Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 616 návštěvníků)

pěstování PELARGONIE , SURFINIE ,FUCHSIE z multiplata a zazimování

0.0
pěstování PELARGONIE , SURFINIE ,FUCHSIE z multiplata a zazimování

Postup

Návod je stejný jak pro pelargonie,tak i surfinie,i fuchsie.
Pelargonie a fuchsie jsou rozfoceny.
Potřeby mají stejné,jen pelargonie a surfinky jsou na sluníčko a fuchsie patří do stínu.Všechny potřebují velmi mnoho živin,aby vydržely celou sezonu hezky kvést,hnojím buď každý týden,nebo můžete přidat,menší dávku,hnojiva do každé zálivky.
Nejvíce prostoru,cca 30l zeminy potřebuje jedna rostlina surfinky,pelargonie a fuchsie podstatně méně,více níž.
Asi začátkem března,jakmile se v obchodech objeví tyto rostlinky na multiplatech a jsou pěkné ,tak nakupuji,počasí není nic moc,tak si je zabalte v obchodě do papíru.
Tyhle mám doma 14 dní.
Jakmile přinesu domů,očistím,oberu oschlé nebo olámané ,odstraním případná poupata a květy,bez lítosti,zbytečně se rostlinka vysiluje v době,kdy má růst a poprvé zaštipuji,zaštipuji vrchol ,jde o to vypěstovat silnou a hodně rozvětvenou rostlinku,než přijde do truhlíku na okna.Na fotečkách je vidět,jak po 14 dnech vyráží nové výhony hezky odspodu,ale i od odštípnutého vrcholu- tak se pomalu vytváří rostlinka s mnoha výhony-čím více výhonů,tím více květů.
První týden je jen zalévám,jsou na světle a v teple,druhý týden poprvé přihnojím hnojivem kristalon start,je to hnojivo,které má za úkol vytvořit zelenou hmotu.
Na konci druhého týdne už mají nové výhony,ty delší teď opět zaštípnu,a přesadím do truhlíků.
Teď konec hnojení,zemina obsahuje živiny na určité období,záleží na fa,najdete napsáno na obalu,pohybuje se to od 2-6 týdnů.
Truhlíky mám samozavlažovací,zeminu pro pelargonie,míchám do ní ještě perlit,provzdušňuje zeminu a ukládá přebytky hnojiva a poutá stopové prvky z hnojiva.Na 60cm truhlík dávám 5 rostlinek pelargonií(pokud máte surfinky,tak jen 2,potřebují mnoho místa a během chvilky truhlík spolehlivě zaplní).Sázím do trojsponu i v truhlíku.Před sázením pořádně zalít,ať jdou dobře vyndat a nepotrháte kořeny.
Následující 2- 3 týdny bez hnojiva,poté stále zaštipování,vyštipovat stále poupata a hnojivo kristalon start.
Podle počasí,pokud v noci už nejdou teploty pod 0,stěhuji je ven(ne na úpal,polostín a pozor na vítr,nejsou zvyklé,během jednoho dne by je zničil) pomalu si zvykají na pobyt venku,na noc dávám do garáže.(zvykání tak 14 dní)
Na okna je dávám dříve než po zmrzlých,několik let po sobě jsem je nechala venku už od konce dubna-znamená to,ale hlídat předpověď nočních teplot a případně na noc uklidit nebo přikrýt.
Asi od půlky května přestávám zaštipovat(v tuho dobu už je krásně zarostlý truhlík),přestávám vyštipovat poupata,konečně je "pouštím"na květ.Od chvíle,kdy se objeví první poupata(asi do 14 dnů),vyměním hnojivo a používám kristalon plod a květ,s tím,že 1x za týden po celou sezonu dostanou dávku i startu.
Hnojiv je více a od více firem,pohodlná jsou tekutá,jsou zvlášť na pelargonie a zvlášť pro surfinky,nejvíce se mi,ale osvědčil právě kristalon,i když se musí rozmíchat.
Pelargonie i fuchsie lze přezimovat, takže poslední hnojení je koncem srpna,jde o to,aby nové výhony vyzrávaly a přečkaly zimu.
pokvetou nám až do zámrazu,přesto,pokud si je chceme uchovat na další sezonu,je nutné hlídat teploty,aby nešly pod 0 a buď schovat,přikrýt a nebo,zazimovat včas.
Místo k přezimování potřebujeme buď studené a tmavé,to je kolem 12 a méně st , ne 0 , nebo můžou mít teplo,ale světlo a to je kolem 15st
Rostliny zimujeme očištěné od květů,suchých nebo napadených listů,postupně doopadají i ostatní,později posbírat,aby nezabíraly tolik místa můžeme o půlku sestřihnout.Zálivka přes zimu velmi mírná,jen,aby nezaschly,čím větší teplo,tím je víc hlídat.Prohlížet i kvůli napadení,většinou mšic,molic_včasný postřik.
Koncem února prohlénout rostliny,vyndat na světlo a na krátko ostříhat,pokud rostlinky přežily,začnou do 14dní rašit , přesadíme je,dáme na světlo a teplo a vše ostatní je zase stejné ,jako,když jsme je koupili
Takhle se zajimují pelargonky,fuchsie,muškáty a většina přenosných rostlin
Postupně vložím i další fotečky.

tady je první zaštípnutí po přinesení z obchodu

14 dní od prvního zaštípnutí,nové výhony odspodu

po 14 dnech nový výhon na vrcholu

některé výhony jsou už po 14 dnech k dalšímu zaštípnutí

a takhle zaštípneme

perlit,o kterém píšu , 3l balení,prodává obi ,baumaxy... cca 40,- kč,
nic neodměřuji,trochu přisypu do zeminy a promíchám
jeden pytel jsem dala na 80l zeminy,když ho bude více,nevadí

tak zasazeno,truhlík 60cm, 5 rostlinek do trojsponu,
pokud mají vytáhlý stonek,můžete zasadit hlouběji
(na "podnět" dopisuji nepřibírat k tomu malé děti,hromadí si zeminu v obýváku)

Tohle jsou fuchsie,necelých 10 dní po prvním zaštípnutí,v patrech se tvoří nové páry výhonu,jakmile povyrostou o pár až dva páry listů nad sebou,zaštípnu znova,tady foceno ještě na multiplatu,ale už jsou dostatečně velké na přesazení do větších (ale ne o moc,prospívají na mnohem menším prostoru než pelarfonky) květináčů nebo k sesazení do truhlíku.Protože je budu sesazovat s jinými rostlinami a nemám už dostatek místa pro tolik truhlíků,zatím jsem je sesadila do jednoho,vydrží tam do rozsazení na místo,
tohle jsou převislé fuchsie,stejně se zaštipují i vzpřímené,aby se hezky rozkošatily

fuchsie,při druhém zaštípnutí
po prvním je krásně vidět nový výhon se dvěma páry listů,tam ,kde je špejle zaštípneme-vyrostou zase další dva a tak dokola - bude mít více květních výhonů(to samé pro pelargonie,surfinky)

že je vše dobře připraveno,je evidentní,ale na zabití !!!!!!!!!!!!!!!!

tady na pelargonii,je krásně vydidět,co způsobilo jediné zaštípnutí - 5 nových výhonů(budoucích kvetoucích)
je to asi 7-10 dní po prvním zaštípnutí

tak tohle jsou převislé fuchsie,asi po měsíci,je hezky,stěhuji ven,zatím na noc do garáže
zaštipovat je budu do konce dubna,pak už je nechám,hnojení 1x týdně kristalon start

tak a stěhuji ven,zatím jen přes den,na noc ještě do garáže,zaštipovat a vyštipovat květy budu do konce dubna určitě , hnojení 1x týdně kristalon start

tak a jdeme na okno,poslední zaštípnutí,pak už se k nim nedostanu,výhonů dostatek ,tak už nechám na květ

a takhle vypadá v polovině června,spousta výhonů a poupat,už jen teplo a sluníčko

o 14 dní později,kdyby místo deště bylo hezky,tak už kvete celý

..a posledního července

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

vjenka 20. 4. 2009, 23:48
Maminky, můžete mi prosím poradit ? Koupila jsem si surfinky v multipatu a nevím kolik si jich mám zasadit do 60 cm truhlíku :-$ (F) Děkuji za radu
danadana 21. 4. 2009, 7:11
@vjenka surfinky dvě (F) (F) (F)
Brusinka 13. 4. 2009, 18:33
Super návod (Y) Mám prosbu o radu, zasadila jsem pelargonie chci se zeptat zda se mají nějak ošetřovat postřikem - preventivně nebo při případném napadení? Prý se jich drží plísně a v obchodě mě doporučili RovralFLO Aktiv sprej proti plísním a houbovým chorobám, tak nevím kdy a jak často ho požívat :-$ Díky (F)
danadana 13. 4. 2009, 19:03
@Brusinka na pelargonie jsem nikdy postřik nepotřebovala,nechci zakřiknout,ale jsou velmi odolné,potřebovala jsem,někdy,na fuchsie-svilušky,surfinky-plíseň nebo padlí,takže preventivně nestříkám,krom růží a pokud uvidím příznak čehokoli,tak až podle napadení vhodný postřik (F) (F) (F)jinak,když postřik budete nucena použít,tak jak dávkování tak po jaké době znova opakovat,bývá cca 14-21dní , je napsáno v návodu daného postřiku (F) (F) (F)
moni66 12. 4. 2009, 7:52
tak pelargonie mám na okně už pátý den i přes noc, ale fuchsie jsou doma v platu, kolik jich mám dát na 60cm truhlík? taky těch 5 nebo i víc? *-)
danadana 12. 4. 2009, 8:21
@moni66 fuchsií 4-5,sázejte do trojsponu,mají pro sebe víc místa a truhlík nepřepadává,pokud je něčím podsadíte,tak třeba 1-2 vynechat (F) (F) (F)
haninka74 8. 4. 2009, 11:07
Můžu se zeptat jaké hnojivo používáte ,já jsem vloni používala granulované a celkem mi hezky kvetly . :-)
danadana 8. 4. 2009, 11:14
@haninka74 používám kristalon a to start na zelenou hmotu do začátku,když se objeví poupata tak kristalon plod a květ s tím,že 1x za 7-14 dní dám zase star (F) (F)
abc 8. 4. 2009, 9:49
:-$prosím u obrázku prvního vyštípnutí, vyštipujete jen lístek u stonku nebo zkrátíte celou rostlinku?Nebo už je rostlina na prvním fotu zaštíplá? ;-) Omlouvám se za hloupý dotaz, ale nerada bych je uštípala moc. Předem moc díky. (F) (F) (F)
danadana 8. 4. 2009, 11:15
@abc to byl vrchol rostlinky,tak šel pryč (H) (F) (F) jinak pak vyrostou 2 listy a mezi nimi stonek,tak pak zase ten a případné poupě taky (F) (F)
jajulina 6. 4. 2009, 9:37
(flower)..poprvé zkouším pěstovat muškáty-mám je hezky v truhlíká¨ch, jsou zaštípnuté, jednou týdně hnojím :-), jen ten perlit jsme tam nedala...nemám to ještě nějak napravit? a když budetřeba přes den pěkně, můžu je dát na zvykačku na balkon?nebo raději ještě ne?jsou to rostlinky asi 8cm velké..děkuji, zdenka ;-) ;-) (Y)
danadana 6. 4. 2009, 9:42
@jajulina ne,perlit tam není nezbytnej,nebojte,nic se neděje můžete je vystrčit už na "otuženou" (H)pozor ale na slunce a vítr,zlikvidovaný by byly během jednoho dne (F) (F) (F)
PtackovaRenata 3. 4. 2009, 20:28
Super návod, děkuji (clamp), ale jak bojujete s (@) u nás jsou taky (potvory) pořád vyvalené v květináčích... (kocka)
danadana 4. 4. 2009, 0:07
@PtackovaRenata (H)zařvu,: ty ku@vo jedna kočičí ,si děláš p@del??" tento povel zabírá,naprosto přesně ví,oč jde,ale je potřeba čas od čau zopakovat (H) ;-) ;-)
@Pavla 25. 7. 2009, 8:13
@danadana :-D :-D ;-)
danadana 25. 7. 2009, 8:32
@@Pavla (H) ;-) ;-)na podobný povel slyší i (&) a ví přesně,že to už je zle ;-)
cipofka 19. 4. 2009, 0:46
@danadana (clamp) (clamp) (clamp) :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D (Y)
PtackovaRenata 11. 4. 2009, 19:32
@danadana :-D ;-)
mikeska 3. 4. 2009, 12:17
Dano, prosím Vás do truhlíku 50 cm, kolik byste dala muškátů? Stačí 3? Děkuji (F)
danadana 3. 4. 2009, 13:57
@mikeska 3 je málo 4akorát (H) (F) (F)
inulína 2. 4. 2009, 19:26
Děkuji za podrobný postup. Začínám prvním rokem s muškátama, tak dám na Vaše rady (H) (H) (H) (H) (L)
danadana 2. 4. 2009, 19:35
@inulína (L) (L)určitě se vám zadaří
Stepula 2. 4. 2009, 19:23
Díky za fajn návod a přidám jednu radu i já. Moje mamka každý rok to co uštípne, zasadí do dalšího truhlíku do hlíny a z větší části se jí hned nasadí nové muškátky...takže z jednoho plátička si nadělá si 3 truhlíky. (L). A já se to letos taky chystám praktikovat. Přeji všem maminkám - kyprou půdu, hodně slunce a radost z výsledků.
danadana 2. 4. 2009, 19:35
@Stepula taky tak (H) jen nedávám do truhlíku s hlínou,ale naučila jsem se na semínka a zakořeňování použít perlit,udržuji vlhký a v teple a (Y),tak zas můj tip (L) (L)
Stepula 2. 4. 2009, 21:33
@danadana (child1) (child1) (child1) (child1)
Eva28 2. 4. 2009, 13:19
Dobry den Danus, pecuji o muskaty dle vaseho navodu ale tak krasne jako na poslednim obrazku je nemam, uz jsem je take presadila do truhliku ale jsou v garazi, kde neni moc svetla asi je budu muset dat na parapet do pokoje, prece jenom vic svetla i tepla..... (hello)
danadana 2. 4. 2009, 14:02
@Eva28 v tuhle chvíli ještě "teplo domova" ;-)ač se to nezdá,pro ně ještě není venku teplo,zbrzdíte jim růst,já je vyrazím na otužení tak za 14 dní,zatím jim dávám okna na ventilačku (F) (F)
silvies 27. 3. 2009, 6:54
Dobrý den, Danuš! Jdu pro radu. Koupila jsem si v OBI takové kovové závěsné koše s výplní z kokosového vlákna. Teď nevím, jestli mám osázet klasicky seshora, nebo můžu zasadit rostlinky i po obvodu celého toho půlkruhu. Snad jsem to napsala srozumitelně *-)
danadana 27. 3. 2009, 7:59
@silvies můžete i po obvodu,pokud nemají prostřižené,tak si otvory prostřihněte jako kříž,ať se nesype hlína a dejte je i po obvodu (F) (F) (F) (F)
silvies 27. 3. 2009, 8:42
@danadana Ještě přemýšlím, jestli osadit pouze jedním druhem nebo zkombinovat více. Máme novou terásku, tak ať to máme pěkné (hello)
danadana 2. 4. 2009, 14:05
@silvies třeba surfky samotný,potřebují moc místa a živin jen pro sebe,ale k ostatnímu bych přidávala molici,jednoduchá,hezká efektní,když jsem dávala do stínu,tak nahoru molici,okraj fuchsie a spodní díry bacopa (Y)
Šárka N. 23. 3. 2009, 23:56
jdu do toho taky, vše co zde píšete o pěstování má logiku, tak to musí klapnout. Díky (jablka) (jablka) (jablka) Doufám, že budu mít nejhezčí v ulici. :-)
danadana 24. 3. 2009, 7:01
@Šárka N. na to,se můžete spolehnout (Y) (Y) (Y)
Langoska 20. 3. 2009, 18:47
A CO DĚLAT S LOŇSKÝMI? JSOU VYTÁHLÉ, NEPĚKNÉ, NA PODZIM NESTŘÍHANÉ? VYHODIT? DÍKY ZA INFO L. *-) *-) *-) (F) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
danadana 20. 3. 2009, 18:50
@Langoska na podzim sestříhnout,tak o 2/3,očistit od listů a uklidit,čímnéně světla,tím menší teplota - tmavý sklep (5-8st),světlo kolem 15st , zálivka přiměřená,spíš substrát zvlhčit než prolít truhlík,pak se vyndávají,přesazují a stříhají v únoru (F) (F)
Langoska 20. 3. 2009, 19:46
@danadana DÍKY DANUŠ (hello) (hello) (F) (F)
danadana 21. 3. 2009, 14:25
@Langoska (F) (F) (F) (F)
danadana 20. 3. 2009, 23:35
@Langoska (F) (F) (F) (F) (F)
běláček 20. 3. 2009, 18:29
Taky vyzkouším, bohužel muškáty se mi nedaří přezimovat, tak musím každý rok kupovat nové (F) (F) (F) (F) (F).
Reňa12 16. 3. 2009, 19:01
Dobrý večer prosím chtěla jsem se zeptat které květiny vydrží hodně sluníčka.Máme tak blbě okna že máme skoro celý den okna na sluníčku.Děkuji moc (F) (F) (F) (F)
danadana 16. 3. 2009, 19:22
@Reňa12 právě tyhle pelargonie,surfinie a muškáty-zonale (F) (F)
Reňa12 16. 3. 2009, 20:05
@danadana Je děkuji moc |:o)
Juchanka 16. 3. 2009, 16:58
štípu, ovšem ty tvoje nechtíky by se mi k tomu hodily (smich) (smich) (smich) (smich)
danadana 16. 3. 2009, 17:26
@Juchanka ;-) ;-) ;-)nech narůst (H)
Manki 14. 3. 2009, 21:50
štípu (Y) zaštipávám (clamp)
danadana 14. 3. 2009, 22:27
@Manki to je dobře (H) ;-) ;-) ;-)
Elvela 13. 3. 2009, 15:00
Danuško,je to super návod a letos snad i u nás něco poroste v oknech |:o),snad se mi bude dařit aspoň z poloviny tak jak Vám. :-$ Moooooooooooc děkuju (L) (L) (L)
danadana 13. 3. 2009, 15:48
@Elvela (F) (F) (F)díky,bude,nebojte (F) (F)
johnynka 12. 3. 2009, 13:44
Dani děkuju (Y) mám nakoupeno a jen co mi malej přestane okupovat auto tak je vyložím a jdu obírat a štípat ;-)
danadana 12. 3. 2009, 17:40
@johnynka (L) (L) (L) (L) (L) (H)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie