(recept
si oblíbilo 31 návštěvníků)
Bezový sirup proti chřipce :)

Potřebné ingredience
15 středně velkých květů bezu
1 litr převařené vychlazené vody
35g kyseliny citronové
1kg cukru
Postup přípravy
Květy včetně krátkých stonků dáme nejlépe do velké zavařovací sklenice, zalijeme převařenou vychlazenou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Řádně promícháme a zakryjeme utěrkou. Necháme luhovat do druhého dne, ideální je 20-24 hodin. V této době alespoň 3x promícháme.
Jakmile máme vyluhované, přes cedník nebo čistou utěrku přecedíme a vymačkáme zbylou vodu. Dáváme pozor, aby se nám květy nedostaly do hrnce. Já to dělám tak, že na velký hrnec dám čistou utěrku, udělám v ní trochu důlek, aby mi voda nevytekla, než proteče do hrnce a obepnu gumičkou. Vyždímané květy vyhodíme a do hrnce s vyluhovanou vodou dáme kilo cukru. Uvedeme do varu, mezitím ale průběžně mícháme, aby se nám nepřipekl cukr :)
Jakmile sirup vře, odstavíme z plotny a plníme do připravených sklenic. Já mám ve skleničkách od dětského pití BoboVita, ale můžeme plnit do půllitrových lahví nebo třeba přesnídávkových skleniček, je to jedno :)
Po naplnění otočíme dnem vzhůru (pokud nám to sklenice dovoluje) a necháme 10 minut. Poté můžeme sklenice opět otočit a po vychladnutí uskladnit :) Není třeba zavařovat. Dobře zavíčkované vydrží do zimy i déle :)
Z této dávky je cca 1,25 litru sirupu.
Bezový sirup
===========
pročistí krev a zlepší trávení
proti chřipce běžně užívá černý bez - obsahuje látky, které virus zneškodňují a zabraňují jeho návratu. Blahodárně ovlivňuje činnost dýchacích cest. Pro bezový květ jsou charakteristické jeho protizánětlivé účinky. Při chřipce a nachlazení se užívá též jako potopudný prostředek. U dětí a seniorů působí také silně močopudně. Užívá se formou nálevu nebo bezového sirupu
Jakmile máme vyluhované, přes cedník nebo čistou utěrku přecedíme a vymačkáme zbylou vodu. Dáváme pozor, aby se nám květy nedostaly do hrnce. Já to dělám tak, že na velký hrnec dám čistou utěrku, udělám v ní trochu důlek, aby mi voda nevytekla, než proteče do hrnce a obepnu gumičkou. Vyždímané květy vyhodíme a do hrnce s vyluhovanou vodou dáme kilo cukru. Uvedeme do varu, mezitím ale průběžně mícháme, aby se nám nepřipekl cukr :)
Jakmile sirup vře, odstavíme z plotny a plníme do připravených sklenic. Já mám ve skleničkách od dětského pití BoboVita, ale můžeme plnit do půllitrových lahví nebo třeba přesnídávkových skleniček, je to jedno :)
Po naplnění otočíme dnem vzhůru (pokud nám to sklenice dovoluje) a necháme 10 minut. Poté můžeme sklenice opět otočit a po vychladnutí uskladnit :) Není třeba zavařovat. Dobře zavíčkované vydrží do zimy i déle :)
Z této dávky je cca 1,25 litru sirupu.
Bezový sirup
===========
pročistí krev a zlepší trávení
proti chřipce běžně užívá černý bez - obsahuje látky, které virus zneškodňují a zabraňují jeho návratu. Blahodárně ovlivňuje činnost dýchacích cest. Pro bezový květ jsou charakteristické jeho protizánětlivé účinky. Při chřipce a nachlazení se užívá též jako potopudný prostředek. U dětí a seniorů působí také silně močopudně. Užívá se formou nálevu nebo bezového sirupu

květy
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ZuzaM
(upraveno)
12. 6. 2009, 23:00
Ahoj, tento recept také dělám, ale na litr vody přidám navíc šťávu ze 3 citrónů. Sirup má pak lepší chuť.
nahlásit

Jolly12
(upraveno)
28. 5. 2009, 19:02
Tiez som dnes varila, ale sirup do caju, uz 25-ty rok. je idealny v zimnych mesiacoch, v lete osviezi. Robim davku 15 kvetov, 2 l vody 10 dkg kyseliny citronovej. Postup je rovnaky. Vnuk si ho tiez oblubil.
nahlásit

Ilonáček
(upraveno)
28. 5. 2009, 11:11





nahlásit

žabada
(upraveno)
28. 5. 2009, 7:16
Přesně tohle bych teď potřebovalaaaa
budu muset o víkendu oběhnout vesnici a najít kvítka co nejvíce vzdálená silnici
, díky
a jak často to užívat?





nahlásit

Hanka V.
(upraveno)
28. 5. 2009, 9:26
@žabada
Dobrý den Zdeni, já dávám dvakrát denně když dcerka kašle
Ale možná by to šlo i častěji, ale nikde na internetu jsem to nenašla


nahlásit