Zobrazit přihlášovací formulář
SLADKÁ JÍDLA
Vánočka

Vánočka

Potřebné ingredience

1 kg polohrubá mouka, 15 dkg cukru moučka, 9 dkg sádla + 9 dkg másla, 4,5 dcl mléka, 4 dkg kvasnic, 2 žloutky,špetka soli, citr, kůra, polévková lžíce rumu, rozinky naložené v rumu,1 VC a 1 celé vajíčko na potření

Postup přípravy

Postup je stejný jako u každé vánočky.\r\n\r\nJá ji dělala v robotu, do nádoby jsem si navážila mouku, přidala vlažné mléko, do něj rozdrobila kvasnice, pocukrovala a nechala aby…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Majolkové koláčky

Majolkové koláčky

Potřebné ingredience

Na těsto: 50 dkg hladká mouka, 8 kostek cukru nebo 8 kávových lžiček, 1/4 l mléka, 2 malé majolky, 3 dkg kvasnic, špetka soli, 2 žloutky. Dále 1 vajíčko na potření, a drobenku, tu dělám od oka,( máslo nebo heru - tak z půl kostky, hrubá mouka a cukr a přidávám skořici.

Postup přípravy

Mouku si navážím do mísy, udělám důlek, do něj naliji vlahé mléko, rozdrobím kvastnice a zasypu cukrem. Chvilku nechám až vzejdou kvasnice, pak přidám ostatní, to je majolky,…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Čatni-neboli kečup ze švestek

Čatni-neboli kečup ze švestek

Potřebné ingredience

1,5 kg švestek, 25 dkg cukru, 1 KL mletého zázvoru, 2 KL skořice, 3 stroužky česneku, 10 utlučených hřebíčků, 2 PL rozdrceného hořčič.semene, 1/4 KL muškátového květu1 dcl octa,špetka soli¨,0,5 KL čili - nemusí být

Postup přípravy

Švestky nakrájet na menší kousky a dát vařit tak na 1 hodinu (míchat), pak přidat koření-bez cukru, a zase chvilku povařit, pak rozmichovat, přidat cukr a ocet, nechat prohřát,…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Květákovo-sýrové lívanečky

Květákovo-sýrové lívanečky

Potřebné ingredience

Syrový květák, 10 dkg sýra na strouhání, 10 dkg šunky (nemusí bý), 2 vajíčka, 10 dkg hladké mouky, 150 ml mléka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, olej na smažení.

Postup přípravy

Nejprve uděláme těstíčko ze žloutků, l mléka a mouky. Do něj nastrouháme syrový květák - tak 1/4 střední hlavy, sýr, šunku, česnek, přidáme koření a sníh z bílků. Vznikne hmota…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Slaný závin

Slaný závin

Potřebné ingredience

40 dkg hladké mouky\\r\\n3 dkg kvasnic\\r\\n1 kávová lžička soli\\r\\n2 polévkové lžíce oleje\\r\\n1 hrnek vlažného mléka (1/4 l)\\r\\nNáplň: na toto množství, to jsou 2 nohavice:\\r\\n40 dkg šunkového salámu, kousek pórku, 10 dkg sýra - já dala uzenou cihlu, nějaké koření, např. na pizzu, grilovací, možno přidat i bylinky.

Postup přípravy

Do misky dáme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobím kvasnice, zaliji vlažným mlékem (ne příliš teplým), přidám špetku cukru-kvůli vzejití kvásku a nechám chvilku stát, za chvíli…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Sýrové tyčky

Sýrové tyčky

Potřebné ingredience

20 dkg hl. mouky, 8 dkg sádla, 8 dkg másla (Hery), 16 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, já dala 8 dkg cihly a 8 dkg mdeland, 4 polévkové lžíce zakys.smetany, 0,5 kávové lžičky jedlé sody (kypřicího prášku.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\nNa potření 1 rozšlehané vajíčko s trochou mléka, na posypání hrubá sůl, kmín, mák, sezamové semínko (jak kdo má rád)

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme v misce a dáme na 1 hod. odpočinout do lednice. Poté těsto rozdělíme na 2 bochánky, každý rozválíme na plát silný asi 3 mm a dlouhý 15 cm. Pak jsem celý…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Vepřo, kroupo, zelo

Vepřo, kroupo, zelo

Potřebné ingredience

Kroupy, cibule, česnek, kysané zelí, sůl, pepř, vepřové maso (bůček,krkovice)

Postup přípravy

Kroupy vyprat a dát předvařit-tak 20 min. Poté zcedit a přidat nadrobno nakrájenou cibuli, 3 stroužky česneku, zelí nakrájené na menší kousky - vše smíchat, trochu posolit a…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Cibulové bagety

Cibulové bagety

Potřebné ingredience

250 ml vody, 2 KL (kávové lžičky) soli, 1 KL cukru, 1 KL kmínu-drcený, 250 g hrubá mouka, 250 g polohrubá mouka, 3/4 kostky droždí (nebo KL sušeného), 1-2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 velká lžíce oleje.\\r\\nNa potření: 1 vajíčko, lžička vody a lžička octa

Postup přípravy

Nejprve jsem si osmažila nakrájenou cibuli - máslo a olej. Pak se udělá klasické těsto, já si odvážila mouku, přidala kmín, udělala důlek, do něj vlažnou vodu, kvasnice-+ cukr,…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Linecké-které tu fakt není

Linecké-které tu fakt není

Potřebné ingredience

35 dkg hladké mouky 14 dkg cukr moučka 24 dkg másla 2 žloutky 2 velké lžíce rumu citr. kůra

Postup přípravy

Vše zpracovat, nechat chvilku odpočinout, když budete dělat hned nevadí. Je to nejlepší recept, který jsem kdy zkoušela. Cukroví je hned měkké, žádné kameny, dobře se s ním…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zelná polévka

Zelná polévka

Potřebné ingredience

Kysané zelí, nejlépe domácí - 0,5 kg, 3 střední brambory, 1 větší cibule, omastek-nejlepší je sádlo, sůl, pepř, kousek mrkve, vývar (já dala pouze vodu + kostku bujonu), lžička sladké papriky

Postup přípravy

Zelí trochu vymačkáme (aby polévka nebyla příliš kyselá), překrájíme na menší kousky. Do hrnce dáme vařitnadrobno nakrájené brambory-vařit do poloměkka, pak přidat nakrájené zelí.…

Zobrazit více...

Kategorie