Květákové placičky
Potřebné ingredience
1 menší květák, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka, kmín, uzenina, petrželka kadeřávek, pohanková (či obyčejná hladká) mouka.
Postup přípravy
Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a povaříme v osolené vodě s kmínem do poloměkka. Rozmačkáme ho či nastrouháme, osolíme, okořeníme, smícháme s vajíčky a zahustíme moukou,…
Jáhlovo-čočkové placičky
Potřebné ingredience
100g jáhel, 50g červené loupané čočky, bujón alnatura zeleninový, majoránka, česnek, pohanková mouka, pšeničné klíčky sušené.
Postup přípravy
Jáhly spaříme, propláchneme, dáme vařit spolu s čočkou. Před koncem vaření přidáme bujón. Pokud ve směci zůstane trochu vody, nevadí. Zahustíme moukou a klíčky, dochutíme…
Květák zapečený s bešamelem
Potřebné ingredience
Menší květák, 1 vejce, nať libečku, sůl, pepř, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný muškátový oříšek, tvrdý sýr, mléko.
Postup přípravy
Květák omyjeme, rozebereme na růžice a krátce povaříme ve slané vodě. Trochu pomačkáme, osolíme, smícháme s vajíčkem a libečkem a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Bešamel…
Vláčná maková buchta
Potřebné ingredience
2 kelímky mletého máku, 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 2 kelímky cukru krystal (pro ty, co méně sladí, stačí jeden kelímek), 1 kelímek oleje, 1 vanilinový cukr, 1 prášek do pečiva, 4 vejce.
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme se žloutky a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme do zlatova a nakonec potřeme nebo pokapeme čokoládou.
Rozpadající se kuřecí kousky
Potřebné ingredience
kuřecí prsa, bílý jogurt, sušenky TUC (slané či s příchutí), jako příloha nové brambory
Postup přípravy
Kuřecí prsa nakrájíme na kousky a naložíme alespoň na jednu hodinu (nebo přes noc) do jogurtu. Poté je jemně osolíme a obalíme v rozdrcených sušenkách. Dáme na plech vyložený…
Kuře Strogonof - recept od rodilých brazilců
Potřebné ingredience
kuřecí prsa, najemno nakrájená cibule, najemno nakrájený česnek, zeleninový bujón v kostce, olivový olej, sterilované žampiony, rajčatové pyré, rajčatový protlak, smetana
Postup přípravy
Kuřecí maso nakrájíme na kostky a smícháme s cibulí, česnekem, olivovým olejem a rozdrobenými kostkami bujónu. Necháme chvíli odležet.
Směs podusíme, až je kuře hotové, přidáme…
Drožďová polévka
Potřebné ingredience
pórek, mrkev, droždí, libeček, ovesné vločky, zeleninový bujón, bylinky (petržel, pažitka)
Postup přípravy
Na másle krátce osmahneme nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev, na to rozdrobíme dvě kostky droždí a mícháme, dokud se nerozpustí. Zalejeme vroucí vodou, přidáme zeleninový…
Polévka z dýně Hokaidó
Potřebné ingredience
Kousek másla (já dávám olivový olej), 1 cibule nadrobno nakrájená, 400 g dýně Hokaidó nakrájené na kostičky (bez semínek), zelenina pod svíčkovou (nastrouhaná mrkev, petržel, celer), 1 l zeleninového vývaru, prolisovaný česnek, muškátový oříšek, smetana, opražená houska
Postup přípravy
Na másle osmažíme cibulku, přidáme zeleninu pod svíčkovou, krátce orestujeme. Přidáme dýni, zalejeme vývarem a vaříme doměkka. Ochutíme česnekem a rozmixujeme ponorným mixérem.…
Karobový perník
Potřebné ingredience
1 hrnek amarantové mouky, 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky, 1/2 hrnku obyčejné polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva alnatura (vinný kámen), 2 lžíce karobu, 1/2 hrnku třtinového cukru, 1-2 lžíce perníkového koření, 1/2 hrnku oleje, 1-1a1/2 hrnku vody nebo mléka, 2 lžíce pikantní rybízové marmelády, podle chuti sekané vlašské ořechy a slunečnicová semínka.
Postup přípravy
Nejprve smíchat sypké ingredience, poté olej, marmeládu a mléko. Nakonec vmíchat semínka a ořechy. Péct ve vyhřáté troubě při 175 stupních. Po upečení můžeme potřít rybízovou…
Jáhlové kuličky
Potřebné ingredience
100 g jáhel, 400-500 ml jablečného džusu, med nebo třtinový cukr, 50g loupaných nakrájených mandlí, 50g sušených meruněk nebo datlí, strouhaný kokos
Postup přípravy
Jáhly třikrát spaříme a uvaříme v jablečném džusu do odpaření veškeré tekutiny. Zamícháme nakrájené meruňky a mandle, můžeme (ale nemusíme) dosladit medem či třtinovým cukrem.…