Zobrazit přihlášovací formulář
ZELENINOVÁ JÍDLA
Květákové placičky

Květákové placičky

Potřebné ingredience

1 menší květák, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka, kmín, uzenina, petrželka kadeřávek, pohanková (či obyčejná hladká) mouka.

Postup přípravy

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a povaříme v osolené vodě s kmínem do poloměkka. Rozmačkáme ho či nastrouháme, osolíme, okořeníme, smícháme s vajíčky a zahustíme moukou,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Jáhlovo-čočkové placičky

Jáhlovo-čočkové placičky

Potřebné ingredience

100g jáhel, 50g červené loupané čočky, bujón alnatura zeleninový, majoránka, česnek, pohanková mouka, pšeničné klíčky sušené.

Postup přípravy

Jáhly spaříme, propláchneme, dáme vařit spolu s čočkou. Před koncem vaření přidáme bujón. Pokud ve směci zůstane trochu vody, nevadí. Zahustíme moukou a klíčky, dochutíme…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Květák zapečený s bešamelem

Květák zapečený s bešamelem

Potřebné ingredience

Menší květák, 1 vejce, nať libečku, sůl, pepř, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný muškátový oříšek, tvrdý sýr, mléko.

Postup přípravy

Květák omyjeme, rozebereme na růžice a krátce povaříme ve slané vodě. Trochu pomačkáme, osolíme, smícháme s vajíčkem a libečkem a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Bešamel…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Vláčná maková buchta

Vláčná maková buchta

Potřebné ingredience

2 kelímky mletého máku, 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 2 kelímky cukru krystal (pro ty, co méně sladí, stačí jeden kelímek), 1 kelímek oleje, 1 vanilinový cukr, 1 prášek do pečiva, 4 vejce.

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme se žloutky a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme do zlatova a nakonec potřeme nebo pokapeme čokoládou.

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Rozpadající se kuřecí kousky

Rozpadající se kuřecí kousky

Potřebné ingredience

kuřecí prsa, bílý jogurt, sušenky TUC (slané či s příchutí), jako příloha nové brambory

Postup přípravy

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky a naložíme alespoň na jednu hodinu (nebo přes noc) do jogurtu. Poté je jemně osolíme a obalíme v rozdrcených sušenkách. Dáme na plech vyložený…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuře Strogonof - recept od rodilých brazilců

Kuře Strogonof - recept od rodilých brazilců

Potřebné ingredience

kuřecí prsa, najemno nakrájená cibule, najemno nakrájený česnek, zeleninový bujón v kostce, olivový olej, sterilované žampiony, rajčatové pyré, rajčatový protlak, smetana

Postup přípravy

Kuřecí maso nakrájíme na kostky a smícháme s cibulí, česnekem, olivovým olejem a rozdrobenými kostkami bujónu. Necháme chvíli odležet.
Směs podusíme, až je kuře hotové, přidáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Drožďová polévka

Drožďová polévka

Potřebné ingredience

pórek, mrkev, droždí, libeček, ovesné vločky, zeleninový bujón, bylinky (petržel, pažitka)

Postup přípravy

Na másle krátce osmahneme nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev, na to rozdrobíme dvě kostky droždí a mícháme, dokud se nerozpustí. Zalejeme vroucí vodou, přidáme zeleninový…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka z dýně Hokaidó

Polévka z dýně Hokaidó

Potřebné ingredience

Kousek másla (já dávám olivový olej), 1 cibule nadrobno nakrájená, 400 g dýně Hokaidó nakrájené na kostičky (bez semínek), zelenina pod svíčkovou (nastrouhaná mrkev, petržel, celer), 1 l zeleninového vývaru, prolisovaný česnek, muškátový oříšek, smetana, opražená houska

Postup přípravy

Na másle osmažíme cibulku, přidáme zeleninu pod svíčkovou, krátce orestujeme. Přidáme dýni, zalejeme vývarem a vaříme doměkka. Ochutíme česnekem a rozmixujeme ponorným mixérem.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Karobový perník

Karobový perník

Potřebné ingredience

1 hrnek amarantové mouky, 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky, 1/2 hrnku obyčejné polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva alnatura (vinný kámen), 2 lžíce karobu, 1/2 hrnku třtinového cukru, 1-2 lžíce perníkového koření, 1/2 hrnku oleje, 1-1a1/2 hrnku vody nebo mléka, 2 lžíce pikantní rybízové marmelády, podle chuti sekané vlašské ořechy a slunečnicová semínka.

Postup přípravy

Nejprve smíchat sypké ingredience, poté olej, marmeládu a mléko. Nakonec vmíchat semínka a ořechy. Péct ve vyhřáté troubě při 175 stupních. Po upečení můžeme potřít rybízovou…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Jáhlové kuličky

Jáhlové kuličky

Potřebné ingredience

100 g jáhel, 400-500 ml jablečného džusu, med nebo třtinový cukr, 50g loupaných nakrájených mandlí, 50g sušených meruněk nebo datlí, strouhaný kokos

Postup přípravy

Jáhly třikrát spaříme a uvaříme v jablečném džusu do odpaření veškeré tekutiny. Zamícháme nakrájené meruňky a mandle, můžeme (ale nemusíme) dosladit medem či třtinovým cukrem.…

Zobrazit více...

Kategorie