Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 113 návštěvníků)

Soda a ocet - pereme šetrně

0.0
Soda a ocet - pereme šetrně

Postup

Po diskzi v Poradně jsem obdržela spoustu dotazů jak používat místo pracího prášku sodu a ocet, zde více: nepoužívám prášek na praní a mám luxusně vyprané prádlo
Používám uhličitan sodný (NaCO3) - soda na praní, je konzistence pracího prášku. Objednala jsem 25 kg na netu. Jedlou sodu hydrogen uhličitan sodný (jedlá soda) je také možné použít, vlastnosti pro praní jsou shodné, také jsem objednala na netu.
V drogerii prodávají krystalickou (velké krystaly), pravděpodobně bude fungovat také, ale nemám s ní zkušenost.
Sody dávám jako se dává pracího prášku (1/3 - 1/2 hrnečku), záleží i podle místní tvdosti vody, že jste dali moc, poznáte, prádlo pohmatem vypadá jako řádně nevymáchané. Pokud jste dali málo poznáte, že prádlo není perfektně vyprané.
Octa dávám téměř plnou nádržku na aviváž (půl až deci), zase poznáte, buď bude cítit octem (dalo se moc) nebo nebude dokonale vymáchané (pohmatem).
Olejíčky nejsou potřeba, pokud nepotřebujete voňavé prádlo. Jinak používám jako do aromalampy (salus, oxalis...). Jejichž vůni mám ráda.
Prádlo je krásně vyprané jak barevné tak bílé. Mně trvalo několik praní než se vychytá poměr soda ocet (tvrdost vody, atp.), aby se prádlo vypralo dokonale. Dříve jsem používala tekutý ariel na barevné a palmex na bílé, pak lovelu pro mimi, ale až nyní jsem spokojená.
Přeji hodně úspěchů a určitě to vyzkoušejte, je to dobré pro zdraví Vaše i přírodu,o)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Zdenka Němcová 12. 8. 2019, 15:04
Já peru v sodě a mýdle už asi 5 let. Začala jsem to dělat na radu bylinkářky, když se mi objevila lupénka a po klasické léčbě kortikoidy se mi to nelepšilo. Kůži jsem měla jak starý krokodýl. Vyhodila jsem masti s kortikoidy, veškerou kupovanou kosmetiku a mycí gely (vyrábím si sama) a peru v sodě, jádrovém mýdle a octu. Projevy lupénky mi asi během půl roku pomalu vymizely a prádlo rozhodně nemám horší, než když jsem používala kupované prášky a máchadla. Na 60 stupňů peru pouze kuchyňské utěrky, jinak taky jen na 40. Jsem s tím spokojená.
Danushka_2009 12. 7. 2013, 19:16
(Y) Líbí se mi to, už jsem o tom slyšela na You Tube z amerických videí. Je to levné, efektivní a taky ekologické, šetrné k přírodě. Už o tom delší dobu uvažuji a vyzkouším!!! (Y)
DaFi 10. 7. 2013, 10:48
Dobrý den,chystám se vyzkoušet prát se sodou,Váš návod mě zaujal.Jen jsem se ještě chtěla zeptat-hodí se soda a ocet i na takové to jemnější prádlo,mám na mysli třeba cyklodresy,cyklokalhoty,plavky,podprsenky,termoprádlo nebo sportovní soupravy z polyesteru?
ivankapri 11. 7. 2013, 12:01
@DaFi Plavky i podprsenky jsem v tom prala (to je asi jediné umělé, co doma máme). Dala jsem sodu (+perkarbonát -bělidlo) synovcovi na bílý fotbalový dres (tedy v tu dobu zelený od trávy), ale odezvu nemám, myslím, že kdyby se stalo něco špatného, tak bych to měla na talíři hned.
mirinka9 9. 7. 2012, 14:08
dnes som prala v 60C vode a nic. fliaciky z jedla od miminka su stale tam :( a to som dala este do bubna okrem sody na pranie este trochu krystalickej sody :( Je mi luto, ze to takto dopadlo. Bola som odhodlana sodu pouzivat, no takto ju mozem pouzit iba na namacanie :( .... Kto vie, kde som urobila chybu?
kyša 12. 6. 2012, 8:08
Dobrý den, objednala jsem si sodu, výhodně vyšlo balení 25kg. Jestli máte někdo zájem, ráda se podělím na půl. Osobní odběr Praha 5 Velká Ohrada. Markéta
lenica 10. 6. 2012, 5:07
Ivi, tak ,jsem vyprala podle Vašeho návodu na 60 stupňů,přesně podle Vaší zkušenosti ááááááá supéér (child2),zašedlé ručníky prokoukly ponožky z tenisu se vylouply,utěrky také vypadají lépe (flower),já tedy jen namočila raději přes noc (child3),moc díky za super tip (Y), co vzkážu ostatním -dodržte přesný návod a uvidíte....přeji hodně pohodičky (flower) Lenka (kytara)
ivankapri 10. 6. 2012, 13:13
@lenica Tak to je bezva. Asi je opravdu potřeba prát přesně, jak píši. Protože to krásně funguje a je to zdravé nejen pro nás a přírodu ale i pro malá mímínka.
silviapilarova 22. 5. 2012, 14:22
Tak a mám aj ja vyskúšané ale bohužiaľ sa musím prikloniť k Marcela F. (macimaci) už som prala v sode bicarbone z potravín a aj sode krištalickej aj práškovej z drogerie a stále nemám pekne vyprané,ani fusakle ani zabrindané tričká,dokonca ani synove tričko v ktorom spadol do blata sa nevypralo,ostali na ňom flaky,a to som ho najprv v rukách zbavila hlavných nečistôt ... ani ten ocot s vonným olejom mi nesedí,ked som si pričuchla po uschnutí prádla tak som nič necítila,len také neutrálno,a ja mám rada ked aspoň detské veci trošku voňajú,takže ja sa vraciam k prášku a aviváži,hádam mi to príroda nebude mať za zlé (N)
mirinka9 22. 5. 2012, 17:37
@silviapilarova mozno by nebolo zle opytat sa samotnej autorky navodu p. Ivany P. (ivankapri) , v kolkych stupnoch perie ona. ja napr periem pradlo na 30, 40C. mozno by biele neuskodila prat vo vyssich teplotach. Neviem, pri akej teplote by mala ta soda ucinkovat. Uz som si kupila zatial kilove balenie sody na pranie, tak vyskusam. Ale jedla soda s octom sa mi uz osvedcila na cistenie dresu a umyvadla. (Y)
ivankapri 24. 5. 2012, 9:01
@mirinka9 Barevné peru na 40 st. Bílé na 60 st. Možná že toto může mít vliv. Je fakt, že prát ve vyšších stupních není moc přírodě ohleduplné (vyšší spotřeba energie), ale některé věci z hygienických důvodů peru na vyšší stupeň. Také používám na vše v domácnosti, zrovna myji vanu a to je luxus.
kyša 21. 5. 2012, 9:36
Dobrý den, objednala jsem si sodu, výhodně vyšlo balení 25kg. Jestli máte někdo zájem, ráda se podělím na půl nebo na třetiny. Osobní odběr Praha 5 Velká Ohrada. Markéta
lenica 25. 5. 2012, 7:15
@kyša Milá Markétko, ráda bych si od Vás půlku koupila,tedy sody :-p,brala jste si to 25kg balení? Lenka
macimaci 20. 5. 2012, 12:59
Vyzkoušela jsem a zázrak se teda nekonal. Ponožky vyprané rozhodně nebyly, fleky od jídla na bryndácích taky zůstaly, utěrky to samé. (N) To,že soda odmašťuje a změkčuje je známé spoustu let. Moje babička dávala sodu k pracímu prášku a pralo jí to fakt líp. Takže u toho zůstanu. Ale prát jen v sodě,rozhodně už ne.
ivankapri 20. 5. 2012, 17:59
@macimaci A jde také o to, že praním v sodě se chováme šetrně k životnímu prostředí, což byla moje hlavní volba proč ano :-$
ivankapri 20. 5. 2012, 17:57
@macimaci Díky za zkušenost, jsem i za negativní ráda, protože ty destítky pozitivních vzkazů, svědčí o kvalitě pracích prášků, asi máte nějaký extra, který my neobjevily (značka není vždy záruka kvality). Nám to tedy vypere všechno (a to si myslím, že naše dítě se dokáže řádně zprasit), což je zvláštní, možná otázka množství, ale dává fakt jako pracího prášku. Nebo někdo pere i bílé jen na 40 st., což může hrát taky roli.
macimaci 25. 7. 2012, 12:41
@ivankapri Neperu v ničem extra,jak píšete. V obyčejném persilu. To,že vám to vypere všechno,jak vy tvrdíte,vám to nikdo nebere. Moje zkušenost je ta,že bílá rozhodně nebyla bílá. Jak jsem to dala do pračky,tak jsem to vytáhla,ve stejném stavu. Pravda je ta,že peru vše na 40,bílé i barevné. Prát na 60 taky přírodě zrovna nesvědčí.
marjanka1 15. 5. 2012, 17:08
Mě by zajímalo kde to koupím krom netu...třeba Baumax a pod. nemají sodu ve větším balení ?
mirinka9 14. 5. 2012, 19:03
dobry den, mozem prat v sode aj plienky a vecicky pre babetko? a este sa chcem opytat, preco sa vlastne dava ocot? aky to ma vyznam? dakujem
ivankapri 15. 5. 2012, 11:22
@mirinka9 já jsem v tom prala i pro maličké dítě a dokonce vyvařovala pleny v hrnci na plotně, ocet neutralizuje zbytky pracích prášků a i sody, je naprosto neškodný a také změkčuje prádlo
TonnyBunny 11. 5. 2012, 14:39
A co prádlo černé?Taky to perete v sodě???Díky za info
ivankapri 12. 5. 2012, 18:22
@TonnyBunny Ano i černé. Jen u barevného a černého dávám ocet vždy. U bílého prádla někdy ocet "zapomenu".
Zohnerka 5. 9. 2012, 10:47
@ivankapri Dobrý den Ivanko,prosím o radu ohledně praní.Mám 3 děti,takže prádla neustála hromada a ač se snažím kupovat dražší prášky,namáčím,...výsledky nejsou podle mé představy.Proto nyní sháním informace ohledně prádla,v čem,jak,kolik,...vyprat.Popravdě,mám v tom zmatek,nevím jestli jedlou sodu,kyselinu citronovou,prášek do pečiva,ocet.Hlavně,co na bílé,co na barevné.Poradˇte prosím,nechci být otrokem praní,chci raději čas věnovat dětem a né být nervozní z toho,že nestíhám,především kvůli praní,odstranˇováním různých skvrn a většinou bez úspěchu.Díky moc a přeji hezký den.Radka
manka73 5. 9. 2012, 12:22
@Zohnerka Dobr den, Radko. Nejsem sice autorkou návodu, ale ráda se podělím i já se svými zkušenosti s praním. Peru taky na 3 děti a vím, že praní je pravidelně na denním pořádku, nezřídka kdy i více praček. Vyzkoušela jsem praní v sodě (práškové ke změkčení vody) i ve slizu na praní - na jeho výrobu koukněte sem http://www.ekologickelisty.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=204&Itemid=41 a milejší mi zůstal sliz. Obojí pere úspěšně běžně ušmudlané prádlo, ale na odolnější fleky od barevného ovoce, od krve apod. se míjí účinkem. Na ty používám žlučové mýdlo z DM drogerie, určitě nedoporučuji z DMka sůl na skrvny - to jsou vyhozené peníze. Na fleky na bílém prádle někdy použiji savo perex, na barevné (i bílé) prádlo, hlavně na krev používám persil gel, co mi ještě zbyl, přímo na skrvnu. Pokud jsou např. ponožky z dřívějška zaprané, tak jedno praní v sodě nebo sllizu je nevybělí. Ale pokud se perou od novoty v sodě, tak zůstávají relativně bílé. Místo aviváže jsem používala ocet, ale mám ráda prádlo voňavé, takže ocet dávám do předposledního máchání a do posledního máchání dávám trochu aviváže, našla jsem docela levnou a příjemně voňavoučkou a sice fosforeskově zelený Twister. Kdyby jste v tom měla guláš, ptejte se. :-) Peru na 40. Ručníky a možné povlečení na 60, utěrky a bílé ručníky, event. plenky na 90.
Zohnerka 5. 9. 2012, 12:52
@manka73 Dobrý den Marti,děkuji za rady,určitě vyzkouším,jelikož mám ráda čisto všeobecně a s třemi dětmi (syn 13 let,dcera 4 roky a poslední syn 4 měsíce) to jde opravdu steží.Děkuji moooc a přeji krásné dny.S pozdravem Radka (L)
Zohnerka 5. 9. 2012, 10:46
@ivankapri Dobrý den Ivanko,prosím o radu ohledně praní.Mám 3 děti,takže prádla neustála hromada a ač se snažím kupovat dražší prášky,namáčím,...výsledky nejsou podle mé představy.Proto nyní sháním informace ohledně prádla,v čem,jak,kolik,...vypratPopravdě,mám v tom zmatek,nevím jestli jedlou sodu,kyselinu citronovou,prášek do pečiva,ocet.Hlavně,co na bílé,co na barevné.Poradˇte prosím,nechci být otrokem praní,chci raději čas věnovat dětem a né být nervozní z toho,že nestíhám,především kvůli praní,odstranˇováním různých skvrn a většinou bez úspěchu.Díky moc a přeji hezký den.Radka
kopretinka95 6. 5. 2012, 13:28
Tak to musím zkusit,ale mám pocit,že na ponožky našich (X) (X) (X) nic nezabírá (6) Kupuji už jen tmavé barvy a bílé které tady zbyly vyhazuji :´( to nejde ani odmočit a to 2x denně utírám podlahu ale psiska to nanosí ze zahrady +o( Dám vědět (L) (L) (L)
sburicova 4. 5. 2012, 19:22
Milá Ivanko, právě jsem sundala vyprané prádlo v sodě a octu a je to bomba, všechno je krásně vyprané, i fusekle, dala jsem obyč sodu co mám na vaření 2 sáčky a necelou decku octa a dvě kapky voňavého oleje a je to fakt supr, moc děkuju. My právě doma řešili sražený prací prášek v jímce a díky Vám je to vyřešeno a hned i ekologicky (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L) (L) (L)
Helusska 6. 5. 2012, 19:47
@sburicova Dobrý večer môžte mi prosím napísať koľko gramové boli tie sáčky so sodou a aký olej ste tam dávala, ďakujem za odpoveď
ivankapri 5. 5. 2012, 16:00
@sburicova To je super (Y) Jsem ráda, že to nepřipadá jen mně skvěle vyprané (clamp)
lenica 12. 5. 2012, 13:45
@ivankapri Krásný den,Ivi, pěkně prosím tu sodu dáváte dovnitř bubnu? Mám li buben na 5kg prádla kolik dáváte z Vaší zkušenosti sody ,ocet do místa na aviváž? Nedám li ocet - nepoužívám aviváže,pokazím něco? ještě poslední dotaz,namáčíte prádlo třeba přes noc v té sodě? Moc Vám děkuji za odpovědˇ Leni (kytara)
ivankapri 12. 5. 2012, 18:30
@lenica Sodu dávám dovnitř na dno, nebo na zavřený buben. Sody dávám jako ani ne půl kelímku od malé hořčice, máme hodně tvrdou vodu, pokud není voda tvrdá, doporučuji méně, ale je to na ozkoušení. Ocet se nemusí dávat u bílého, ale doporučuji ho dávat vždy. U barevného a černého se dávat musí, protože oživuje barvy. Jako příklad se může uvést mytí nádobí v myčce, když umyji jen v sodě, pak jsou mají skleničky takový bělavý nádech. Ovšem když tam přidám ocet (místo leštidla), pak se skleničky krásně lesknou. Takže do barevného a černého vždy, aby pěkně zvýraznil barvy. Prádlo jsem nikdy nenamáčela, vše se vypere krásně. Možná někdy utěrky by snesly namočit, ale ty zrovna moc neřeším.
lenica 6. 6. 2012, 21:00
@ivankapri Ivi, opožděně,moc děkuji za velmi vyčerpávající opověd´,mám namočeno,zítra jdu na to :) (child2) Lenka
sburicova 5. 5. 2012, 21:32
@ivankapri (Y) Je to supr a dneska jsem koupila tu sodu hrubou, tak budu testovat další dávku špíny ,-) ,-) (L)
vseta 4. 5. 2012, 13:56
holky a nemáte odkaz na prodej balení cca 5-10kg? Přeci jen balení 25kg mi přijde strašně moc..
ivankapri 4. 5. 2012, 19:16
@vseta paní prodává věci od fichemy, zkuste se s ní domluvit na menším množství http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=288372 tedy takovouhle reklamu dělám ,-)
kominicek2 4. 5. 2012, 13:30
Velmi mě zaujala diskuse o sodě na praní.Ráda bych ji vyzkoušela.Jen nevím zda můžu prát v sodě i pro malé miminko.
Sona31 4. 5. 2012, 9:55
Zrovna mi došel prášek, tak proč to nezkusit a neobjednat toto? Opravdu mě to zaujalo, ale jestli budu mít 25. kg pytel doma a zjistím, že je to na nic, tak budu zuřit ,-) ,-) ,-) Kolik dávkujete sody na praní a kolik dávkujete octa? (L) Takže jestli dobře chápu, sodu dávkujete přímo do bubnu ... A ocet do nádržky pro aviváž?
crhakp 5. 5. 2012, 16:02
ivankapri 4. 5. 2012, 19:14
@Sona31 v drogierii koupíte i kilovku krystalové, snad by měla prát stejně, myslím, že i někdo na MMB prodává menší množství, vyhledejte
rencaty 4. 5. 2012, 10:03
@Sona31 Tak si nejdříve kupte jedlou sodu za 3 Kč a vyzkoušejte. Právě se mi pere pračka a včera jsem to strčila do myčky. Objednávka bude o víkendu :-)
paja96 4. 5. 2012, 10:55
@rencaty do myčky *-) *-) *-) *-)
vseta 3. 5. 2012, 21:58
prosím o vysvětlení, dole v diskuzi jsou dva odkazy na sodu, vy píšete ano to je ono, ale která? v jiné diskuzi jsem našla toto..... je soda na praní uhličitan sodný . pak jedlá soda, hydrogenuhličitan sodný. já měla za to, že prací soda je na změkčení vody při praní a bělící účiněk má jedlá soda takže je asi rozdíl, které z těch dvou je ta správná, prosím o vysvětlení, protože tento způsob praní, mě celkem zajímá... děkuji
ivankapri 4. 5. 2012, 9:13
@vseta Ten chemický základ a účinek na praní je stejný jak u uhličitanu tak u hydrogenuhličitanu, rozdíl je jen v tom, že hydrogenuhličitan reaguje ihned s vodou, na praní proto raději používám uhličitan, ale v podstatě je to opravdu jedno. V odkazu je tuším cena stejná, proto bych volila na praní uhličitan a na domácnost hydrogenuhličitan. Pokud máte možnost jedno nebo druhé levněji, tak klidně volte to levnější.
Niina 3. 5. 2012, 21:07
Máme odma hrozně tvrdou vodu, takže ke světlému prádlu přidávám krystalickou sodu, ale když to tak čtu, zkusím vyprat vyloženě v sodě :-) a na zašedlé prádlo si kupuji v Kauflandu takový malý pytlík jmenuje se JASO, cena kolem 25kč a prádlo je pak zase krásně čisté. Jinak žlučové mýdlo z DM je suprové na fleky. Čistému prádlu zdar ,-) (Y)
Zrušený účet 3. 5. 2012, 19:40
Velmi jste mě vaším příspěvkem zaujala. Jen by mě zajímalo, jestli to pěkně vypere i hodně špinavé prádlo, třeba dětské ponožky našich dětí jsou mnohdy po nošení venku černé a dlouho i po několika vypráních černé zůstanou, tak už jim je nemůžu dát do školy a ani na doma jim je nerada dávám, protože to prostě nemůžu vidět. Přiznám se, že kolikrát po vyprání zuřím, že mám některé prádlo takové zašedlé. Není zaprané od jiného prádla, ale prostě je to asi z vody. My máme hodně tvrdou.
ivankapri 4. 5. 2012, 9:21
@ Naše dítě se stále válí ve chlívu v hnoji semtam vyrazí na zahradu a do chlíva jen v ponožkách, nic více s ponožkama nedělám, prostě je vyperu ani nenamáčím, připadá mi to vyprané, i když je pravda, že koukám jen na manželovy košile do práce, jestli jsou 100% vyprané. Teď jsem šla prozkoumat synkovy vyprané ponožky, koukám, že mám samé bílé a jsou fakt bílé. Jen mám pocit, nemohu dát bleďnoce modré a růžové při praní dohromady, pak už ta růžová je modrorůžová. Obecně mám většinu prádla bílého i potahy na gauč a křesla, mám ráda, když špínu vidím, protože máme i domácí mazlíčky, tak abych vše viděla, hned peru a je to fakt ok.
Chemlona 3. 5. 2012, 19:52
@ Heleno ,sice v sodě neperu ,ale na špinavé ponožky je soda skvělá (Y) ,nechat několik hodin odmočit a pak normálně vyprat a budou zase jako nové.Jak už jsem říkal v sodě neperu ,ale namáčím ,ale po přečtení tohoto návodu to asi zkusím.Dále bych na hodně špinavé a zašlé prádlo poradila staré dobré Namo ,opět nechat pár hodit namočené a pak vyprat v pračce a dobrý výsledek je zaručen.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie