovým mlékem a vývarem, přidáme rajčata a cizrnu. Necháme dusit, dokud není dýně měkká a tekutina zredukovaná do…
Luštěninovo-rýžové placky
Potřebné ingredience
luštěniny (červená čočka, hnědá čočka, mungo, rýže, sůl
Postup přípravy
Luštěniny a rýži namočíme do horké vody na několik hodin, poté slijeme, dáme čistou vodu a rozmixujeme nahrubo. Necháme přes noc v lednici a druhý den rozmixujeme co nejvíc…
LANGOŠE od sousedky
Potřebné ingredience
600g mouka polohrubá ,300g brambor vařených/ nastrouhaných 20g soli 1 kostka kvasnic 4 dcl mléka
Postup přípravy
Uděláme těsto roztáhneme v placky a 1/2 hodiny necháme nakynout na vále. Rozdělím na 16 kousků. Usmažíme na pánvi a potřeme česnekovou vodou, dáme tatarku s kečupem a sýr
Jáhly s kukuřicí
Potřebné ingredience
Jáhly, sůl, kurkuma, petrželka, sterilovaná kukuřice
Postup přípravy
Jáhly několikrát spaříme, poté uvaříme v osolené vodě s kurkumou do měkka (pokud je potřeba slijeme přebytečnou vodu). Přidáme kukuřici a petrželku, necháme celé prohřát. Podáváme…
Polentové knedlíky
Potřebné ingredience
1000g vody, sůl, 200g polenty, 1 lžíce másla, olej
Postup přípravy
Do vroucí, osolené vody vsypeme pramínkem polentu a zpočátku za stálého míchání vaříme cca 10min., přidáme máslo. Necháme částečně vychladnout (buď v míse nebo na vále). Rozdělíme…
Bazalkové pesto
Potřebné ingredience
2 velké hrsti bazalkových listů, 2 lžíce parmazánu, 2 lžíce kešu ořechů, sůl, 1/4 stroužku česneku (nebo ještě méně), olivový olej (asi 50 - 70ml)
Postup přípravy
Bazalku s olejem nasekáme nahrubo. Přidáme ostatní ingredience a umixujeme do hladké pasty. Pokud je potřeba přidáme olivový olej. Pro uchování barvy povrch zalijeme olejem.