Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

Bezový sirup proti chřipce :)

0.0
Bezový sirup proti chřipce :)

Potřebné ingredience

15 středně velkých květů bezu
1 litr převařené vychlazené vody
35g kyseliny citronové

1kg cukru

Postup přípravy

Květy včetně krátkých stonků dáme nejlépe do velké zavařovací sklenice, zalijeme převařenou vychlazenou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Řádně promícháme a zakryjeme utěrkou. Necháme luhovat do druhého dne, ideální je 20-24 hodin. V této době alespoň 3x promícháme.

Jakmile máme vyluhované, přes cedník nebo čistou utěrku přecedíme a vymačkáme zbylou vodu. Dáváme pozor, aby se nám květy nedostaly do hrnce. Já to dělám tak, že na velký hrnec dám čistou utěrku, udělám v ní trochu důlek, aby mi voda nevytekla, než proteče do hrnce a obepnu gumičkou. Vyždímané květy vyhodíme a do hrnce s vyluhovanou vodou dáme kilo cukru. Uvedeme do varu, mezitím ale průběžně mícháme, aby se nám nepřipekl cukr :)

Jakmile sirup vře, odstavíme z plotny a plníme do připravených sklenic. Já mám ve skleničkách od dětského pití BoboVita, ale můžeme plnit do půllitrových lahví nebo třeba přesnídávkových skleniček, je to jedno :)


Po naplnění otočíme dnem vzhůru (pokud nám to sklenice dovoluje) a necháme 10 minut. Poté můžeme sklenice opět otočit a po vychladnutí uskladnit :) Není třeba zavařovat. Dobře zavíčkované vydrží do zimy i déle :)


Z této dávky je cca 1,25 litru sirupu.

Bezový sirup
===========
pročistí krev a zlepší trávení
proti chřipce běžně užívá černý bez - obsahuje látky, které virus zneškodňují a zabraňují jeho návratu. Blahodárně ovlivňuje činnost dýchacích cest. Pro bezový květ jsou charakteristické jeho protizánětlivé účinky. Při chřipce a nachlazení se užívá též jako potopudný prostředek. U dětí a seniorů působí také silně močopudně. Užívá se formou nálevu nebo bezového sirupu

květy

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ZuzaM 12. 6. 2009, 23:00
Ahoj, tento recept také dělám, ale na litr vody přidám navíc šťávu ze 3 citrónů. Sirup má pak lepší chuť.
Jolly12 28. 5. 2009, 19:02
Tiez som dnes varila, ale sirup do caju, uz 25-ty rok. je idealny v zimnych mesiacoch, v lete osviezi. Robim davku 15 kvetov, 2 l vody 10 dkg kyseliny citronovej. Postup je rovnaky. Vnuk si ho tiez oblubil.
Ilonáček 28. 5. 2009, 11:11
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
žabada 28. 5. 2009, 7:16
Přesně tohle bych teď potřebovalaaaa :-@ :-@ :-@ budu muset o víkendu oběhnout vesnici a najít kvítka co nejvíce vzdálená silnici :-) , díky (L) a jak často to užívat?
Hanka V. 28. 5. 2009, 9:26
@žabada Dobrý den Zdeni, já dávám dvakrát denně když dcerka kašle :-) Ale možná by to šlo i častěji, ale nikde na internetu jsem to nenašla :-S

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie