(recept
si oblíbilo 336 návštěvníků)
Malinový SIRUP..... jen z hrnečku malin 1,5l sirupu

Potřebné ingredience
1 hrneček - 250ml- malin, nejlépe lesní ....80ks malinových listů...... 8dcl vody .....1 lžíce kys. citronová .....1 kg cukr
Postup přípravy
Maliny, vodu a lístky - (trhám ty mladé , takže jich dávám víc, protože jsou menší, ale pokud je jich víc, tak to nevadí) - dát do hrnce a vařit 10 min. Potom přecedit přes plátýnko, vymačkat. Do šťávy z malin a listí přidat cukr a lžíci kys. citronové, převařit cca 8-10 min a plnit do lahví. Jen zazátkuju a nesteriluju. Plním většinou do lahví od alkoholu, které nevyplachuju. Nikdy se nám nezkazil, po delší době začíná trochu rosolovatět, ale stačí zašejkrovat lahví a je o.k. Sirup je moc dobrý, krásně voní i chutná po malinách. Podotýkám, že SIRUP, né šťáva, proto tolik cukru. U nás velmi oblíbený a protože stačí málo malin vařím už pomalu v kotli. Nestihla jsem fotit celý postup, tak snad příště......
Je hustší než šťáva,co si pamatuji od babičky. To byla taková voda, né moc sladká, že jsme dávali do skleničky tak poměr 1:4 s vodou.Řekla bych tak stejná konzistence jako když koupíte sirup v obchodě. Ale když vidím, že na 1,5l stačí hrneček malin a lupení, tak v krámu zřejmě kupuju v 0,5l sirupu tak maliny dvě a něco éček pro chuť :o)))))
Je hustší než šťáva,co si pamatuji od babičky. To byla taková voda, né moc sladká, že jsme dávali do skleničky tak poměr 1:4 s vodou.Řekla bych tak stejná konzistence jako když koupíte sirup v obchodě. Ale když vidím, že na 1,5l stačí hrneček malin a lupení, tak v krámu zřejmě kupuju v 0,5l sirupu tak maliny dvě a něco éček pro chuť :o)))))

vymačkané maliny a listí po převaření

po přidání cukru, před varem
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

slavuska
(upraveno)
12. 9. 2012, 18:21
Dneska jsem udelala sirup a LUXUS
.
se mi tu perou a pijou jak o život. děkuji a
Slávka





nahlásit
silvidd
(upraveno)
10. 9. 2012, 12:02
Prostě super, u nás se likviduje ve velkém ...
nahlásit

Něm.
(upraveno)
30. 8. 2012, 12:55
Krásný den,náhodně jsem našla váš recept,vinikající
.Dělala jsem 2 dávky a je supr,že je to čistě domácí.
.Prostě lahoda









nahlásit

cendacara
(upraveno)
21. 8. 2012, 14:22
tak dneska jsem uvařila z malin co jsem měla zamražené a sirup je luxusní
zítra zkusím z ostružin věřím tomu že bude taky super díky za recept





nahlásit
gumidekmomo
(upraveno)
12. 6. 2013, 11:46
@cendacara
takze ste to delala bez tech listku? bylo to dobry?dekuju
nahlásit

PETULKA 76
(upraveno)
15. 8. 2012, 13:48
DÍKY ZA SUPER RECEPT,VČERA JSEM UVAŘILA HNED 15 LITRŮ,JE VÝBORNÁ, JEN PRO JISTOTU JSEM JEŠTĚ KVŮLI TRVANLIVOSTI PŘIDALA KYSELINU SORBOVOU,MÁM ZKUŠENOSTI,ŽE PO JEJÍM PŘIDÁNÍ VYDRŽÍ ŠŤÁVA I NĚKOLIK LET,POKUD SE TEDY NEVIPIJE!






nahlásit

alimama
(upraveno)
28. 7. 2012, 18:27
Děkuji za výborný a vtipný recept. Proč nevyužít voňavého listí a ovoce radši nesezobat začerstva? Vyzkoušela jsem už z jahod (trochu nevýrazné, ale dobré), z rybízu (ten má šmrnc) a z malin (nejvoňavější). Taky jsem snížila dávku cukru na polovinu, ale ten se mi začal brzy kazit, takže je zavaření nutnost. Ještě jednou díky!

nahlásit

alimama
(upraveno)
10. 8. 2013, 12:24
@alimama
Právě se pouštím do vaření letošního sirupu. A když už jsem tady, přidávám zpravodajství - ještě stále máme v lednici poslední lahvičku z loňska. Nezavařená, ale nekvasí ani neplesniví, hladinu jsem posypala práškovým vitamínem C. Místo malinového listí jsem použila meduňku, které je všude plno, a sirup byl fantastický. Ještě jednou děkuji za výborný recept.

nahlásit

Verča-Berda
(upraveno)
22. 7. 2012, 22:53
Katu děkuju za recept
,určitě zkusím
. Já pila jako malá rybírový sirup od babičky a byl vynikající,hustý..... ,někde mám založený recept ,tak se donutím ho taky pohledat




nahlásit

ssonda
(upraveno)
15. 7. 2012, 16:40


























nahlásit
Tominec
(upraveno)
22. 7. 2012, 22:39
@ssonda
šťáva je naprosto skvělá.nemáte někdo zkušenost,že bych místo malin dala ostružiny?
nahlásit

JíťaMachkova
(upraveno)
12. 7. 2012, 18:01
Tak hotovo
4,7 litrů
Děti už se nalévají a je výborný!!!!!!!!




nahlásit

Renata Ž
(upraveno)
9. 7. 2012, 18:08
Dobrý den, dělala jsem včera ze 3 dávek. Sirup chutná výborně
Mám něco přes litr v láhvi a pak jsem zavařila 4 sklenice (0,7l), jak tady psala paní níž v komentářích, aby se sirup nezkazil Moc děkuji za bezva rychlý a chutný recept!






nahlásit

koblizecek
(upraveno)
27. 6. 2012, 20:28
Ja delala loni a,uz nevyzkousim.Pokud byli lahve se stavou v lednici tak stava drzela.Jakmile jsem ji nechala na kredenci do dvou dnu byla zvasena.

nahlásit
DanušaP
(upraveno)
10. 9. 2012, 12:24
@koblizecek
zkvašenou přepálit


nahlásit

anios
(upraveno)
27. 6. 2012, 19:37
sirup jsem vyzkoušela....dnes už druhou dávku je vážně skvělý



nahlásit

Bluebell
(upraveno)
27. 6. 2012, 18:37
Skvělej nápad! Těším se, že moje dva malý nácucky překvapím, ale chci se zeptat ještě ná to zavařování v horkovzdušné troubě, jak dlouho a na kolik stupňů to tam mám šoupnout? Budu dělat poprvé, tak ať něco napokazím...jinak díky holky za inspiraci, jste šikulky. Když čtu složení potravit v obchodech, tak by mě kleplo. Letos jsem zahájila domácí výrobu. Džemy, sirupy, ovoce namrazím, udělám dřeně na koktejly a jiné dobrůtky a v zimě máme vystaráno. Zase přišly časy, kdy se to prostě bude vyplácet (bohužel ne kvůli ceně, ale zdraví).
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
26. 6. 2012, 21:26
No tak tenhle sirup rozhodně vyzkouším. Vypadá zajímavě. Takhle s lupením to neznám. U nás maliny teprve budou dozrávat, tak se už těším.

nahlásit

lidare
(upraveno)
26. 6. 2012, 21:05






nahlásit

260774
(upraveno)
26. 6. 2012, 20:09
Už jdu na něj !!!!!

nahlásit
zuzzanaa
(upraveno)
18. 6. 2012, 19:37
Tak jsem taky zkusila,je výborný,jen ho mám opravdu hodně hustý. Můžu ho zředit vodou,půjde to?
nahlásit
pindruzka
(upraveno)
22. 10. 2011, 23:34
Sirup jsem zkoušela a je užasný, nesteriluju, tak snad přes zimu vydrží. A je to rychlovka

nahlásit

Jitule64
(upraveno)
2. 8. 2011, 7:52
Já letos dělala mátový a bezový sirup. Plním to do klasických 720ml sklenic a pak zavařím v horkovzdušné troubě, pak sirup vydrží i pár let! Po otevření sirup normálně přeliju do lahve a skladuji v lednici. Pokud u babičky natrhám alespoň hrneček malin, tak určo také udělám.


nahlásit
janaslunko
(upraveno)
2. 8. 2011, 5:13
zítra zkusím a prosím kde je ten recept na vodku



nahlásit

Bylinka1
(upraveno)
2. 8. 2011, 20:50
@janaslunko
...vodka
?...dole pod náma v komentářích paní Bohdana


nahlásit