Zobrazit přihlášovací formulář

Vyzkoušeli jste: Objevitelské sady od Albi nadchly holky i kluky, nedokázali se od nich odtrhnout

Vyzkoušeli jste: Objevitelské sady od Albi nadchly holky i kluky, nedokázali se od nich odtrhnout

Čím překvapit děti pod stromečkem? Máme pro vás tip na dárek, který zaručeně nezklame! Deset z vás mělo možnost se svými dětmi otestovat některou ze sedmi objevitelských sad z řady Albi Science, které nejvíc potěší koumáky od 8 do 12 let. Testerky ve svých recenzích popsaly, jak testované sady děti zaujaly, jak se jim s nimi pracovalo a samozřejmě i to, jak se jim líbily.

Stát se na chvíli vědcem, to je sen mnoha dětí. Prozkoumávat neznámé a tajemné, pracovat s pomůckami, které patří do opravdových laboratoří. A vy jim ho teď můžete splnit díky objevitelským sadám od Albi. Vědecké sady Albi Science potěší zejména koumáky od 8 do 12 let – jsou nabušené experimenty, vše se přitom dá zvládnout bezpečně a z pohodlí domova. Obsahují podrobné návody a spoustu zajímavých informací k danému tématu. Děti se od nich zkrátka nedokážou odtrhnout!

Máte doma malého vědce nebo vědkyni, které baví zkoumat a objevovat? Přesně pro ně jsou sady z kolekce Albi Science. Pomáhají rozvíjet fantazii a kreativitu, děti zabaví a ještě se něčemu přiučí. Promění se ve vulkanologa, vykopou a "oživí" kostru T-rexe svítícího ve tmě, vyzkouší si práci v chemické laboratoři, vydají se na cestu Sluneční soustavou ke vzdáleným souhvězdím a černý dírám nebo třeba oživí 200 milionů let staré fosílie a vychovají hned dvě generace "trilobitů" (skutečných živých listonohů). Vydejte se s dětmi do světa objevování a fantazie.

Podívejte se, jak testování objevitelských sad z řady Albi Science dopadlo. Recenze jsou redakčně zkráceny. Kompletní recenze všech testerek si můžete přečíst pod informacemi k testování ZDE >>

Sada Záhadný vesmír

Vydejte se na cestu Sluneční soustavou ke vzdáleným souhvězdím a černý dírám. Prozkoumejte Velký třesk a temnou hmotu, užijte si experimenty s kyvadlem a 3D modelem supernovy. Součástí je dětská vstupenka do Štefánikovy hvězdárny.

"Jsme moc rádi, že jsme dostali možnost vyzkoušet hru s vesmírnými pokusy, a to zrovna v době, kdy dcera (která má moc ráda vše kolem vesmíru) byla nemocná, což jsem měla trošku obavu, ale pokusy předčily očekávání. Dcera se i v nemoci zabavila na hodně dlouhou dobu," napsala ve své recenzi maminka s přezdívkou Navaruška, která oceňuje, že se nejedná jen o jednorázovou zábavu. "Třeba pokus se stínem kuličky podle dopadu denního světla je super, protože dítě tak dostane pravidelný úkol - každý den ve stejnou hodinu zakreslit stín - a vlastně se tak úplně jednoduše učí, jak se posouvá den," vysvětluje a dodává: "V balení je spousta částí a hlavně velmi pěkně přehledný návod, fakt dobrý text, podle kterého se dá jednoduše postupovat, já jako rodič jsem nemusela vůbec pomáhat a mohla jsem vařit. Navíc návod slouží i jako vysvětlení např. k fázím měsíce, různých souhvězdí, ohledně černých děr,...a nakonec obsahuje i tabulky, do kterých se zapisují výsledky pokusů," pokračuje ve svém popisu. 

Stejně nadšená byla z této sady i Kateřina P., maminka osmileté dcery. "Z pohledu rodiče se jedná o dobře zpracované téma, které je podáno naučnou formou. Zaujme to nejen starší děti, ale hodně pokusů bavilo i našeho čtyřleťáka. Určitě vyzkoušíme i jiné sady," napsala. Obrovský úspěch u nich slavil jak světelný projektor, který děti přenese do vesmíru, tak výroba sádrového kráteru nebo třeba pokus, při němž vnikla galaxie.

Sada Chemická laboratoř

Poznejte skutečné laboratorní postupy s bezpečnými surovinami. Zjistěte, jak spolu různé látky reagují, prokažte za pomoci vlastnoručně namíchaného indikačního roztoku zásaditost kapalin.

U testerky Šárky K. zase slavila úspěch sada, v níž najdete více než 50 zajímavých chemických pokusů a experimentů. Její jedenáctiletá dcera Agáta z ní měla tak obrovskou radost, že se na pokusy chtěla hned vrhnout a maminku stálo hodně úsilí přesvědčit jí, že bude lepší nechat si to až na víkend, aby mohly pokusy provádět v klidu. "Celá krabice a hlavně obsah uvnitř dceru okamžitě nadchnul. Především stojánek se zkumavkami, ochranné brýle, pinzeta, pipety, stříkačka, balonky, kádinka, nálevka, svíčka a další. Pak si všimla jednotlivých lahviček s kyselinou citrónovou, jedlou sodou, modrou skalicí a červeným barvivem. Byla nadšená. Hned se vrhla na návod, který je krásně barevně zpracován. Hned na druhé straně je soupis všech věcí v sadě a obrázek, kde má každá věc své místo. Vše si poskládala dle nákresu v návodu na svá místa," píše Šárka ve své recenzi, v níž upozorňuje také na to, že i když většinu věcí potřebných k provádění experimentů najdete v každé domácnosti, některé je přece jen potřeba koupit nebo pro ně dojít ven. 

"Co se nám hodně líbilo, bylo pozorování, jak se tvoří bubliny ve zkumavce. Krásně to šumělo. Kromě "šplhající vody" a "ohňostroje v odměrce" největší radost přinesla "lávová lampa ve zkumavce". Ta nadchla i maminku. Plyn bublající skrz olej, který sebou bral i část vody a voda následně padala zpět dolů skrz olej. Tím vznikl efekt lávové lampy. Jen kapitolou s vodou jsme si vyhrály 2,5 hodiny. Příště se ještě vrhneme na "Báječné plyny", na které se již teď těšíme," hodnotí provedené pokusy testerka a dodává: "Skvělé je, že sada není na jedno použití, ale můžete se k ní neustále vracet. Barviva, jedlé sody a dalších přípravků je dostatek, čili můžete znova a znova dělat jednotlivé pokusy. Navíc se dá klidně vše jednotlivě doplnit či dokoupit. Agátka byla nadšená a moc se jí testování líbilo."

Sada Přírodní věda

Staňte se malým botanikem a objevte neuvěřitelnou sílu rostlin. Otestujte pH zásad a kyselin indikačním roztokem, vyzkoušejte chromatografii květin nebo prokažte kyslík v listech. Vyrobte si svůj aroma difuzér, citrusovou sůl a snový sáček.

Tato sada udělala radost v domácnosti u Ivany D., která se prý s dcerou hned pustila do zkoumání, co vše se s ní dá vlastně dělat a vyrobit. Jak píše, téměř na každé stránce návodu bylo něco nového, lákavého a dole pod pokusem se k tématu dozvěděly i něco poučného. "S velkým nadšením se u nás setkala Slizká věda, při níž se sliz vyrábí z  prášku z osemení jitrocele indického. Výroba slizu je nejen u nás doma už několik let v kurzu, takže tento pokus byl jen z řady jim podobných. Poté následovala výroba vonného difuzéru ze sádry, která skvěle zatuhla a na kterou poté stačilo nakapat pár kapek levandulové vůně. Kdo je milovníkem levandulí, tak by byl z tohoto voňavého dárku určitě unešený. Dcera s ním hodlá obdarovat k Vánocům babičky a z vlastního vyrobeného dárku má velkou radost," ppíše na svém blogu Ivana a nadšeně pokračuje v popisu všeho, co ještě vyrobily. 

"Aby těch vůní nebylo doma málo, tak jsme se vrhly na výrobu citrusové soli do koupele. Nejdříve byla potřeba vyrobit si vlastní citrusový olej. Doma byly po ruce mandarinky, takže volba jasná. Pomocí tloučku a třecí misky jsme rozmačkaly kůru, zalily ji stolním olejem a přes noc nechaly odkapávat skrze filtrační papír do lahvičky. Stačilo pak přidat mořskou sůl a citrusová koupelová sůl byla na světě. Když už jsme byly u těch koupelí, tak se dcera rozhodla pro výrobu koupelové bomby. Ta byla tak snadná, že už je nejspíš ani nebudeme kupovat z obchodů. Chemie je prostě bezva. Šumivé srdíčko do druhého dne perfektně ztvrdlo a určitě by bylo také skvělým dárkem."

Sada Pravěké akvárium

Vychovejte 2 generace opravdových listonohů. Připravte akvárium a sledujte, jak se z vajíček líhnou prastaří triopsi – 200 milionů let staré živoucí fosilie. Pro chov listonohů budete potřebovat destilovanou nebo převařenou vodu a lampu s klasickou žárovkou, ostatní komponenty jsou součástí sady.

Které dítě by netoužilo po tom vidět na vlastní oči, jak se z malých vajíček před jejich očima vylíhnou skuteční "trilobiti". Patří mezi ně také syn naší čtenářky Terezy B., která o testování této sady napsala toto: " Sada Pravěké akvárium je dle instrukcí na krabici vhodná pro děti od 8 do 14 let a poskytuje jim teoretické i praktické znalosti ohledně zoologie a evoluce. Po otevření krabice syn hned začal studovat návod k použití. V úvodu je uvedeno, co to vlastně listonozi jsou, jaký mají životní cyklus a zajímavosti o nich. Dále jsou uvedeny informace o obsahu balení a dalších nezbytnostech k chovu a pozorování listonohů. Následně je návod rozložen do jednotlivých dní, u kterých je uvedeno, jaké činnosti se mají provést. Součástí návodu jsou i instrukce k čištění vody v akváriu a další zajímavosti o listonozích. Nechybí ani prostor pro vlastní poznámky a záznamy o chování těchto živočichů."

Pak už následuje popis toho, jak celý proces probíhal: "Když jsme měli vše připravené, syn přidal do akvária dle instrukcí v návodu polovinu vajíček listonohů. Pak už jsme každý den sledovali (nejprve s pomocí přiložené lupy), jak se postupně z vajíček stávají nejprve nauplie a následně starší jedinci. Každý den kontrolujeme opakovaně teplotu vody a dle návodu syn listonohy krmí. Listonozi by se měli dožít až 90 dní. Až bude akvárium prázdné, je možné odchovat zbylá vajíčka."

"Tuto sadu můžeme skutečně doporučit. Syna moc bavilo jak samotné budování a zařizování akvária, prozkoumávání těchto zajímavých živočichů při vývoji a pohybu, tak i čtení zajímavostí o nich v manuálu. Rád se o listonohy stará a každý den je pozoruje, co dělají. 7. den se mají dát do sekce noční klub svítící kamínky, tak jsme zvědaví, jak na ně budou tito tvorové reagovat," končí svou recenzi Tereza.

Sada Ztracené civilizace

Rozluštěte starověké nápisy, prozkoumejte minerály, vyrobte si svou sbírku artefaktů a naučte se zabalit mumii. Dozvíte se spoustu historických zajímavostí o egyptské a mayské civilizaci. Kdo komu ukázal, jak se staví pyramidy?

Sadu Ztracené civilizace – Tajemství stavitelů pyramid testovala desetiletá dcera naší čtenářky Martiny S., která hned v úvodu své recenze píše, že se všemi aktivitami dcera strávila celý týden. "Kombinace egyptské a mayské tematiky se dceři zamlouvala, líbilo se jí, že se dozvěděla více informací o obou kulturách, znala více egyptskou, takto si rozšířila obzory hravou formou. Dceru testování bavilo, nedokázala vyjmenovat jednu aktivitu, která by ji bavila nejvíce, užila si vše a prý by sadu doporučovala jako dárek i ostatním dětem. Já osobně bych preferovala mayský nebo egyptský balíček, balení se mi líbilo, vše bylo dobře rozčleněno do pytlíčků a označeno, návod je moc hezky zpracovaný, určitě je vhodná dopomoc rodiče, osobně si myslím, že dcera si nejvíce užívala sádrové odlitky a jejich malování - četla jsem jí u toho informace z brožury, strávily jsme tak pěkné společné chvíle," hodnotí testování testerka. 

Ta u některých aktivit, především u výroby sádrových artefaktů, doporučuje pomoc rodičů, především u menších dětí a těch, kteří pracují se sádrou poprvé. "Může být náročné odhadnout správné množství sádry na 70 ml vody, rodiče správnou konzistenci dokážou odhadnout. Odlévání bylo zábavné a nečinilo dceři potíže. Během tuhnutí sádry se pustila do dalších úkolů. Při vyndávání odlitků z forem jsem dceři lehce dopomohla, nechtěla si formy poničit a některé tvary bylo těžší vyklopit na poprvé." U vykopávek zase doporučuje použít vhodnou podložku na stůl nebo zem, u nich to byl například starý igelitový ubrus.

Sada Hlubiny naší země

Vytvořte si vlastní paleontologickou laboratoř a v ní sopečnou erupci, kolekci drahokamů i skutečnou fosilii. Vykutejte a „oživte“ kostru T-rexe svítící ve tmě. Součástí je dětská vstupenka do Dinoparku.

U Šárky Š. udělala tato sada radost hned dvěma dětem najednou. Dětem záměrně neřekla, co je čeká, aby viděla jejich reakci. Na rozbalení balíčku se těšil její dvanáctiletý syn a desetiletá dcera. A jak to dopadlo? "Po otevření krabice zavládlo nadšení. Mladší se na objevitelskou sadu okamžitě vrhla a na zadní straně začala zkoumat, co všechno obsahuje a co vše je čeká. Starší se tvářil také spokojeně, což je v tomto věku velkorysým projevem zájmu. Pro staršího bylo první volbou dobývání kosterních pozůstatků ze sádrového kvádru a pustil se hned do práce. V balení je k dispozici sada štětečku a dřevěného dlátka. Po chvíli jsme však usoudili, že by v sadě mělo být i kladívko, aby šla práce lépe od ruky. Sádra byla poměrně pevná a práce to nebyla vůbec snadná. Mladý archeolog se však nenechal odradit a pokračoval v dobývání. Zabaví se tedy i puberťák, počítejte však se značným nepořádkem," uvedla ve své recenzi.

Dobýváním kostry to ale všechno jen začalo. "Mezitím už si mladší nachystala vše pro výrobu lávu chrlící sopky. Nejprve si i přes ujištění o bezpečnosti celého procesu doběhla pro gumové rukavice, po chvíli to však vzdala a zhodnotila, že bez nich se jí pracuje lépe. Postup je velice srozumitelně popsaný, vše spolehlivě funguje a tak všechny potřebné kroky zvládla sama. Nádoby s chemikáliemi (jedlá soda, kys. citronová) mají bezpečnostní uzávěry, ale nebyl pro ni problém si je otevřít. Možností, jak přimět sopku k "výbuchu" je v návodu hned několik, takže se rozhodně nejedná o jednorázovou záležitost. Příležitosti k experimentování tak máte i na další volné dny. My jsme si přidali i naši osvědčenou verzi soda + ocet a porovnávali jsme rozdíly," popisuje Šárka, jejímuž synovi se za pomoci celé rodiny nakonec ze sádrového kvádru podařilo vysvobodit celou kostru T-rexe, která ve tmě světélkuje, a čtyři kousky drahokamů a minerálů (tygří oko, obsidíán, magnetit a pyrit). A byla to prý celkem dřina.

"Dalším z mnoha pokusů, který nás zaujal a těšila jsem se na něj i já, byly "minerální prameny". Opět se pracovalo se sodou a kys. citronovou, na řadu však přišly i lakmusové papírky. Porovnávala se různá zbarvení roztoků a jejich následná reakce. Tento experiment byl opravdu zábavný a troufám si říct, že si ho rozhodně ještě několikrát zopakujeme. Ale jednu výtku bych přeci jen měla. Vzhledem k tomu, že principem je zejména sledování barevnosti, není tmavě hnědý podklad zrovna ideální. Myslím, že tady by se výrobce mohl trochu zamyslet. A ocenila bych i více lakmusových papírků," dodává ve své recenzi.

Krabice dle jejích slov obsahuje zábavu hned na několik dlouhých odpolední nebo víkendů. "Najednou vše určitě nestihnete. U spousty pokusů se děti budou dožadovat jejich opakování. Spoustu věcí se dozvědí a věda předvedená v praxi se jim bude hodit i během školní výuky. Albi umí skvělé věci a tato sada je za mě jednou z těch TOP. Rozhodně předčila má očekávání. Čekala jsem něco, řekněme víc "jednorázového". Cena mi přijde naprosto adekvátní, provedení kvalitní a vkusné, obal lákavý. A hlavně - další příležitost pro společně strávený čas u inteligentní zábavy, kdy se nebudou nudit ani mladší děti, ani puberťáci, ani dospělí."

Sada Neonové vulkány

Proměňte se ve vulkanologa a zažijte pravé sopečné burácení. Probádejte sopku zevnitř, udělejte sopečné bomby a svítivou neonovou lávu. Modely vulkánů světa postavte na tektonickou mapu a cestujte po ohnivém kruhu.

"Sada je určena pro děti od 8 do cca 12 let, ale zaujala i mladší šestiletou dceru. Stejně tak poutavá byla i pro mne jako dospěláka. Hodně jsem ocenila, že veškerý obsah není nijak zdravotně závadný nebo chemický. Jedná se o jedlou sodu, kyselinu citronovou, potravinářské barvivo," hodnotí sadu testerka Kateřina S., podle níž jde skutečně o skvělou zábavu nejen na dlouhé zimní večery. "Úkoly jsme plnili podle návodu a to doporučuji všem. Opravdu se krůček po krůčku dostanete k těm nejkrásnějším objevům a erupcím," píše a dodává: "Oceňuji nápad přibalit do balení ÚV svítící pero a neonové barvy, efekt byl opravdu dechberoucí pro všechny.".

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie