Zobrazit přihlášovací formulář
PIZZY, CHLEBY
Fitness chléb bez mouky

Fitness chléb bez mouky

Potřebné ingredience

...čistozrnný chléb jsem si oblíbila na první zakousnutí, ale jelikož u nás jsem ho viděla prodávat pouze v Lidlu, tedy spíše neviděla, protože regál je vždy prázdný (nevím, zda jen já mám takovou smůlu-jak je to u vás???) pustila jsem se do toho sama a metodou pokus-omyl jsem se dopracovala k výsledku, který nám i návštěvám tuze chutná, přičemž inspirací mi byla Monika Brýdová, která mě nakopla s tou vlákninou, dřív jsem zkoušela jiné pojivo jako mletý len, mleté chia, ale nikdy to nebylo úplně ono. Ještě jedna poznámka-chléb vyjde opravdu dost draho-nejíme ho denně, je to taková chuťovka na ozvláštnění. Takže, potřebujeme: 600g suché směsi, kterou tvoří 150g ovesných vloček a zbytek směs oříšků a semínek, moji obvyklou směs tvoří slunečnice, dýňová semena, chia, kešu, len, slané arašídy, vlašáky a mandle (mohou být i uzené-ještě lepší). Dále potřebujeme 3 lžíce sypkého psyllia-vlákniny-výrobců je spousta-koupíte ve Zdravé výživě nebo v lékárně, lžíci datlového sirupu (lze nahradit agávovým, javorových nebo i medem) 3 dl vody a 2 menší kávové lžičky soli.

Postup přípravy

...postup je jednoduchý-vše sypké promícháme, přidáme sirup a vodu, rukou dobře promícháme a vzniklou směs pořádně napěchujeme do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem (forma…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Cibulový koláč

Cibulový koláč

Potřebné ingredience

Receptů na cibulový koláč je tady i jinde určitě moc, přidám ten, který chutná nám a našim návštěvám. :-) Takže těsto-lze použít stejné jako na pizzu, nebo klidně listové, já si dělám úplně obyčejné, bez vážení, jen tak od oka-cca čtvrt kila polohrubé mouky, půl hrníčku teplé vody+mezi prsty droždí (cca čtvrt kostky)špetka cukru (udělat kvásek) sůl, lžíce oleje. Z tohoto množství mám 3 koláče o průměru 30 cm-máme rádi tenké těsto. Na náplň: 1 kg cibule, 2 vejce, kousek tvrdého sýra (cca 200g) pepř, sůl, kousek uzeného špeku (50-70g).

Postup přípravy

Takže přísady na těsto zadělat, nechat vykynout, rozválet buď na velký plech, nebo na 3 kulaté, natřít náplň (snažte se roztírat co nejvíce ke krajům, aby nebyly velké tvrdé…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Bramborové pagáčky

Bramborové pagáčky

Potřebné ingredience

Inspirací mi byl recept paní Pavlíny ID 276220, které tímto děkuji, ale protože některé věci, jako třeba tavený sýr, vegetu ani margarín doma nemáme, trochu jsem si ho upravila (i množství přísad jsem zredukovala na polovinu a bylo toho až až-4 plechy. Takže potřebujeme: 600g brambor uvařených ve slupce, 500g hladké mouky, 1 žloutek, 1 máslo, menší polévkovou lžíci soli, kousek tvrdého sýra-cca 100g, pepř, půl kelímku kysané smetan,y vejce na potření, půl kostky droždí, může být smažená sušená cibulka, něco na posyp-len, sezam, kmín, mák, slunečnici, hrubozrnnou sůl...a malinko oleje.

Postup přípravy

Brambory oloupat a nastrouhat na jemném struhadle (nebo pomlet), na vále zpracovat společně se všemi ostatními přísadami včetně droždí-nedělá se kvásek. Šlo by to i v pekárně, ale…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Meteník

Meteník

Potřebné ingredience

1/2 kg kysaného zelí 2 vejce hrnek teplého mléka (cca 1/4 l) 1 prášek do pečiva 180g hladké mouky 180 g polohrubé mouky sůl, kmín sádlo na plech

Postup přípravy

Meteník je taková placka z kysaného zelí, upečená na velkém plechu, podává se buď samotný nebo obložený jako chleba-s nějakým kouskem šunky, s anglickou slaninou atd. Dobrý je…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Domácí Koka sušenky

Domácí Koka sušenky

Potřebné ingredience

Jen tak ke kávě nebo i jako cukroví...recept mám od sousedky, jsou od těch kupovaných opravdu k nerozeznání. 1 a půl hrnku hladké mouky (použila jsem celozrnnou pšeničnou jemnou od Bioharmonie) 1 hrnek strouhaného kokosu 200g másla (komu nevadí margarín, klidně použijte, mně smrdí) :-) 3/4 hrnku moučkového cukru, 2 žloutky, 2 plné lžíce kakaa

Postup přípravy

Všechno uhňácat, z těsta tvořit kuličky, z kuliček placičky, ty zmáčknout vidličkou, tím se vytvoří mřížka. Vidličku jsem si namáčela ve vodě. Upečeme na papíru při 160 stupních…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Bratislavské rohlíčky

Bratislavské rohlíčky

Potřebné ingredience

Na cca 24 kousků: Těsto: 160g hladké mouky, 70g hrubé mouky, 30g cukru, 120g tuku (máslo nebo Hera) 1 žloutek, asi 3 lžíce mléka, 10g droždí, špetka soli Náplň: 100g mletých vlašských ořechů, 70g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 110 g piškotů, 2 dl mléka Dále: hladká mouka na vyválení, 1 žloutek+2 lžíce mléka na potření

Postup přípravy

Z mouky, vykynutého kvásku (teplé mléko, droždí, špetka cukru) cukru, žloutku, rozpuštěného tuku a soli vypracujeme těsto (ideálně v DP) a necháme vykynout. Nespěchat, chce to…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Pizza šátečky

Pizza šátečky

Potřebné ingredience

Listové těsto cca 1 kg, na náplň: 250g šunky (lze nahradit jakýmkoliv salámem,masem, klobáskou) 1 pl hladké mouky, 1 větší lečo (750 ml) 1 cibule, česnek, olej, 1 vejce, 1 pl rajčatového protlaku, koření-pepř, paprika, oregano, chilli (nemusí být)1 vejce na potření.

Postup přípravy

Náplň doporučuji uvařit den předem a nechat v lednici, se ztuhlou se mnohem lépe pracuje. Lečo zcedit a nechat okapat, pak pomlet na masovém mlýnku spolu s česnekem a šunkou…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Belgický čokoládový dort s banány (nepečený)

Belgický čokoládový dort s banány (nepečený)

Potřebné ingredience

1 velké balení piškotů (240g) 1 kakao (100g) 1 máslo (250g) 200-250 ml vody, 1 žloutek, 150g cukru krupice, 3 zralé banány, šlehačka, mandlové lupínky (nebo cokoliv jiného na ozdobu)

Postup přípravy

Úvodem musím napsat, že původní recept je bez banánů a bez šlehačky a kdysi jsem si ho opsala z časopisu, kam ho poslala čtenářka žijící v Belgii. S menší úpravou posílám dál. :-)…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Žampiony se sýrovo-ořechovou náplní

Žampiony se sýrovo-ořechovou náplní

Potřebné ingredience

Pro 4 strávníky-cca 12 větších žampionů (já jsem dnes měla malé) 1 sýr Cottage bez příchuti, cca 100g Nivy, 1 vejce, 2 pl drcených vlašských ořechů (ne mletých)1 cibule, kousek másla (lžička) sůl, pepř, petrželová nať, muškátový ořech (lze vynechat)

Postup přípravy

Ze žampionů vyndat nožičky, hlavy oblanšírovat (vhodit na cca minutu do vařící osolené vody) zcedit a nechat vychladit. Na másle orestovat drobně pokrájenou cibuli, nožičky ze…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Lilek plněný masovou směsí

Lilek plněný masovou směsí

Potřebné ingredience

Lilek (baklažán) pro 4 lidi 2 menší mladé lilky, 300g mletého masa-hovězí nebo směs hovězího a vepřového, 1 houska, mléko, olej, máslo, strouhanka, 1 červená nebo zelená paprika, sůl, pepř, 2 cibule, 2 stroužky česneku, petrželová nať.

Postup přípravy

Umyté lilky podélně rozkrojíme, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut stát. Pak slijeme vodu, lilky vydlabeme, osolíme s chvíli necháme, pak osušíme, naplníme masovou směsí,…

Zobrazit více...

Kategorie